SoP-PeL Posted February 11, 2008 Report Share Posted February 11, 2008 Pomysł jak to wykonać? Pomyślałem albo cymie AK.031 / tu jest dużo szczegółów do poprawienia Albo o RK -02 / tu potrzebne jest przekonstruowanie niestety. Drugie pytanie, czy lepiej kupić eSke ( 74) żeby wpakować tam kolbę "tantalo/ddr'owską"? Czy lepiej czekać na Dboy o stałej kolbie? Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted February 11, 2008 Report Share Posted February 11, 2008 Tylko czas nas uratuje :D Musiałbyś się bawić w nitowanie korpusu oraz spawanie (body nie jest równe w tych miejscach) Ogólnie gra nie warta zachodu, przy stałej kolbie jest to godzina roboty... Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted February 11, 2008 Report Share Posted February 11, 2008 Jeśli opanowałeś lutowanie aluminium alutem, to przerobisz z kolana i muchy CM031. Możesz też przetestować JB Weld. Kleiłem nim już. Trzyma jak diabli, ale nie robiłem testów mocowych. Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted February 11, 2008 Report Share Posted February 11, 2008 ja wpadłem teraz na pomysł DBOY - zwykły - czarnuch :) + AKMowska podstawa muszki - i to jest chyba to ;) A ja wiem, że niedługo będą stałokolbowce u krakman'a, tylko chińczyki przestana opijać:) p.s. Cm.031 ma fatalną rurę gazową... taka... za równa ;) Quote Link to post Share on other sites
AKS-74 Posted February 11, 2008 Report Share Posted February 11, 2008 A nie lepiej kupić AIMSa z VFC? :wink: U krakmana ma się pojawić AK-74 Boyi? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted February 11, 2008 Report Share Posted February 11, 2008 DBOY - zwykły - czarnuch icon_smile.gif + AKMowska podstawa muszki - i to jest chyba to icon_wink.gif Hehe, a ja właśnie klepię Szczeniaka z body aks diboya i chcę do tego wstawić taką podstawę muszki; tylko wkurza mnie jak długo trwa kupowanie na w11... Ze zdjęć to jednak nie jestem pewien czy będzie w 100% pasować. Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted February 11, 2008 Report Share Posted February 11, 2008 (edited) to może faktycznie zostane przy tej Cymie, tylko rurę gazową wymienie... no ale to potem jeszcze body... AiMS z VFC będzie kosztował tyle ile cały projekt:D Nom AK74, to wiadomość nieoficjalna jest;) Edited February 11, 2008 by SoP-PeL Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted February 12, 2008 Report Share Posted February 12, 2008 Zrobiłem lufę i osadziłem w body diboya, ale z frontu od ostrego rezygnuję; coś mi nie pasuje wymiarowo jak przeliczam - przerobiłem wczoraj front typu TM; została tylko górna część, a teraz dorobię do niej "opaskę" wokół lufy. Będzie wyglądać bardzo podobnie do podstawy od ostrego tylko wymiarami ciut inne. Ogólnie body DB podoba mi się, a dostałem za stówkę więc nie przepłaciłem. Gdyby jeszcze poprawili malowanie - bo są jakieś zacieki - byłoby super za tę cenę. Jedynie pin w zawiasie trzeba mocniej wbić, bo chinole się nie przykładają i kolba za luźna. Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted February 13, 2008 Report Share Posted February 13, 2008 Ok Panowie, oświećcie mnie, bo człowiek uczy się całe życie i głupi umiera... Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że wiem jak wygląda AKS74U i jaki ma kaliber [w realu ofkorz]. No więc dziś widziałem materiał tv, na którym dwóch Arabów widocznych było z AKSU. Jeden miał typowe, z drewnem i oczo...bnym pomarańczowym magiem, ale drugi mnie zaskoczył. Poza faktem, że okładziny i chwyt były czarne - gun trochę się różnił. Tzn: body, front, muszka, tłumik płomienia, okładziny i chwyt - typowe. Ale: dekiel gładki jak w 47, a mag: stalowa 30stka 7,62. I tu moje pytania: ;-) Czy jest wersja, o której nie wiem, a ma taki kaliber? Czy ktoś jeszcze widział jakieś foty z tak wyglądającym AKSU? Czy może jest mag na 5,45 o wyglądzie stalowej 30stki? Bo jeśli jest wersja z takim magiem, to może jest też z fińskim waflem 7,62... :lol: Quote Link to post Share on other sites
Geno Posted February 13, 2008 Report Share Posted February 13, 2008 (edited) Ok Panowie, oświećcie mnie, bo człowiek uczy się całe życie i głupi umiera... Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że wiem jak wygląda AKS74U i jaki ma kaliber [w realu ofkorz]. No więc dziś widziałem materiał tv, na którym dwóch Arabów widocznych było z AKSU. Jeden miał typowe, z drewnem i oczo...bnym pomarańczowym magiem, ale drugi mnie zaskoczył. Poza faktem, że okładziny i chwyt były czarne - gun trochę się różnił. Tzn: body, front, muszka, tłumik płomienia, okładziny i chwyt - typowe. Ale: dekiel gładki jak w 47, a mag: stalowa 30stka 7,62. I tu moje pytania: ;-) Czy jest wersja, o której nie wiem, a ma taki kaliber? Czy ktoś jeszcze widział jakieś foty z tak wyglądającym AKSU? Czy może jest mag na 5,45 o wyglądzie stalowej 30stki? Bo jeśli jest wersja z takim magiem, to może jest też z fińskim waflem 7,62... :lol: Coś w ten deseń? http://www.arsenal-bg.com/defense_police/7,62ar-sf.htm http://www.arsenal-bg.com/defense_police/7,62ar-m4sf.htm Edited February 13, 2008 by Geno Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted February 13, 2008 Report Share Posted February 13, 2008 No właśnie nie. Tu jest body jak w 47 i kolba skłądana jak w aks albo krinkowie. Tamten wyglądał w 100% jak AKSU, kolba na bok, piny itp. Tylko dekiel miał gładki a nie przetłoczony - no i najważniejsze: magazynek. Zwykła stalowa 30stka od ak. Sądzę, że to jakiś arabski klon, ale nie znalazłem nic na potwierdzenie. Quote Link to post Share on other sites
hegemon Posted February 13, 2008 Report Share Posted February 13, 2008 http://pl.youtube.com/watch?v=oXw-QsL4wqM http://pl.youtube.com/watch?v=FBIrbEcnB6c o ile ufać youtubowi to AKS47U chociaż ja pierwszy raz o tym słyszę Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted February 13, 2008 Report Share Posted February 13, 2008 Powiedzmy sobie szczerze. Wszystkie możliwe kombinacje kalibrów, kolb, komór zakowych pokryw, rur gazowych, tłumików płomieni itp itd. nie powinny nikogo dziwić. Cała rodzina AK miała tak wielu producentów i tak wielu polowych rusznikarzy - że praktycznie rzecz biorac wszystko jest możliwe. Łącznie z rękojęścią łopaty jako kolbą. Ja osobiście widziałem Tantala z kolbą od AKMS i okładzinami od Beryla. Co sobie wymyślicie to pewnie już ktoś kiedyś zrobił w realu. :mrgreen: Zabawa jak z klockami LEGO. Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted February 13, 2008 Report Share Posted February 13, 2008 tak jak FENCE wspomniał, klocki lego - lepsze niż eMki ;) A co do tego co piszesz Promant, to widziałem zdjęcia karabinka o którym mówisz, na rynku Amerykańskim, właśnie z wafflem i tłumikiem Novenski. Niestety nie pamiętam na jakim forum to widziałem:) Quote Link to post Share on other sites
yakarov Posted February 13, 2008 Report Share Posted February 13, 2008 Dokładnie. Ktoś pamięta zdjęcie rpk z kolekcji kazika? Ramowa kolba, komora z RPK, żebrowana pokrywa..krótka lufa. W Darra Adam Khel robi się wszystko ze wszystkiego... Co do magazynków Promant takie jak do Tantala? Hegemon to są jakieś cywile i to chyba bułgarskie..albo składaki popularne w USA. Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted February 13, 2008 Report Share Posted February 13, 2008 Magazynki "jak w tantalu" były używane na początku przy AIMSach 74 ;) Widuje się zdjęcia, później zostały one zastąpione przez plastikowe. Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted February 13, 2008 Report Share Posted February 13, 2008 Najbardziej przypomina tego krinkowa z linku Hegemona, ale miał czarne okładziny i typowy tłumik płomienia. No to fajnie. Zrobię suczkę z waflem i stalową 30 - odejdzie mi koszt maga do 74, który i tak nigdy mi się nie podobał. Edit... Jak to bywa przy składaniu replik - sporo części zostaje i nagle można złożyć jeszcze jedną. :twisted: A ponieważ nie miałem typowego frontu od suczki to pożeniłem body diboya z frontem typu tm i pojechałem ciut inaczej z okładzinami. W ten sposób powstał Szczeniak: Póki co - wstępnie złożony, ale komora z precką już gotowa i teraz tylko trzeba wygłówkować jak to w body diboya umieścić... ;) Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted February 14, 2008 Report Share Posted February 14, 2008 Skromny początek. W domu gdzieś mam jeszcze dwójnóg i podstawę muszki (tak to się nazywa?). U "krewnych i znajomych" mam kolbę (plastik, czarna). Teraz poluję na okładziny (nie wybrzydzam tutaj, obojętne czy znajdę czarne, czy śliwkę ;) ). Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted February 14, 2008 Report Share Posted February 14, 2008 No, skromny, ale konkretny. Tłumik trudno dostać, a szczerbiny to Ci zazdroszczę, długo już jej szukam. Pierścień do wycioru sam "strugałem". ;) Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted February 14, 2008 Report Share Posted February 14, 2008 Nieeee! No, Promant... Ja wysiadam. Ty nic innego nie robisz, tylko fabrykujesz kolejne AKi... Bomba!!! Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted February 14, 2008 Report Share Posted February 14, 2008 No, skromny, ale konkretny. Tłumik trudno dostać, a szczerbiny to Ci zazdroszczę, długo już jej szukam. Pierścień do wycioru sam "strugałem". ;) Pierścień i tłumik płomienia (nawet okładziny) jest akurat stosunkowo łatwo dostać - (kwestia pośiadania środków). Ze szczerbinką - faktycznie - gorzej. Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted February 14, 2008 Report Share Posted February 14, 2008 Nieeee! No, Promant... Ja wysiadam. Ty nic innego nie robisz, tylko fabrykujesz kolejne AKi... Bomba!!! Nie przesadzajmy. ;) Ale nie można pozwolić żeby się części po kątach obijały... I tak zawsze brakuje środków - inaczej miałbym gotowe następne dwa projekty, bo części leżą już dwa miesiące. :???: Pierścień i tłumik płomienia (nawet okładziny) jest akurat stosunkowo łatwo dostać - (kwestia pośiadania środków). Ze szczerbinką - faktycznie - gorzej. Widać komu łatwo, temu łatwo; u nas nie ma bazarów z częściami giwer, a w sklepach i na necie nie znalazłem. Z Rosji czy innej zagranicy faktycznie nie sprowadzę jednej pierdółki, koszt bez sensu. Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted February 14, 2008 Report Share Posted February 14, 2008 http://www.k-var.com/ ale trzeba mieć łącznika, bo nie wysyłają poza USA Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted February 14, 2008 Report Share Posted February 14, 2008 Jakby ktoś reflektował to mogę łącznika mieć. Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted February 14, 2008 Report Share Posted February 14, 2008 Miało być "artystycznie" i pr0, a wyszło "nieco" nieostro (w sensie zdjęcia rozmazane, a nie że wygląda jak zabawka). Trudno, na lepszy obiektyw mnie nie stać ;p W sumie wygląda tak se przez: - nakładkę rury gazowej (czeka ją malowanie, ale i tak chcę ją wymienić na nakładkę od ostrego w kolorze śliwkowym) - obdrapaną lufę (trzeba pomalować) Co jest fajnego: - śliwkowa okładzina (która jest bardziej brązowa niż śliwkowa) - śliwkowy magazynek Tuli (j/w) - jest podrapany i w ogóle - jest mój Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts