Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Zastanawia mnie, dlaczego jeszcze nie powstal taki temat. Wydaje mi sie, ze pomogl by on wielu osobom, ktorych nie stac nie testowanie czesci roznych firm, a chca wybrac najlepiej jak sie da. Postulowalbym nawet o przyklejenie tego tematu.

Zalozmy, ze planuje upgrade m16 do ok. 420fps... Jednym z elemntow, ktore chce wymienic to sprezyna. No i teraz, czy warto wydawac te 70PLN na Systeme lub Prometheusa, czy rzeczywiscie sa one duzo lepsze od sprezyn HurricanE? Pytam sie ludzi, ktorzy maja z tym stycznosc.

A moze jest tak, ze o ile np. najlepsze lufy robi Prometheus o tyle zebatki to tylko Guardera (nic nie stwierdzam), a zespol tlok-cylinder najlepsze robi np. Systema.

Czy jesli wydam wiecej na te kultowe marki to moge byc pewien, ze bede to lepsza jakosc odczuwal w postaci niezawodnosci mojej repliki?

Powinien powstac tu katalog czesci polecany i odradzanych. Chyba, ze tak jak w przypadku replik broni to wszystko to jedna wielka loteria i tak naprawde w skrajnych przypadkach moze sie okazac, ze ta wspomniana sprezyna HurricanE bedzie lepsza od drozszej Systemy.

Mam nadzieje, ze dobrze przekazalem to co przekazac chcialem

Pozdrawiam..

[ Dodano: 11 Sie 2006 01:22 ]

Czy moze mi ktos powiedziec co jest z tym postem nie tak,, ze jeszcze nikt sie nie zdecydowal odpowiedziec?? 8O

wolałbym się zapoznać z tym drugim niż z "rankingiem" części. Moje subiektywne zdanie.

Ja również :D

W takim dużym temacie ciężko by było cos znaleźć, np. ktoś pisał by o tuningu optycznym eMki a ktoś post niżej o prowadnicach sprężyny w GB V3, To nie przejdzie :P

Tuning optyczny raczej nie ma wplywu na trwalosc....

Czyli jednak zle sformulowalem to wszystko... To moze potraktujmy ten topic jako rozwazania na temat sensu kupowania czesci drozszych firm. Czy naprawde jest warto i kiedy jest warto inwestowac w drozsze czesci, a kiedy mozna sobie pozwolic na tansze odpowiedniki. Chodzilo mi glownie o to, ze wybierajac czesci do swojej repliki ciagle zastanawiam sie, czy warto kupic te tansza sprezyne, czy uzbierac na Systeme albo Prometheusa...

Moze teraz bedzie lepiej

Tak długo jak nie poczujesz różnicy tak długo nie warto ;)

A jak poczujesz to znaczyło że warto było ;)

To tak jak z samochodami: chcesz mieć samochód możesz kupić Seicento albo Mercedes "S" klasy. Jednym i drugim pojeździsz. Tylko teraz pytanie do czego Ci potrzebny samochód ? jak na zakupy i do podjechania 2 km do pracy to chyba nie warto wydawać tych tysięcy na "S"kę, ale jak chcesz rwać laski, i drażnić "ylyty" to nie masz wyjścia ;)

Jak chcesz postrzelać i chodzi o sprężynę to je jestem zdania że odpowiednia sprężyna o odpowiedniej mocy i z odpowiedniego materiału wystarczy i tak jesli chcesz np 120 PDI to czy kupisz taką Systemy, czy prometheous czy Hurricane'a to i tak parametry repliki będa na tyle zbliżone że szkoda kasy na coś "z górnej półki cenowej"

Ale to moje zdanie odnośnie sprężyn (wg mnie technologia produkcji kwałkówdrutu zwiniętego w spręzynę jest już tak oklepana że chyba tylko

specjalnie można coś w tym spieprzyć)

Co do np łożysk, cylindrów i tłoków tudziez zębatek to już inne kryteria trzeba przyjąć.

A przedewszystkim trzeba nonstop myśleć i rozsądnie wybierać pod potrzeby i wymagania.

• 2 years later...

Jednak myślę że Autorowi chodzi raczej o to, ( przynajmniej mnie o to chodzi) jak można by firmy posortować od Najlepszej na górze do tej najsłabszej na dole. Ja przyznam się nie wiem czy lepszą firmą jest JG czy G&G czy jeszcze jakaś inna. Jeśli ktoś wie i umie ustawić firmy w "piramidkę" proszę by to zrobił i taką piramidkę zamieścił na Forum, a najlepiej w tym poście

To raczej też nie wykonalne...

Jak chcesz to robić?? Po stosunku ceny do jakości?

Zaraz pojawią się głosy o to, że chińczyk to d....pek nieważne jaki bo CA/GP/ICS/VFC jest o "niebo" lepszy... i droższy....

Oraz głosy że markowe są d...ne jadą na reputacji na którą nie zasługują i wogule szkoda na nie wydawać kase...

TO raczej nie przejdzie... Ale z czystym sumieniem mogę oddać głos na Real Sworda :D

Ranking jako taki jest nie wykonalny, ponieważ w każdej części może być inny lider, może być inna kolejność firm. Poza tym trzeba by aktualizować taki ranking, ale na podstawie doświadczeń użytkowników. Czyli najpierw najlepsza firma wypuszcza bubel/wadliwy produkt, 1000 użytkowników wierząc rankingowi kupuję tę część i bach. 750 skarg pojawia się na forum ;).

Ranking replik też jest nie do zrobienia, ponieważ jedynym rozsądnym kryterium byłby stosunek jakości do ceny, lub porównanie w klasach replik. Zresztą każdy inaczej widzi jakość i dla każdego ta sama cena jest inna.

Można zrobić taki ranking na oko, powiedzmy pierwsza trójka:

Części tuningowe:

1. Systema. (najwięcej porządnych części)

2. A dalej co? Deep Fire? Prometheus? A może Huricane?

.

.

.

.

Ostatnie: element.

Repliki AEG:

PTW (niby, ale to drogie)

ICS, G&P, KA

CA

A&K, JG, Cyma

Boyi

Umarex ;) (kryptoreklama hehehe)

Ale to jest tak masakrycznie na czuja, że hej. Ktoś musiałby siadać co kwartał i porównywać wszystkie te repliki. Np. skąd wiadomo, że KA powinien być na równi z ICS? Gdzie umieścić Deep Fire? To też jest w dużej mierze subiektywna sprawa.

Pozdrawiam.

Można zrobić taki ranking na oko, powiedzmy pierwsza trójka:

Części tuningowe:

1. Systema. (najwięcej porządnych części)

2. A dalej co? Deep Fire? Prometheus? A może Huricane?

.

Umieszczenie Systemy (o DF nie wspominam ;) ) przed Prometheus'em to jak rozumiem znana z wielu internetowych forów prowokacja? :D

Przykłady na wyższość części "Promka" nad Systemą można by mnożyć. Podam tylko najświeższy jaki znam: kolega zamontował sobie zębatki Prometheusa i silnik Systema Magnum (czyli podobno najlepszy na rynku ;) ). Niestety położenie silnika było niewłaściwe, GB pracował głośno, a szybkostrzelność była niska. Okazało się, że odpowiedzialna za to była skandalicznie słaba sprężynka utrzymująca silnik (sprężynka oczywiście z zestawu Systemy). Dodatkowo w wyniku zaistniałej sytuacji zębatka silnikowa (Systemy... a jakże...) starała się jakby była wykonana z plastiku, kołom zębatym Promka NIC się nie stało.

Jakby tego było mało silniki Magnum i Turbo posiadają bardzo "obfite" wiązki kabla przy szczotkach co czasem powodować może przebicia na szkielet GB (w GB v.3 oczywiście).

Ranking oczywiście JEST możliwy do wykonania. Użytkowników części ASG jest obecnie bardzo dużo, a dodatkowo chętnie dzielą się oni swoimi obserwacjami na forum. Myślę, że jedynym warunkiem powodzenia takiej inicjatywy byłby podział na konkretne rodzaje części (np. osobno ranking: sprężyn, silników, zestawów BU, luf itd.).

W okrojonej formie taki ranking już przecież istnieje. O ile pamiętam są na forum wątki poświęcone porównaniom lufy i zestawów BU.

Wnioski płynące z forum WMASG i moich doświadczeń (z tej racji lekko nieobiektywne ;) ):

Sprężyny: HurricanE, Guarder

Silniki: Guarder, ICS

Zestawy Bore-Up: CA, Systema, Guarder

Lufy: Prometheus, Systema

Komory HU: KA, TM

Gumki HU: Systema, Guarder, KM Head

Koła zębate: Prometheus

...nie koniecznie w podanej kolejności - wymieniam tylko firmy które w danej dziedzinie pozytywnie się wyróżniają.

Są oczywiście elementy których ranking wydaje mi się zbyteczny... bo jak np. ocenić która łożyskowana prowadnica sprężyny działa lepiej? %)

Pozdrawiam! :)

Hypki: Raczej nie ma na świecie firmy, która w każdej dziedzinie byłaby świetna. Może akurat silnik im nie wyszedł. Albo jakiś jego element. Ale jeden nieudany produkt nie powinien rzutować na całość, zwłaszcza, jeśli spectrum działalności jest tak szerokie. Wyróżniając systemę miałem na myśli tzw. overall. Tak samo mogę powiedzieć o promyku, który wypuścił shitowe tłoki, że niby mega wzmocnione. Poza tym nie kojarzę jakoś silników prometheusa.

Tak jak napisałeś, ranking powinien być robiony do każdej części:

Wg. mnie:

Sprężyny (tu trudno coś zjebać, jakkolwiek chińczycy udowodnili, że się da): Guarder, Systema, CA.

Silniki: Nie wiem więc nie powiem, ale JG ma np. dobre silniki, choć bez zajebistej naklejki UBER TURBO MAGNUM DELTA PRO

Zestawy Bore-Up: Systema, Guarder, G&P (myślę że tu wielkiej różnicy nie ma między tymi BU).

Lufy: Prometheus, KM Head, Systema

Komory HU: KA, TM, SRC/CA...

Gumki HU: Systema, Guarder, KM Head

Koła zębate: Prometheus, Systema (też godna polecenia)

Pozdrawiam.

PS. Oczywiście mój ranking jest również subiektywny. Starałem się przy użyciu mojego życiowego i forumowego "expa" ;) skompilować mą wiedzę w ten ranking.

Edited by Viamortis
  • 2 weeks later...