woma Posted August 29, 2006 Report Share Posted August 29, 2006 Witam! Chciałbym założyć orginalne drewno od kałacha. Jednak Jest jeden problem. Uchwyt do pasa nośnego w orginale umieszczony jest na kolbie a w replice ASG jest na body. Nie wiem tylko czy usunięcie tego elementu nie będzie problemem. Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted August 29, 2006 Report Share Posted August 29, 2006 chwyt można bardzo łatwo wyjąć ! wystarczy rozebrac kałacha wyjąć gearboxa iu na boku body od wewnatrz znajduje się blaszka trzymająca owy zaczep na swoimmiejscu wysuwasz blaszkę i już masz ucho dopasa osobno potem skręcasz kałacha i już mozesz mieć pas na kolbie. moze pomogłem :F Quote Link to post Share on other sites
woma Posted August 29, 2006 Author Report Share Posted August 29, 2006 Bardzo pomogłeś! I mówiśz ze ucho nie ma nić wspolnego z całą konstrukcją kałacha? i nic sie nie rozleci? dziura zostanie ale troche szpachlowki i już :P Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted August 29, 2006 Report Share Posted August 29, 2006 Po pierwsze, ktoś dowodził kiedyś na tym forum, iż pierwsze serie kbk AK miały ucho jak w replice (o ile nie przekręciłem czegoś ;) ). Po drugie - z doświadczenie, byłbym sceptyczny jeśli chodzi zaczepianie pasa na kolbie, szczególnie "pasowanej" . A już na pewno w wypadku zostawienia standardowego body. Po trzecie zagadnienie znam z autopsji. Quote Link to post Share on other sites
woma Posted August 29, 2006 Author Report Share Posted August 29, 2006 Rozumiem że proponujesz zostawić ucho na body. OK, nawet pasowaloby mi to bardziej jednak znalezienie kolby bez ucha moze być problemem. Ale jest to pewien pomysł kto wie czy nie jesden z lepszych w mojej sprawie. Quote Link to post Share on other sites
Kiwi Posted August 29, 2006 Report Share Posted August 29, 2006 Mi ta blaszka wypadła raz sama, więc może nie będzie problemu z wyjęciem jej ;) Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted August 29, 2006 Report Share Posted August 29, 2006 Eee - ucho na kolbie mozesz po prostu odkręcić. Tylko po co? Czy to w czymś szkodzi? Quote Link to post Share on other sites
woma Posted August 29, 2006 Author Report Share Posted August 29, 2006 Hmm 2 ucha jedno na kolbie drugie na body? A po cholere mi to? :P po odkręceniu na kolbie zostanie przydka dziura Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted August 29, 2006 Report Share Posted August 29, 2006 To zaszpachlujesz..., albo ściągniesz ucho i przykecisz na powrót tylko samą blachę. Tylko po co sobie niepotrzebnej roboty dokładać? Quote Link to post Share on other sites
woma Posted August 29, 2006 Author Report Share Posted August 29, 2006 Zaszpachluje? Drewno? Po co sobie roboty dokładać? Dla estetyki. Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted August 29, 2006 Report Share Posted August 29, 2006 Drewno, a potem pomalujesz najwyżej. Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted August 29, 2006 Report Share Posted August 29, 2006 Drewno jak najbardziej daje się szpachlować – nawet bardzo ładnie to wychodzi 8) Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
woma Posted August 29, 2006 Author Report Share Posted August 29, 2006 a po szpachlowaniu czym malować? Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted August 29, 2006 Report Share Posted August 29, 2006 Lakierem... Najlepiej idź do modelarskiego i kub taką farbę(/kę ;) ), która odpowiada odcieniowi drewna, boś widzę esteta w skali totalnej. ;) Quote Link to post Share on other sites
woma Posted August 29, 2006 Author Report Share Posted August 29, 2006 niekoniecznie estata tylko jak kupię drogie rewno to chce zeby wygladało :P być może wcale nie bede szpachlował :P dzx za wszystko temat do odstrzału Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted August 29, 2006 Report Share Posted August 29, 2006 Drogie? ~70zł komplet? Chłopie - Ciebie chyba nie stać na ASG. :lol: (żart) Ja generalnie nie widzę sensu usuwania ucha. Natomiast jesli już to radziłbym po prostu dokręcenie samej blachy. Ma to tę zaletę, że w razie "W" nie trzeba usuwać masy szpachlowej w celu zamontowania ww. na powrót. ;) Quote Link to post Share on other sites
woma Posted August 30, 2006 Author Report Share Posted August 30, 2006 Sama kolba sklejkowa taka jaka mnie interesuje kosztuje 60 zł :wink: a za 10zł nie dostane raczej osłony rury gazowej i łoża Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted August 30, 2006 Report Share Posted August 30, 2006 Allegro to nie sklep i ceny bywaja rozne. Jak ktos chce kupic tanio, to czeka na okazje, jak komus zalezy na czasie to bierze "kup teraz". A swoja droga popularnosc cymowskiego kalacha spowodowala ostatnio zdecydowana zwyzke cen na elementy drewniane, bo jak widac amatorow przerobki sporo, a podaz nie jest zbyt wielka... Sam ostatnio kupilem chwyt - raczke do AK47 w cenie 35,-, a jeszcze jakis rok temu widywalem to samo w cenach 5-10 pln! :? Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted August 30, 2006 Report Share Posted August 30, 2006 Woma: 1. Napisałem ~70zł. 2. Celowo nie podałem konkretnego linku - trzeba poszukać, poczekać, okazje się trafiają. 3. Kiedy jeszcze byłem na bieżąco, przy okazji kbk znajomego, ceny potrafiłyby takie jak pisze Pikace. 4. Ceny "kitów" (par excellance ;) ) do replik pomijam. Wiesz dlaczego? Pozdrawiam KZ Quote Link to post Share on other sites
woma Posted August 31, 2006 Author Report Share Posted August 31, 2006 idz mi w cholere z takim src toz to brzydkie i drogie. PS udalo mi sie zalatwic komplet (bez chwytu) za 90 zł pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted September 2, 2006 Report Share Posted September 2, 2006 To przeplaciles woma... Tu np komplet za 60 pln (+ pokrywa + ladownica): http://www.allegro.pl/item125027703_zestaw...ki_ak47_1_.html albo http://www.allegro.pl/item125027807_zestaw...ki_ak47_2_.html Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted September 3, 2006 Report Share Posted September 3, 2006 Dopasowywanie drewna od prawdziwka bylo gdzies dokladnie opisane przeze mnie i przez Kube. Dosc dawno, ale nic sie nie zmienilo... Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted September 3, 2006 Report Share Posted September 3, 2006 No popatrz, a ja bez opcji szukaj znalzłem w minutę. Niesamowity jestem, prawda? :lol: Podano na tacy. Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted September 3, 2006 Report Share Posted September 3, 2006 ok.. dzięki a mógłbyś podrzucić mi na pw. kilka fotek jak to wszystko wyszło? bo w tamtym topicu zdjęcia się nie wyświetlają :| a bardzo chciałbym zobaczyc efekt i jak sklejkowa kolba wyglada na AK Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted September 3, 2006 Report Share Posted September 3, 2006 A w Nysie nie widziałeś? Podobno byłeś. EDIT: Proszę oto zdjecie wykonane w Nysie, bateria na taśmie trochę szpeci. ;) Jak znajdę jakieś fotty na dysku to Ci podeślę/zamieszczą w wątku, teraz "niestety" mam kolbę skłądaną, więc całokształtu nie obfotografuję. Btw. A zdjęcia Pik'a? Ładniejsze były - też był tam link. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts