Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Buty "na lata"...

Recommended Posts

Rozglądam się za butami z prawdziwego zdarzenia , jako że stopa mi już prawie nie rośnie , poszukuję butów "na lata"...

Jednakże jest tych butów parę typów (żeby tylko pare :roll: ) i zaczynam się w tym powoli gubić...

Pytanie moje do was co byście polecili... Czy miały by być to buty z gore-tex'em? Czy może skórzane i do tego skarpety z gore-tex'u?

Czy kupić buty na każdy klimat , czy tylko na lato?

Naturalnie ważnym czynnikiem jest też wygoda noszenia co chyba nie ulega wątpliwości :P

Mam już jedne buty (polskie "desanty") i jestem z nich całkiem zadowolony.

Mam nadzieję że nakreśliłem sprawę w miarę jasno :)

Z góry dzięki za wszystkie rady...

a moze TO

Za takie rady NIE dziękuję...

a do ilu te buty

Myślę że tak do 500 - 600zł...

Co do Bellevilli to słyszałem że jak się stopa poci to pory w gore-tex'ie lubią się czopować i nie spełnia on swojej funkcji... A taką skarpetę gore-tex'ową można zawsze wyprać , w przeciwieństwie do buta... Co do zamszu - zawsze mi się wydawało że lubi chłonąć wodę (jeżeli się mylę to mnie poprawcie)... Więc jak Belleville to chyba tylko na lato nie?

Jaka skarpetka goretexowa, jak sobie to wyobrazasz, gdzie ten pot ma byc odprowadzany pod kolano chyba. Do buta z membrana niewazne czy gore,hywent,aquatex,dryline zakladasz skarpete która pomaga transportowac pot od skóry stopy wlasnie do membrany która jest integralna czescia buta. Polecam skarpety Rohnera drogie ale warto, nie mechaca sie tak szybko

Skarpety z Goretexu odparzą Ci stopy prędzej niż zadyszki dostaniesz. To jest dobra sprawa do szuszenia butów. Przykładowo jesteś w Bieszczadach lub na Kaszubach (czy gdziekolwiek sobie zamarzysz), po dniu marszu jestes przemoczony, a dopeiro w bazie (czy gdizekolwiek kończysz marsz przed następnym dniem) zapodajesz, na stopy talk, skarpetka wełniana, skarpetka z gore i mokre buty.

No albo na wartę.

Kup sobie buty trekingowe + dobre skarpety. Było juz na tym forum napisane jakie firmy można uznać za godne uwagi.

Mi natomiast przychodzą do głowy jeszcze jedne buty które są naprawde niezniszczalne przy normalnym (tzn bojowym) użyciu czyli orginalne australijskie buty wykonane ze skóry kangura. Miałem okazje założyć i były dosyć wygodne chociaż gore-tex'u to one na oczy nie widziały.

Batesy... Mam z gore .... około 500 zł kupisz

Sprawują się świetnie... noga się nie poci wogóle .... są wygodne, nie idzie się na nich przewrócić (ah ta Vibram).... Polecam produkt bardziej od Beleville .... nie wiem jak z Dannerami ale w tym przedziale cenowym co podałeś Dannerów nie znajdziesz....

Pare groszy ode mnie:

1. Nie ma butow do wszystkiego - musisz miec buty na zime (z gore na przyklad) i drugie na lato (wierz mi, ze w takich Belleville'ach ICB idzie sie wtedy utopic w pocie). Buty pustynne sa swietne latem, ale w zimie moze byc z nimi problem; wspominane w temacie Meindle Safari sa bardzo przewiewne co w zimie bedzie dosc powazna wada ;)

2. Sprecyzuj jakie modele bierzesz pod uwage - czy maja to byc buty militarne czy moga byc trekki.

3. "Buty na lata" - na lato czy na pare lat? :) Przy intensywnym uzytkowaniu kazde buty sie rozpadna.

4. Jesli Rangers to koniecznie cos z US GI :)

Dzięki raz jeszcze wszystkim za rady...

2. Sprecyzuj jakie modele bierzesz pod uwage - czy maja to byc buty militarne czy moga byc trekki.

Treki raczej nie wchodzą w grę :)

4. Jesli Rangers to koniecznie cos z US GI

Skoro tak mówisz...Na butach wojskowych się raczej słabo znam (a nawet wcale :) ). Jaki model byś polecił?

Jaki klimat jest w polsce każdy wie - więc wydaje mi się że buty pustynne odpadają (na te pare dni w roku? hm...)... Widziałem na stronie Bellevilli buty "Wet Weather" - ktoś miał jakieś doświadczenie z nimi?

Treki raczej nie wchodzą w grę  :)

A czemu?

Skoro tak mówisz...Na butach wojskowych się raczej słabo znam (a nawet wogule :) ). Jaki model byś polecił?

Gore-tex'owe ICB z czarnej skóry na zime, i pustynniaki US (w stylu Belleville 330/340/550)

Jaki klimat jest w polsce każdy wie - więc wydaje mi się że buty pustynne odpadają (na te pare dni w roku? hm...)...

Narzekasz. Ja w pustynno-dzunglowych butach USMC smigam o marca/kwietnia do pazdziernika. A znam takich co chodzili w styczniu w Desertach :)

Widziałem na stronie Bellevilli buty "Wet Weather" - ktoś miał jakieś doświadczenie z nimi?

Dokladnie to ktore?

A ja jeszcze mam pytanie. Belleville 550 ST nadawałyby się na cały rok? W lecie to na pewno dają radę, a jesienią podczas deszczu czy też w zimie jak się sprawują? Chyba są nieprzemakalne. Zimno to raczej nie problem, skarpetkę zawsze mozna zalozyc grubsza, ale czy sie but nie rozpadnie?

A ja jeszcze mam pytanie. Belleville 550 ST nadawałyby się na cały rok?

Nie.

W lecie to na pewno dają radę, a jesienią podczas deszczu czy też w zimie jak się sprawują?

A jak może się sprawować but letni w zimie?

Chyba są nieprzemakalne.

Chyba nie.

Zimno to raczej nie problem, skarpetkę zawsze mozna zalozyc grubsza, ale czy sie but nie rozpadnie?

Z takim podejściem to polecam trampki - skarpetę zawsze możesz założyć grubszą...

Hehe .... Belivki 550ST się nie nadają.... wg. nawet na lato :P... kiedyś lepsze robili ale teraz wpakowali te "otwory odływowe" i czort wie czy przepuszczają wodę...

No ogólnie to polecam te z gore... na razie jeszcze zimy nie ma więc nie powiem jak się sprawują w niskich temperaturach gdyż dostałem je jakoś miesiąc temu, ale teraz jak było ze +30 stopni to fajnie się sprawiały więc jezeli chcesz buty "na lata" to bierz jakies z gore.... (oczywiscie jezeli chcesz miec tylko jedna parę).....

Aha i oczywiście bierz od szaszłyka :)... ja brałem od niego i wszystko było sprawinie, szybko, i fajnie :) .... ogólnie to wysłałem mu kase w ciemno i wszystko było git :) więc polecam :).... oczywiscie sprowadza nie tylko buciki :)

Semper Fi !

Hehe .... Belivki 550ST się nie nadają.... wg. nawet na lato ... kiedyś lepsze robili ale teraz wpakowali te "otwory odływowe" i czort wie czy przepuszczają wodę...

Dlaczego na lato nie dają rady? Te z otworami to się chyba zwą "hot weather" i od zawsze równolegle były robione z "membranowymi". Z tego co wiem obecnie niedostępne są 550 z gore, które posiadam. No i hot weather oczywiście membrany nie mają.

A co do 550 Gore-tex, to nosiłem je zarówno w zimie jak i w lecie. Na zimę dają radę, odowiednio ciepłe skarety w zupełności wystarczą nawet na większe mrozy. Buty utrzymują temp. wewętrzną w miare dobrze. W lecie oczywiście co by się nie robiło to się noga poci, ale skarpety z coolmaxem "współpracują" z membraną bardzo dobrze i nie czujemy dyskomfortu chodząc w nich nawet kilkanaście godzin.

Tyle

Procent