Jaeger Posted April 8, 2010 Report Share Posted April 8, 2010 To tak jak napisalem wyzej, Spodnie warto wziać z mocniejszego materiału. Quote Link to post Share on other sites
Kontakt Posted April 8, 2010 Report Share Posted April 8, 2010 Tylko boje się troche, że będą miały różne odcienie :) Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted April 9, 2010 Report Share Posted April 9, 2010 A jakie to ma znaczenie? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted April 9, 2010 Report Share Posted April 9, 2010 Będzie kiepsko wyglądać na NK Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted April 9, 2010 Report Share Posted April 9, 2010 Aaaaaa no tak, to rzeczywiście ważny argument, koledzy wyśmieją a laski powiedza ze pewnie ma malego bo spodnie ton ciemniejsze/jaśniejsze niż bluza. Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted April 9, 2010 Report Share Posted April 9, 2010 Będzie kiepsko wyglądać na NK OWNED :wink: Quote Link to post Share on other sites
Kontakt Posted April 9, 2010 Report Share Posted April 9, 2010 Będzie kiepsko wyglądać na NK Co to jest NK? Śmiechy śmiechami, ale jak bluza będzie o wiele jaśnieszja od spodni, to ma to jakieś znaczenie. Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted April 9, 2010 Report Share Posted April 9, 2010 Jak dla mnie żadnego. Quote Link to post Share on other sites
Rumun Posted April 9, 2010 Author Report Share Posted April 9, 2010 (edited) TCU polecam ze względu na najbardziej funkcjonalny i przemyślany krój z wyżej wymienionych. Fakt, że cienka bawełna rip-stop nie wróży temu mundurowi zbyt dużej żywotności, ale prawdę mówiąc wisi mi to. Najwyżej nowy kupię. Kolorystyką się nie przejmuj za bardzo. Różnica będzie zapewne, ale nie przesadzajmy, nie jakaś kolosalna. Jak wolisz pomieszać kroje, to tak jak Jaeger doradza. SFU nyco rip-stop na dół TCU na górę. Na zimniejsze dni najwyżej założysz jakąś dodatkową warstwę termo pod spód. TCU używam ponad pół roku na weekendy i nie widać po mundurku większego zużycia ale pod uwagę trzeba wziąć, że na kolana używam alty a nie miękkie wkładki wewnątrz spodni, a na górę balistyka + chest, więc wiadomo, zużycie może być trochę mniejsze niż przy używaniu "gołego" munduru. A co do samego wykonania, to co tu dużo mówić - helikon. Guziki do przeszycia, ciągnące się nitki, odprówające się rzepy itp. literówka Edited April 9, 2010 by Rumun Quote Link to post Share on other sites
Dogtag Posted April 14, 2010 Report Share Posted April 14, 2010 Pojawiły się mundury SF z NYCO RS w panterkę. Testował ktoś? Jakaś poprawa w stosunku do zwykłego NYCO i do bawełnianego RS? Spieralność kamuflażu jest nadal na tym samym poziomie? Quote Link to post Share on other sites
-=Kebabr=- Posted April 15, 2010 Report Share Posted April 15, 2010 Ale to już dawno są takie:) raczej wszyscy tutaj opisują te mundury na RipStopie a przynajmniej większość. Quote Link to post Share on other sites
zombie_snake Posted April 16, 2010 Report Share Posted April 16, 2010 Miał ktoś doczynienia z tymi helikonowskimi CSami? Tymi co na allegro są w kilku wariantach: czarnym, WD, UCp i Camogromie? Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted April 16, 2010 Report Share Posted April 16, 2010 Ja mialem z camogromem Quote Link to post Share on other sites
Hoplita Posted April 16, 2010 Report Share Posted April 16, 2010 Ja też miałem i mam, a co? Quote Link to post Share on other sites
zombie_snake Posted April 17, 2010 Report Share Posted April 17, 2010 Chodzi mi odczucia podczas noszenia tegoż wynalazku razem z kamizelką. Czy rękawy się nie prują, rzepy trzymają itp itd. Quote Link to post Share on other sites
plastyfikator Posted April 25, 2010 Report Share Posted April 25, 2010 Hej Zombie, uzywam helikonowskiego camogrom, komplet - spodnie ripstop, takoż bluza z kamizelką IBA produkcji A.C.M. i ochraniaczami i żadnych horrorów nie zauważyłem. Mundurek jest trwaly, rzepy trzymają, szwy również choć czasem gubi troche nitki (nie za wiele ale jednak ). Za tą cenę dobry deal, chociaż jezeli szukasz optymalnej relacji jakosć/cena polecam demobil DPM :) pozdro Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted April 25, 2010 Report Share Posted April 25, 2010 Wlaściwie to mundury camogrom zadziwiają mnie trwałością. Nosze spodnie nyco twill co prawda tylko po mieście, za to już od półtora roku ale bardzo czesto bo je lubie. Jak dotąd nie odpadł nawet guzik. Quote Link to post Share on other sites
Jey85 Posted September 26, 2011 Report Share Posted September 26, 2011 Kupiłem sobie jakis czas temu spodnie helikona SF te z bawełna i nyco 50/50. W sumie fajnie wygladaja ale wydają mi się bardzo głośne, strasznie szeleszczą. Ma ktośna to jakiś patent? Quote Link to post Share on other sites
Voo-Doo Posted September 26, 2011 Report Share Posted September 26, 2011 Po kilku praniach szeleszczenie się zmniejszyło. Quote Link to post Share on other sites
Jey85 Posted September 26, 2011 Report Share Posted September 26, 2011 Jakieś zalecenia co do temperatury, proszku itp? Quote Link to post Share on other sites
Voo-Doo Posted September 26, 2011 Report Share Posted September 26, 2011 Generalnie cały trik polega na dodaniu dużej ilości płynu do prania (ja użyłem Lenora). A samo pranie to zwyczajnie 40 stopni w Vizirze. Quote Link to post Share on other sites
Akbar_052 Posted October 15, 2011 Report Share Posted October 15, 2011 Mam spodnie SFU i na kolanach mam naszyte takie kieszenie z rzepem przy zwężeniu na dole do czego one służą, czy wkłada się tam jakieś wkładki zastępujące ochraniacze czy co ? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 15, 2011 Report Share Posted October 15, 2011 Tak, służą do przenoszenia miękkich wkładek, np. z pianki. Quote Link to post Share on other sites
fragless Posted February 17, 2012 Report Share Posted February 17, 2012 Witam Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na temat kroju spodni taktycznych? kupiłem ostatnio SFU rip stop nyco od helikona i mam wrażenie, że są to spodnie dla jakiegoś skejta... Lubie luźne, nie krępujące i wygodne ciuchy więc zwykle chodziłem w bojówkach ale ze zwykłych sklepów odzieżowych. Zaczęła irytować mnie ich trwałość tak więc pokusiłem się na spodnie z internetowego sklepu z militariami. Spodziewałem się luźnych ale nie aż tak... Rozmiar M - 90cm obwodu w pasie a w udzie są tak szerokie że 2 nogi bym tam wsadził, Jestem szczupły (niecałe 90 w pasie) ale bez przesady... Wszystkie takie są? Precyzując, czy ktoś ma spodnie SFU od helikona i jakieś inne dla porównania? Ewentualnie czy jakiś szczęśliwy posiadacz taktycznych spodni w rozmiarze M-L mógłby zmierzyć obwód nogawki przy kroku to bym sobie porównał? Ciekawi mnie też czy materiał ripstop nyco zbiega się w praniu? wrzuciłbym na 60 stopni to może coś by z tego było :DDD Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted February 17, 2012 Report Share Posted February 17, 2012 (edited) Nie każdemu krój pasuje, widocznie helikon jest taki. To normalne, że ciuchy cywilne i wojskowe mają inną rozmarówkę. Cywilne mam M'ki, a wojskowe S-R. Niestety (a reczej na szczęście) nie mam nic helikona to Ci nie pomogę. Edited February 17, 2012 by gecko123 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts