snipermaku Posted October 7, 2006 Report Share Posted October 7, 2006 Rozglądam się za butami z prawdziwego zdarzenia , jako że stopa mi już prawie nie rośnie , poszukuję butów "na lata"... Jednakże jest tych butów parę typów (żeby tylko pare :roll: ) i zaczynam się w tym powoli gubić... Pytanie moje do was co byście polecili... Czy miały by być to buty z gore-tex'em? Czy może skórzane i do tego skarpety z gore-tex'u? Czy kupić buty na każdy klimat , czy tylko na lato? Naturalnie ważnym czynnikiem jest też wygoda noszenia co chyba nie ulega wątpliwości :P Mam już jedne buty (polskie "desanty") i jestem z nich całkiem zadowolony. Mam nadzieję że nakreśliłem sprawę w miarę jasno :) Z góry dzięki za wszystkie rady... Quote Link to post Share on other sites
Smokey Posted October 7, 2006 Report Share Posted October 7, 2006 Skoro jeden polski produkt dobrze Ci służył to może czas na inny tylko z wyższej półki? Mam na myśli oczywiście Kupaczki. Quote Link to post Share on other sites
miko720 Posted October 7, 2006 Report Share Posted October 7, 2006 a do ilu te buty bo ja bym ci polecał belleville są z zamszowej skóry i mają gore-tex no i cena nie jest teraz już tak wysoka jak to bylo kiedys Quote Link to post Share on other sites
snipermaku Posted October 7, 2006 Author Report Share Posted October 7, 2006 a moze TO Za takie rady NIE dziękuję... a do ilu te buty Myślę że tak do 500 - 600zł... Co do Bellevilli to słyszałem że jak się stopa poci to pory w gore-tex'ie lubią się czopować i nie spełnia on swojej funkcji... A taką skarpetę gore-tex'ową można zawsze wyprać , w przeciwieństwie do buta... Co do zamszu - zawsze mi się wydawało że lubi chłonąć wodę (jeżeli się mylę to mnie poprawcie)... Więc jak Belleville to chyba tylko na lato nie? Quote Link to post Share on other sites
trajant Posted October 7, 2006 Report Share Posted October 7, 2006 jak na lato to moze meindl desert fox znany tez jako safari Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted October 7, 2006 Report Share Posted October 7, 2006 Masz całą gamę Belleville i ze skóry i z nubuku: http://www.bellevilleshoe.com/public/public_5.htm Quote Link to post Share on other sites
momok Posted October 7, 2006 Report Share Posted October 7, 2006 Jaka skarpetka goretexowa, jak sobie to wyobrazasz, gdzie ten pot ma byc odprowadzany pod kolano chyba. Do buta z membrana niewazne czy gore,hywent,aquatex,dryline zakladasz skarpete która pomaga transportowac pot od skóry stopy wlasnie do membrany która jest integralna czescia buta. Polecam skarpety Rohnera drogie ale warto, nie mechaca sie tak szybko Quote Link to post Share on other sites
RAI wilku Posted October 7, 2006 Report Share Posted October 7, 2006 Skarpety z Goretexu odparzą Ci stopy prędzej niż zadyszki dostaniesz. To jest dobra sprawa do szuszenia butów. Przykładowo jesteś w Bieszczadach lub na Kaszubach (czy gdziekolwiek sobie zamarzysz), po dniu marszu jestes przemoczony, a dopeiro w bazie (czy gdizekolwiek kończysz marsz przed następnym dniem) zapodajesz, na stopy talk, skarpetka wełniana, skarpetka z gore i mokre buty. No albo na wartę. Kup sobie buty trekingowe + dobre skarpety. Było juz na tym forum napisane jakie firmy można uznać za godne uwagi. Quote Link to post Share on other sites
Smokey Posted October 7, 2006 Report Share Posted October 7, 2006 Mi natomiast przychodzą do głowy jeszcze jedne buty które są naprawde niezniszczalne przy normalnym (tzn bojowym) użyciu czyli orginalne australijskie buty wykonane ze skóry kangura. Miałem okazje założyć i były dosyć wygodne chociaż gore-tex'u to one na oczy nie widziały. Quote Link to post Share on other sites
Flame Posted October 8, 2006 Report Share Posted October 8, 2006 Batesy... Mam z gore .... około 500 zł kupisz Sprawują się świetnie... noga się nie poci wogóle .... są wygodne, nie idzie się na nich przewrócić (ah ta Vibram).... Polecam produkt bardziej od Beleville .... nie wiem jak z Dannerami ale w tym przedziale cenowym co podałeś Dannerów nie znajdziesz.... Quote Link to post Share on other sites
linandar Posted October 8, 2006 Report Share Posted October 8, 2006 Batesy... Mam z gore Można wiedzieć który wzór i jak sprawują się w lesie? Też chcę sobie kupić ;) i szukam info na temat poszczególnych wzorów. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 8, 2006 Report Share Posted October 8, 2006 Pare groszy ode mnie: 1. Nie ma butow do wszystkiego - musisz miec buty na zime (z gore na przyklad) i drugie na lato (wierz mi, ze w takich Belleville'ach ICB idzie sie wtedy utopic w pocie). Buty pustynne sa swietne latem, ale w zimie moze byc z nimi problem; wspominane w temacie Meindle Safari sa bardzo przewiewne co w zimie bedzie dosc powazna wada ;) 2. Sprecyzuj jakie modele bierzesz pod uwage - czy maja to byc buty militarne czy moga byc trekki. 3. "Buty na lata" - na lato czy na pare lat? :) Przy intensywnym uzytkowaniu kazde buty sie rozpadna. 4. Jesli Rangers to koniecznie cos z US GI :) Quote Link to post Share on other sites
snipermaku Posted October 8, 2006 Author Report Share Posted October 8, 2006 Dzięki raz jeszcze wszystkim za rady... 2. Sprecyzuj jakie modele bierzesz pod uwage - czy maja to byc buty militarne czy moga byc trekki. Treki raczej nie wchodzą w grę :) 4. Jesli Rangers to koniecznie cos z US GI Skoro tak mówisz...Na butach wojskowych się raczej słabo znam (a nawet wcale :) ). Jaki model byś polecił? Jaki klimat jest w polsce każdy wie - więc wydaje mi się że buty pustynne odpadają (na te pare dni w roku? hm...)... Widziałem na stronie Bellevilli buty "Wet Weather" - ktoś miał jakieś doświadczenie z nimi? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 8, 2006 Report Share Posted October 8, 2006 Treki raczej nie wchodzą w grę :) A czemu? Skoro tak mówisz...Na butach wojskowych się raczej słabo znam (a nawet wogule :) ). Jaki model byś polecił? Gore-tex'owe ICB z czarnej skóry na zime, i pustynniaki US (w stylu Belleville 330/340/550) Jaki klimat jest w polsce każdy wie - więc wydaje mi się że buty pustynne odpadają (na te pare dni w roku? hm...)... Narzekasz. Ja w pustynno-dzunglowych butach USMC smigam o marca/kwietnia do pazdziernika. A znam takich co chodzili w styczniu w Desertach :) Widziałem na stronie Bellevilli buty "Wet Weather" - ktoś miał jakieś doświadczenie z nimi? Dokladnie to ktore? Quote Link to post Share on other sites
Bienio Posted October 8, 2006 Report Share Posted October 8, 2006 A ja jeszcze mam pytanie. Belleville 550 ST nadawałyby się na cały rok? W lecie to na pewno dają radę, a jesienią podczas deszczu czy też w zimie jak się sprawują? Chyba są nieprzemakalne. Zimno to raczej nie problem, skarpetkę zawsze mozna zalozyc grubsza, ale czy sie but nie rozpadnie? Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted October 8, 2006 Report Share Posted October 8, 2006 A ja jeszcze mam pytanie. Belleville 550 ST nadawałyby się na cały rok? Nie. W lecie to na pewno dają radę, a jesienią podczas deszczu czy też w zimie jak się sprawują? A jak może się sprawować but letni w zimie? Chyba są nieprzemakalne. Chyba nie. Zimno to raczej nie problem, skarpetkę zawsze mozna zalozyc grubsza, ale czy sie but nie rozpadnie? Z takim podejściem to polecam trampki - skarpetę zawsze możesz założyć grubszą... Quote Link to post Share on other sites
snipermaku Posted October 8, 2006 Author Report Share Posted October 8, 2006 Dokladnie to ktore? dokładniej to http://www.bellevilleshoe.com/bootseries/330stpub.htm (sorry ale nie wiem jak się robi krótkie linki) BTW: mógłbyś dać linka jeśli łaska (do tych ICB) :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 8, 2006 Report Share Posted October 8, 2006 ICB=Infantry Combat Boots. Buty caloroczne, z gore-tex'em. Wczesniej czarne, teraz piaskowe i coyote brown. Czarne wygladaja tak: (to akurat Belleville 700) Produkuja je Belleville, Wellco, Bates, Rocky/Wolverine Quote Link to post Share on other sites
linandar Posted October 8, 2006 Report Share Posted October 8, 2006 A te buciki nadają się na zimę? Natępne pytania: gdzie można kupić i za ile? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 8, 2006 Report Share Posted October 8, 2006 To sa buty typowo zimowe - ICWB, tzw. Bosniaki. Wysciolka z Thinsulate. Czesto sa na alledrogo, za ok. 300PLN. Quote Link to post Share on other sites
Flame Posted October 8, 2006 Report Share Posted October 8, 2006 Hehe .... Belivki 550ST się nie nadają.... wg. nawet na lato :P... kiedyś lepsze robili ale teraz wpakowali te "otwory odływowe" i czort wie czy przepuszczają wodę... No ogólnie to polecam te z gore... na razie jeszcze zimy nie ma więc nie powiem jak się sprawują w niskich temperaturach gdyż dostałem je jakoś miesiąc temu, ale teraz jak było ze +30 stopni to fajnie się sprawiały więc jezeli chcesz buty "na lata" to bierz jakies z gore.... (oczywiscie jezeli chcesz miec tylko jedna parę)..... Aha i oczywiście bierz od szaszłyka :)... ja brałem od niego i wszystko było sprawinie, szybko, i fajnie :) .... ogólnie to wysłałem mu kase w ciemno i wszystko było git :) więc polecam :).... oczywiscie sprowadza nie tylko buciki :) Semper Fi ! Quote Link to post Share on other sites
RAI wilku Posted October 8, 2006 Report Share Posted October 8, 2006 Zazdroszczę, mi się w Wellco Jungle Boots i skarpetkach z coolmaxem stopy pociły. A Tobie w butach z Gore było fajnie. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted October 9, 2006 Report Share Posted October 9, 2006 Bo to buty USMC były. A w takich noga się nie poci. ;) Quote Link to post Share on other sites
Flame Posted October 9, 2006 Report Share Posted October 9, 2006 Jasne.... Sprzęt USMC RoX :D:D:D Semper Fi ! :P:P Kupujcie z gore gdyż są bardziej uniwersalne niż te zwykłe :P Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted October 9, 2006 Report Share Posted October 9, 2006 Hehe .... Belivki 550ST się nie nadają.... wg. nawet na lato ... kiedyś lepsze robili ale teraz wpakowali te "otwory odływowe" i czort wie czy przepuszczają wodę... Dlaczego na lato nie dają rady? Te z otworami to się chyba zwą "hot weather" i od zawsze równolegle były robione z "membranowymi". Z tego co wiem obecnie niedostępne są 550 z gore, które posiadam. No i hot weather oczywiście membrany nie mają. A co do 550 Gore-tex, to nosiłem je zarówno w zimie jak i w lecie. Na zimę dają radę, odowiednio ciepłe skarety w zupełności wystarczą nawet na większe mrozy. Buty utrzymują temp. wewętrzną w miare dobrze. W lecie oczywiście co by się nie robiło to się noga poci, ale skarpety z coolmaxem "współpracują" z membraną bardzo dobrze i nie czujemy dyskomfortu chodząc w nich nawet kilkanaście godzin. Tyle Procent Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts