Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witam,

od jakiegos czasu replika zaczęła sie zacinać, z początku raz na jakiś czas a teraz do tego stopnia, że po nacisnięciu spustu odda pare strzałów, a po ponownym już nie strzela wcale.

Wygląda to tak jakby bateria była zasłaba aby naciągnąć sprężyne.

Wiem, już napewno, że nie jest to wina baterii, gdyż sprawdziłem ją na innej replice.

Także wini coś w GB.

Może ktoś z Was miał podobny problem?

Edited by Amadem

Sprawdź rezystansję całego obwodu, sprawdź też czy nie ma gdzieś przebicia na obudowę.

W ostateczności rozbierz dolny gearbox na części pierwsze, sprawdź stan okablowania i kostki stykowej.

PS. ile wiosenek ma Twój karabin?

Czołem, miałem kiedyś podobny problem, ICS zacinał się w ten właśnie sposób.

Po zacięciu „złam” ostrożnie guna i dotknij wystającej części antyreversala, jeśli nie będzie swobodnie „latać” tylko siłą trzeba ją będzie zwolnić to masz to samo co ja. Antyreversal blokuje się co jakiś czas pomiędzy zębatką silnikową a silnikiem. Jak rozłożysz GB to na części reversala, która wskakuje w zębatkę („ząb”) powinieneś zobaczyć ślady zużycia (obtarcia) na części zewnętrznej zęba (tej która nie ślizga się po zębatce). Ja rozwiązałem problem zeszlifowując ten „ząb” reversala, tak że lekko wygładziłem i zaokrągliłem końcówkę no i w miejscu w którym były te ślady zarysowań. Trzeba uważać żeby nie przesadzić bo wajcha wskakiwać w zapadki musi czyli ten ząb zbyt „zaokrąglony” nie może być, ale z tym nie powinno być kłopotu bo to bardzo twardy stop i ciężko się szlifuje, ja to robiłem ręcznie pilnikiem.

Tak było w moim gunie, najpierw przez 3 miesiące się głowiłem ale po tym zabiegu od prawie pół roku nie ma najmniejszego problemu, odpukać.

Jeszcze jedno, jeżeli się zatnie to nie wciskaj spustu póki zacięcia nie usuniesz, w przeciwnym razie zrobi się zwarcie i możesz stopić elementy plastikowe takie jak płytka selektora i przerywacz styku w GB.

Powodzenia i łącze się w bólu, bo jak powiedziałem sam przez jakieś 3 miesiące też się wściekałem bo mi ciągle gun się na strzelankach ciął, a GB rozkręcałem tyle razy, że musiałem kupić nowy komplet śrub bo już się "łepki" wyrobiły :wink: .

Ja miałem dokładnie ten sam problem ... Od samego początku karabin czasami się zacinał. Po wymianie akumulatora na 8,4 Intellecta problem zniknął na czas wystrzelania około 3k kulek. Problem pojawił się znowu i coraz częściej powtarzał do tego stopnia, że średnio co 10 strzał to zacinka. W moim przypadku rozwiązaniem problemu okazała sie wymiana silnika i póki co karabin jest niezawodny po przebanglaniu 8k na nowym motorze ;)

• 5 months later...

Panowie, teraz ja mam problem ze swoim ICS M-4, czeka mnie wymiana tłoka i chciałem zamontować coś lepszego. Cylinder jest standardowy, zastanawiam się natomiast nad takim aluminiowym tłokiem SYSTEMy:

Upg_475_systemctlokclu.jpg

tłok sygnowany jest takim oznaczeniem: ZS-05-16 wzmocniony tłok aluminiowy.

chciałem spytać, czy w ogóle będzie pasował??? czy potrzebna być może będzie nowa głowica??? jeśli nie, to czy możecie mi polecić jakiś inny konkretny tłok???

z góry dzięki!

Edited by Myk