bonesnapper Posted July 11, 2006 Report Share Posted July 11, 2006 Witam! Zakupiłem sobie ostatnio skromnego chińskiego AEG G3SAS. Wyposażone jest to cudeńko w baterię 10V 700mAh ołowiowo-kwasową. Ponoć takie baterie stosuje się w samochodach? Chciałbym Was zapytać - jak długo takie coś należy ładować, jaką ma żywotność, co złego może się z tym stać...? Quote Link to post Share on other sites
wally Posted July 11, 2006 Report Share Posted July 11, 2006 Jesteś pewny, że masz tam baterię ołowiowo-kwasową? W baterii są korki do wlewania elektrolitu? Quote Link to post Share on other sites
Inferno Posted July 11, 2006 Report Share Posted July 11, 2006 Ponoć takie baterie stosuje się w samochodach? Tak, akumulatory samochodowe są kwasowo-ołowiowe. W baterii są korki do wlewania elektrolitu? Chyba nie muszą być, bo i nie we wszystkich akumulatorach samochodowych są. W końcu wynaleziono akumulatory bezobsługowe. Przyznam, ciekawostka żeby ktoś to stosował w AEGu... Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted July 12, 2006 Report Share Posted July 12, 2006 Ciekawostka która może być cholernie niebezpieczna.. zwłaszcza w czym stakim jak replika którą się bądź co bądź trochę bardziej trzęsie niż samochodem. Quote Link to post Share on other sites
boron Posted July 13, 2006 Report Share Posted July 13, 2006 skad ty to wyczytales ze masz taka baterie. JAk dla mnie to malo pradopodobne - za duze niebezepieczenstwo podczas uzywania takiej baterii Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted July 13, 2006 Report Share Posted July 13, 2006 Może jakaś fotka tej baterii ? Osobiście nie bardzo wierzę, i napięcie jakieś dziwne też Quote Link to post Share on other sites
kostek Posted July 13, 2006 Report Share Posted July 13, 2006 Ja również, zwłaszcza, że jej rozmiary i masa byłyby raczej spore! Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 13, 2006 Report Share Posted July 13, 2006 Poza tym takie baterie są duże i ciężkie. Nie wierzę, że coś takiego znalazło sie w elektryku (nie mylić z AEGiem ;)) Quote Link to post Share on other sites
kondi2002 Posted July 13, 2006 Report Share Posted July 13, 2006 było już o tym chinolu : http://www.sklep.airsoftguns.pl/projector....duct=1150983380 ( bo o tym mówi :) ) co do baterii to nie wiem, jej zdjecia macie na stonce Quote Link to post Share on other sites
kostek Posted July 13, 2006 Report Share Posted July 13, 2006 Muhahaha faktycznie kwas!!! Na tym akumulatorze powinno byc napisane, ze nalezy ladowac przez 12 godzin prąde C/x, gdzie C - pojemnosc, x - jakas liczba. Quote Link to post Share on other sites
bonesnapper Posted July 13, 2006 Author Report Share Posted July 13, 2006 No właśnie w tym - G3SAS. Akumulator nie ma żadnych otworów, owinięty jest w foliową ochronkę, poza tym nic się nie trzęsie bo uszczelniłem komorę na owe piekielne coś... Wczoraj jednak przeżyłem chwile grozy, bo jak wracałem ze strzelanki z G3SAS w plecaku... na szczęście miałem parasol. Popatrzcie: Quote Link to post Share on other sites
Inferno Posted July 13, 2006 Report Share Posted July 13, 2006 i napięcie jakieś dziwne też Jedno ogniwo kwasowo-ołowiowe ma wartość SEM wynoszącą około 2V. Czyli ta batka składa się z 5 ogniw. Wczoraj jednak przeżyłem chwile grozy, bo jak wracałem ze strzelanki z G3SAS w plecaku... na szczęście miałem parasol. Ja bym się aż tak nie bał. Ta bateria jest na pewno przystosowana do tego, że czasem się nią wstrząśnie czy coś i nie ma obawy, że się zaraz wyleje. To, że jest kwasowo-ołowiowa, to jedyne, co łączy ją z akumulatorem samochodowym, natomiast konstrukcja jest inna. Jest to normalna bateria, którą się zupełnie normalnie eksploatuje. Quote Link to post Share on other sites
omglol Posted July 13, 2006 Report Share Posted July 13, 2006 A ciekawe jak wydajnosc prądowa i te sprawy? Czy jest tak ze to 10V chodzi gorzej od np. 8.4 Nicd 600mah? Quote Link to post Share on other sites
Inferno Posted July 13, 2006 Report Share Posted July 13, 2006 Na baterii, w nawiasie, obok napięcia i pojemności jest w jeszcze "(20HR)". Oznacza to, że bateria ta osiąga te 700mAh, gdy jest rozładowywana przez minimum 20 godzin. Przy szybszym rozładowywaniu nie wyciągniemy z niej tyle. Quote Link to post Share on other sites
bonesnapper Posted July 13, 2006 Author Report Share Posted July 13, 2006 Mówicie, żeby to coś ładować 12h? Apropos, czy w razie jakichś kłopotów znalazłbym akumulator Ni-Cd etc. o podobnych gabarytach i mocy (np. 9,6V)? Bo chyba nie byłoby z tym problemu...? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts