Guest mpit-er alias Crazy Ivan Posted August 25, 2003 Report Share Posted August 25, 2003 czy ktos na topie moze mi podac wzory polskiego munduru uzywanego aktualnie :?: chodzi mi o: spodnie, koszule, pas, buty, szelki, plecak, oporzadzenie, itp. itd. bo kompletuje mundur a pozyczylem komus tzw "podrecznik szeregowego" i mi go nie zwrocil :( Quote Link to post Share on other sites
Zjawa Posted August 26, 2003 Report Share Posted August 26, 2003 o ile sie nie myle to wzor wz.93 (pantera) Quote Link to post Share on other sites
Lukzari Posted August 26, 2003 Report Share Posted August 26, 2003 [...]munduro[...] yyyyyyyyyyy 8O 8O jak możesz beszcześcić tak język polski?? :D :D Quote Link to post Share on other sites
Guest mpit-er alias Crazy Ivan Posted August 27, 2003 Report Share Posted August 27, 2003 sory bylo za pozno zeby myslec :| Quote Link to post Share on other sites
PAT_Pinky Posted August 27, 2003 Report Share Posted August 27, 2003 Zjawa, wzor Pantera byl wprowadzony na krotki czas i szybko wycofany, swiecil sie w noktowizorach niczym maniak techno na paradzie. Teraz mylnie Pantera (potocznie) nazywaja Wz 127B/MON. A w prawdziwych panterach czasem jeszcze mozna zobaczyc zolnierzy jak grabia liscie w lesie lub wykonuja inne pozyteczne czynnosci. mpit-er poszukaj na oficjalnych stronach Monu http://wojsko-polskie.pl lub http://www.mon.gov.pl/ jak poszukasz na sieci to cos znajdziesz. Ps. Gunner zamiast zwracac uwage na byki lepiej bys popisal sie znajomoscia wdzianek naszych wojakow :P :) Quote Link to post Share on other sites
PAT_Pinky Posted August 27, 2003 Report Share Posted August 27, 2003 O własnie tu masz wsio o modzie http://www.mon.gov.pl/start.php?page=1011502000 Quote Link to post Share on other sites
Zjawa Posted August 28, 2003 Report Share Posted August 28, 2003 jejq pojecia nie mialem 8O dzieki za nawrocenie :P Quote Link to post Share on other sites
AdAm Posted August 28, 2003 Report Share Posted August 28, 2003 Zjawa, wzor Pantera byl wprowadzony na krotki czas i szybko wycofany, swiecil sie w noktowizorach niczym maniak techno na paradzie. Teraz mylnie Pantera (potocznie) nazywaja Wz 127B/MON.[...] Hmmm... Z tego co mnie z kolei wiadomo to w noktowizji świecił się nie wzór "pantera", a wzór "puma" (chyba wz.89), czyli ten który był wprowadzany po "moro", na początku lat 90-tych, a następnie został zastępiony wzorem o nieco głupkowatej dla mnie nazwie "pantera" (wz.93) właśnie. Tak więc nazywanie tego wzoru kamuflazu, który obecnie noszą nasi wojacy "panterą" jest chyba całkiem poprawne (tak jest zreszta on powszechnie nazywany w sieci). Z ciekawostek to "puma" prze zagraniczniaków w sieci często nazywana jest wzorem krokodylowym, żabim albo gadzim (ang. reptile) np. http://pvtpyle.com/Warsaw%20Pact/Polish%20...e%20pattern.jpg Pozdro. :) -AdAm Quote Link to post Share on other sites
Guest mpit-er alias Crazy Ivan Posted August 28, 2003 Report Share Posted August 28, 2003 danke wam wszystkim a szczegolnie tobie Pinky :) Quote Link to post Share on other sites
PAT_Pinky Posted August 29, 2003 Report Share Posted August 29, 2003 Adam ee.. pomyliy mi sie te koty, masz 100 % racje. Dzieki za poprawke. Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted August 29, 2003 Report Share Posted August 29, 2003 hooah, Adam, nawet polazy go nazywaja żabiakiem :) Quote Link to post Share on other sites
Zjawa Posted August 30, 2003 Report Share Posted August 30, 2003 wiec jednak mialem racje :D Quote Link to post Share on other sites
Sekal Posted September 5, 2003 Report Share Posted September 5, 2003 Słuchajcie, a widzieliście odzież wojskową, którą oferują na stadionie X-lecia? Quote Link to post Share on other sites
sgt.Barnes Posted September 7, 2003 Report Share Posted September 7, 2003 a czy ktoś może wie coś na temat mundurów uzywanych przez dawna V uop-u Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted September 7, 2003 Report Share Posted September 7, 2003 ja wiem tylko tyle, że kiedyś widziałem taki:) nawet podoba mi się :) Quote Link to post Share on other sites
Hornet Posted October 12, 2003 Report Share Posted October 12, 2003 Znaczy sie obecnie nasze wojsko biega w mundurach wz. 93 (Pantera). Prośba: czy to co jest przedmiotem podanej aukcji http://www.allegro.pl/show_item.php?item=16653868, to wz.93 ??? A jak ma sie sprawa z reszta wyposażenia (może ktoś ma zdjęcia): - kamizelki, szelki, pasy, gogle, hełmy, rękawice, ochraniacze itd. i informacje gdzie można kupić ??? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted October 12, 2003 Report Share Posted October 12, 2003 Znaczy sie obecnie nasze wojsko biega w mundurach wz. 93 (Pantera).Prośba: czy to co jest przedmiotem podanej aukcji, to wz.93 ??? tak A jak ma sie sprawa z reszta wyposażenia (może ktoś ma zdjęcia):- kamizelki, szelki, pasy, gogle, hełmy, rękawice, ochraniacze itd. i informacje gdzie można kupić ??? w wiekszosci demobili. z polskim oporzadzeniem nie ma problemow http://forum.wmasg.pl/viewtopic.php?t=3362 Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 15, 2003 Report Share Posted October 15, 2003 Foka, powiedzmy szczerze: cały stuff z wyjątkiem zwykłych mundurów i butów jest całkiem ciężko dostać. Nawet takie głupoty jak pokrowce na hełmy! Pozdr Bartek Quote Link to post Share on other sites
Hornet Posted October 15, 2003 Report Share Posted October 15, 2003 Pokrowiec na polski kewlar widziałem na aukcji w Allegro ! trafiłem też na rękawiczki, skarpetki, plecaki ... i to chyba tyle :? Quote Link to post Share on other sites
Gerard Heime Posted October 15, 2003 Report Share Posted October 15, 2003 Nawet takie głupoty jak pokrowce na hełmy! 20zł na bazarze na Kole :) Tyle co hełm wzór 60coś :) Innymi słowy zapraszamy do Warszawy :) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted October 16, 2003 Report Share Posted October 16, 2003 dokladnie - nie mowie ze lezy na kazdym rogu, ale jak poszukasz mozna kupic wszystko - helm , pokowiec, kamizelke (najczesciej bez wkladow balistycznych ale to szczegol), pas, szelki, plecak... wystarczy poszukac na bazrkach, na Allegro i w renomowanych demobilach (tzn takich o ktorych wiadomo ze miewaja ciekawe rzeczy a nie tylko "standardy") Quote Link to post Share on other sites
Edo Posted October 16, 2003 Report Share Posted October 16, 2003 Od dawna nie ma problemu z kupnem na Allegro pokrowca na hełm kevlar PL. Cena 20-30 zl. Jest paru stałych wystawców, u których takie rzeczy się często znajdują. Ten pokrowiec całkiem dobrze leży również na zwykłym, metalowym "skupiaczu umysłu". Widziałem ostatnio niezbędniki (nawet komplet niezbędnik, manierka, menażka). Warto regularnie zaglądać na Allegro, gdy nie ma dostępu do sklepów w mieście. Quote Link to post Share on other sites
Hornet Posted October 16, 2003 Report Share Posted October 16, 2003 Za ile mozna kupić obecnie użytkowany przez WP hełm ? miał to ktoś na głowie, wygodne :D Quote Link to post Share on other sites
Edo Posted October 16, 2003 Report Share Posted October 16, 2003 Widziałem z magazynowej wyprzedaży po 12 zł za sztukę. Nie powinieneś płacić więcej niż 20 zł. Oczywiście mowa tu o hełmie metalowym :) Quote Link to post Share on other sites
Hornet Posted October 16, 2003 Report Share Posted October 16, 2003 Oczywiście mowa tu o hełmie metalowym NIE :!: o takim nie ma mowy :? (nabiegałem się w nim trochę juz kiedyś, i wiecej nie mam ochoty) :cry: Chodziło mi raczej o coś bardziej współczesnego: . Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts