Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

W terenie zabudowanym nakolanniki to podstawowe wyposażenie, w terenie leśnym, lub przy określonych zadaniach np. na statkach zależy to od preferencji użytkownika, można je zastąpić wkładami z pianki. Nakolanniki, nawet te dobrej jakości (Alta) Przeszkadzają w czołganiu i potrafią zaczepiać się przy korzystaniu z drabinek speleo i tym podobnego wyposażenia. Nie są też przystosowane do dłuższego marszu. Innymi słowy - należy mieć, nie zawsze warto nosić (nie są ciężkie więc przenoszenie ich na oporządzeniu to nie jest problem).

Moim zdaniem nakolanniki są konieczne w ostatnią niedzielę 2x uratowały mi kolana gdy upadłem, no i nawet w lesie bardzo się przydają, szczególnie jak jest mokro, dużo chętniej klękniesz w nakolannikach.

A co do koloru to wg mnie ma małe znaczenie weź jakie ci się podobają, np. jeśli chcesz do czarnej i mieć czarne kombinezon/ mundur to kup czarne bo użyjesz ich i w lesie a z zielonymi to już gorzej z wyglądem.

Weź Czarne. Czarne są uniwersalne. Pasują wszędzie nawet przy pustynnym mundurze fajnie się prezentują (patrz Delta).

Hmmm, pokaz mi zdjecia tej Delty :twisted: Panowie dajcie sobie spokoj z "look'iem", czy kolopr nakolannikow ma na cos wplyw? Zielone sa bardziej uniwersalne od czarnych, a co lepiej wyglada to kewstia trzeciorzedna...

Chcesz ekwipunek GROMu? To staraj sie go jak najlepiej odwzorowac a nie isc po lini njamnijeszego oporu.

Nie idę po najmniejszej lini oporu. Na zdjeciach operatorzy Gromu uzywaja roznych nakolannikow. Wogóle sprawa jest o tyle prosta że oni używają tam prawie wszystkiego ;).

A ekwipunek chcę uzbierać taki jak na zdjęciu w moim 1 poscie w tym temacie. Z mundurem nie ma problemu, z butami również. Ochraniacze już zamówiłem (czarne Alty). Jaka kamizelke najlepiej już mi napisano, kask Pro-Tec można znaleźć prawie wszędzie. Oprócz tego zamówiłem też nóż jaki używają Gromowcy... ;) a na reszte oporządzenia również przyjdzie czas.

Jezeli starasz sie zrekonstruowac kolesii z fotki to pamietaj aby wszystko do siebie pasowalo, tzn abys nie mial czegos co wtedy nie bylo uzywane.

Odwzorowujac Grom nabadz 2 knigi o nim Krolikowskiego "Grom" oraz Rybika "Grom PL" jest tam tez kilka zdjec na ktorych mozesz opierac doposazanie sie

Oj panowie "sebas" i "Szaszłyk" nie przeginajcie (a może dzieci nie panowie).

Nie róbcie sobie z kogoś durnia bo na takich samych wychodzicie.

Popracujecie, dorośniecie, zdobądziecie jakieś wyższe stanowisko w pracy to się będziecie mogli pośmiać z własnych podopiecznych i przedemną.

Wcale nie miałem zamiaru umieszczać zdjęć z filmu bo to każdy szesnastolatek potrafi.

Jest kilka zdjęć na sieci z innych mniej znanych operacji (Haiti, no i z Pustynnej Burzy) ale nie sprawię wam przyjemności i sami sobie je znajdźcie.

Życzę owocnego surfowania. :wink:

Słuchaj sisi, piszesz bzdury więc czytamy bzdury i po tych bzdurach Cię sądzimy. Ile byś nie miał lat - broda nie czyni filozofem. W interesujący sposób ustawiasz ludzi odwołując się do argumentów o wieku, zarobkach, stanowisku pracy etc - co to ma do k... nędzy do rzeczy w tym temacie poza jakimś przesłaniem typu "ja nie jestem gorszy"?

Masz pojęcie o tym o czym piszesz? Raczej nie... bo byś taki hop do przodu nie był.

Nie bardzo chce mi się dyskutować kwestię "estetyki pola walki" ale mogę Cię kompetentnie zapewnić że kolor czarny nie jest kolorem uniwersalnym z punktu widzenia działań sił specjalnych. Obecnie poza siłami policyjnymi i działaniami CT, względnie działaniem z wody czarny kolor oporządzenia prawie wógóle się nie pojawia - bazowe kolory to khaki, różne odcienie zieleni i piaskowego w razie konieczności dodatkowo malowane sprayem pod kątem maskowania w rejonie działań. Wcześniej nie było takiego wyboru i używano co podeszło, malując to i maskując po swojemu w miarę możliwości. Jeśli kamuflaż jest istotnym czynnikiem realizowanej misji (z reguły jest bo zapewnia minimum przewagi w sytuacjach nieoczekiwanych - to zapewniam Cię że nie napotkasz czarnego "uniwersalnego" oporządzenia, a jeśli jakiś element standardowo występuje w tym kolorze (choćby starsze wersje kabur kydexowych) to zostanie odpowiednio pomalowany/oklejony.

Dziękuję za komentarz, aczkolwiek z twej strony zbyt agresywny (Co niestety bardzo przejawia się na tym forum). A to niestety jak widzę jest zaraźliwe.

Co do kolegi to uważałem (w moim oczywiście mniemaniu, a nie znam jego budżetu) że czarne wystarczą - tu mówię o ASG.

To co napisałeś poniżej też jest mi wiadomym.

I proszę nie masz powodu się nastraszać, niepotrzebnie podnosisz temperaturę.

Jedynie chodziło mi o komentarz na temat zdjęć co to niby znalałbym tylko z BHDown, oni pierwsi jak to powiedziałeś "ustawili" mnie.

Życzę miłego dnia. Koniec tzw. Offtopu. :wink:

Ależ proszę. Skoro wszystko jest Ci wiadomym, czemu nie udzieliłeś bardziej jednoznacznej odpowiedzi za pierwszym razem?

Weź Czarne. Czarne są uniwersalne. Pasują wszędzie nawet przy pustynnym mundurze fajnie się prezentują (patrz Delta).

Odwołałeś się do przesłanek estetycznych, jakiegoś tam widzimisię swojego, na dodatek przytaczając analogię do iście "przysłowiowej" 1st.SFOD-D tak jakby mogła być miarodajną przesłanką co do wzorów kompletowania oporządzenia. W żadnej sposób nie pomogłeś pytającemu, wyraziłeś tylko swoje zdanie - "że fajnie się prezentują". Jak zaczeliśmy sobie mówić o tym czy coś zapewnia kamuflaż czy nie - okazuje się że wszystko wiesz i się zgadzasz. Z reguły nie ma różnicy cenowej w czarnym a np. oliwkowym oporządzeniu, a to drugie jest bardziej praktyczne i uniwersalne z punktu widzenia zastosowań w różnych warunkach. Cóż więc warta jest Twoja rada od której się nasza dyskusja zaczęła?

Niech założyciel tematu się określi czy chce wiernie"rekonstruować" wyposażenie żołnierza JW 2305? "stara szkoła"/klasyka/nowy sprzęt) i jaka konfiguracja/do jakich zadań go interesuje? NIe widzę problemu z dosyć dokładnym określeniem podstawowego zestawu. Większość odnośników jest do uzyskania na stronie podawanej już kilkakrotnie w tym wątku, pozostałe wątpliwości mozemy rozstrzygnąć w zasadzie od ręki.

I tak rozpętała się kłótnia...

Wszystko co chciałem dowiedziałem się. Jak już mówiłem chcę zrekonstruować oporządzenie jakie jest widoczne na zdjeciach nie ma tam nakolannikow aczkolwiek kupilem je dla wlasnego komfortu po ostatnim upadku.

Wszystkie moje wątpliwości zostały rozwiane za co serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam,

Patryk Kubabski