Manfred Posted August 12, 2006 Report Share Posted August 12, 2006 Cześć Posiadam Guarderowskiego ACOGa na G36C. Jako, że kolimator ma raczej wysoki montaż, a szyna górna na 36-e też nie styka się z lufą nie za bardzo mogę wyregulować kolimator - dokręciłem regulację do końca a kropka zawsze znajduje się powyżej toru lotu kulki. Próbowałem podkładać pod montaż klin z zapałki, ale to raczej półśrodek. Pytanie jest: czy da się jakoś zmienić zakres (pionowy) regulacji położenia kropki ? P.S. Mam jakieś dziwne problemy z szukajką, także jeżeli podobny temat już był, to przepraszam. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted August 12, 2006 Report Share Posted August 12, 2006 wydaje mi się ,ze nie ma możliwości "wyjścia po za zakres" wiesz jeszcze zalezy na jakim dystansie kulka zawsze leci niżej krzyża? bo zapewne wiesz o tym ,ze w miarę odległosci , to w końcu tor loru kulki przetnie się z linią oko-krzyż-cel... troche głupio to napisałem, ale rysunek to przedstawi Quote Link to post Share on other sites
Manfred Posted August 12, 2006 Author Report Share Posted August 12, 2006 Rozumiem o co Ci chodzi, a rysunek (szczególnie karabin :P) świetny :) a poważnie: ... zalezy na jakim dystansie kulka zawsze leci niżej krzyża? ... cały czas, nawet się do niego nie zbliża Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted August 12, 2006 Report Share Posted August 12, 2006 no słuchaj G36 ma taką szynę a nie inna i raczej nic na to nie poreadzisz , bo cały Acog jest za wysoko.. żeby to była luneta , to montujesz na niskie pierścienie i z głowy ... znalazłem to : http://www.custom-glock.com/shotshow05/sho...5-Images/16.jpg moze cos pomoże Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Manfred Posted August 12, 2006 Author Report Share Posted August 12, 2006 No niestety, ma jaką ma, ale i tak jest świetny :) Dzięki tak czy siak. Pozdrawiam P.S. a wiesz, że nawet pomogło? Oglądając to uświadomiłem sobie, że jak przesunę kolimator maksymalnie w stronę kolby, to jest szansa że się przetną linie krzyża i kulek :) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 12, 2006 Report Share Posted August 12, 2006 Diabolo, Twój rysunek niestety nie zgadza się praktyką celowników o wysokim montażu. To raczej wygląda w ten sposób Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted August 12, 2006 Report Share Posted August 12, 2006 Foka - Zgadzam sie z Tobą aczkolwiek skala mi się ułozyła chyba dla czegoś co ma 666 fps i zasieg skuteczny 80 metrów , bo oczywiscie grawitacja działa na kulkę i po jakims czasie opada. Tak ,czy siak musi być punkt w którym tor kulki i ta linia "celownicza" oko-krzyż-cel przetna się. Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted August 12, 2006 Report Share Posted August 12, 2006 Próbowałem podkładać pod montaż klin z zapałki Dobrze kombinujesz :D : na wiatrówkowych serwisach polecają min. kawałki klisz filmowych lub inne cienkie nie lub mało ściśliwe materiały. W lunetach podkłada się je miedzy pierścienie a tubus ale w ACOGu od biedy można dać coś miedzy RIS a montaż(nie pamiętam dokładnie jaka ma budowę…) Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 12, 2006 Report Share Posted August 12, 2006 Tak ,czy siak musi być punkt w którym tor kulki i ta linia "celownicza" oko-krzyż-cel przetna się"Powinien być" a nie musi. Ja mam ACOGa na M4 i niestety mam ten sam problem co Manfred - Lot kulki w praktyce wygląda tak jak narysowałem i nic nie musi - linia celownicza w żadnym punkcie nie przecina sie torem lotu pocisku. Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted August 13, 2006 Report Share Posted August 13, 2006 To trochę lipa ;/ czyli wychodzi na to ,ze musicie zainwestować w "nizszą" optykę , bo Acog jesyt za wosoki. Ja mam Ak47 bez Acoga i nie narzekam :F Quote Link to post Share on other sites
Manfred Posted August 13, 2006 Author Report Share Posted August 13, 2006 w ACOGu od biedy można dać coś miedzy RIS a montaż(nie pamiętam dokładnie jaka ma budowę…) Właśnie klina wsadzałem między montaż a RISa. Między montaż a kolimator "właściwy" nie mogę, bo śruba jest uparta i się nie chce odkręcić (ale już ja ją pokonam :F). A co do montażu, to Ci pokażę przy najblizszej okazji. Ja mam ACOGa na M4 i niestety mam ten sam problem co Manfred - A czy próbowałeś też coś kombinować z klinami, czy używasz metody "na oko" (na oko celownik powinien byc metr nad celem) ? Ja mam Ak47 bez Acoga i nie narzekam I słusznie, bo kałach z optyką to profanacja :D Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 13, 2006 Report Share Posted August 13, 2006 Ja mam ACOGa na M4 i niestety mam ten sam problem co Manfred -A czy próbowałeś też coś kombinować z klinami, czy używasz metody "na oko" (na oko celownik powinien byc metr nad celem) ?Przede wszystkim prawie z tej eMki nie strzelam, ale jak strzelałem to celowałem na oko. Ja mam Ak47 bez Acoga i nie narzekamI słusznie, bo kałach z optyką to profanacja :DEee tam, PSO-1 fajnie wygląda... albo NSP2. Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted August 13, 2006 Report Share Posted August 13, 2006 Foka- NSP2 sobie podaruję natomiast jestem bliski kupna czegoś takiego : i nie wiem ,czy to ma sens w sumie moge tam wsadzić ZOMZ albo inną rdziecką optykę Quote Link to post Share on other sites
gwydion Posted August 13, 2006 Report Share Posted August 13, 2006 Ja kupiłem, mam i nie żałuję. Tylko, że zakupiłem montaż z szyną 20mm bez pierścieni, jest bardziej uniwersalna. Jak byś kupował to tylko niską szynę montażową, wysoka jest za wysoka... (wiem, bo mam ). Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted August 14, 2006 Report Share Posted August 14, 2006 Eee..nie bardzo rozumiem w czym problem. Mam mp5, wysoki montaż i kolimator otwarty. Od lufy do szybki kolimatora mam z 7-10 cm (pewnie podobnie lub niewiele mniej od g36 z acogiem). I przy dobrze wyregulowanym celowniku (tzn. ma wskazywać prostą drogę) nie mam problemów. U mnie w żadnym miejscu nie przecina się znak celowniczy z torem lotu (jak na zdjęciu foki). Wprawdzie przy strzelaniu w puszki trochę to przeszkadza (trzeba celować minimalnie nad nią lub w górną część puszki - zależy od jej wysokości), to przy strzelaniu w człowieka nie ma najmniejszych problemów. Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted August 14, 2006 Report Share Posted August 14, 2006 masz kolimator otwarty!! a nie ACOGA a to się troszeczkę różni :F aczkolwiek nie wiem jakie sa różnice działania pomiędzynimi . Quote Link to post Share on other sites
Manfred Posted August 14, 2006 Author Report Share Posted August 14, 2006 Eee..nie bardzo rozumiem w czym problem. Mam mp5, wysoki montaż i kolimator otwarty. Od lufy do szybki kolimatora mam z 7-10 cm (pewnie podobnie lub niewiele mniej od g36 z acogiem). Od linii lufy do górnego RISa mam 7 cm. ACOG od montażu do linii wzroku ma z 5 cm. Od szybki "wylotowej" do końca lufy mam 33 cm. Cały pic polega na tym, że jak pisałem na początku, mam tu de facto 2 wysokie montaże. I przy dobrze wyregulowanym celowniku (tzn. ma wskazywać prostą drogę) nie mam problemów. U mnie w żadnym miejscu nie przecina się znak celowniczy z torem lotu (jak na zdjęciu foki). Wprawdzie przy strzelaniu w puszki trochę to przeszkadza (trzeba celować minimalnie nad nią lub w górną część puszki - zależy od jej wysokości), to przy strzelaniu w człowieka nie ma najmniejszych problemów. Nie no, wiem że teoretycznie można się przyzwyczaić do celowania nad, ale chyba nie po to wymyślono kolimatory, żeby celować nad :) Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted August 15, 2006 Report Share Posted August 15, 2006 to go sprzedaj w cholere ;] albo kup sobie lunete na niskim montażu Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts