thor_ Posted January 11, 2009 Report Share Posted January 11, 2009 Wystarczy trochę pomyśleć... Taśma może ma zapobiegać dostaniu się syfu do lufy przed otwarciem ognia? Perforacja na tłumiku jest na pewno elementem rozprowadzania ciśnienia powstałego za pociskiem opuszczającym lufe. Quote Link to post Share on other sites
Puchatek Posted January 11, 2009 Report Share Posted January 11, 2009 Ani w tym (klik) nie ma "dziurek", ani perforacji do "rozprowadzania ciśnienia"... Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted January 11, 2009 Report Share Posted January 11, 2009 A może do rozprowadzania ciepła poprzez zwiększenie powierzchni zewnętrznej tłumika ? Szczerze mówiąc sam nie wiem, to tylko moje spostrzeżenie. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 11, 2009 Report Share Posted January 11, 2009 Puchatek a myślisz że jest tylko jeden albo dwa "modele" tłumików na świecie? Myśłę, że jak piszesz Ukesu to też może być po to. Są tłumiki które mają np na ostatnich kilku centymetrach otwory, są takie które mają nakręcana zewnętrzną "obudowę" perforowaną ale co i jak konkretnie to musiałby taki tłumik dorwać i rozebrać. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Może nawet nie tyle do rozprowadzenia ciepła co ochrona, żeby ktoś się nie poparzył łapiąc bezpośrednio za rozgrzany tłumik. Quote Link to post Share on other sites
Puchatek Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Puchatek a myślisz że jest tylko jeden albo dwa "modele" tłumików na świecie? Nie, ale myślę że w w tym tłumiku firmy KAC ze zdjęcia podanego przez WUZI żadnej perforacji nie ma. A chyba jego właśnie pytanie dotyczyło. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 A ja sie nie podejmę na podstawie tego zdjęcia ocenić czy to tylko przetłoczenia czy perforowana zewnętrzna "rura" tylko, czy połączona jej perforacja z jakimiś kanałami pod nią. ;) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 A ja na podstawie innych zdjęć i tłumików, które widziałem mówię, że "tłumik właściwy" to gładka rura i wokół niego jest rurka z blachy z otworami. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 A ja tam nie macałem za dużo a w zasadzie nic poza jakimś tam PBSem, ale na zdjęciach widywałem różne "wynalazki" ;) Quote Link to post Share on other sites
sisi Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Ten "z dziurkami tłumik" to tłumik firmy KAC M4/M16 QDSS-NT4 SUPPRESSOR. Knight's Armament Company Perforowana osłona służy właśnie przed: a) zabezpieczeniem przed poparzeniem b) jako radiator odprowadzający ciepło Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts