Wshark Posted May 7, 2007 Report Share Posted May 7, 2007 Siatka celownika TASCO 3-9x40 (Krzyż MIL-Dot?) Czytając od dłuższego czasu posty dotyczące pozyskania wiedzy koniecznej do pełnoprawnego uzyskania specjalizacji „snajper”, zauważyłem, że wszyscy skupiamy się na maskowaniu, taktyce i technice działalności snajpera na ASG-owym polu walki, oraz technice strzelania i konstrukcji broni, jej parametrom i przydatności do wykonania naszych zadań. Jednak w postach o technice zauważyłem pewien brak. Brakuje tematu o siatkach celowniczych. A przecież każdy z nas posługując się celownikiem optycznym musi znać przeznaczenie każdej kreski w siatce celownika – bo przecież one tam po coś są!. Korzystając z Podręcznika strzelca wyborowego dowiedziałem się praktycznie wszystkiego o konstrukcji siatki celowniczej celownika optycznego PSO-1 stosowanego jak wszyscy wiecie do karabinu SWD. No tak, ale ja mam celownik optyczny (wiem że to nic specjalnego) TASCO 3-9x40. I mam taką siatkę celowniczą. Z opisu jaki znalazłem w Internecie, dowiedziałem się, że jest to jeden z najbardziej zaawansowanych krzyży celowniczych. Ale jaka linia do czego? Bo linie znajdujące się w centrum siatki to linie do odkładania poprawek. Ale jak to zrobić nie wiedząc w jakiej odległości od siebie zostały one zaznaczone? Ile MOA dzieli każą z nich od sąsiedniej? A już dolna siatka to całkowita tajemnica. Służy ona do odkładania poprawki na wiatr. Ale na boga, Jak to zrobić? Jaka linia jest do czego? Nie znalazłem na temat tej siatki, żadnych wiadomości które w jednoznaczny i fachowy sposób wyjaśniały by moje pytania. Jak się nie ma co się lubi.........więc postanowiłem sam dojść do pewnych wiadomości drogą doświadczeń. Otuż, zauważyłem, że bardzo niewygodnie jest dokonywać nastaw celownika prawą ręką, która w zasadzie nie powinna odrywać się od rękojeści, a palec pozostawać zbyt daleko od spustu. Bardziej wolna natomiast pozostaje ręka lewa, która co prawda w pewnych pozycjach strzeleckich podtrzymuje broń, ale przy wykorzystaniu bi-poda, podpórki w postaci pnia drzewa, kępy trawy itp. Pozostaje „bardziej wolna” niż ręka prawa. No to jak dokonywać wszelkich regulacji nastaw celownika. JA (zaznaczam to) dokonałem „małego odkrycia” (hehe). Przekręcając celownik optyczny o 90 stopni w lewo, uzyskałem taki obraz w siatce celownika Obie wieżyczki znalazły się w położeniu umożliwiającym dokonywanie nastaw lewą reką. A siatka nareszcie znalazła dla mnie sens konstrukcji. W siatce PSO- 1 jest krzywka do określania odległości. Gdy popatrzyłem na siatkę znajdująca się po prawej stronie doznałem olśnienia. A gdyby tą siatkę wykorzystać do oceny odległości? Ustawiłem kawał drzewa o wysokości ok. 180 cm w odległości 20m i wycelowałem w niego siatkę celownika i rewelacja, „znacznik” zmieścił się dokładnie na pierwszej linii. Ustawiłem ten sam palik w odległości 30 m i otrzymałem taki wynik. To jest to. Na 40, 50 i 60m wyniki były także trafione. Nie dokonywałem dalszych eksperymentów z racji donośności mojej repliki. Ale odległość mogłem już odczytywać z siatki celownika. A wiec mogłem już odkładać poprawkę na odległość. W tym celu wykorzystałem zasadniczy znak celowania i podziałkę do odkładania poprawki na odległość Po wykonaniu kilkudziesięciu strzałów okazało się że dla mojej repliki M4S –system, dla kulki 0,23 Xtreme precision, nakładając poprawkę o 10m, muszę nastawić punkt celowania siatki celownika na pierwszą linię podziałki odległości. Jeżeli nakładałem poprawkę 20m to na drugą jeżeli 30 m to na trzecią. He! Mogę już określić odległość od celu, mogę odłożyć poprawkę na odległość, a więc mogę już korzystając z celownika trafić w cel! A więc znalazłem zastosowanie dla mojego typu siatki celowniczej i po tych wszystkich doświadczeniach okazało się, że poszczególne linie krzyża mają swoje zastosowanie i odpowiadają konkretnym wartościom. Celownik, który posiadam został przeze mnie uprzednio wyzerowany na odległość 30m. Wiem, że konstrukcja celownika optycznego przy pierwotnym położeniu całego tubusu uwzględnia wiele czynników związanych z zachowaniem linii celowania, ale moje ustawienie zdaje z powodzeniem egzamin na rozgrywkach ASG na odległości do 60m. Nie mam problemu z trafieniem w cel. Siatkę poprawek bocznych wykorzystuje raczej intuicyjnie bo na razie nie wiem jakie wartości przypisać tej podziałce. Może ktoś z Was ma swoje obliczenia? Nie są to zapewne właściwe wartości i nie są one potwierdzone żadnymi badaniami naukowymi, ale mój pomysł na takie zastosowanie siatki celownika TASCO 3-9x40 naprawdę zdaje egzamin. Jak ktoś ma ochotę to niech spróbuje. To tyko kwestia poluzowania 4 śrub. Wszelkie uwagi i konstruktywne komentarze mile widziane. Link to post Share on other sites
PAT_Jezior Posted May 7, 2007 Report Share Posted May 7, 2007 Przy jakim powiększeniu "badałeś" odległości od tego palika ? Link to post Share on other sites
Wshark Posted May 7, 2007 Author Report Share Posted May 7, 2007 Nastawiłem 3. Bo z takiego najczęściej korzystam. Link to post Share on other sites
GZ Posted May 7, 2007 Report Share Posted May 7, 2007 Krzyż MIL-Dot? Nie bo przecież one tam po coś są!. Tak, np. żeby trafiać w 2cm cel na 60-70m z 4.5mm Ale żeby w sylwetke człowieka na góra 100m, niepotrzebne PSO-1 stosowanego jak wszyscy wiecie do karabinu SWD. Nie jest to najlepsza siatka, zwykłe 30/30 jest lepsze Z opisu jaki znalazłem w Internecie, dowiedziałem się, że jest to jeden z najbardziej zaawansowanych krzyży celowniczych. :wink: Najbardziej zaawansowana, raczysz żartować ! To jest tzw. Crosbow i żaden producent stosujący ten krzyć nie podał jego wymiarów. Konkluzja nasuwa się sama, po co. Jasne że można stosować krzyż Mildo-Dot, baa, nawet krzyz produkcji IOR Ale nie ma to sensu na odległosci (i cele) Airsoftowe Link to post Share on other sites
Wshark Posted May 7, 2007 Author Report Share Posted May 7, 2007 Masz rację GZ, ale nikt prawie nie wie co oznaczają te linie i podziałki na siatkach celownika optycznego. Ja oparłem się o PSO-1 ponieważ znalazłem jego opis. Nigdzie nie znalazłem żadnego opisu jakiegokolwiek celownika optycznego (siatki celownika). Moje stwierdzenie , że prezentowana przeze mnie siatka celownika jest najbardziej zaawansowaną oparta jest tylko na informacjach producentów. Wiem, że to kompletnie niefachowa opinia, ale nie znam innej. Zrozum to! Jak masz jakiekolwiek informacje na temat tej lub innej siatki celowniczej to napisz to, podziel się wiadomościami.Chętnie zapoznam się z nimi, i zapewne nie tylko ja. Link to post Share on other sites
GZ Posted May 7, 2007 Report Share Posted May 7, 2007 Jak masz jakiekolwiek informacje na temat tej lub innej siatki celowniczej to napisz to, podziel się wiadomościami.Chętnie zapoznam się z nimi, i zapewne nie tylko ja. Tu masz ładnie opisane MOA i Mil-Dot http://www.snipercountry.com/Articles/MilDot_MOA.asp A tu ogólnie o Lunetach, tylko przedstawione dla myśliwych http://www.optykamysliwska.pl/faq.html Link to post Share on other sites
Wshark Posted May 8, 2007 Author Report Share Posted May 8, 2007 Dzięki GZ, teraz tylko przetłumaczyć angielski techniczny....hehe. Link to post Share on other sites
aZahiel Posted June 28, 2007 Report Share Posted June 28, 2007 Witam Mam tą samą lunetę no i ostatnio mam pewien problem, przy największym powiększeniu, czyli na 9 obraz się zamazuję traci ostrość przy zmniejszeniu na 8 obraz jest ostry i wszystko widać, czy ktoś z was miał ten problem ?? czy ktoś wie co trzeba zrobić, żeby to naprawić ?? Link to post Share on other sites
thor_ Posted June 28, 2007 Report Share Posted June 28, 2007 Kupić lepszej jakości lunetę? :mrgreen: Link to post Share on other sites
Gigin4 Posted June 28, 2007 Report Share Posted June 28, 2007 (edited) To zależy z jakiej odległości obserwujesz "cel" na x 9. Przydatna rzecz to A.O. regulacja paralaksy (czy jakoś tak). Nie zmienia to faktu, że lunety "Tasco" (, bo z oryginałem nie ma to nic wspólnego) są mówiąc krótko do dupy. Najtańszy celownik jakim powinno się zainteresować to Leapers 3- 9 x 32 A.O MD. Na powiększeniu x 3 może nawet da się wykorzystać MD przy "mocnych" replikach. Kosztuje 275 zł i jest to wg luneta od której powinno się szukać jeśli chcesz mieć dobry wzrok, a z lunety korzystasz dużo. Nie zmienia to faktu, że i tak jakość szkieł w Leapersie nie jest "balsamem" dla twych oczu (jest to raczej dolna półka). Dlatego jeśli kupie karabin asg (o ile się nie rozmyślę :D) to zaopatrzę go w kolimator. Jakoby to głupio wyglądało ... I tak wszystko przykryje Ghillie. W ogóle po co w ASG x 9?? Do obserwowania terenu?? To już lepsze są Twoje oczy, bo w tej optyce jest ciemno jak w dupie. Miałem przez krótki czas x 4 (powinien być jaśniejszy niż ta z zoomem). Koszmar :D. Jeśli dalej chcesz korzystać z tego powiększenia to spróbuj przefuksować lunetę. Nie daje gwarancji, że jej nie zniszczysz i nie napisze jak to robić, bo nigdy tego nie robiłem. Wpisz to w Google, na pewno coś znajdziesz na bardzo ciekawym i fajny forum bro ... Edited June 28, 2007 by Gigin4 Link to post Share on other sites
Smiglans Posted June 29, 2007 Report Share Posted June 29, 2007 (edited) Widze tu MP8 mojego byłego IORa, sam wykonałem to foto, tylko nie pamiętam czy 6x42 czy 2-12x32 ;-) GZ ma zupełną rację po cholere w ASG kreski. Edited June 29, 2007 by Smiglans Link to post Share on other sites
Wshark Posted July 5, 2007 Author Report Share Posted July 5, 2007 (edited) Panowie, macie rację, celownik optyczny TASCO 3-9X40 to taniocha, jakość mierna, wykonanie mierne, ale do ASG, do celowania na 40-50 m WYSTARCZY!! A co do przeznaczenia poszczególnych podziałek siatki, to warto wiedzieć co do czego może sie przydać lub co do czego służy. To tak jak w samochodzie warto wiedzieć jaki przycisk do czego, chociaż na co dzień ich nie używacie. Bo nigdy nic nie wiadomo..... I w końcu, naszym obowiązkiem jako speców od mokrej roboty jest się dokształcać.... :) Aha, ten rozmazujący sie obraz przy powiększeniu 9 jest winą złej jakości wykonania lunety. Ja z moją nie mam problemów - trafiłem lepszy egzemplarz. Wymień ją na inny egzemplarz lub inny model :) Edited July 5, 2007 by Wshark Link to post Share on other sites
darude111 Posted July 6, 2007 Report Share Posted July 6, 2007 Albo masz lepsze oczy ;) ja tam kupiłem Tasco ale ze zmienną paralaksą i jestem z niej zadowolony. A Ty Wshark masz zamiar w ASG celować na 40-50 metrów? Słyszałem że snajper jednak ma większy zasięg, tyle to ma AEG dobry.... Link to post Share on other sites
Antonio Posted July 6, 2007 Report Share Posted July 6, 2007 (edited) Nie trzeba odwracać lunety bokiem :-) Przykładasz najniższą kreskę siatki do sylwetki człowieka na wysokości jego pasa i sprawdzasz na której kresce jest szyja tegoż mierzonego człowieka. Im więcej kresek wypełni tors tym bliżej jest cel. Całość zależy oczywiście od zoom'a i trzeba go brać pod uwagę w obliczeniach. Odległość od pasa do szyji u większości dorosłych ludzi jest bardzo podobna, dlatego mierzy się właśnie ten odcinek ... ale można równie dobrze mierzyć drzwi, okna, słupy energetyczne. Wszystko czego wymiary mniej więcej znamy. Po co mierzyć odległość w ASG? Choćby po to aby móc dość dokładnie powiedzieć kolegom w jakiej odległości jest przeciwnik, którego właśnie zauważyłeś. Osobiście uzywam też siatki z powodów... bezpieczeństwa. Jeśli tors celu wypełni mi siatkę w całości na zoomie x4 (którego najczęściej używam) to wiem, że jest już za blisko aby strzelać do niego z tej repliki. Edited July 6, 2007 by Antonio Link to post Share on other sites
barbie Posted July 8, 2007 Report Share Posted July 8, 2007 Zajebiści jesteście. To jest siatka celownicza CROSSBOW. Jak sama nazwa wskazuje jest przeznaczona do... A ostatnie posty to straszne pier@#$%nie. Moim zdaniem trzeba zamknąc. Kwestia tej siatki celowniczej została wyjaśniona już dawno temu. Link to post Share on other sites
Inferno Posted July 8, 2007 Report Share Posted July 8, 2007 A ja myślałem, że lunetka na ... to wymysł gier komputerowych... :roll: Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 13, 2007 Report Share Posted July 13, 2007 Mam tą samą lunetę no i ostatnio mam pewien problem, przy największym powiększeniu, czyli na 9 obraz się zamazuję traci ostrość przy zmniejszeniu na 8 obraz jest ostry i wszystko widać, czy ktoś z was miał ten problem ?? czy ktoś wie co trzeba zrobić, żeby to napraw Wszyscy nażekaja a nikt nie odpowie więc ja to zrobię (mam idento lunetę). Nastaw powiekszenie na maksymalne. Obiez jakis punkt około 100m od Ciebie (na mniejszych odległościach za Chiny ludowe nie złapiesz ostrosci :) głebia). Teraz tak: ostrośc obrazu regulujesz soczewką obiektywu . Ściskasz osłonkę na końcu (ten "daszek" co wystaje przed szkło, za srebrnym paskiem) i odkręcasz szkło. Chodzi o to aby kreciło sie razem z osłonką. Jesli ostrość się pogarsza robisz inaczej. Lekko tylko łapiesz osłonkę i odkręcasz ją samą, szkło pozostaje nieruchome. Gdey odkrecisz na jakiś 1mm ściszkasz i wkręcasz szkło z oprawką "głębiej". Gdy obraz masz juz ostry dokrecasz samą osłonką do końca żeby zablokować. W czasie tych manipulacji mogła się pogorszyć ostrość widzenia krzyza celowniczego. Do tej korekty musisz uzyć okularu. Ma on (przed pierścieniem zooma) pierścień do kontorowania. Odkrecasz go na około 1mm i regulujesz ostrość krzyża kręcąc całym okularem. Gdy ostrość się poprawi blokujesz pierścieniem. Pozdrawiam Jacek R. Link to post Share on other sites
kydrys Posted September 16, 2007 Report Share Posted September 16, 2007 generalnie odległość przedmiotu od ciebie jest bardzo łatwo obliczyć (pod warunkiem, że masz lunetę z krzyżem Mil-dot). A robi sięto tak: ustawiasz sobie jakieś przybliżenie, załóżmy, że 9x. Patrzysz na cel (załóżmy człowieka) przez siatkę celowniczą i patrzysz ile "mil`i" zajmuje. Jeden mil to odległośćpomiędzy kreseczkami na krzyżu. Załóżmy, że zajmuje 3 kreseczki (mil`e). Teraz oceniamy jakąma wysokość cel. Przeciętny człowiek ma 1,80 wzrostu. Załóżmy że nasz ma właśnie tyle. Teraz liczymy: [wysokość celu * (powiększenie * 100)] / wysokość celu w mil`ach = odległość od celu na naszym przykłądzie wygląda to tak: (1,80 * 900) / 3 = 540 czyli przy ustawieniu powiększenia 9x człowiek o wysokośći 1,80m zajmujący na siatce 3 mil`e jest od ciebie ~ 540m. Warto wiedzieć. Link to post Share on other sites
thor_ Posted September 16, 2007 Report Share Posted September 16, 2007 Przeciętny człowiek ma 1,80 wzrostu. Chyba na boisku do kosza :mrgreen: Link to post Share on other sites
GERALT Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 (edited) tak tylko wtrace: oczywiscie sa normy i normy, ale wszelkie modyfikacje ulatwiajace funkcjonowanie i "przezycie" sa mile widziane dla mnie Wshark ma ciekawy pomysl z przewrocona siatka, ktory sprawdze, poniewaz mam lunetke 4-16x50 AOE, wiec bedzie to troszke inaczej wygladalo zapewne. moze zmiesci sie przy 4 człek 170 cm (a to juz nie koszykarz hehe) Edited November 20, 2007 by GERALT Link to post Share on other sites
zeltraks Posted December 19, 2007 Report Share Posted December 19, 2007 (edited) Chłopcy i dziewczęta, czy ta luneta jest dobra?? http://redwolfairsoft.com/redwolf/airsoft/...il?prodID=19689 I do tego niski montaż i będzie wporzo :D A czy to jest temat "czy ta luneta jest dobra??" Jak tylko zobaczę tu odpowiedzi na tego typu pytania albo powtarzające się będą znikały w czeluściach internetu bez ostrzeżenia. Edited December 19, 2007 by thor_ Link to post Share on other sites
Recommended Posts