hegemon Posted February 21, 2007 Report Share Posted February 21, 2007 Witam Krótkie pytanie....czy zeby wymienic kable w V3 bede musiał rozkrecać GB?? Ps. czy w razie czego moge sie spodziewac wzrostu szybkostrzelnosci (mówimy o ak74 Cyma) Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted February 21, 2007 Report Share Posted February 21, 2007 W przypadku V3 nie istnieje konieczność rozbierania gearboxa. Szybkostrzelność powinna wzrosnąć... o ile, trudno powiedzieć ;) PS. Przy okazji możesz się pozbyć wtyczki niędzy gearboxem a kolbą. Quote Link to post Share on other sites
hegemon Posted February 21, 2007 Author Report Share Posted February 21, 2007 Fajnie :) juz mi rozjaśniłes sprawe :) Dzieki za odpowiedz Quote Link to post Share on other sites
r4d3x Posted February 21, 2007 Report Share Posted February 21, 2007 No to ja też mam takie pytanie. Czy jest może jakaś instrukcja czy coś w tym stylu jak zrobic okablowanie do ów karabinka ale 47... bo nie za bardzo mi pasuje dać kupe kasy za zwykłe kabelki... Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted February 22, 2007 Report Share Posted February 22, 2007 Instrukcja nie jest konieczna ;) Odlutowujesz stare kable, nowe przycinasz do odpowiednich długości bazując na starych, lutujesz, zabezpieczasz styki termokurczkami (te przy gearboxie), zarabiasz wtyczki i styki bezpiecznika... jeszcze przy wymianie na grubsze kable trzeba nieco korpus z tyłu podpiłować, bo się nie zmieszczą. Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted February 22, 2007 Report Share Posted February 22, 2007 Walnięcie zamiast wtyczek złotych konektorków też nie jest od rzeczy. I wywalenie bezpiecznika ;) Ale czy faktycznie ROF jakoś wzrośnie? Raczej nie bosko. Generalnie to zalezy od zmiany stosunku oporu całości do wydajności ogniw, silnika itp. ;) Ale pobawić się można. Quote Link to post Share on other sites
CHRIS506 Posted February 22, 2007 Report Share Posted February 22, 2007 mu mu a czy to wogule jest gra warta świeczki :?: czy oprócz mniejszego oporu są jeszcze jakieś inne korzyści wymiany kabli :?: Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted February 22, 2007 Report Share Posted February 22, 2007 a jakie najgrubsze przewody można wstawić do ak47? 1.5mm^2 może być? Mają 2.8mm razem z izolacją. I czym można wtyki tamiya zarabiać ;) Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted February 22, 2007 Report Share Posted February 22, 2007 (edited) mu mu a czy to wogule jest gra warta świeczki czy oprócz mniejszego oporu są jeszcze jakieś inne korzyści wymiany kabli Tak - mniejszy opór ;D Powiem tyle stockowe kable w moim Ak były super badziewne i po zamontowaniu kabli 2,5mm szybkstrzelnosć nieznacznie poprawiła sie. I czym można wtyki tamiya zarabiać yy co? :D nie znam takiego pojecia jakz zarabianie wtyczek... czy chodzi o oprawianie kabli we wtyczki?:D bo jeżeli tak , to nie tzreba żadnych skomplikowanych narzedzi po za lutownicą , kawałkiem cyny i chwili wolnego czasu Edited February 22, 2007 by Diablo Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted February 22, 2007 Report Share Posted February 22, 2007 zarabiasz wtyczki i styki bezpiecznika... czymś trzeba wtyczki zarobić no nie? ;) jeśli szybkostrzelność nieznacznie wzrasta to jest sens? Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted February 22, 2007 Report Share Posted February 22, 2007 Jest sens, bateria dłużej trzyma, przydaje się przy tunningach... Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted February 22, 2007 Report Share Posted February 22, 2007 Co do przekroju przewodów to 0,75 powinien wystarczyć do stockowego AEGa lub z niewielkim tuningiem. Wtyczki można zarabiać specjalną zaciskarką lub kombinerkami. Lutowanie dodatkowo polepszy wytrzymałość połaczenia na rozciąganie ;) (pod warunkiem, ze zrobi się to umiejętnie ;)). Quote Link to post Share on other sites
hegemon Posted February 22, 2007 Author Report Share Posted February 22, 2007 A w przypadku wymiany kabli mozna wykozystac stare wtyczki?? czy one sa poprostu jednorazowe?? Quote Link to post Share on other sites
greloGPZ Posted February 22, 2007 Report Share Posted February 22, 2007 Ja jeszcze szybko zapytam jedną rzecz bo nie chce drugiego podobnego nowego tematu robić. Czy przy gearbox'ie v.2 też nie tzrba go otwierać aby wymienić kable? Podejrzewam że jak przy v3 ale chce się upewnić bo nie chce nadarmo tego robić bo gun dopiero będzie i jeszcze przed sobą go nie mam i nie widze geara :) Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted February 22, 2007 Report Share Posted February 22, 2007 A w przypadku wymiany kabli mozna wykozystac stare wtyczki?? czy one sa poprostu jednorazowe?? Jak masz spory zapas cierpliwości i zdolności manualne to można ;) Czy przy gearbox'ie v.2 też nie tzrba go otwierać aby wymienić kable? V2 trzeba otwierać. Quote Link to post Share on other sites
Ja-Bo Posted October 21, 2007 Report Share Posted October 21, 2007 Czy w Cymowskim AK jest Tamiya zwykła, czy mini? Chodzi o ładowarkę i broń ... aby nie zmieniać Quote Link to post Share on other sites
gall_anonim Posted October 21, 2007 Report Share Posted October 21, 2007 co to Tamiya? chodzi o wtyk chyba? Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted October 22, 2007 Report Share Posted October 22, 2007 w cymie jest mini. Quote Link to post Share on other sites
Ja-Bo Posted October 22, 2007 Report Share Posted October 22, 2007 Tak, dzisiaj kupiłem kabel silikonowy (aluminiowy w środku) 1,5mm ... styknie? Taki szary :P Tylko stare wtyki będę musiał jakoś użyć, może przylutować do nich nowy kabel nie zaciskając? Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted October 22, 2007 Report Share Posted October 22, 2007 (edited) Rozegnij te "zacisknięte" części igłą od cyrkla albo cienkim nożykiem. Przy odrobinie cierpliwości to da sie łatwo zrobic. Kabli nowych do starych nie lutuj bo każde połączenie zwiększa opór. Kable aluminiowe... Lepiej kup miedziane, chocby i głośnikowe. Edited October 22, 2007 by poldeck Quote Link to post Share on other sites
Ja-Bo Posted October 22, 2007 Report Share Posted October 22, 2007 To chyba jest jednak miedź, złożyłem AK, umordowałem się strasznie z włożeniem tych grubszych kabli. troche ściśnięte, ale tak musi być. Teraz ładuję baterie ... Quote Link to post Share on other sites
gall_anonim Posted October 22, 2007 Report Share Posted October 22, 2007 hahaha OMG jak kupiłeś aluminiowy, szary kabel w środku to jak może być miedziany? Quote Link to post Share on other sites
Ja-Bo Posted October 23, 2007 Report Share Posted October 23, 2007 nie mowilem w sklepie, że chcę aluminium ... chciałem 1,5 mm w silikonowej 'oprawce'. na pierwszy rzut oka wygladalo jak alu, ale to jest miedź czymś pokryta, nie wiem czy alu, czy jakaś delikatnie posrebrzana ... Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted October 23, 2007 Report Share Posted October 23, 2007 Możliwe, że kupiłeś dośc dobre kable niskooporowe o posrebrzanej powierzchni. Wtedy będzie dobrze. Quote Link to post Share on other sites
Ja-Bo Posted October 23, 2007 Report Share Posted October 23, 2007 Złożyłem go,mam wrażenie, że troche poprawiła się szybko strzelność ... natomiast wydaje mi sie, że wcześniej był celniejszy... teraz kulki po 10m, lecą jedna w prawo, druga w lewo, trzecia prosto ...(0,20 EXCELA). Gearbox jest troche 'wciśnięty', bo z grubszymi kablami nie chciał wejść i strasznie się namęczylem ... i trochę inaczej chodzi selektor ognia ... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts