Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

M4A1 problem "chwiejnej lufy" - pomysły?

Recommended Posts

wprawdzie nie strzelam z aeg'ow ale tez slyszalem o tym problemie. na jednej stronie widzialem instrukcje zeby obrocic taka jakby uszczelke w miejscu gdzie laczy sie oslona lufy, lufa i body (po zdjeciu oslony). nie pamietam juz czy to na pewno bylo m4 a nie moge znalezc tej stronki. jest tez czesc na redwolfie ktora ma eliminowac to zjawisko (tyle ze pisze tam ze to czesc do m16a2 wiec nie wiem czy sie nada).

Mylisz sie GuNNer. W M-kach jedynym znanym mi (po przebrnieciu przez wiele watkow i serii wlasnych doswiadczen z moim M4) rozwiazaniem problemu jest zakupienie metalowego korpusu. Owszem mozna to zjawisko zminimalizowac przez ustawienie tego smiesznego pierscienia pomiedzy uchwytem a korpusem w odpowiedniej pozycji i mocne go dokrecenie, ale nie da sie tego wyeliminowac zupelnie w standardowym modelu. Bylem ciekaw dlaczego tak jest i dosyc dokladnie sie temu przyjrzalem. Problem polega na tym ze lufa zewnetrzna jest "mocowana" poprzez ten pierscien o ktorym wpomnialem do innego metalowego (chyba) pierscienia zatopionego w korpusie. Niestety plastyk uzyty do produkcji tego typu aeg'ow nie wykazuje sie jakas szalona sztywnoscia i nawet nieduza sila przylozona do lufy powoduje ze sie nieco odksztalca i voila, mamy zrodlo problemu. Tyle ze cena metalowego korpusu to drugi aeg wiec takie lekarwtwo nie ma wiekszego sensu jak dla mnie. Przy odpowiednim obchodzeniu sie z tym modelem nie jest to az tak dokuczliwe.

Panowie, mam osobiście egzemplarz M4 na "własnym stanie" - niestety egzemplarz z tą właśnie usterką!

Nie nazywalbym tego usterka tylko wada konstrukcyjna, z tego wzgledu ze nie dotyczy to tylko pojedynczych egzemplarzy ale wszystkich modeli serii M16/M4. Nie zebym sie czepial ale nie wprowadzajmy w blad potencjalnych nabywcow ;). A co do metal body, to fakt wyglada to swietnie ale przy tej cenie chyba lepiej od razu kupic guna z metalowym

korpusem np M1. BTW, grzebiac ostatnio na stronie CA zauwazylem ze maja w planach wypuszczenie serii M4 z metal body. Ktos ma jakies newsy na ten temat?

Tak przy okazji, wracajac to tego nieszczesnego barrel wobble. dziwi mnie fakt ze ci sami ludzie wypuszczaja na rynek model broni nie przymierzajac dwa razy dluzszej od wspomnianej emki (mam na mysli tutaj G3A3) ktory nie ma zadnych tego typu problemow, a projektujac cos tak krotkiego wypuszczaja takiego knota. czyzby imperialistyczny/komunistyczny (niepotrzebne skreslic;)) sabotaz?

tak, tez czytalem ze M4 z CA rozczarowuje:(. Ale podobno ICS tez chce wypuscisc swoja replike - moze im wyjdzie lepiej. Z drugiej strony z tego co slysze do MP5 z CA tez trzeba troche doinwestowac wiec moze gdyby do tego M4 "troche" dolozyc moze mozna by z tego zrobic cos fajnego, a i tak moze wyjsc taniej niz kupowanie metal body i czesci osobno.

GuNNeR nie wiem czy zauwazyles ale to troche jest w cudzyslowiu.

Co do M4 ICS to odwiedzam ich strone a dokladnie Airsoft Elite i jedyne co tam wyczytalem z ostatnich nowosci to to, ze wypuscili wypasiona (jak dla mnie MP5 v3.0 z 350fps. ICS glownie zajmuje sie MP5 i produkowaniem czesci (w tym takze body) do modeli Marui. Maja w ofercie rowniez czesci do M4 ale przed chwila sprawdzilem i nawet nie produkuja do niego Body tylko mniejsze czesci (Flash Hider, barrel`e itp). W tym temacie nie miejsce na przedstawianie oferty ICS tak wiec zainteresowany zapraszam na adres http://www.airsoftelite.com - wg mnie warto jej sie przyjzec.

oczywiscie ze moje troche to bylo "troche", nie uwazam aby AEGi byly tanie (nie mowiac juz o podrasowanych wersjach):(

co do M4 ICS to swoaja informacje opieralem na czyms w rodzaju newsa na stronie ICS www.icsbb.com

news byl w formie zagadki: zgadnijcie jaki bedzie nasz nastepny produkt i pokazane kilka zdjec elementow ewidentnie od M4 (ewentualnei jakiejs innej wersji m16, ale sadze ze jako ze chca pozostac konkurencyjni dla CA to bedzie M4)

a projektujac cos tak krotkiego wypuszczaja takiego knota. czyzby imperialistyczny/komunistyczny (niepotrzebne skreslic;)) sabotaz?

Słowo "knot" nie za bardzo tu pasuje. Szczególnie nie powinien takiego słowa uzywać żaden "znawca" produktów AEG Tokyo Marui. Mam niewątpliwą przyjemność dysponować trzema karabinami z rodziny M wytworzonych przez Tokyo Marui. Nie mam z nimi zadnych problemów w postaci chqwiejnych, niestabilnych luf. Na pewno konstrukcja ta nie zasługuje na nazwanie jej "knotem".

Ale nie zabieram głosu dalej, jako zupełny ignorant w zakresie ASG, a w szczególności AEG.

Pozdrawiam

Wit

Wit -> zaraz wyjdzie ze jestem typem klotliwego, upierdliwego goscia bo doslownie chwile wczesniej napisalem podobnego maila na innym watku, ale zaczyna mnie juz nieco denerwowac kiedy ktos zaczyna mnie zupelnie bezpodstawnie obrazac tylko dlatego ze wyrazilem swoja opinie. Bo jak inaczej mam odebrac Twoje stwierdzenie ze "nie powinien takiego slowa uzywac zaden "znawca" produktów AEG Tokyo Marui". Przepraszam ale sugerujesz w ten sposob ze nie znam wlasnego modelu M4 ktory posiadam juz od dlugiego czasu i zdazylem kilkukrotnie rozlozyc go na czesci pierwsze i poznac dokladnie jego wady i zalety? Jezeli nie, to przepraszam ale w ktorym miejscu napisalem z pozycji "znawcy"? w tym ze wypowiadalem sie o serii M? Rozczaruje Cie moze ale mam podstawy bo mialem w reku rowniez model M16 i nie zauwazylem zadnych istotnych roznic w sposobie laczenia lufy zewnetrznej z korpusem (a jezeli konstrukcja w tym miejscu jest ta sama to sila rzeczy w tych modelach wystapi ten sam problem, ale moge sie mylic, przeciez jestem tylko "znawca"). Poza tym jak napisalem, swego czasu spedzilem sporo czasu na roznych forach (glownie amerykanskich) i wielu uzytkownikow tych modeli zgodnie stwierdzala ze problem istnieje. Ale jak rozumiem wedlug Ciebie oni tez sa tylko "znawcami"? A moze na miano "znawcy" zasluzylem bo porownalem do G3A3? Kolejne rozczarowanie ale G3A3 rowniez w tej chwili spoczywa na polce w moim domu tak wiec mam dosyc solidne podstawy zeby te dwa modele porownac. Druga sprawa to wiem ze piszac tekst trudno wyrazic swoje emocje, a nie przepadam za zbytnim stosowaniem emotikonow, ale sadzilem ze ten jeden wystarczy zeby potraktowac go nieco z przymruzeniem oka. Jak widac mylilem sie.

Podsumowujac. Zabieraj glos, dyskutuj, przedstawiaj swoje opinie i zdanie, ale niech to bedzie cos konstruktywnego a nie obrazanie innych stosujac kryteria typu: "ile masz gunow? mniej niz ja? to nie masz prawa do wypowiadania sie". O ile pamiec mnie nie myli to udalo Ci sie juz pare razy podobnymi mailami obrazic innych. W stanach maja takie stwierdzenie: jezeli trzy osoby mowia Ci ze jestes chory to moze czas sie polozyc do lozka? Pomysl nad tym. A tak juz zupelnie na zakonczenie to rada dla Ciebie, mnie (jezeli bym sam zapomnial o tym co napisalem wyzej) i wszystkich Maniakow: troche wiecej luzu, to jest tylko hobby, traktujmy je powaznie, ale nie smiertelnie powaznie.

Podsumowujac. Zabieraj glos, dyskutuj, przedstawiaj swoje opinie i zdanie, ale niech to bedzie cos konstruktywnego a nie obrazanie innych stosujac kryteria typu: "ile masz gunow? mniej niz ja? to nie masz prawa do wypowiadania sie". O ile pamiec mnie nie myli to udalo Ci sie juz pare razy podobnymi mailami obrazic innych. W stanach maja takie stwierdzenie: jezeli trzy osoby mowia Ci ze jestes chory to moze czas sie polozyc do lozka? Pomysl nad tym. A tak juz zupelnie na zakonczenie to rada dla Ciebie, mnie (jezeli bym sam zapomnial o tym co napisalem wyzej) i wszystkich Maniakow: troche wiecej luzu, to jest tylko hobby, traktujmy je powaznie, ale nie smiertelnie powaznie.

Drogi Chochlo!

Przede wszystkim nie Ty będziesz mi zezwalał bądź nie, dyskutować lub zabierać głos, aczkolwiek odbierając tego typu atak zastanawiam się czy ma to jakokolwiek sens. Ponadto, gdybyś uważnie przeczytał mojego post'a, pewnie zauważyłbyś, że zaoponowałem przeciwko słowu "knot". Był to jedyny aspekt mojej wypowiedzi, którego tłem było stwierdzenie, że mam do czynienia z trzema karabinami typu "M" i usterki będącej przedmiotem rozważań w tym wątku nie zauważyłem. Oczywiście nie jestem biegły w amerykańskich i innych stronach na temat ASG gdyż wolę bazować na własnych doświadczeniach (problem pokolenia - nie wszystko co amerykańskie jest dobre). Co do choroby, może należałoby się zastanowić, kto powinien położyć się do łóżka i kto traktuje ASG bardziej niezdrowo. Otóż wychodzę z założenia, że modele, czy "knoty" jeśli wolisz ASG, to tylko zabawki wykonane z tworzywa z metalowymi dodatkami. Nie można od nich zatem oczekiwać, że będą zachowywać się jak ich "ostre" wzorce. Czytając wiele wypowiedzi na tym forum odniosłem wrażenie, że tak właśnie jest. A to, moim zdaniem, jest chore. Co zaś tyczy się "znawstwa" - słowa, którym tak bardzo Cię obraziłem: można tu zastosować paremię: "uderz w stół, nożyce się odezwą". Bądź jednak pewien, że nie miałem zamiaru ani Ciebie, ani też innych Maniaków tym słowem urazić czy tym bardziej obrazić. Nie znam Cię, nie wiem kim jesteś, co robisz itd. I tak na dobrą sprawę zupełnie mnie to nie interesuje. Czasami tylko irytują mnie wypowiedzi na temat modeli osób, które przez chwilę miały je tylko w ręku. Zapewniam Cię jednak, że takie coś już się nie powtórzy, gdyż z Twojej wypowiedzi wynika dobitnie, że zarówno dla Ciebie, jak i dla wielu osób, w imieniu których występujesz (czy na podstawie pełnomocnictwa?) moja obecność na tym forum oraz w życiu ASG stanowi "sól w oku". Na marginesie dodam, że gdyby Twoja wypowiedź tyczyła się tylko modelu M4 i G3A3, których zupełnie nie znam, nie wywołałbyś żadnej reakcji z mojej strony. Natomiast nazwałeś "knotem" również inne modele M, a tych za "knoty" nie uważam.

Jeszcze tytułem rewanżu za mentorstwo, jakiego od Ciebie doznałem. Otóż nie kieruj bezpośrednich uwag do kogoś, kogo nie znasz. Moje stwierdzenia były raczej utrzymane w tonie dyskusji, skierowane do ogółu. W żadnym miejscu natomiast uwag nie skierowałem do Ciebie, Chochlo ani innej osoby zabierającej głos na forum. Zatem Twoją wypowiedź uznaję jako wyjątkowo niegrzeczną, arogancką i świadczącą o braku kultury. A osoby przejawiające takie cechy znikają raz na zawsze z kręgu osób, jakie zauważam.

Życzę radości strzeleckich

Wit