Odi Posted June 4, 2007 Report Share Posted June 4, 2007 Witam. Jestem w trakcie dorabiania zespołu cylindra do mojej M6, mam tokarza który wykona mi wszystkie części, ale nie mam pojęcia gdzie szukać materiału :poddanie: W jakich sklepach/zakładach dostane stal nierdzewną do obróbki? Quote Link to post Share on other sites
luglo Posted June 4, 2007 Report Share Posted June 4, 2007 Poszukaj na złomowisku albo w jakimś warsztacie samochodowym. Czasami można znaleźć cuda ;-) Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted June 4, 2007 Report Share Posted June 4, 2007 Tu pewnie chodzi o przemysłowe pręty stalowe (takie dosyć grube - bardziej to przypomina walce niż pręty). Do tokarki nie wejdzie np. stare podwozie lub inne cuda (już nie wspomne o tym że to pewnie inny stop niż potrzeba). Quote Link to post Share on other sites
Odi Posted June 4, 2007 Author Report Share Posted June 4, 2007 Potrzebuje coś z czego można wytoczyć tłok, prowadnicę, zespół spustu :) Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted June 4, 2007 Report Share Posted June 4, 2007 no to na złomowisko...... ..... z tym tematem albo do innego działu. Sorry za OT. Quote Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted June 5, 2007 Report Share Posted June 5, 2007 Nawet na złomowisku tak łatwo nie znajdziesz takiej nierdzewki jak chcesz. W nierdzewce to w Polsce specjalizuje się tylko kilka firm. Jeśli chodzi o sprzedaż. Najlepiej skontaktuj się z jakąś firmą remontową typu ZRE lub Energomontaż, które robią remonty dla energetyki. Może będą mieć jakieś odrzuty. A jak nie to polecam firme Austenit. Handlują nierdzewką i ludzie są dość konkretni i dostarczają nawet bardzo małe jej ilości. Quote Link to post Share on other sites
men3L Posted June 9, 2007 Report Share Posted June 9, 2007 Do zrobienia spustu potrzebujesz frezarki ;) Tokarką tylko cylinder i prodniwadnice spręzyny zrobisz, no i tłok ;) Quote Link to post Share on other sites
Odi Posted June 9, 2007 Author Report Share Posted June 9, 2007 Wiem, wszystko będę miał zrobione tylko materiał muszę kupić :twisted: Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted June 9, 2007 Report Share Posted June 9, 2007 Może obrabiarką CNC? Do tokarki na bank wchodzą pręty - nie wiem jak z frezarką ale tam to chyba dowolne kształty. Quote Link to post Share on other sites
men3L Posted June 9, 2007 Report Share Posted June 9, 2007 Tokarka przejedzie wszysko, prety blachy rury itp.. co do CNC to trudno znaleść kogos mającego do tego dostęp po rozsądnej cenie, CNC uzywa sie głównie do masowych produkcji a nie pojedyńczego gowienka, programowanie takiej maszyny dla jednego np cylindra jest nieopłacalne.. Quote Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted June 9, 2007 Report Share Posted June 9, 2007 Kiedyś bawiłem się maszyną CNC. Musiałbyś trafić na tokarza co umie ją zaprogramować, bo inaczej to kupa. Często właśnie jest tak jak pisze men3L - wykorzystuje się je do produkcji masowej i wtedy kto inny pisze do niej program a tokarz tylko montuje materiał i wciska guzik start i obserwuje. Maszyna robi resztę. Quote Link to post Share on other sites
Odi Posted June 9, 2007 Author Report Share Posted June 9, 2007 Znalazłem w piwnicy kilka prętów z nierdzewki ale średnica za mała na tłok, wykorzystam na inne elementy. Znalazłem też amortyzator od jakiegoś samochodu, cały "wkład" jest z nierdzewnej i jutro postaram się to rozbebeszyć :twisted: Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted June 11, 2007 Report Share Posted June 11, 2007 Chłopaki... chłopaki... jeśli mi pokażecie firmę która na CNC robi robi produkcje masową to dam wam po piwie ;) Praca cnc jest za droga żeby robić to w masie. Masowo to się zazwyczaj odlewa :] A jeśli już się skrawa to półfabrykaty na tokarkach/frezarkach kopiarkach. To po pierwsze, po drugie nie wiem jak masz zamiar wykonać zęby na pow tłoka? Bo nie wytoczysz takiego kształtu ( tzn nie natniesz zębów ) - zauważ że tłok jest albo odlewany albo zęby są "wkładką" do kształtu Maszyny CNC nie potrafią wszystkiego :] i to jest podstawowy błąd w rozumowaniu. Powiem więcej potrafią wykonać błędy gorsze niż doświadczony tokarz. Men3L na jakiej ty tokarce widziałeś blachy na boga? :D No chyba że "profesjonalnie" użyto tokarki jak wiertarki :P lub wytaczarki ( ale wątpliwe bo jak zamocować przedmiot? ) Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted June 11, 2007 Report Share Posted June 11, 2007 Po co zęby? M6 to spring... wystarczy jeden do zaczepienia tłoka. Quote Link to post Share on other sites
men3L Posted June 12, 2007 Report Share Posted June 12, 2007 Gdzie w springu sop-el masz zęby ? :P polecam forum: http://www.cncforum.pl/ tam kolesie mają własnoręcznie robione CNC w zajebistej jakosci, podbij do któregoś niech ci wyskrobie za pare groszy jakiś element ;) Kumpel do swojej MP001 brał od jednego kolesia, zrobił wszysko cacy, na springu M190 strzela zajebiscie :) Quote Link to post Share on other sites
Odi Posted June 12, 2007 Author Report Share Posted June 12, 2007 Dzięki, zagadam. Oddałem już kilka rzeczy do tego znajomego, ale obudowy spustu to on mi nie zrobi na tokarce :) Quote Link to post Share on other sites
men3L Posted June 13, 2007 Report Share Posted June 13, 2007 No nie ma takiej opcji ;) zawsze mozesz sobie odlać :P troche gipsu, pieca, stali i chęci i git :P Quote Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted June 13, 2007 Report Share Posted June 13, 2007 Tak a propo MP001 to ja równiesz będę kupował dorabiane części ze stali nierdzewnej i wkaładam tam springa albo 250 albo 300 %- chce osiągnąć w ten sposób coś koło 550fps i mieć fajną giwerke na dłuuuugo. No a potem sprzedać ją za pożądne pieniądze. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts