Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Zasilanie AEGa z samochodowego AKU

Recommended Posts

Jest to mozliwe, ale nie wiem czy oplacalne. W pelni naladowany akumulator samochodowy ma napiecie okolo 14,4V, wiec przy zalozeniu ze replika bedzie mocno tuningowana mozna zasilac aega bezposrednio z akumulatora samochodowego tak samo jak z baterii 12V. Jezeli chodzi o plynna regulacje napiecia przy tak duzym obciazeniu to niestety byloby to raczej nie oplacalne. Zreszta po co plynna regulacja?

Edited by FireBurner

jeżeli akumulator daje 14,4 V to sądzę (nie mierzyłem) ,ze napiecie powinno wyniosić powyżej 10V

moge dla przykłądu podac tylko tyle ,ze w moim Ak jest około metra kabla :P (zmyślny system z umieszczeniem 2 dodatkowych ogniw pod nakładką rury gazowej) sprawdzałem miernikiem bezpośrednio z baterii a następnie poprzez skomplikowaną plontanine kabli i mierni (byś moze niedokałdny) ale wskazał mi praktycznie tyle samo :F

Rany co Wy kombinujecie ?? Jakoś dziwnym trafem w samochodowych instalcjach elektrycznych wszystkie odbiorniki prądu "chodzą" na 12V i jakoś u mnie żarówki które są na końcu samochodu (a nie jest to mały samochód) bez problemu ciągną z aku na przedzie te swoje 12V i nie potrzebne są im żadne stabilizatory, przekaźniki czy inne wynalazki. Nie wiem to jakieś narodowe hobby "szukanie problemów tam gdzie ich nie ma" ??

Przeciętne przewody lelktryczne podłączone do aku i mające długośc jakieś 2 metry spokojnie na "koncach" dadzą 12V. No jedyne co to mogą się zjarać od amperarzu jeżeli będą za cieńkie. Jeżeli będa miąły te 1,5-2mm spokojnie będą "chodzić"

Problem ze stabilizatorem jest taki, że nigdzie nie mogę znaleźć takiego, który poradzi sobie z prądem z AEGa. Wszystkie mają wydolność do 1A

Mowilem, ze nie oplaca sie babrac w plynna regulacje i stabilizatory. Dostepne sa stabilizatory w postaci jednego ukladu scalonego, ktore maja wydajnosc do kilku amper (oczywiscie przy zastosowaniu odpowiedniego radiatora), ich koszt to kilkanascie zlotych/szt., ale w tym przypadku stabilizator musialby miec okolo 25A wdajnosci, wiec musialby to byc bardziej skomplikowany uklad niz jeden scalak. Musialoby to byc cos w podobie zasilacza do CB, ktore maja z reguly okolo 20A wydajnosci. Koszt takiego zasilacza to okolo 70-80 zl.

a nie można zrobić tego najprościej jak się da? potencjometr połączony tak, żeby regulował napięcie. Masz regulacje od 0 do max.

A ograniczyć do 9V można chyba diodą zenera + jakiś radiator ( miejsca bedzie dużo.

FET w obwodzie aega wytrzymuje te klikanaście amperów. Dość spory temat o tym jest.

Nie da sie tego zrobic na rezystorach, wiec na potenciometrze tez nie bo potencjometr to nic innego jak rodzaj rezystora z plynna regulacja rezystancji. W tym przypadku dioda zenera tez nie ma racji bytu, i jeden FET tez nie zalatwia sprawy. Obciazenie pradem okolo 20A niestety wymusza bardziej skomplikowane i bardziej kosztowne rozwiazania niz jeden tranzystor, dioda czy potencjometr. Moim zdaniem szkoda zachodu.

Edited by FireBurner