Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witam.

Jestem w trakcie dorabiania zespołu cylindra do mojej M6, mam tokarza który wykona mi wszystkie części, ale nie mam pojęcia gdzie szukać materiału :poddanie: W jakich sklepach/zakładach dostane stal nierdzewną do obróbki?

Nawet na złomowisku tak łatwo nie znajdziesz takiej nierdzewki jak chcesz. W nierdzewce to w Polsce specjalizuje się tylko kilka firm. Jeśli chodzi o sprzedaż. Najlepiej skontaktuj się z jakąś firmą remontową typu ZRE lub Energomontaż, które robią remonty dla energetyki. Może będą mieć jakieś odrzuty. A jak nie to polecam firme Austenit. Handlują nierdzewką i ludzie są dość konkretni i dostarczają nawet bardzo małe jej ilości.

Tokarka przejedzie wszysko, prety blachy rury itp.. co do CNC to trudno znaleść kogos mającego do tego dostęp po rozsądnej cenie, CNC uzywa sie głównie do masowych produkcji a nie pojedyńczego gowienka, programowanie takiej maszyny dla jednego np cylindra jest nieopłacalne..

Kiedyś bawiłem się maszyną CNC. Musiałbyś trafić na tokarza co umie ją zaprogramować, bo inaczej to kupa. Często właśnie jest tak jak pisze men3L - wykorzystuje się je do produkcji masowej i wtedy kto inny pisze do niej program a tokarz tylko montuje materiał i wciska guzik start i obserwuje. Maszyna robi resztę.

Znalazłem w piwnicy kilka prętów z nierdzewki ale średnica za mała na tłok, wykorzystam na inne elementy. Znalazłem też amortyzator od jakiegoś samochodu, cały "wkład" jest z nierdzewnej i jutro postaram się to rozbebeszyć :twisted:

Chłopaki... chłopaki... jeśli mi pokażecie firmę która na CNC robi robi produkcje masową to dam wam po piwie ;)

Praca cnc jest za droga żeby robić to w masie.

Masowo to się zazwyczaj odlewa :] A jeśli już się skrawa to półfabrykaty na tokarkach/frezarkach kopiarkach.

To po pierwsze,

po drugie nie wiem jak masz zamiar wykonać zęby na pow tłoka?

Bo nie wytoczysz takiego kształtu ( tzn nie natniesz zębów ) - zauważ że tłok jest albo odlewany albo zęby są "wkładką" do kształtu

Maszyny CNC nie potrafią wszystkiego :] i to jest podstawowy błąd w rozumowaniu. Powiem więcej potrafią wykonać błędy gorsze niż doświadczony tokarz.

Men3L na jakiej ty tokarce widziałeś blachy na boga? :D

No chyba że "profesjonalnie" użyto tokarki jak wiertarki :P lub wytaczarki ( ale wątpliwe bo jak zamocować przedmiot? )

Tak a propo MP001 to ja równiesz będę kupował dorabiane części ze stali nierdzewnej i wkaładam tam springa albo 250 albo 300 %- chce osiągnąć w ten sposób coś koło 550fps i mieć fajną giwerke na dłuuuugo. No a potem sprzedać ją za pożądne pieniądze.