lech Posted January 13, 2007 Report Share Posted January 13, 2007 Witam :) Po dzisiejszej deszczowej strzelance zauważyłem cos takiego :o Jak sie tego pozbyć? :P Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted January 13, 2007 Report Share Posted January 13, 2007 Zastanawiam się jak sie pozbyć tego wielgachnego zdjęcia :[ Użyj szmaty nasączonej olejkiem sillikonowym bądź smarem itd. To zwykły nalot albo rzeczywiście rdza. Wymotnuj, przeszlifuj, pomaluj. Quote Link to post Share on other sites
izi Posted January 13, 2007 Report Share Posted January 13, 2007 Zamiast tego zdjęcia wstaw ten kod: [URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=db00af33f340d42e][IMG=http://images11.fotosik.pl/21/db00af33f340d42em.jpg][/URL] i wyjdzie Ci coś takiego: Quote Link to post Share on other sites
lech Posted January 13, 2007 Author Report Share Posted January 13, 2007 izi@ ok, dzieki. Ale nie pomogło mi to niestety rozwiazac problemu, moze ktos zna jakis preparat czy cos ;x Quote Link to post Share on other sites
izi Posted January 13, 2007 Report Share Posted January 13, 2007 Kup odrdzewiacz i wykomp w nim ta część :) Wpisz w google "odrdzewiacz", albo popytaj w sklepach :) Quote Link to post Share on other sites
lech Posted January 13, 2007 Author Report Share Posted January 13, 2007 ahh... no na to nie wpadlem xD mam 1,5l tego w piwnicy :D Ale poczekam jeszcze na jakies mniej inwazyjne metody :P Quote Link to post Share on other sites
izi Posted January 13, 2007 Report Share Posted January 13, 2007 Mniej inwazyjne? Rdza jest bardzo inwazyjna i nalezy ją zwalczać w taki sam sposób. Odrdzewiacz załatwi sprawę. Możesz na koniec zastosować jeszcze jakieś delikatne polerowanie. Quote Link to post Share on other sites
lech Posted January 13, 2007 Author Report Share Posted January 13, 2007 nawiazuje do zdjec zawartych w tym temacie ) http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=11703&st=40 ), ktos pisal o usowaniu rdzy jakims preparatem za uzyciem wacika, dlatego mam nadzieje ze ktos poleci mi cos podobnego. ;) p.s tak konkretnie to widac to na zdjeciach. Quote Link to post Share on other sites
killa Posted January 14, 2007 Report Share Posted January 14, 2007 mam w mojej m'ce dokladnie taki sam problem. rdzewiejaca atrapa zamka, zauwazylem ze niektore serie emek maja ta blaszke zrobiona z aluminium a niektore z metalu. ja stosuje nastepujaca metode. rozkladam replike na 2 polowki(do czyszczenia), wyciagam wtedy ta blaszke i przecieram ja olejem maszynowym. rdza schodzi i blacha jest zakonserwowana na nastepny wypad. Quote Link to post Share on other sites
Oman Posted January 14, 2007 Report Share Posted January 14, 2007 najlepszym odrdzewiaczem jest ponoć Coca Cola. wrzucasz na 1 dzien, wycierasz i niema;) Quote Link to post Share on other sites
lech Posted January 14, 2007 Author Report Share Posted January 14, 2007 Dzieki killa :) Musze gdzies dorwac taki olej i poprostu przetre to bez rozbierania :P ps. jaki dokladnie ma byc ten olej? Quote Link to post Share on other sites
killa Posted January 14, 2007 Report Share Posted January 14, 2007 dowolny olej maszynowy, silnikowy, do przekladni zebatych, o wiekszej gestosci. nalewasz go na blaszke i scierasz(rozcierasz) delikatnie po powierzchni. i radzil bym ci rozebrac jednak body bo od spodu ta blaszka tez rdzewieje. Quote Link to post Share on other sites
lech Posted January 15, 2007 Author Report Share Posted January 15, 2007 Niestety smar grafitowy nie dziala ;x uzyje odrdzewiacza zaraz :D ps. aeg 1000zł kulki 40zł uczucie gdy pierwszy raz rozbierasz aeg'a = bezcenne xD Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted January 15, 2007 Report Share Posted January 15, 2007 W kazdym razie to mała częśc, ja bym przeszlifował, pomalował lepszą farbą, antykorozynja. Quote Link to post Share on other sites
izi Posted January 15, 2007 Report Share Posted January 15, 2007 Lepszą od czego? Ta część w replice nie jest malowana. Quote Link to post Share on other sites
lech Posted January 15, 2007 Author Report Share Posted January 15, 2007 No i po krzyku :] Wszystko zeszło i wyglada ładnie :P Na takie okazje polecam odrdzewiacz ! edit: i zdjecia :P Quote Link to post Share on other sites
killa Posted January 16, 2007 Report Share Posted January 16, 2007 a ja polecam to teraz przesmarowac. nie bedziesz mial problemu po nastepnej strzelance. Quote Link to post Share on other sites
lech Posted January 16, 2007 Author Report Share Posted January 16, 2007 przesmarowałem smarem grafitowym :) Quote Link to post Share on other sites
Taliban Posted February 12, 2007 Report Share Posted February 12, 2007 Coca-Cola THE BEST możesz spróbować jak żeby rozpuszcza to rdzę też :wink: A my to pijemy :-P Quote Link to post Share on other sites
Sęp Posted February 22, 2007 Report Share Posted February 22, 2007 Coca-Cola THE BEST możesz spróbować jak żeby rozpuszcza to rdzę też :wink: A my to pijemy :-P Cocacola owszem to potwierdzone nawet naukowo ale olej napędowy też daje radę. a jak nalot pojawi się na replice to papier ścierny i czarny matowy spray i niewidać różnicy(oczywiście jak się to umiejętnie zrobi). sam już to robiłem przy mojej M-ce. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts