argern Posted October 2, 2006 Report Share Posted October 2, 2006 Witam, Jak mam konserwowac bron, czyscic ja i smarowac, zeby sluzyla jak najdluzej? Prosze o pomoc, jestem kompletnie zielony;) Jesli chodzi o gaziaki. Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted October 2, 2006 Report Share Posted October 2, 2006 Jeżeli chodzi o gaziaka bez blowbacku to tak szczerze mówiąc można by go nawet w ogóle nie smarować. Conajwyżej można by przesmarować raz na jakiś czas mechanizm spustowy (głównie chodzi tu o część kurkową) jakimś gęstsztym smarem. W gaziaku z blowbackiem smarujesz cylinderek i górną uszczelkę w magazynku silikonem. Prowadnic zamka lepiej nie smarować w celu uniknięcia przywierania brudu do smaru. Nigdy, przenigdy nie psikaj smarem do lufy. Takie smarowanie nie przynosi żadnych pozytywnych skutków. Quote Link to post Share on other sites
argern Posted October 3, 2006 Author Report Share Posted October 3, 2006 W gaziaku z blowbackiem smarujesz cylinderek i górną uszczelkę w magazynku silikonem. Ten sylinderek tez w magu ? Czyli nie musze nic rozkręcać ? Wsyztko to robic silikonem tak ? Dzięki ;)) Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted October 3, 2006 Report Share Posted October 3, 2006 Cylinderek znajduje się w zamku: Tak, wszystko silikonem. Tylko nie za dużo, dosownie jedno krótkie "psik" do cylinderka i jedno na górną uszczelkę wycierając nadmiar Quote Link to post Share on other sites
argern Posted October 3, 2006 Author Report Share Posted October 3, 2006 Wielkie dzięki. Jeszcze jedno zielone pytanie - coto zanczy "syfonować" ;D:D::D Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted October 3, 2006 Report Share Posted October 3, 2006 Syfonowac czyli Syfon, to uciekanie calego gazu spowodowane przewaznie zbyt niska temperatura otoczenia (lub ochlodzenia guna przez dluzsze strzelanie) lub poprostu zla konstrukcja guna Quote Link to post Share on other sites
SnaKe7777777 Posted February 21, 2014 Report Share Posted February 21, 2014 (edited) Mam małe krótkie pytanko odnośnie smarowania w GBBR'ach mechanicznych części ruchomych tj. zespołu suwadła itp. ojelek sylikonowy to jedno jednak tutaj przydałby się także chyba jakiś smar, moje pytanie jaki byłby najlepszy? Czy nieco smaru grafitowego zdaje egzamin? Edited February 21, 2014 by SnaKe7777777 Quote Link to post Share on other sites
arend Posted February 21, 2014 Report Share Posted February 21, 2014 Olejek syfikonowy to nie rozwiązanie bo przedawkowany nie dość że wszystko zasyfi to i jeszcze kurz przyciąga. Dlatego należy go używać w minimalnych ilościach i w zasadzie tylko na uszczelki . Moim zdaniem to suchy preparat z molibdenem lub teflonem albo smar molibdenowy. Znaczy dokładnie te same smarowidła co do broni. Z braku takowych ja używam jeszcze wazeliny techniczne. Ps smar grafitowy tez jest nienajlepszym rozwiązaniem do replik. Strasznie syfi niestety. Quote Link to post Share on other sites
SnaKe7777777 Posted February 22, 2014 Report Share Posted February 22, 2014 Ok wielkie dzięki, o coś takiego mi chodziło :) Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted March 10, 2014 Report Share Posted March 10, 2014 Obecnie używam do całej klamki pasty silikonowej i od olejku jest nieporównywalnie lepsza, aczkolwiek ideał to to i tak nie jest. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts