SoP-PeL Posted November 27, 2008 Report Share Posted November 27, 2008 Jest to możliwe;) Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted November 27, 2008 Report Share Posted November 27, 2008 Tyle, że nie pamiętam tego modelu z drewnianym chwytem... Nawet ze sklejkowym... Quote Link to post Share on other sites
yakarov Posted November 27, 2008 Report Share Posted November 27, 2008 (edited) Pewna część wczesnych AK-74/AKS-74 miała właśnie drewniane sklejkowe chwyty. Poza tym Masowo występowały w RPK i RPK-74 oraz AKMS. Wczesne AKM miały sklejkowe później ebonitowe. Edited November 27, 2008 by yakarov Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted November 28, 2008 Report Share Posted November 28, 2008 Tak, ale miały metalowy kołnierz u góry... Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted November 28, 2008 Report Share Posted November 28, 2008 wszystkie drewniaki mają metalowy kołnierz u góry:> Quote Link to post Share on other sites
fumfel hubert Posted November 28, 2008 Report Share Posted November 28, 2008 Tak, miały kołnierz, były to te same chwyty co w niektórych akmach, a wyglądały tak: Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted November 28, 2008 Report Share Posted November 28, 2008 Właśnie robię przymiarkę do takiego chwytu ze sklejki (od podstaw) do RPKa. Może dziś go zacznę. Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted November 30, 2008 Report Share Posted November 30, 2008 (edited) To moze ja się pochwalę, chociaz to nic wielkiego i moze będzie obciach. Bedę wdzieczny za konstruktywna krytyke i propozycje co mozna poprawic. Moje AK103 z bułgarskim magazynkiem. Zdjęcia mało ortodoksyjne jako że nie zajmuję sie rosyjskimi militariami ale flayers kontrakt ;) Edited November 30, 2008 by Jaeger Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted November 30, 2008 Report Share Posted November 30, 2008 Jako, że mam problemy z dostaniem jarzma łoża RPK, postanowiłem je zrobić sam - no prawie. Jestem na etapie wykonywania makiety z kartonu (podobnie jak miało to miejsce z mocowaniem kolby), która posłuży koledze do wykonania tego właściwego, stalowego. Tyle powstało w piątek przez prawie cztery godziny. Dopasowane do tego, co już jest zrobione. Jedyny szkopuł, to za krótka ASGowa podstawa szczerbinki. Rura gazowa przez to jest cofnięta w stosunku do łoża. Na późniejszych zdjęciach zobaczycie. Tu makieta - jeszcze nieskończona. A tu skończona, pomalowana i podczas przymiarki (zdjęcia z soboty). Quote Link to post Share on other sites
rewo999 Posted December 2, 2008 Report Share Posted December 2, 2008 Czy do RK- 02 boyi pasował by ten mag http://www.taiwangun.com/shop,show,1121 ??? Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted December 2, 2008 Report Share Posted December 2, 2008 Chińczyki to gra losowa. Dycha w tę czy w drugą a czasem nawet milimetr. Jak coś nie pasuje to albo podklejasz albo podpiłowujesz - proste. Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted December 2, 2008 Report Share Posted December 2, 2008 Coraz bardziej się zastanawiam, czy nie otworzyć nowego tematu dla RPKa, bo właściwie bardziej to budowa od podstaw, niż przeróbka. Ale co tam. Na razie jeszcze piszę tu. Od wczoraj walczę z kolbą i chwytem. Kolbę postanowiłem robić pełną, bateria pójdzie pod pokrywę. Uprości mi to konstrukcję. Na zdjęciach RPKa ze Skarżyska pięknie widać, że ten typ miał sklejkowy chwyt. Postanowiłem go wykonać we własnym zakresie. Klejony jest z warstw sklejki odpowiednio dociętej. Dla bezpieczeństwa poszerzyłem go o 3 mm (1,5 z przodu i z tyłu). Jeśli nie będzie to potrzebne - spiłuje się. I już zdjęcia: Quote Link to post Share on other sites
rewo999 Posted December 2, 2008 Report Share Posted December 2, 2008 Próbował ktoś może zamontowac kolbę z dragunova ??? ciekaw jestem jak będzie to wyglądało . Quote Link to post Share on other sites
yakarov Posted December 2, 2008 Report Share Posted December 2, 2008 (edited) Już o tym było... Nie da się. Albo inaczej...wszystko się da. Ale nie zmieścisz w chwycie silnika, problem z montażem itd...czyli lepiej nie, bo nic z tego dobrego nie wyjdzie. fiedotow fajnie ten chwyt wyszedł...ja zaś rozciąłem oryginał i zrobiłem wstawkę ze sklejki. Ale widzę, że następny będzie domowo robiony. edycja: Przy odrobinie cierpliwości i umiejętności założysz "drewna" od pseudo SWD - SVD JG. Edited December 2, 2008 by yakarov Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 To dzisiejsze zdjęcia chwytu. Liczyłam na to, że go skończę , jednak się przeliczyłem. Wnętrze będzie wzmocnione przez nasączanie klejem modelarskim AK20 ( nie mylić z innymi AK :)) Quote Link to post Share on other sites
rewo999 Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 No no fiedotow wyrazy uznania :D Wstaw foty jak skończysz robotę chętnie bym kupił tak dobrze wykonany chwyt :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted December 5, 2008 Report Share Posted December 5, 2008 Dobierając bejcę starałem sie dobrać zbliżony kolor do drewien, jakie posiadam. Wtarłem Humbrolowski Satin Cote. Jutro delikatnie przetrę papierem polerskim i wetrę olej. Sądzę, że uda mi się uzyskać efekt zbliżony do nakładki i łoża. łoże i nakładka oryginalne (jarzmo - jeszcze makieta). Quote Link to post Share on other sites
rewo999 Posted December 12, 2008 Report Share Posted December 12, 2008 Dało by rade w RK-02 Boyi'a wymienic kolbę składaną na stałą- drewnianą :-P by powstało coś w rodzaju RK-06 8) ?????? Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted December 13, 2008 Report Share Posted December 13, 2008 Musiałbyś wymienic body. Quote Link to post Share on other sites
dudzio Posted December 13, 2008 Report Share Posted December 13, 2008 rewo999 Oczywiście że się da :) To teraz musisz wsiąść spawarkę szlifierkę i kawałki blachy i od nowa zrobić tył body. Kolejna sprawa to obsada kolby, potem dopasować wszystko. Krótko mówiąc szkoda twojego zachodu. Quote Link to post Share on other sites
rewo999 Posted December 13, 2008 Report Share Posted December 13, 2008 No to chyba sobie odpuszczę 8) Quote Link to post Share on other sites
Camilus VI Posted December 14, 2008 Report Share Posted December 14, 2008 Zamówiłem sobie drewniane okładziny z Boyi. Wiem, że chińskie drewna wyglądają słabo więc musiałbym je zeszlifować i pomalować od nowa. I tu mam problem: 1. Jakim papierem ściernym zeszlifować starą lakierobejcę? 2. Czy można użyć lakierobejcy, czy jakiegoś innego środka? (zależy mi na cenie, a nie opłaca się kupować kilku środków do drewna dla jednego chwytu). Czy mahoń będzie odpowiednim odcieniem? 3. Jak i czym malować chwyt? (jakim pędzlem, ile warst, ile czekać pomiędzy nakładaniem kolejnych warstw) 4. Czy mahoniową lakierobejcą można też pomalować chwyt pistoletowy? Z góry dzięki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
dudzio Posted December 14, 2008 Report Share Posted December 14, 2008 1. W zasadzie gramaturę papieru dobierz na oko, moim zdaniem 160-200 będzie dobra 2. Można użyć lakierobejcy ale radziłbym coś więcej o tym poczytać bo jest wiele innych środków, tu się może wypowie ktoś kto się na tym dobrze zna. 3. Malować możesz pędzlem przecierać ścierką lub gąbką. 4. Możesz ale to na kilka warstw a potem i tak przydało by sie pomalować normalnym bezbarwnym lakierem. Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted December 14, 2008 Report Share Posted December 14, 2008 Dudzio, nie mieszaj 1. Ja używałem 600-800-1000 - podane wartości przez dudzio zniszczą Ci to delikatne drewno. Jak zrobisz 160 to jak zaczniesz ciemnić to wyjdą rysy. 2. Jest wiele sposobów. Pamiętaj że drewno w Boyi jest często zrobione z jakiegoś dziwnego drewna. Musisz najpierw uwydatnić jego fakturę. Najlepiej kompiel w jakimś starym oleju silnikowym.( przepalonym ) potem pomyślisz co dalej zrobić Bejce są okej, Mahoń chyba nie jest najlepszym wyborem do drewna - choc tez wszystko zależy od Ciebie. Są AK w ktorych drewno wygląda jak z IKEA :P Pozdro Quote Link to post Share on other sites
Camilus VI Posted December 14, 2008 Report Share Posted December 14, 2008 Dzięki za pomoc. A jeszcze pytanie odnośnie kąpieli w oleju. Ile mam moczyć te drewna? Czy przed kąpielą zeszlifować starą bejce czy po? Jak odtłuścić po moczeniu, o ile jest taka potrzeba? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts