rosomaczysko Posted June 5, 2006 Report Share Posted June 5, 2006 A po cholere gearbox od razu wymieniać? Napewno trochę pożyję.. Quote Link to post Share on other sites
homik Posted June 5, 2006 Report Share Posted June 5, 2006 A po cholere gearbox od razu wymieniać? Napewno trochę pożyję.. chocby po to zeby zblizyc cene do CA i porownac czesci. Pozatym pisalem ze mozna wstawic mocniejsza sprezyne na tych czesciach. Quote Link to post Share on other sites
Kakaroth Posted June 12, 2006 Report Share Posted June 12, 2006 czas odświerzyć topic i podzielić się informacjami o tunningu. Historyja sprzętu tegoż to zaczęła się w roku pańskim 2006 miesiąca marca. Jakoż pierwszą bronią zasilaną energiją miała być to nabycie tegoż monstrum rozważać mi przyszło z wielką rozwagą i roztropnością. Wybór mój padł z miejsca na karabin z dalekiego kraju wschodniego pochodzący. Gdy przybył na pudle oznaczenia windniały iście szarlatańskie SR4A3 a w środku czekała już upragniona maszyna siejąca zagładę. No dość już tego dobrego. Ogólnie od samego początku nastawiałem się na rolę snajpera/strzelaca wyborowego. Tak więc zakupiłem długie M16. Moim planem docelowym było oparcie całego zestawu o sprężynę guardera m120, co przy lufie 509mm dawałoby ok 400fps. do wymiany za radą Taiwangun poszły pokolei: - łożyska [najpierw na ślizgowe SRC, obecnie kulkowe Systema] - wzmocniona, podwójnie uszczelniona głowica cylindra SRC - wzmocniona, uszczelniona i łożyskowana głowica tłoka SRC - poliwęglanowy tłok Systema - stalowa, łożyskowana prowadnica sprężyny - teflonowy cylinder typ 0 Systema - tappet plate Systema - stalowe zębatki CA, model 2006 - podwójnie uszczelniona dysza Guarder - podkładki na łożyska - teflonowe Systema - płytka selektora ognia - anti-heat Systema - zupełnie nowe okablowanie styku spustu bez ramki bezpiecznika Całość złożył do kupy serwis Taiwanguna... Podziwiam tych ludzi! mają tyle nerwów żeby wysłuchiwać mojego ciągłego marudzenia... a Gun chodzi jak złoto! Zamiast przewidywanych 400fps mam już ok 440 [do sprawdzenia na chrono] - wynikło to z dodatkowego uszczelnienia całego zestawu. Gun wygląda ślicznie, a dźwięk jaki teraz wydaje to muzyka dla mych uszu :) Pozdrawiam Kakaroth Quote Link to post Share on other sites
Adik Posted June 12, 2006 Report Share Posted June 12, 2006 no niezle :) a ile cie to w sumie wyszlo ? tzn tuning caly i robocizna u Taiwanguna ? Quote Link to post Share on other sites
Kakaroth Posted June 12, 2006 Report Share Posted June 12, 2006 w sumie ciężko policzyć. Przy takiej ilości kupowanego sprzętu dostałem super warunki i rabaty. Więc w sumie za cały tunning zapłaciłem ok 600zł chyba, czyli w sumie tyle co za guna :) no ale w sumie tunningowanie czegokolwiek do takich osiągów wyniosło by właśnie tyle. podsumowując: Dzięki ofercie Tawianguna mogłem stunningować guna za taką cenę, że zdecydowanie bardziej opłacało mi się kupić SRC i wpakować w niego 2gie tyle niż kupić stockowe CA :D pozdrawiam Kakaroth Quote Link to post Share on other sites
runer11 Posted June 13, 2006 Report Share Posted June 13, 2006 Witam! Ostatnio zakupiłem GB z firmy SRC do m 15 Carbine z CA.Zrobiłem to z powodu takiego że nie miałem kasy na GB a jak dozbieram to sobie kupię z wgc z łożyskami 7mm, ale nie oto chodzi pojawiły sie problemy przy składaniu znaczy sie ten GB nie pasuje!! o pare milimetrów trzeba go zpiłować...No i wnętrze pod zębatki także ciężko wchodzą. Posiadam bebeechy (zębatki itd.) z CA czy możliwe jest wsadzenie do tego sprężyny m 110?? Quote Link to post Share on other sites
pukiel Posted June 13, 2006 Report Share Posted June 13, 2006 czas odświerzyć topic i podzielić się informacjami o tunningu. Historyja sprzętu tegoż to zaczęła się w roku pańskim 2006 miesiąca marca. Jakoż pierwszą bronią zasilaną energiją miała być to nabycie tegoż monstrum rozważać mi przyszło z wielką rozwagą i roztropnością. Wybór mój padł z miejsca na karabin z dalekiego kraju wschodniego pochodzący. Gdy przybył na pudle oznaczenia windniały iście szarlatańskie SR4A3 a w środku czekała już upragniona maszyna siejąca zagładę. No dość już tego dobrego. Ogólnie od samego początku nastawiałem się na rolę snajpera/strzelaca wyborowego. Tak więc zakupiłem długie M16. Moim planem docelowym było oparcie całego zestawu o sprężynę guardera m120' date=' co przy lufie 509mm dawałoby ok 400fps. do wymiany za radą Taiwangun poszły pokolei: - łożyska [najpierw na ślizgowe SRC, obecnie kulkowe Systema'] - wzmocniona, podwójnie uszczelniona głowica cylindra SRC - wzmocniona, uszczelniona i łożyskowana głowica tłoka SRC - poliwęglanowy tłok Systema - stalowa, łożyskowana prowadnica sprężyny - teflonowy cylinder typ 0 Systema - tappet plate Systema - stalowe zębatki CA, model 2006 - podwójnie uszczelniona dysza Guarder - podkładki na łożyska - teflonowe Systema - płytka selektora ognia - anti-heat Systema - zupełnie nowe okablowanie styku spustu bez ramki bezpiecznika Całość złożył do kupy serwis Taiwanguna... Podziwiam tych ludzi! mają tyle nerwów żeby wysłuchiwać mojego ciągłego marudzenia... a Gun chodzi jak złoto! Zamiast przewidywanych 400fps mam już ok 440 [do sprawdzenia na chrono] - wynikło to z dodatkowego uszczelnienia całego zestawu. Gun wygląda ślicznie, a dźwięk jaki teraz wydaje to muzyka dla mych uszu :) Pozdrawiam Kakaroth 440 fps !!!! :evil: :evil: za 2 - 3 miesiące napisz jak wyglądają bebechy (zębatki łożyska itp.) pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
sweety_killer Posted June 13, 2006 Report Share Posted June 13, 2006 weż Ca ja mam M15A4 SPC(łożyska 7mm w stocku i chyba wzmocniony gb)i tunung do 380zł kosztował mnie 100zł 150pdi- 50zł druga batka 9,6-50zł i jestem zadowolony pochodzi pochodzi a potem się zebatki wymieni :wink: Quote Link to post Share on other sites
augustox Posted June 22, 2006 Report Share Posted June 22, 2006 Ja myśle ze nie drogim a dosyc skutecznym i w miare wytrzymalem up-gradem jest wsadzenie m110,stalowych łożysk oraz prowadnicy sprężyny. Myślę ze wiekszosc użytkownikow sr4 ma juz stalową zębatke tłokową :) + ew.9,6V :) Polecam ten patent :) Quote Link to post Share on other sites
pukiel Posted June 22, 2006 Report Share Posted June 22, 2006 Myślę ze wiekszosc użytkownikow sr4 ma juz stalową zębatke tłokową święte słowa aluminiowa idzie w pył po 3 miesiącach (strzelanki co weekend) Quote Link to post Share on other sites
Apam Posted June 22, 2006 Report Share Posted June 22, 2006 Jesli nie po jednym Hi-Capie. Ostatnio bylem siwadkiem zmielenia zebatki w SRC. Ot tak nagle przestalo strzelac. Jeszcze dobrym posunięciem bylo by wymienienie odrazu gumki HU na silikonowa. Quote Link to post Share on other sites
augustox Posted June 24, 2006 Report Share Posted June 24, 2006 nom Apam... Ja tak zrobiłem wymienili mi na stalową zębatkę i przy okazji mi sylikonową gumke HU Guardera wstawili Quote Link to post Share on other sites
serek28 Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 - Wzmocniona, łożyskowana prowadnica sprężyny (Classic Army) - Zainstalowanie sprężyny M110 (Guarder) - Wzmocniony, poszerzony cylinder (Classic Army) - Wzmocniona, poszerzona, głowica cylindra - podwójnie uszczelniona(ClassicArmy) - Wzmocniona, poszerzona, łożyskowana głowica tłoka (Classic Army) - Wzmocniona, poszerzona, uszczelniona dysza (Classic Army) Taką ofertę złożą Ci w asg shopi'e. Wszystko będzie kosztowało Cię u nich równe 400 ziko. Dodatkowo : - Prace mechaniczne mające na celu zmniejszenie ryzyka blokady tłoka wtylnym położeniu. - Przesmarowanie. - Sprawdzenie oraz przestrzelenie repliki. Nic dodać nic ując .. moze prec lufke i sylikonową gumke hopa systema .. ale to dla upartych :) Info by asgshop.pl Wiem, kreatywny ze mnie chłopak ... aż tyle tu od siebie dodałem :F Aj no i tak, z tego wyjdzie 405- 415 fps. Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted July 6, 2006 Report Share Posted July 6, 2006 Heh troche dużo forsy... ja dzisiaj montuje montuje gearbox wzomcniony CA, popychacz wzmocniony CA, głowicę cylindra CA, głowicę tłoka CA, dyszę, prowadnicę mosiężną CA i sprężynę M110 Guardera. Za gearbox i popoychacz-100zł, za głowice, prowadnicę i dyszę 60zł, sprężyna 45zł. Całość kosztowała mnie ok. 200zł bede miał ok. 380fps. Warto poszukać części Ca bo one mało kosztują i całkiem sporo wytrzymują (ale rym)... Zobaczę jak to bedzie działać i powiem coś więcej jak zainsatluję... Pozdrawiam pidzejfat Quote Link to post Share on other sites
Kakaroth Posted July 6, 2006 Report Share Posted July 6, 2006 wg mnie najważniejsze zmiany przy tunningu to maxymalne uszczelnienie zespołu cylindra. w dalszej kolejności zębatki, tłok i sama sprężyna. Przyjmując taką kolejność można chyba uzyskać najlepsze efekty przy tunningu SRC, bo stockowe głowice są raczej średnio szczelne. z dyszą jest lepiej ale też można się pokusić o wymianę na KM lub Guardera. A piszę to wszystko, żeby nie brać się z miejsca za wymianę szkieletu GB. o ile wiem, nikomu nie zdażyło się jeszcze pęknięcie. u siebie mam włożona m120 Guardera i z wymianą GB na wzmocniony poczekam dopiero do momentu aż ten umrze śmiercią naturalną... skoro działa i to dobrze to po co wywalać? jak umrze po 20-30 tyś kulek to wtedy wymienię :) Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted July 6, 2006 Report Share Posted July 6, 2006 Mi wstockowym pękł bolec od głowicy cylindra i musiałem wymienić gearbox, tak bym go nie wymienił... Quote Link to post Share on other sites
Kakaroth Posted July 6, 2006 Report Share Posted July 6, 2006 ee nie rozumiem czegoś... jak pęka coś w głowicy cylindra to wymienia się głowicę cylindra... i tyle.. tutaj nie ma czegos, czego nie dałoby się wymienić pojedyńczo.. sam jedna wzmacnianą głowicę też rozwaliłem :P sieroctwo nie popłaca :P Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted July 7, 2006 Report Share Posted July 7, 2006 Kolega źle się wyraził - pękł mu bolec wystający ze szkieletu GB i wchodzący w otworek w gł. cylindra. Pisał o tym w innym temacie z tego co pamietam. pidżefjat - nie dało się tego dorobić? Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted July 7, 2006 Report Share Posted July 7, 2006 Może nawet dałoby się tylko że trzeba by nawiercić w tym miejscu dziurk i wstawić śrubkę. Ale to by osłabiło szkielet a akurat wstawiłem M110. Quote Link to post Share on other sites
Jezus Posted July 12, 2006 Report Share Posted July 12, 2006 A komuś kiedykolwiek zjechało zębatkę środkową albo silnikową bo nie słyszałem. 8O Chodzi mi czy reszta zębatek zniesie mocniejszą sprężynę tak na 380-400 fps bo ta XYT to spokojnie da radę. Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted July 13, 2006 Report Share Posted July 13, 2006 Tak dadzą radę... Quote Link to post Share on other sites
ilian Posted September 12, 2006 Report Share Posted September 12, 2006 Czyli gdybym miał 600zł na replikę to czy na dzień dzisiejszy polecalibyście mi sr4a3 czy nie oczywiście na razie bym żadnego tuningu nie planował. Quote Link to post Share on other sites
Bishop Posted September 13, 2006 Report Share Posted September 13, 2006 Z czystym sercem mogę ci ją polecić.... Quote Link to post Share on other sites
ilian Posted September 13, 2006 Report Share Posted September 13, 2006 dzięki a jak już bym chciał tuningować to czy mogę to robić powoli np wymieniając po 2-3 części za jednym razem czy muszę od razu na wszytko zbierać Quote Link to post Share on other sites
Bishop Posted September 13, 2006 Report Share Posted September 13, 2006 Ja wymieniłem wszystko.... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts