Moses Posted December 14, 2008 Report Share Posted December 14, 2008 Nalezy mi sie lopatka roku ;) ale ....... Kiedy wprowadzono "plastikowe" oslony lufy, czy zbieglo sie to z wprowadzeniem osad z tworzywa czy pozniej/wczesniej? Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 To ja sobie odkopię, bo nie chcę nowego tematu zakładać. W Namie m14 miało drewniane łoże, a jak sprawa się miała z osłoną lufy? Tzn. z czego one były i w jakiej kolejności się pojawiały? SŁYSZAŁEM (i chcę to zweryfikować), że najpierw było to drewno, następnie stal, a później bakelit/ebonit. Quote Link to post Share on other sites
Kiwi Posted May 1, 2011 Report Share Posted May 1, 2011 Metal ponoć nie był używany-przynajmniej tak czytałem na tym forum, albo w jakimś sklepie ze sprzętem ASG odnośnie metalowych osłon do AEGów, że są "przeprawdziwione", bo w rzeczywistości używano bakelit. Ale jak już pisałem-informacja ta nie pochodzi z jakiegoś Bóg_wie_jak wierzytelnego źródła jeśli o broń palna idzie. Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted July 12, 2011 Report Share Posted July 12, 2011 http://www.bayoushooter.com/forums/showthread.php?29011-Some-Information-on-M193-amp-M855-5.56mm-Ammo Quote Link to post Share on other sites
darl Posted August 22, 2011 Report Share Posted August 22, 2011 (edited) M14 to dobra i celna broń ale ma wady, odrzut i podrzut, o ile przy prowadzeniu ognia półautomatycznego może to być uciążliwe to przy ogniu ciągłym powoduje że broń staje się trudna w utrzymaniu na celu. M16 została pozbawiona wad 14 przez wprowadzenie lżejszego naboju dającego mniejszy odrzut i umiejscowieniu zamka w jednej linii z kolbą. Lżejszy nabój umożliwia poza tym zmniejszenie wagi broni, dzięki temu żołnierze mogli zabierać ze sobą więcej amunicji. http://www.youtube.com/watch?v=4weIh3Mc6kU Edited August 22, 2011 by darl Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted August 22, 2011 Report Share Posted August 22, 2011 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts