PAT_KOZI Posted July 24, 2003 Report Share Posted July 24, 2003 ADOBE PRIMIER sory nic więcej konkretnego :( Quote Link to post Share on other sites
PAT_KOZI Posted July 25, 2003 Author Report Share Posted July 25, 2003 ale AfterEfect to końcowa obrubka większośc podstawowych efektów mozna ztrobić na primierze a on jest fajniusi listwa czasowa tniecie klipów i wogóle pracuje sie w nim super przyjemniusio. Quote Link to post Share on other sites
Edo Posted July 25, 2003 Report Share Posted July 25, 2003 Adobe Premiere wśród wielu jest znany z niestabilności. Tak było też u mnie - nie znałeś dnia ni godziny, gdy się potrafił wywalić. Czasem jednak miał dobre dni i bywał w porządku. Na szczęście moje potrzeby w zakresie obrazu ruchomego ograniczyły się ostatnio do rejestracji i kodowania obrazu, do czego w zupełności wystarcza darmowy Virtual Dub. Pochlastałbym się, gdybym wydał parę tysięcy na Premiere, a on by działał tak, jak działał (mało który program tak u mnie się zachowywał). Wiadomo już, po co powinno się zawsze udostępniać wersje demo. Kiedyś zdarzało się mi się korzystać z dołączonego do karty GFX Main Actora, choć rewelacja to nie była. Quote Link to post Share on other sites
Zjawa Posted July 26, 2003 Report Share Posted July 26, 2003 mam takie pytanko, skad wytrzysnąć Adobe Premiere? Mowicie ze nie ma problemu :wink: Blob probowales PureMotion EditStudio2? Quote Link to post Share on other sites
Edo Posted July 28, 2003 Report Share Posted July 28, 2003 Co do Virtual Duba - polecam sprawdzić różne jego wersje. Kiedyś miałem 1.3 i 1.4 i ta nowsza była bardzo niestabilna w moim systemie. Z czasem coś się musiało w mojej Windozie zmienić i teraz używam 1.4 w zasadzie bez problemów. Spróbuj z 1.3 lub inną. Quote Link to post Share on other sites
Chochla Posted August 11, 2003 Report Share Posted August 11, 2003 Jezeli VirutualDub wykrzacza Ci sie i do tego masz bad frame'y to bez znajomosci szczegolow powiedzialbym ze po prostu nie udaje Ci sie wyciac ich wszystkich i na nich te exity. Na www.divx.pl w dziale teksty jest opis jak przy pomocy ktorejs wersji VD automatycznie sporzadzic liste wszystkich bad frame'ow w filmie wejsciowym. BTW w jaki sposob je 'omijasz'? Quote Link to post Share on other sites
qba54 Posted August 23, 2003 Report Share Posted August 23, 2003 Strata Videoshop [kiedys produkt Avidu] w najprostrzej postaci darmowy widndows / macos wersje darmowe - 3.0.4 mnostwo filtruw i efektow, wielowarstwowa obsluga wideo, audio i napisow nie obsluguje natywnie urzadzen dv statyczna alfa 5.0 jest obsluga dv calkowicie ogolony i z mostwem przeszkadzajek reklamowych tylko po jednym layerze dla audio, wideo i tekstow bez alphy i motionu FinalCutPro lub odchudzony jako FinalCutExpress wylacznie macos full wypas iMovie darmowy wylacznie macos najprostszy - trzeba umiec liczyc do 100 i podpisac sie ;-) Quote Link to post Share on other sites
Wotan Posted November 23, 2003 Report Share Posted November 23, 2003 ja polecam Adobe Premiere Pro 7.0 najnowsza wersja, o wiele mniej błędów, nie wykrzacza się raczej a przynajmniej nie zdarzyło mi się jeszcze minus to straszna pamięciożerność i duże wymagania sprzętowe Quote Link to post Share on other sites
Turek2 Posted February 23, 2004 Report Share Posted February 23, 2004 Ja używam Windows Movie Maker 2 (z windows update). Bardzo prosty i fajny. Ma wszystkie potrzebne efekty. Troszkę zawiły w obsłudze ale darmowy i nie psuje jakości filmu. Quote Link to post Share on other sites
Ar2 Posted March 22, 2004 Report Share Posted March 22, 2004 ja pracuje na ULEAD media studio pro, możliwości jak w adobie, moim zdaniem latwiejsza obsluga, pakiet zawiera edytor audio, tekstu, narzedzia do sciagania filmu, do tego polecam Ulead cool 3d PS do tworzenia animacji i napisow, do sciagania filmu na dysk uzywam win codera. Quote Link to post Share on other sites
Kabzior Posted May 8, 2004 Report Share Posted May 8, 2004 A jakim progsem mozna dodawac takie wlasnie efekty strzalow krwi itp. bo nie bardzo widzi mi sie vdabem kazda klatke eksportowac, robic w photoshopie i importowac :? Quote Link to post Share on other sites
Ludzik Posted May 13, 2004 Report Share Posted May 13, 2004 http://www.efix.pl/forumefix/ .... moze znajdziecie tam potrzebne dla siebie informacje.... <== Do Wotana: Znalazles moze ten barwnik, o ktorym byla rozmowa na forum efixu?? Quote Link to post Share on other sites
DargH Posted June 1, 2004 Report Share Posted June 1, 2004 Virtual Dub do montazu podstawowego. Szybki, male wymagania, darmowy, stabilny. Adobe After Effects - do efektow. Nie jest za prosty, ma duze wymagania ale daje duze mozliwosci (ogromne?). W razie co robi sie w kilku-kilkunasto sekundowych kawalkach. Caly czas jade na trial version. Tam robi sie prosto strzaly i efekt krwi --> STRZALY Ogolnie polecam ze stron o efektach ww. efix oraz SANTIFX . ULEAD Studio - calkiem niezly. Uzywam go od czasu do czasu jesli musze pokombinowac z synchronizacja dzwieku i fps (w VD wciaz sa problemy bo zmianie jakosci sfx]. Co do Adobe Premiere - tandeta. Nie polecam. Wolny, nie ma nic szczegolnego, niestabilny, drogi. Wole miec trzy inne male programy niz to krówsko. Quote Link to post Share on other sites
Fox_The_Killer Posted September 6, 2004 Report Share Posted September 6, 2004 amigos:) pozwolcie ze sie podziele tym co wiem:) ja osobiscie do montowania uzywam adobe affter effects, i shake(shake to taki wybitnie profesjonalny program do montowania efektow specjalnych. matrix, lotr, i takie tam) ewentualnie avid, combustion. co do montowania filmow. jak chcecie zeby wszystko bylo ok, to : 1 caly film zrzucic do klatek, np jpg kompresja 98%. 2 zrzucic dzwiek oddzielnie. 3 zmontowac to razem 4 wypluc do avika, lub do klatek i dzwieku, nastepnie to polaczyc w innym sofcie. zalety: nic sie nie dronkuje, dziala 10xszybciej, nie wiesza sie. latwa i przyjemna praca, bo nie czekasz az cos sie zrobi tylko masz to prawie real time. nie obciazasz kompa, bo na raz masz tylko jedna klatke, nie caly avik. jeszcze lepiej jest podzielic to na mniejsze kawalki, masz wtedy leprzy dostep do poszczegolnych scen. jak to potem zgrywasz do avika dziala tez szybciej bo nie traci czasu i nie wykozystuje procesora na dekompresowanie zmontowanego filmu, jezeli on by byl w aviku, a nie w klatkach. pozatym jezeli zapisujes do dvixa lub mpga to musisz zapodac filtr na film brightnes and contrast, bo te codeki strasznie sciemniaja obaz. co jest jeszcze istotniejsze przed zrzucaniem filnmu do klatek musisz zaznaczyc opcje deinterlace / upper field first. dla systemu tv w polsce. znaczy to to ze nie bedziesz mial obrazu w kreski poziome co 2gi pixel. bo tego sie uzywa jezeli obraz ma byc wyswietlany w telewizorze. telewizor pokazuje rzedy paskow co dugi. czyli 50 obrazow na sekunde, czyli 25 pol obrazow x2. bo te linie pokazuje na zmiane zeby bylo wrazenie plynnosci. w kompie to nie zdaje egzaminu. i trzeba te pol obrazy zlaczyc w jeden i ustawic liczbe klatek na 25, tak i na wejsciu jak i na wyjsciu zeby nie bylo przez przypadek efektu szarpania lub zaszybko albo za wolno. mam nadzieje ze nie bylo to za specjalnie zawile.. jak by ktos mial jakis problem wrzucic na jakis serwer i dac znaka, zmontuje za free:) maniak maniaka zrozumie:) Quote Link to post Share on other sites
PjoterKrk69 Posted February 11, 2005 Report Share Posted February 11, 2005 Jezeli robicie film bez takich efektow to polecam Movie Maker 2 Quote Link to post Share on other sites
Kozak Posted February 25, 2005 Report Share Posted February 25, 2005 Ja jednak uważam, że Ulead Studio Pro to najlepsza propozycja. Stabilna praca, łatwa obsługa i duże możliwości to coś co do mnie naszybciej przemówiło. Poza tym uczyłem się na nim w szkole i wiem, że można na nim przeprowadzić pełen montaż filmu + zastosować dużo efektów. Co do efektów strzałów to przyznam jednak, że może być ciężko. Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted March 25, 2005 Report Share Posted March 25, 2005 Ja uzywam dwoch programow: jednen to InterVideo Producer (plus dodatek coder i DvdCoder) a drugi to najnowsza wersja I-Movie... InVideo jest dobry, poniewaz ma wiele mozliwosci zapisu (wiele formatow), sporo efektow, przejsc i tego typu bajerow. Ma jednak minus - spora cene... I-Movie jest prosty i ciekawy, ale zapisuje glownie w mov... no i jest tylko na mac'a (jak ktos ma to nie ma sprawy) :] Quote Link to post Share on other sites
Cygan Posted March 25, 2005 Report Share Posted March 25, 2005 Widzę, że tutaj trwa praktycznie bitwa o programy. Zajmuje się filmem już sporo i widze, że jest niezła jadka. Widze stuff dla przedszkolakow ale i takie ktorymi się robi efekty specjalne w profesjonalym FILMIE !! Ludzie opanujcię się. Tu się kilka osób pyta o programy ktorymi moze Sobie przegrać i zmontowac jakis prosty filmik ze strzelania itp. A tu widze Adobe Premiere, Adobe After Effect, Shake i jeszcze kilka ?? Kurcze może nie są to bardzo profesjonalne programy, ale na pewno nie takie proste !! Samo Virtual Dub to bardzo dobre narzędzie. Alę żeby coś zrobić coś porządnego i poznać go w pełni....powiem tyle zajrzyjcie ile ona ma opcji... Dobra ja teraz się wypowiem co ja użwywam do robienia filmów, a co polecam do robienia dla was zupelnych amatorów. Więc ja używam tak Przechwytywani(Capture): VirtualDub Scenanalier Live Montaż: Ulead Media Studio Adobe Premiere Efekty i grafika itp: Adobe After Effects Adobe Photoshop Paint :) czasem 3dmax Combusion Dobra teraz napisze co wy mozecie uzyc. Jeśli chodzi o przegrywanie filmow z aparatow i tego typu sprzetu, to obrobka moze czasem być cieżka.Filmy są zapisywane w wiekszości w formacie MOV. A tego formatu dużo programow nie łyka. Nawet jesly łyka to sa problemy itp. Więc dobrze bylo by to jakoś przekonwertowac na MPG lub AVI. Po za tym też dużo chrzanią kodeki. Ale to już wypowiedz na innego posta. Więc jestli chodzi o przechwytywanie to : Virtual Dub Ale w prawie kazdym programie do montazu są programy do przechwytywania. Jesli chodzi o montaż to jak komu wygodnie. Nie polecam Adobe Premiere i Video Vegas. Za trudne na poczatek. Polecam: Porodukty typu ULEAD. Ulead Video Studio, Ulead Media Studio, Movie Maker i pelno darmowego stuffu. Bo bardzo duzo jest tych programow i coraz to nowsze powstają. Malo osob wie ze zwyklym programem do montazu mozna zrobic super efekty, przejscia, napisy, efekty specjalne itp. Trzeba tylko poznać dobrze program i mieć dobry pomysl To tyle jak na razie Quote Link to post Share on other sites
Cygan Posted March 25, 2005 Report Share Posted March 25, 2005 Co do stucznej krwi, to już na Forum EFIXa wyjasnione zostało kilkakrotnie. Zapomnijcie o barwnikach itp. Po prostu idzcie do sklepu i bieżce syrop z aroni. Dobra konsystencja i jest w 100% do spożycią. No i tani :) Nie trzeba sie bawic w jakies barwniki. Quote Link to post Share on other sites
santi Posted March 26, 2005 Report Share Posted March 26, 2005 Skoro mnie Cygan nakierował na to forum to dorzucę coś od siebie: z darmowego softu: Avid FreeDV - mocno okrojona wersja Avid Express Zwei Stein - do montażu tak sobie ale ma całkiem przyzwoite opcje kluczowania koloru (trzeba tylko przeżyć jakoś dość dziwny interfejs) i parę efektów można nim zrobić. wspominany nieraz Virtual Dub Paint Shop Pro nie jest co prawda za free ale na trialu można trochę porobić. Ma możliwość zapisywania czynności do skryptów (coś jak ACTIONS w Photoshopie) - przydatne przy taśmowej obróbce np kolorystyki Jahshaka - darmowy program do efektów (warstwy, obiekty 3D) posiada dość nietypowy interfejs w porównaniu z programami Adobe na przykład i niestety jest wyjątkowo niestabilny. Do grafiki 3D jest za darmo Blender (zupełnie przyzwoity, polski manual wydał Helion) i mały ale sympatyczny modeler Wings3D ("następca" Nendo) Santi Quote Link to post Share on other sites
thief7 Posted July 11, 2005 Report Share Posted July 11, 2005 Witam, Mnie przypadl do gustu Power Director (Cyberlink'a) v.4 Jedynym minusem jaki napotykam to slaba kompresja - przydatny jest Virtual Dub... wczesniej rozpracowywalem Premier'a, ale tak jak jest opisane wyzej, sa z nim duze problemy P.S. Tylko gdzie te filmy umieszczac? ------ OSOK One Shot One Kill Quote Link to post Share on other sites
Biper Posted July 15, 2005 Report Share Posted July 15, 2005 Do prostego montażu jak dla mnie wystarcza Windows Movie Maker 2, trochę efektów i przejść, klipy można dowolnie ciąć. Bardzo dobra kompresja, przydatne jak chcemy wstawić filmiki na stronę. Jak ktoś chce mogę dać linki do filmików. Quote Link to post Share on other sites
Poland Posted July 27, 2005 Report Share Posted July 27, 2005 Ja używam Sony Screenblast Movie Studio. Zalety to miedzy innymi: +prostota obsługi (naprawde, aż miło) +sporo efektów (naprawde bardzo rozległa kwestia i nie są to durne efekty w stylu kwiatki i motylki, tylko z regulacją parametrów - cholernie tego dużo tego - do tego mozliwosc nakladania wielu efektow, kosmos) +różne standardy do ktorych można wyeksportować (ale wszystko zależy od kodeków jakie masz wgrane, polecam standard mov. - malo zajmuje, ale wiadomo mniejsza rozdzielczosc) Minusow troche tez jest: -drobne niestabilnosci -problemy z kodekami niektorymi -program czesto podaje nieprawidlowa przewidywana wielkosc filmy po wyeksportowaniu (np eksportujesz swoj projekt do avi, pisze ze zajmuje 4GB, a w rzeczywistosci wychodzi kolo 50MB) Wg mnie warto za mnogość efektów. Program na 3 warstwy obrazu i 3 warstwy dźwięku (bez mozliwosci zwiekszenia), co jest wystarczajace. Warto zwrocic uwage na efekt 'blueboxa', mozna zrobic calkiem profesjonalny montaż. Program jest wręcz artystyczny (po dłuższym pobawieniu się efektami, a bardziej konfiguracją wielu efektów i manewrowaniem parametrami mozna otrzymać oszałamiający efekt). Zdarzyło mi się robić w nim efekty graficzne do bannerów (a mam do dyspozycji Photoshopa i różne programy 3D klasy Cinema 4D). Bardzo latwo w tym programie obrobić np taki klip: Nagrywam swoj wredny ryj, z Berreta z blowbackiem, strzelam sobie w kosmos gdzieś. Wrzucam to na kompa (program chwyta obraz bezpośrednio z taśmy na kamerze). Importuje do programu obraz z kamery - ustalam liczbe FPS (klatek na sekunde) na 80fps (powoduje to ze jak zwolnie obraz bedzie on plynny a nie bedzie to slideshow). Zwalniam film, dodaje rozblysk z lufy (gif. lub png. wcale nie musi byc klip filmowy co ciekawe) i ustalam parametry na linii czasu - gif sie rozjasnia, pozniej sciemnia. Wszystko w czasie ulamkow sekundy. Dodaje dzwieki np z Fusion Packa do CS'a (polecam). Efekt: Klip jakbym strzelal z ostrej broni, dzwiek idealnie dopasowany do momentu wystrzalu. Blysk z lufy nie jest tandetny (aczkolwiek to nie hollywood), jest dynamiczny. Dla tych co nie lubią dużo czytać: Polecam. Quote Link to post Share on other sites
urquell Posted February 13, 2006 Report Share Posted February 13, 2006 Czy istnieje jakis program w ktorym mozna dodawac ogien z luf karabinow? najlepiej aby byl darmowy. jesli ktos wie niech pisze na kostuch102@wp.pl Quote Link to post Share on other sites
dziku11 Posted August 31, 2006 Report Share Posted August 31, 2006 moim zdaniem najlepszy jest ulead video studio , uwiescie mi troche sie tym zajmowalem i troche amatorskich filmow nakreciłem :P , jak coś to wal na gg a ci pomoge zmontowac filmik ;). Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts