rumak Posted February 5, 2009 Report Share Posted February 5, 2009 Popieram grzechotnika, po co do budynków wyciszona broń???Tak czy siak będzie ją słychać, bo to zupełnie inny dźwięk niż trzeszczenie gruzu/szkła pod butami. A wiadomo,że w 'bunkrach' echo jest bardzo często spotykane. A ty KicpA jeżeli nie umiesz na tak małych powierzchniach lokalizować odgłosów wystrzału to może przerzuć się na walkę w otwartym terenie???Wydaje mi sie,że to za wysoka cena jak na takie niefunkcjonalne i niedziałające 'ulepszenie'... Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted February 5, 2009 Report Share Posted February 5, 2009 (edited) Nie napisałem że nie umiem. Czytaj ze zrozumieniem. To że napisałem że "Wyciszona replika wydaje zupełnie inny odgłos który jest trudniejszy do zlokalizowania." nie oznacza że jest niemożliwa do zlokalizowania. Nie widzisz sensu w tym załóż wątek w którym będziesz mógł o tym dyskutować bo ten nie jest o sensie używania wyciszonych replik w budynkach tylko o wyciszaniu replik bez względu na ich przeznaczenie. Teraz jest to jasne? Nie widzisz sensu to nie wyciszaj sobie repliki do budynku. Ktoś chce to to zrobi i tyle dlaczego mu odradzasz? Może dla kogoś jest to różnica i chce mieć taką wyciszoną replikę. Nie zapomnij że są takie pomieszczenia i budynki gdzie nie usłyszysz dobrze wyciszonej repliki. Dobrze wyciszonego P90 TMa prawie nie słychać z 20 metrów, a są budynki gdzie są dużo większe odległości i nie usłyszysz takiej repliki. Budynek to nie tylko małe pomieszczenia ale także długie korytarze czy większe hale. odległości mogą być dowolne od 5m do 50m jak i dużo większe. Dobrze wyciszona replika nawet w budynku może być tak cicha że usłyszysz tylko odbijającą się kulkę od ciebie. I nie pisz mi że to nie możliwe znam z własnego tak wyciszone repliki i nie jestem jedyną osobą która słyszała tylko jak kulki się od niej odbijają. A mod niech coś zrobi z tym tematem. Edited February 5, 2009 by KicpA Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted February 6, 2009 Report Share Posted February 6, 2009 Nie nie kolego lepiej ty czytaj uważnie!!Czy ja komuś odradzałem??Napisałem tylko, ze to zbyt wysoka cena na takie coś...tylko pamętaj ze nie wszystkie budynki są duże, a poza tym zmieniając springa na słabszego eliminujesz guna z walki w otwartym terenie Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted February 6, 2009 Report Share Posted February 6, 2009 Tak eliminuję giwerę z walki na otwartym terenie i jakie to ma znaczenie? Swojego czasu na otwartym terenie biegałem z repliką posiadającą 320 a ponad połowa miała 450 i nie odczuwałem z tego powodu żadnej dyskryminacji mocowej. A ty pamiętaj że nie wszystkie lasy są rzadkie. Są też takie gdzie strzelanie na odległości powyżej 30m mija się z celem bo i tak krzaki zrobią swoje nawet przy 450. Ktoś tu wyraźnie zaznaczył że chce mieć replikę do budynku. Piszesz że i tak to na nic bo i tak cię usłyszą w budynku. Ja mówię że niekoniecznie. Według ciebie taka replika będzie wyeliminowana z walki na terenach otwartych i będzie słyszalna w budynku jeżeli ktoś chce to uważa inaczej i może mieć do tego pewne podstawy. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted February 6, 2009 Report Share Posted February 6, 2009 Panowie z czysto "fizycznej" strony: Budynek (jaki by nie był duży) to układ ścian, ścianek, korytarzy, schodów, filarów itp. Dźwięk w tego typu "konstrukcjach" rozchodzi się jak wszędzie "falowo". Po co to piszę? W jakichś 60% średnio głośna replika będzie w czasie strzelania słyszalna co najwyżej w obrębie klatki schodowej na której jest użyta + kilka metrów korytarzy i pomieszczeń do okoła. Z reguły echo czy ogólnie pojęta akustyka działa w obrębie pojedyńczych pomieszczeń już każde przejscie przez otwór drzwiowy czu okienny, dziure w scianie itp. zakłóca ją skutecznie. Dlatego wyciszanie repliki do takich warunków daje z jednej strony możliwość w miarę cichego strzelania w obrębie kilku najbliższych pomieszczeń. Ale z drugiej strony nie wyciszona replika z reguły też będzie prawie nie do zlokalizowania z pomieszczeń oddalonych o te 15-20 metrów. Często jest tak że replikę słychac na zewnatrz budynku przez okna a nie słychać jej z pomieszczenia obok w środku budynku. Ja tam nie widzę sensu jako takiego w wyciszaniu replik specjalnie "pod CQB", ale z drugiej strony jak ktos czuje taką potrzebę ipotrafi sobie to uargumentować to czemu ma tego nie robić ;) Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted February 7, 2009 Report Share Posted February 7, 2009 _Thorze nie podsuwaj im takich pomysłów!!!Bo za niedługo zaczną latać z gunami obklejonymi styropianem albo poduszkami z pierza heheh :wink: ;-) Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted February 7, 2009 Report Share Posted February 7, 2009 (edited) Rumak lookni nick po pierwsze , po drugie liczbę postów , po trzecie kiedy dołączył , już PW poszło to Thora_ . Edited February 7, 2009 by przemek10 Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted February 7, 2009 Report Share Posted February 7, 2009 (edited) A ja zawsze byłem przeciwny klonowaniu ludzi!!!! :killer: P.S: Proponuję tylko i wyłącznie pożądną chłostę!!!! Edited February 7, 2009 by rumak Quote Link to post Share on other sites
I3ongo Posted February 7, 2009 Report Share Posted February 7, 2009 (edited) kombinuję nad jak największym wyciszeniem GB i jak największym wzmocnieniu odgłosu wystrzału w M4 G&P. Czy prawdą jest, że wymiana głowicy tłoka na jak najtwardszą wzmocni wystrzał a wymiana łożysk i zębatek na kulkowe, helikalne wyciszy GB? Edited February 7, 2009 by I3ongo Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted February 7, 2009 Report Share Posted February 7, 2009 A co ci to da???? To wkońcu chcesz go wyciszyć czy wzmocnić dźwięk??!! :wink: Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted February 7, 2009 Report Share Posted February 7, 2009 = pęknięty szkielet GB, ...ty nieudana chińska podróbko Thora_!!! Quote Link to post Share on other sites
H4xor Posted February 7, 2009 Report Share Posted February 7, 2009 Zależy jaki ma Gb.. :roll: Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted February 7, 2009 Report Share Posted February 7, 2009 (edited) To ma być mocna sprężyna?? Ty kretynie bez szkoły, popatrz lepiej w lustro!!Że miałeś zware w inkubatorze to nieznaczy,że możesz szanownego modertora obrażać!!! On pisał już konkretne posty gdy ty leżałeś jeszcze w kondomie za szafą... :wink: Edited February 7, 2009 by rumak Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted February 7, 2009 Report Share Posted February 7, 2009 O co tu teraz biega? Bo się pogubiłem. Ktoś podszywa się pod thora i robi niezły ferment. Btw sam nie wyciszam GB bo uważam że mi jest to niepotrzebne. Jeżeli ktoś chce to niech to robi. Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted February 7, 2009 Report Share Posted February 7, 2009 (edited) Mówię o springu M130/M120. To mogłeś mówić wcześniej - za swoje błędy się odpowiada. Swoją szosą dla wzmocnionego szkieletu DF'a te płaskie głowice to pestka, nawet na sprężynach >m130. Tak czy na wspak rumak ma rację - I3ongo, nie ma sensu się bawić w niewiadomo jakie podzespoły - świst zębatek będzie słychać zawsze (wg. mnie głośny odgłos wystrzału na płaskich głowicach od m120 w górę, niweluje pisk zębatek/silnika/co tam sobie wymyślisz, oczywiście dla obserwatora, a nie strzelca. Wiem bo jestem użytkownikiem takowych... Edited February 7, 2009 by Gogin Quote Link to post Share on other sites
I3ongo Posted February 7, 2009 Report Share Posted February 7, 2009 no ja mam m120, aluminiową głowicę i już wystrzał mocno zagłusza GB, ale generalnie to pytanie było po to, żeby dowiedzieć się, czy zmiana zębatek coś faktycznie zmieni, czy cena zupełnie się nie ima do efektu jaki to da (bo łożyska w G&P są w stocku kulkowe, jeśli dobrze pamiętam). Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted February 7, 2009 Report Share Posted February 7, 2009 U mnie przy batce Lipo 11,1V, systemie magnum, double torque upach promyka, łożyskach kulkowych DF i M130 guardera reakcja na spust jest na tyle szybka że świst zębatek (który jest stosunkowo mały przy dobrze złożonych zębatkach helikalnych) jest na tyle momentalny że dużo bardziej wychwytujesz dźwięk strzału niż ten świst który trwa ułamki sekund. Nie wiem jak na płaskich głowicach bo mam BU. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 I3ongo myślę, że powinieneś zrezygnować z realizacji swojego pomysłu. Po pierwsze, żeby "wzmocnić" dźwięk samego wystrzału musiałbyś zrobic jedną z dwóch rzeczy: 1) spowodować solidne uderzenie głowicy tłoka o głowicę cylindra, najlepiej żeby obie były metalowe, a co za tym idzie przekazać solidne siły na szkielet w GB w najbardziej narażonym na popękanie miejscu w GB v.2 2) spowodować potężne ciśnienie powietrza które wylatując z lufy narobi hałasu. Ale to prawie nie możliwe poza zastosowaniem napędu gazowego. Czyli wymiana GB na GB gazowy na CO2. Kolejna kwestia jest taka, że i tak w żaden sposób nie zbliżysz sie do "urealnienia" dźwieków wydawanych przez replikę ;) Chyba, że przesiądziesz się na gaz. Ale to też tylko marna namiastka akustyki real steel. Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Systema magnum i LIPO? Czy to nie zajedzie tego silnika? Quote Link to post Share on other sites
Kuczu Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 panowie wyciszał już ktoś G36C z JG ? w planach mam: - zębatki All Helical Original Systema - łożyska kulkowe King Arms 6mm - ciche głowice tłoka i cylindra - tłumik 200mm Deep Fire z innych: - precka KM Head - HU Systemy wiem że części wyjdą mnie drożej niż replika ale dlatego kupiłem tanią replikę. w zasadzie ma być używana tylko do nocnych akcji bo w dzien to mam m16a4 z G&P. macie jakieś propozycje co by jeszcze włożyc żeby to bardziej wyciszyć? es. jakie tłumiki polecacie? i czy między body a szkielet GB wejdzie w tej replice mata tłumiąca ew. jakaś gąbka, filc itp? pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Systema magnum i LIPO? Czy to nie zajedzie tego silnika? Ja mam coś takiego od roku i nie narzekam :D Reakcja na spust natychmiastowa. Zestaw M150 ITU Guardera (tłok DF) i Li-po 11,1V 2800mAh 35C. śmiga bez awaryjnie. Auto też używam. Rof ok 20 kulek na sek. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Używam tylko singla więc raczej nie zajedzie. Quote Link to post Share on other sites
Kuczu Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 ponawiam moje pytanie. czy ktoś może się wypowiedzieć nt. tych części co mam zamiar włożyć do Giety ? - zębatki All Helical Original Systema - łożyska kulkowe King Arms 6mm - ciche głowice tłoka i cylindra - tłumik 200mm Deep Fire z innych: - precka KM Head - HU Systemy macie jakieś propozycje co by jeszcze włożyc żeby to bardziej wyciszyć? es. jakie tłumiki polecacie? i czy między body a szkielet GB wejdzie w tej replice mata tłumiąca ew. jakaś gąbka, filc itp? pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 (edited) ponawiam moje pytanie. czy ktoś może się wypowiedzieć nt. tych części co mam zamiar włożyć do Giety ? - zębatki All Helical Original Systema - łożyska kulkowe King Arms 6mm - ciche głowice tłoka i cylindra - tłumik 200mm Deep Fire z innych: - precka KM Head - HU Systemy macie jakieś propozycje co by jeszcze włożyc żeby to bardziej wyciszyć? es. jakie tłumiki polecacie? i czy między body a szkielet GB wejdzie w tej replice mata tłumiąca ew. jakaś gąbka, filc itp? pozdrawiam - zębatki All Helical Original Systema A po co ? Stockowe XYZ dają radę - zaprawdę powiadam Ci, za to kup puchę smaru i podkładki - zrób shimming, wyreguluj silnik, pogłaskaj replikę. Może powie jakieś miłe słowo... łożyska kulkowe King Arms 6mm Jak już to 7mm do Giety - ciesz się, że Ci o tym mówię bo sam się przejechałem. ciche głowice tłoka i cylindra To już ma jakiś sens. tłumik 200mm Deep Fire Bierz z Silesii, chyba, że lubisz płacić za "znaczek". precka KM Head Polecam, świetne prec rury do mielenia, mielenia i mielenia kulek - 40 tys przebiegu i jak lustro u mnie, ale chyba na te 247mm lepiej wziąźć Prometheusa. HU Systemy Rozmim, że guma - najlepszy wybór. Podobno jakaś mata wejdzie, ktoś wsadzał i efekt był świetny, problem z upchnięciem tylko. PS. To jest zapytanie do tematu o tuning G36C JG - proszę moda o przeniesienie obydwóch postów tam. Edited February 8, 2009 by Gogin Quote Link to post Share on other sites
Kuczu Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 (edited) ok. wielkie dzięki za odpowiedź. dobrze że napisałeś o ty łożyskach bo była by wtopa. ogólnie to chce brać precke dłuższą żeby resztę ukryć w tłumiku i ew przyciąć jak będzie za długa. jeszcze raz serdeczne dzięki. i jeszcze jaki rodzaj tłumika wziąć 40x200 czy 35x200 a może jakieś inne wymiary? i jeszcze z innej beczki. jaki kolimator będzie wyglądał na tej Giecie "w pyte" ? aimpoint, eotech, może coś innego? tak w ogóle to robię reko USMC a giete kupiłem bo żeby się czasami oderwać się od wyglądu M16A4 & M203. poza tym jak to się mówi stara miłość nie rdzewieje :D Semper Fi! edit. wyczytałem że w Gietkach są mniejsze średnice gwintu. czy te tłumiki z Silesi bedą pasowały czy trza przerobić gwint? czy najlepiej go wtedy zanieść do nich żeby podpasowali do tłumika? Edited February 8, 2009 by Kuczu Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts