kelu89 Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 Galithar, Bardzo dziękuje za pomoc - prawie łopatologiczną. Żaróweczka jest na końcu kabli - taki mały halogen. Rozumiem że mam rozładować do poziomu 7V? Quote Link to post Share on other sites
Galithar Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 (edited) Do 0,6-0,7V NA OGNIWO czyli do 4,2- 4,9v [jest to najniższa wartość, niższe uszkadzają ogniwa]. Są to wartości dla tej konkretnej baterii, jak będzięsz podłączał inny typ[np.NiCd] czy inny woltarz[np 9,6v] ta wartość sie zmieni. Inną sprawą jest, że nie wiem po co chcesz rozładowywać baterie nimh, one nie posiadają efektu pamięci. Edited February 6, 2013 by Galithar Quote Link to post Share on other sites
kelu89 Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 Dzięki za odp. Dlaczego chcę rozładowywać? Bo gdzieś usłyszałem od kogoś "mądrego" że tak trzeba (jestem świeży więc chłonę różne treści). Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 NiMHów nie ma potrzeby rozładowywać Quote Link to post Share on other sites
Stefan(kiedyBL) Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 Jak nie. Dlaczego piszesz różne posty o róznej treści ? http://forum.wmasg.pl/topic/137822-imax-b6-vs-redox-alpha-v2/ Ostatnia wypowiedz na ostatniej stronie cytuje " jeśli nie chcesz specjalnie mierzyć pojemności pakietu, to rozładowywanie baterii innego typu niż Ni-MH nie ma sensu." Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 Dzięki za zwrócenie uwagi, niestety nie mogę tego już edytować. Rozładowujemy tylko NiCd które jako jedyne mają widoczny efekt pamięci. Quote Link to post Share on other sites
UberSoldier Posted December 5, 2013 Report Share Posted December 5, 2013 Odkopuję gdyż mam lekką niepewność. Z góry uprzedzam że z elektryki to ja jestem noga. Niedawno zacząłem rozładowywać batkę 9,6V 1200mAh żarówką samochodową 12V z podłączonym do układu woltomierzem. Niepewność polega na tym że napięcie dosłownie topnieje w oczach tzn. w kilka minut schodzi do oczekiwanych 8V. Dodam że napięcie początkowe pod obciążeniem wynosiło 9,8V. Czy nie powinno to schodzić trochę...wolniej...? Czy dłuższe takie rozładowywanie uszkodzi w jakimś stopniu baterię? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted December 5, 2013 Report Share Posted December 5, 2013 A jaka moc żarówki? Quote Link to post Share on other sites
UberSoldier Posted December 5, 2013 Report Share Posted December 5, 2013 (edited) 21 watowa edit. Właśnie skończyłem ładować ją mikroprocesorówką i woltomierz wykazuje 11,1V czyli tyle ile powinno być na w pełni naładowanej batce 9,6V. Czy to normalne że w niecałe 3 godziny się naładowała (prąd ładowania 500mAh)? Wybaczcie lekki OT Edited December 5, 2013 by UberSoldier Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted December 5, 2013 Report Share Posted December 5, 2013 21W to spory prąd, ponad 2A, to raczej spory prąd dlatego szybko spada napięcie i faktycznie bateria nie jest rozładowywana. Ogólnie jeśli to jest NiMH to nie ma potrzeby jej rozładowywania, taką żarówką narobisz jej więcej szkody niż pożytku. Quote Link to post Share on other sites
UberSoldier Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Niby tak ale częste doładowywanie jej może ją uszkodzić bo nimh ma mniejszy efekt pamięci, ale jednak ma :/ Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Brednie. Quote Link to post Share on other sites
UberSoldier Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Czyli rozładowywanie za pomocą tej żarówki nie ma sensu? Bo nie chciałbym jej zaszkodzić ciągłym doładowywaniem, bo na strzelankach jeszcze nigdy nie rozładowałem batki do końca (bardzo mało strzelam :D) A może użyć żarówki o mniejszej mocy? Jaką polecacie? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts