Troglo Posted April 20, 2007 Report Share Posted April 20, 2007 I ja dorzuce swoje trzy grosze, może to w czymś pomoże w zrobienu tego granatnika. Życze powodzenia. Quote Link to post Share on other sites
MARXY Posted December 15, 2007 Report Share Posted December 15, 2007 (edited) W tej chwili nie będę pisał co mam zamiar zbudować, aby nie zapeszyć :). Co do budowy nie mam problemów, wszystko przemyślane. Problem mam z wyszukaniem, gdzie mogę zakupić metalową rurę o średnicy wewnętrznej 40-41 mm. Szukam już 2 tygodnie w internecie, byłem w castoramie i marne są tego skutki. Pomóżcie Panowie! Edited December 15, 2007 by MARXY Quote Link to post Share on other sites
chochol Posted December 15, 2007 Report Share Posted December 15, 2007 Wgdzie mogę zakupić metalową rurę o średnicy wewnętrznej 40-41 mm. z taka rura mozesz miec maly problem, bo chyba takich nie robia, ale by trzeba zadzwonic do jednego miejsca w kętach (huta aluminium). Musialaby miec z zewnatrz jakies 45 i scianke 2 - tylko nie zdziw sie ze w jednym miejscu ma 41mm a w drugim 40,7 a w kolejnym 41,3 bo takie odstepstwa sie dzieja. W najblizszym czasie tam bede bo musze skoczyc do kumpla wiec moge zorientowac sie czy cos maja. Mowie caly czas o aluminium. Quote Link to post Share on other sites
dark_griph Posted December 15, 2007 Report Share Posted December 15, 2007 Problem jest istotnie i to spory, ponieważ jest to niestandardowa średnica, ale da się to zdobyć. Najprościej będzie poprosić hydraulika (...), aby przy okazji rozejrzał się w hurtowniach za rurami o średnicy czterdziestu milimetrów. W nielicznych bywają takowe, miedziane - przypuszczam, że są przeznaczone do jakichś specyficznych instalacji grzewczych. Uprzedzam, że tanie to to nie jest. Aluminiowej rury bym nie kupił - ciężko potem cokolwiek z tym zrobić, a do miedzianej bez problemu można coś (...) dolutować. Quote Link to post Share on other sites
chochol Posted December 16, 2007 Report Share Posted December 16, 2007 P, aby przy okazji rozejrzał się w hurtowniach za rurami o średnicy czterdziestu milimetrów. z tego co odtczytalem, to gosciu szuka rury o wymiarze 40 wewnatrz :) Quote Link to post Share on other sites
dark_griph Posted December 16, 2007 Report Share Posted December 16, 2007 Mój błąd - powinienem był napisać "średnicy wewnętrznej 40 mm" lub "takiej, do której można jakoś wcisnąć airsoftową replikę granatu 40 mm". Quote Link to post Share on other sites
MARXY Posted December 16, 2007 Report Share Posted December 16, 2007 Dobrze, znalazłem coś! Może innym także się przyda. http://www.e-centrostal.pl/cgi-bin/store/commerce.cgi MENU -> oferta handlowa -> wyroby hutnicze -> rury -> bez szwu -> precyzyjne. Jedna ze stron zawiera takie produkty: Rury b/s precyzyjne 45x2 //średnica zewnętrzna x grubość ścianki R-35 A-NZF PLN 16.71/mb +22 %VAT Rury b/s precyzyjne 45x2.5 E235+N PLN 21.62/mb +22 %VAT Wystarczy dowiedzieć się jakie firmy zamawiały te produkty i zapytać o możliwość odkupienia. Mam nadzieję, że ta wskazówka komuś pomoże. Quote Link to post Share on other sites
chochol Posted December 16, 2007 Report Share Posted December 16, 2007 nie no gratuluje poszukiwan, myslalem ze nie robia takich rur. Tylko jak z waga takiego granatnika? waga takiej rury?- pytam i pisze w tym temacie bo przymierzam sie do jednego projektu - tylko nie na granaty 40mm :) a na groch :) Quote Link to post Share on other sites
ravic Posted December 17, 2007 Report Share Posted December 17, 2007 (edited) Ja wiem! Przecież rury w układach wydechowych niektórych aut mają dokładnie 45mm średnicy zewnętrznej, sa stalowe najczęściej, ale to lepiej bo można łatwiej spawać. Akurat mam zestaw tłumików środkowych do auta u mnie i pomierzyłem rurki jakie tam przy nich są. Z pomiarów wynika ze zewnętrzna średnica to ok.45mm(okolo bo to malowane jest), scianka ma ok.2mm . Teraz dorwać gdzieś rury do układów wydechowych. 45 mm stosuje sie (fabrycznie) w silnikach od 1.6 do 2.0 zazwyczaj. Edited December 17, 2007 by ravic Quote Link to post Share on other sites
dark_griph Posted December 17, 2007 Report Share Posted December 17, 2007 Moim zdaniem, już sama waga takiej stalowej rury wyklucza ją na starcie. Mam jedną taką i odcinek, który byłby mi potrzebny, ważył mniej więcej dwa kilogramy. Pomijając już fakt, że waga repliki znacznie by odbiegała od oryginału, to nie miałem ani warunków, ani nawet pomysłu na wykonanie mocowania (dla tej rury) na tyle solidnego, żeby się nie urwało po tygodniu. Quote Link to post Share on other sites
MARXY Posted December 17, 2007 Report Share Posted December 17, 2007 Może komuś to pomoże. Łatwiej jest coś skopiować, jeśli się wie jak to jest wykonane. http://www.globalsecurity.org/military/lib...-31/f2331_9.htm Quote Link to post Share on other sites
Saba Posted December 24, 2007 Report Share Posted December 24, 2007 Ja zrobiłem kiedyś takie coś: Rurka PCV o średnicy pocisku. Naboje CO2, Sylikon, Gąbka, Sprężyniak, przerobiony, z "iglicą" na tłoku. Odcięta przednia część (lufa i takie tam). Bierzemy rurkę PCV, i odmierzamy długość (w moim przypadku było to 10cm) następnie przycinamy. Następnie, bierzemy rurkę, troszkę szerszą niż poprzednia, i przycinamy ją na tyle, żeby była troszkę dłuższa od granatu (jak go zrobić powiem dalej). Rurkę numer jeden (lufę) zatykamy z jednej strony, szczelnie i mocno (ja to włóknem szklanym potraktowałem) ale zostawiamy mały otwór, wielkości lufy sprężyniaka. Przekładamy sprężyniaka przez dziurkę, i zaklejamy. następnie, w lufie, na końcu, wycinamy otwór troszkę większy niż granat. Granat: Nabój Co2, smarujemy sylikonem. Na czoło naboju nakładamy gąbkę (jakby granat zniosło i trafiło w człowieka). Potem wszystko równo sylikonem zaklejamy. Równo! granat jest miękki i w miarę ciężki. Potem, nożem czy czymś tak obrabiamy sylikon, żeby pasował do lufy. Może mało przejrzysty sposób, ale działa :) Jak się uda to dam zdjęcia. Quote Link to post Share on other sites
lemonzawodowiec Posted December 30, 2007 Report Share Posted December 30, 2007 Chwileczkę... To ten twój granatnik strzela oklejonymi 'nabojami' CO2 ??? Quote Link to post Share on other sites
mieciu-saper Posted January 11, 2008 Report Share Posted January 11, 2008 A mnie natomiast interesuje przerobienie oryginalnego RPG na airsoftowe, którym można by było strzelać granatami 40 mm. Co wy na to ? :D Quote Link to post Share on other sites
yakarov Posted January 18, 2008 Report Share Posted January 18, 2008 Które RPG? Bo jest ich kilka... Quote Link to post Share on other sites
Saba Posted January 23, 2008 Report Share Posted January 23, 2008 Tak, mój granatnik strzela oklejonymi nabojami... zasięg marny, efekt przy uderzeniu... słyszysz po prostu.... nie spotkałem się z takim czymś, że kogoś to zabolało... ale fajnie się z tego strzela i w ogóle :D Quote Link to post Share on other sites
Filip7370 Posted August 6, 2010 Report Share Posted August 6, 2010 Witam, otóż gdy zaczynałem na WMASG podskoczyłem ze zdjęciami w mundurze. Wśród komentarzy pojawił się fragment "gdybyś miał chociaż Beryla w rękach". Obecnie to dla mnie jest to wyzwanie, gdyż podobnie jak twórca tematy zapaliłem się do Pallada. Już opracowałem projekt zamka...mam tylko problem ze spustem i lewą stroną, natomiast napotkałem taki sam problem z lufą co poprzednicy, czy ktoś ma jakieś namiary w okolicach warszawy gdzie można kupić rury sprawdzające się na lufę...byłbym wdzięczy za wszelkie opisy mechanizmu spustowego oraz zdjęć lewej strony. Quote Link to post Share on other sites
Lelek Posted February 22, 2011 Report Share Posted February 22, 2011 I co ktos juz cos wymyślił na temat pallad'a? Quote Link to post Share on other sites
Glock19 Posted August 4, 2014 Report Share Posted August 4, 2014 Witam, ja natomiast zamierzam zrobić coś w stylu m79, tyle że bez kolby. Wszystko swoimi sposobami jakoś się zrobi ale mnie interesuje mechanizm spustowy który będzie w stanie odpalić standardowy granat 40mm do asg. Moje pytanie brzmi jak mam przerobić "pukawkę" sprężynową by spełniła rolę zamka w takiej konstrukcji? Quote Link to post Share on other sites
chmiello19 Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 (edited) Witam Odbiegając od tematu. Wiecie może czy łuska od Pallada pasuje do granatników asg, np do m203? Edited November 29, 2014 by chmiello19 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts