jogurt Posted May 22, 2007 Report Share Posted May 22, 2007 Właśnie zdałem sobie sprawę, że przy takich upałach muszę odstawić swoją arafatkę bo grzeje nadmiernie i pomimo, ze dobrze zasłania kolor skóry na szyi to jednak wystarczy mi przepocenia w całym sprzęcie. Farby maskujące odpadają, ścierają się na mundurze i pod wpływem potu. Myślałem nad zastosowaniem jakiegoś materiału zrobionego z bardzo drobnej, elastycznej siatki potraktowanej odpowiednimi kolorami maskującymi, jednak nie mam pojęcia jaki materiał nadałby się na to najlepiej. Być może funkcję maskującą szyi mogłaby spełniać siatka maskująca, czy ktoś próbował takiego patentu? Czekam na jakieś ciekawe rozwiązanie. Liczy się przede wszystkim przewiewność, nie chciałbym paść z przepocenia. Pozdrawiam, J. Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted May 22, 2007 Report Share Posted May 22, 2007 Kup pożądne farby (np. camtech),a nie miltecha w sztyfcie, a problem ze ścieraniem i spływaniem z potem zniknie. Jeśli nie chcesz się malowac, możesz np. na specshopie kupić szale siatkowe, ale one do najprzewiewniejszych także nie należą. Link to post Share on other sites
kawerna Posted May 22, 2007 Report Share Posted May 22, 2007 hmm no arafatka jest właśnie na takie gorące sytuacje ... ewentualnie weź sobie jakąś jeszcze luźniejszą apaszkę a malowanie farbkami też trochę grzeje ... Link to post Share on other sites
Foka Posted May 22, 2007 Report Share Posted May 22, 2007 Jak napisał Small_Hunter - kup dobrą farbę to nie będziesz miał kłopotu. Link to post Share on other sites
jogurt Posted May 23, 2007 Author Report Share Posted May 23, 2007 Small_ hunter - miałem styczność z tym szalem, raczej się nie nadaje. Jak jest ze zużywalnością owego camtecha? Nie wiem czy jest sens kupować go w parę osób czy też samemu zainwestować we własny egzemplarz. Link to post Share on other sites
Foka Posted May 23, 2007 Report Share Posted May 23, 2007 Kangur mówił, że starczyła mu na rok intensywnego użytkowania. Link to post Share on other sites
jabollo Posted May 23, 2007 Report Share Posted May 23, 2007 Jak jest ze zużywalnością owego camtecha? Przy malowaniu średnio 1 ryjka/m-c (głównie 2 z 3 kolorów) przez rok zużyłem może 1/2. Camtechy bardzo dobrze się rozprowadzają i kryją, tj. wystarczy niewielka ilość farbki. Link to post Share on other sites
Szon Posted May 23, 2007 Report Share Posted May 23, 2007 A może taki BonnieHat ? Link to post Share on other sites
Imashel Posted May 23, 2007 Report Share Posted May 23, 2007 Kup sobie Buff'a, chroni przed słońcem, jest praktyczny i można go nosić na n sposobów. Link to post Share on other sites
Samuraj Jack Posted May 23, 2007 Report Share Posted May 23, 2007 Sam uzywam Camtecha. Super sprawa. Nie spływa wraz z potem, chyba ze bedziemy sie obcierac wszydzie to na mundurze nam zostanie. :roll: A co do kupienia, jak najbardziej sie opłaca. ;) Ale jakbys nie chciał. To moze potnij siatke maskujaca i owin ją tylko na az lub dwa wokoł szyi. :roll: Link to post Share on other sites
Stolar Posted May 23, 2007 Report Share Posted May 23, 2007 Czasem na allegro można dostać chusty holenderskie w DPM lub oliwkowe z zapięciem na rzep. Są cieniutkie i przyjemne a do tego tanie. Pozdrawiam! Link to post Share on other sites
Imashel Posted May 23, 2007 Report Share Posted May 23, 2007 Albo coś takiego: http://www.military.pl/?prod=10519&cat=305 http://www.military.pl/?prod=10520&cat=305 Albo spokojniej: http://www.military.pl/?prod=10522&cat=305 Link to post Share on other sites
Recommended Posts