shank Posted May 9, 2007 Report Share Posted May 9, 2007 (edited) Skoro już jest temat, to nie bede zakładal drugiego: Co myślicie o tym http://asgshop.pl/produkt.php?id=1869 i tym http://asgshop.pl/produkt.php?id=1637 kolimatorze? Ponizej w temacie pidżefjat pisze, ze nie mozna kupic dobrego kolimatora za 200zl - wiec moje pytanie: od jakiej kasy zaczynaja sie dobre kolimatory, jakie firmy polecacie i w czym sie objawia "kiepskość" takich kolimatorow w granicy <200 zl? Wiem ze temat o lunetach, ale widze ze wiecej osob tu pisalo o kolimatorach to sie podczepiam ;p Edited May 9, 2007 by shank Quote Link to post Share on other sites
kamciocz Posted May 12, 2007 Report Share Posted May 12, 2007 (edited) Ja mam do sprzedania lunete Strike System 3-9x40 z osłonami, niskim montarzem i szyną do emki. Cena 200zł :wink: U mnie to tak wygląda............. http://img329.imageshack.us/img329/6668/dscn1855dn4.jpg Edited May 12, 2007 by kamciocz Quote Link to post Share on other sites
mojopl Posted May 12, 2007 Report Share Posted May 12, 2007 To nie komis... Kolimator zdecydowanie jest bardziej funkcjonalny niz lunetka... Ponizej w temacie pidżefjat pisze, ze nie mozna kupic dobrego kolimatora za 200zl - wiec moje pytanie: od jakiej kasy zaczynaja sie dobre kolimatory, jakie firmy polecacie i w czym sie objawia "kiepskość" takich kolimatorow w granicy <200 zl?Moze uzywa jakis kolimek za 2k zl :) A ogolnie to praktycznie kazda kolimka bedzie dobra, kwestia doboru wygladu... Uzywalem Acoga Walthera (zadowolony bylem jednak zamiast krzyza wolalbym krope) a teraz KA na cofnietym montazu ten green/red: mala kropka przez co sie przyjemnie celuje, a co do koloru "kropy" to zieleni odradzam- czerwony rzadzi :) Quote Link to post Share on other sites
Baykos Posted May 12, 2007 Report Share Posted May 12, 2007 No i kupiłem tą "Coltowską" na rączkę i póki co jestem zeń zadowolony. Jak przypominam sobie moją Tasco wiatrówkową o średnicy 28 to mam wrażenie, że 20stka od GP ma niby węższej średnicy większe pole widzenia, czyli więcej widać. Takie małe spostrzeżenie. 4x spokojnie wystarcza, zresztą w realu żołnierze używają 4x do odległości do np 300m, poza tym ma fajny design :). Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted May 13, 2007 Report Share Posted May 13, 2007 Pochwal się zdjęciem Bajkos:) Quote Link to post Share on other sites
pafcio0 Posted June 3, 2007 Report Share Posted June 3, 2007 Siemka, odświeżam. Właśnie mam M15A4 Rifle i jestem w kropce jeśli chodzi o optykę (montowaną na szynie pod rączką - co wykluczy korzystanie z otwartych przyrządów). Rozważam albo lunetę o TAKĄ, która wydaje mi się ma optymalne parametry (do kompletu oczywiście wysoki montaż), albo też kolimator - replikę ACOGa Walthera bądź coś takiego. Szczerze mówiąc z kolimatorem jeszcze nigdy nie strzelałem, ale z tego co wyczytałem zapewnia on błyskawiczne przycelowanie, natomiast lunetka bardzo przyjemnie potrafi przybliżyć cel, będąc jednocześnie nieco mniej wygodnym urządzeniem (no chyba, że z powiększeniem 1,5 lub 2 mógłbym celować obuocznie, jak z kolimatorem, nie wiem). Mógłby ktoś się podzielić swoim doświadczeniem i służyć radą? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted June 3, 2007 Report Share Posted June 3, 2007 Ja nie polecam kolimatorów, lunety są bardziej przydatne - powiększają i ułatwiają celowanie. Kolimatory według mnie znajdują zastosowanie tylko w CQB. Osobiście planuje kupić 2-6x28 z podświetlanym krzyżem Walthera lub 1.5-6x42E taką jak pafcio podał :D ACOG niepolecam, są drogie a dla mnie wysoki montaż jest nieporęczny. Quote Link to post Share on other sites
Joo Lance Posted June 3, 2007 Report Share Posted June 3, 2007 (edited) Czy taka luneta będzie dobra do M15 A2? Oraz czy można ją zamontować na rączce transportowej, tak, aby było widać celowniki? Jeśli tak to możecie podać jakiś inny montaż? Edited June 3, 2007 by Joo Lance Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted June 3, 2007 Report Share Posted June 3, 2007 Montaż jest w zestawie, tak widać szczerbinkę, ale nie polecam bo jest droga a ma tylko 20 mm :/ Quote Link to post Share on other sites
Kmieciu4eveR Posted June 4, 2007 Report Share Posted June 4, 2007 Koniec końców kupiłem tą lunetę: http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=1801 Sprawdza się, gdy cel pozostaje nieruchomy. Gdy się trochę przyzwyczaimy, to i celowanie nie zajmuje o wiele więcej czasu niż przy użyciu muszki i szczerbinki. Jak już inni wspominali, po zamontowaniu lunetki nadal można używać standardowych przyżądów celowniczych - przydają się gdy przeciwnik znajduje sie w niewielkiej od nas dległości lub/i biegnie. Luneta pomaga rozpoznawać cele podczas rozgrywek na dużym terenie (zloty), ale biorąc pod uwagę, że 90% starć w ASG ma miejsce na dystansie do 50 metrów, szturmowcowi przyda się bardziej kolimator. Quote Link to post Share on other sites
Pablo140 Posted June 12, 2007 Report Share Posted June 12, 2007 Ja mam do sprzedania lunete Strike System 3-9x40 z osłonami, niskim montarzem i szyną do emki. Cena 200zł :wink: U mnie to tak wygląda............. http://img329.imageshack.us/img329/6668/dscn1855dn4.jpg A czy jak strzelasz to czy kulki lecą idealnie w środku krzyżyka ? Pozdro 8) Quote Link to post Share on other sites
Kmieciu4eveR Posted June 14, 2007 Report Share Posted June 14, 2007 A czy jak strzelasz to czy kulki lecą idealnie w środku krzyżyka ? Pozdro 8) W ASG to niemożliwe, gdyż kulki nie lecą w linii prostej. Quote Link to post Share on other sites
barbie Posted June 14, 2007 Report Share Posted June 14, 2007 TO nie gra komputerowa że gdzie celujesz tam trafia kula. Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted June 14, 2007 Report Share Posted June 14, 2007 Ja przy M4A1 490fps miałem lunetę 4x32 ACOG G&P. Miałem, pobawiłem się, a następnie ją sprzedałem. Dlaczego? Dlatego, że celując przez lunetę widziałem, że te głupie kulki nie lecą prosto, tylko zawsze mają jakieś odchylenie w którąś ze stron i mnie to po prostu wkurzało :) Luneta w ASG to bardziej gadżet niż coś użytecznego. (I tak teraz kupuję APS Type 96 - oczywiście z lunetką ;) ) Quote Link to post Share on other sites
Kmieciu4eveR Posted June 15, 2007 Report Share Posted June 15, 2007 Gallain - u mnie to samo... dopóki nie kupiłem lunety wydawało mi się, że moja M15 jest super celna... gdy strzelałem na 20 metrów nie widać było kulki podczas lotu, gdyż zasłaniała ją muszka... Gdy strzelam przez lunetę, to zwłaszcza na większych dystansach widać, jak sieje na boki ;-) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts