GHOSTS_Pagórek Posted July 17, 2003 Report Share Posted July 17, 2003 Witam. Mam ogromny dylemat, ponieważ chce kupić swojego pierwszego AEGa. Fundusze raczej grają tutaj dużą rolę, bo zależą od tego za ile opchne elektryka (ale gitare :D). Zauważyłem, że na Military.pl jest dość ciekawa promocja tego karabinu z nagłówka. Za 990 zł dostajemy dotego jeszcze baterie. Cena wydaje mi się bardzo niska. Czy pistolet jest poprostu mało wydajny i sprzedawany w takiej cenie, czy warto go kupić (oczywiście sam XM w sobie bardzo mi się podoba) ?? Quote Link to post Share on other sites
Wit Posted July 17, 2003 Report Share Posted July 17, 2003 Trudno mi powiedzieć, jakie powody przyświecają Military dla ustalenia tak atrakcyjnej ceny. W moim przekonaniu, nie jest to niska jakość oferowanego karabinka (XM pistoletem raczej nie jest :wink: ). Pozwoliłem sobie zamieścić w Zbrojowni WMASG dość dokładny opis tego modelu (http://wmasg.pl/zbrojownia.php?bron=56). Starałem się, by opis był rzetelny (jak i pozostałe zresztą), zwłaszcza, jeśli mają słuzyc jako "podpórka" przy zakupie AEG'a. W moim przekonaniu, XM 177 E2 jest dobrym karabinkiem i nie odbiega w żaden szczególny sposób od innych modeli. Przez 5 lat używania, nie zdarzyła się żadna awaria (tfu..., na psa urok.. :) ). Parametry strzeleckie są bardzo zbliżone do innych modeli AEG. Mała bateria 600 mAh, stosowana w tym modelu, wystarcza na dzień dość intensywnego strzelania. (Podkreslam, że moja opinia jest oparta na egzemplarzu, który mam i który kupiłem 1998 roku, nie sądzę jednak, by Tokyo Marui w drastyczny sposób onizyło jakość oferowanych produktów.) Quote Link to post Share on other sites
Dzidek Posted July 17, 2003 Report Share Posted July 17, 2003 Jeśli jest to XM TM to go kup bo sie naprawde opłaca. Quote Link to post Share on other sites
Kmieciu4eveR Posted July 17, 2003 Report Share Posted July 17, 2003 Ja bym radził koledze obejrzeć XMkę z bliska, pomacać, przymierzyć się do strzału itd, itp. XMka prezentuje się , moim skromnym zdaniem, niestety bardzo plastikowo. Oczywiście lepiej niż wszystkie cyberguny, hfc, i uhce razem wzięte. Ale skoro liczysz każdą złotówkę, nie możesz zbyt wiele wymagać. Jeśli kiedyś przyjdzie ci ochota montować kolimator, to szynę montażową masz już za 57 zł Quote Link to post Share on other sites
GHOSTS_Pagórek Posted July 17, 2003 Author Report Share Posted July 17, 2003 A nie ma takiej możliwości jak w M4 aby zamontować kolimator wysuwająć tą rączkę do transportu ? Wtedy starczyłoby kupić kolimator za 50 zł z Military.pl :twisted: Wydaje mi się, że nie mam zabardzo możliwości obejrzeć go z bliska i "wymacać" :) Pozdrawiam i dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
Cybul Posted July 17, 2003 Report Share Posted July 17, 2003 Wysuwając rączke w xm, to takiej możliwości nie ma, bo ona jest poprostu na stałe, ale są inne możliwości do zamontowania kolimatora: 1. kupujesz body od m4 :) ze ściąganą rączką transportową, odpada :) 2. kupujesz taką szyne montażową zakładaną na rączeke i dopiero do niej kolimator, ta szyna były lub nadal jest na military.pl za chyba 57zł. Quote Link to post Share on other sites
LD_cynik Posted July 18, 2003 Report Share Posted July 18, 2003 2. kupujesz taką szyne montażową zakładaną na rączeke i dopiero do niej kolimator, ta szyna były lub nadal jest na military.pl za chyba 57zł. [uwaga, ucze sie cytowac, nie wiem co z tego wyjdzie] Dobrze bracie, ze przypomniales, bo to jest cos nad czym rozmyslam od jakiegos czasu, troche offtopic ale moze ktos przy okazji odpowie: W takim przypadku jak ten zacytowany wydaje mi sie, ze punkt celowania mamy jakies 10 cm nad punktem strzalu [mam nadzieje, ze jasno sie wyrazam]. Czy takie cos nie przeszkadza? Ja osobiscie lubie postrzelac "na skupienie" z mojej mp5 ale z przyczyn takich jak wyzej nie wychodzi mi to za dobrze. Jak to w walce sie sprawuje? PS. Wit moj uklon za "normalna odpowiedz" Pagorkowi, obawialem sie kolejnego "bylo poszukac/wszystkie AEGi sa takie same" itd. Wybaczcie offtopic ale nie chcialem zakladac nowego watku na tak drobna sprawe. Quote Link to post Share on other sites
GHOSTS_Pagórek Posted July 18, 2003 Author Report Share Posted July 18, 2003 Odpowiedzi Wita nie moge nic zarzucić. Była jedną z najbardziej pełnych i coś wnoszących. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 18, 2003 Report Share Posted July 18, 2003 W takim przypadku jak ten zacytowany wydaje mi sie, ze punkt celowania mamy jakies 10 cm nad punktem strzalu [mam nadzieje, ze jasno sie wyrazam]. ech, chlopie, gdzies Ty byl w podstawowce na lekcjach matematyki? :) znasz roznice miedzy punktem, odcinkiem i linia (prosta)? :) masz na mysli ze linia celownicza jest 10 cm nad linia strzalu? :) ale mysle ze wszyscy zrozumieli :) tak, wiem czepiam sie, ale skoro podobno jestesmy maniakami i interesujemy sie bronia to bede walczyl o uzywanie poprawnych nazw i okreslen dot. broni :P Czy takie cos nie przeszkadza? Ja osobiscie lubie postrzelac "na skupienie" z mojej mp5 ale z przyczyn takich jak wyzej nie wychodzi mi to za dobrze. Jak to w walce sie sprawuje? generalnie im obie linie sa blizej tym lepiej. a im dalej tymdokladniej trzeba okreslic odleglosc od celu i ustalic poprawke na podniesienie. Quote Link to post Share on other sites
Guest LooK OuT! Posted July 19, 2003 Report Share Posted July 19, 2003 Mam XM'a i bez wahania moge go Tobie smialo polecic. Zreszta Wit juz powiedzial na jego temat co trzeba, ja tylko moge to potwierdzic, jako uzytkownik tej broni. A wyglad? No taki plastik do konca to nie jest, da sie z tym zyc. Odpowiedni do pomieszczen, idealny w teren otwarty, w miare lekki. Zrezygnowalem z malej baterii i umieszczam duza nad oslonami lufy. Tez da sie z tym zyc :) Jesli ten XM to faktycznie z TM'a jest to smialo lykaj poki daja :) Quote Link to post Share on other sites
Wit Posted July 19, 2003 Report Share Posted July 19, 2003 "...XMka prezentuje się , moim skromnym zdaniem, niestety bardzo plastikowo. " LooK OuT, Proponuję utworzenie koalicji i zorganizowanie krucjaty przeciwko tym wszystkim, którzy źle wyrażają się o XM :wink: . Celem krucjaty głównie ustanowiłbym tych, co XM'a widzieli (?) co najwyżej w sklepie, albo swoje opinie opierają na lekturze forum. By uprzedzić "ataki" - nie uważam, że na temat jakiegoś modelu powinny się wypowiadać wyłącznie osoby, które ten model mają w posiadaniu. Jednak w przypadkach szczególnych, zwłaszcza jeśli pytanie podyktowane jest wolą zakupu modelu przez pytającego, wypowiedź powinna być opatrzona informacją, czy wypowiadający się opiera ją na bazie własnych doświadczeń, czy też na bazie przeczytanych postów i jednorazowego kontaktu z modelem w sklepie. Quote Link to post Share on other sites
Cappuccio Posted July 19, 2003 Report Share Posted July 19, 2003 A nie ma takiej możliwości jak w M4 aby zamontować kolimator wysuwająć tą rączkę do transportu ? Wtedy starczyłoby kupić kolimator za 50 zł z Military.pl :twisted: Nawet w M4 nie ma takiej mozliwosci aby zalozyc ten kolimator tak prosto a to dlatego ze sa tam szyny RIS czyli maja szerokosc ok 22mm a kolimator i wiekszosc lunetek ma montaz na szyne do wiatrowek 11mm :( Pozdrawiam Cappuccio Quote Link to post Share on other sites
Guest munlajt Posted July 21, 2003 Report Share Posted July 21, 2003 Od kiedy mam kolimator na XM'ie sieję spustoszenie w twarzowym wyglądzie przeciwników. Myślałem już nawet o zdjęciu go - bo chyba jest za wysoko zamontowany i strzela zbyt celnie :roll: A już poważniej to IMO: najpiękniejszym AEG'iem jest MP5SD, najkultowszym Kałach, a z XM'a strzela się bardzo dobrze i jest bardzo poręczny i uniwersalny - co przy zakupie jednego guna do CQB i lasu ma duże znaczenie. Inne zalety i wady już tu wymieniono. Mogę tylko dodać, że po zamontowaniu szyny, kolimatora, latarki i dużej baterii znika problem "plastikowej" wagi; oraz że jest to najgorszy AEG jaki kiedykolwiek rozkładałem. :cry: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts