Królik Posted November 14, 2009 Report Share Posted November 14, 2009 Jakieś zdjęcie? Źródło informacji? Quote Link to post Share on other sites
Dżordż Posted November 16, 2009 Report Share Posted November 16, 2009 No niestety ale pasów lc1 nie było generalnie. Od około 68 powoli zaczęły wchodzić nylonowe pasy m67, które różniły się od lc1 posiadaniem środkowej dziurki(czyli trzy dziury w pionowym rzędzie) była ona po to aby móc regulować pas, a regulował się tak jak m56, klamra była taka sama ( może troszeczkę rozmiarem się różniła), chociaż w pasach m67 często zdarzały się klamry davis'a. Istnieje prawdopodobieństwo ze w 75 przy ewakuowaniu ambasady w Sajgonie, mógł się pojawić gdzieś już pas lc1, a i to jest mocno naciągana teoria Quote Link to post Share on other sites
speedor Posted November 30, 2009 Report Share Posted November 30, 2009 (edited) Witam Mam takie jedno małe pytanie - jak to jest z tymi malowanymi mundurami TCU. Słyszałem, że w SOG i australijski SAS często spotykane były właśnie standardowe mundury TCU z namalowanymi np. czarnymi pasami tworzącymi swoisty kamuflaż. Ale niestety nigdy się z czymś takim na zdjęciach wyraźnie nie spotkałem (a nie ukrywam, że to by mnie bardzo interesowało, bo jak już zaczynać coś to na poważnie). Sprawa druga - wiadomo że staniki chińskie mieściły tylko 3 zapasowe magi do AK - jeżeli już ta broń była używana, to gdzie noszone więcej magów, bo jak dla mnie na starcie w dżungli to 4-5 magazynków (wiem, że często dwa pierwsze były łączone taśmami) to dość niewiele. No i sprawa trzecia - z czego robiono te bajeranckie bandany (bo powiem szczerze, gdzieś wyczytałem, że często robili to samodzielnie z podkoszulków, ale to mi nie do końca pasuje). Aha, LC1 pasy jeszcze nie były wtedy w użyciu? SAS ograniczał się tylko do malowania oporządzenia i czasem kapeluszy (jeśli używali akurat australijskich). Używali prawie wyłącznie ERDLi (i trochę tigerów na początku swojego pobytu w Wietnamie). SOGi jak najbardziej sprejowały swoje TCU, chociaż nagminne to też nie było. Ba, niektórzy farbowali nawet mundury na czarno. Nie pamiętam, który to RT, ale na 100% CCC. Skany z książki Michaela Tuckera i Johna Hardy'ego. Co do AK47 to amunicję przenoszono jeszcze w ładownicach na magazynki do PMów (te długie, ze szlufką na pas i paskiem przez ramię, zapinane na jeden nap LTD, mieściło się w środku 4 magi do kałacha). Poza tym jeszcze w plecaku. Słyszałem też o pokrowcach na dwukwartowe manierki, ale widziałem to tylko na jednym zdjęciu i to u Yarda. Z łączeniem magów do AK przez Amerykanów jeszcze się w Wietnamie nie spotkałem. Bandany były robione albo ze "szmaty" (sweat scarf, rzeczywiście materiał jak ten w koszulce) albo z trójkątnych chust opatrunkowych (najczęściej). NIC z oporządzenia ALICE nie było używane w Wietnamie. Ostatnie liniowe jednostki opuściły ten kraj w 1972 roku. ALICE nie było w Wietnamie, kropka. Chyba, że ktoś chce się bawić w Marines podczas ewakuacji ambasady. A jeśli chodzi o SOG to bez materiału zdjęciowego daleko się nie pojedzie i można jedynie sprokurować jakieś kuriozum. Edited November 30, 2009 by speedor Quote Link to post Share on other sites
Tacho Posted December 23, 2009 Report Share Posted December 23, 2009 (edited) Witam Mam pytanie: Co to za ładownice, które Pan manekin ma na pasie? Laotańskie wcielenie ładownic na magazynki do M16 (początkowo produkowane na zlecenie CIA). Źródło: US Army Special Forces 1952-84, G. Rottman, Elite 004, Osprey. str. 54. Edited December 23, 2009 by Tacho Quote Link to post Share on other sites
Belfer Posted December 28, 2009 Report Share Posted December 28, 2009 Pytanie trochę z innej "beczki", niechciałem zakładać nowego tematu. Do kiedy armia używała namiotu M1950 Hexagonal? Quote Link to post Share on other sites
G838 Posted December 29, 2009 Report Share Posted December 29, 2009 Podejrzewam że do dzisiaj. W grupie mamy niektóre egzemplarze z końca lat 80, a nie jestem pewien czy nie z początku 90. Quote Link to post Share on other sites
VonBombke Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 Pytanie: Czy kolor body w XM177 od CA jest PRAWDZIWY? http://img.redwolfairsoft.com/upload/produ...mg/AR018M-L.jpg Druga rzecz: jak było z pasami nośnymi? Pytanie tyczy się zarówno M16 jak XM177. Na przykład tu: http://www.allegro.pl/item872649536_pas_tr...ra_us_army.html ale ten pas jest dosyć gruby, a na wielu fotach widać pasy cieńsze... Quote Link to post Share on other sites
Dżordż Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 Kolor body ca jest kiepski. Ludzie zdzierają z niego farbie i malują na ciemniejszy Co do pasów to ten z aukcji nie jest typowym paskiem do przenoszenia broni ale czasami można go spotkać w użyciu. Typowym paskiem do przenoszenia broni jest ten http://www.vietnamgear.com/kit.aspx?kit=333 Quote Link to post Share on other sites
Rogal Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 Ten pas to uniwersalny pas nośny który miał wiele zastosowań. Ogólnie w Vietnamie żołnierze mieli zakaz posiadania pasów nośnych przy broni. Quote Link to post Share on other sites
speedor Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 O RLY? :-F Quote Link to post Share on other sites
G838 Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 Właśnie Rogal, można jaśniej o co kaman z tym zakazem posiadania pasów nośnych przy broni? Podzielisz się jakimiś wiarygodnymi źródłami? Quote Link to post Share on other sites
Rogal Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 Pas do broni jest wydawany z nią, więc by ich nie wywalali. Młodzi żołnierze mieli zakaz posiadania pasów nośnych na patrolach, aby nie nosili broni na ramieniu tylko w rękach. Nie jest to z żadnej książki tylko z rozmowy z weteranem. Quote Link to post Share on other sites
Dżordż Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 To nie było by w sumie takie głupie, ale trzeba mieć trochę dystansu do ich opowieści. Kiedyś czytałem jakoby amerykanie nie wkładali za gumę żadnej amunicji, ponieważ może łatwo dojść do eksplozji. Też niby logiczne... ale Quote Link to post Share on other sites
Kelly Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 "Ogólnie w Vietnamie żołnierze mieli zakaz posiadania pasów nośnych przy broni." "Pas do broni jest wydawany z nią, więc by ich nie wywalali. " To po co im wydawano? Quote Link to post Share on other sites
Hoplita Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 Bo tak było w kwitach... nie byłeś w woju, nie? ;) Quote Link to post Share on other sites
speedor Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 Dyskretny urok weteranów... Nic tym panom nie ujmując, ale często ich opowieści trzeba brać z przymrużeniem oka. Bo co, potem jak się już nauczyli, że w łapach nosić to mogli sobie założyć i to są ci co na zdjęciach mają założone? Bez sensu. Tam wszyscy byli młodzi, rzadko kto zostawał dłużej niż na turę i wszystkiego i tak się dowiadywać trzeba było od kolegów z plutonu z dłuższym stażem. A z tymi pasami to zależy kto, gdzie , kiedy i w jakiej jednostce był. Quote Link to post Share on other sites
Dżordż Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 Chyba że konkretnie ten weteran miał pomysłowego dowódce, który właśnie znalazł taki sposób co by jego ludzie na patrolach nie bimbali sobie :D Quote Link to post Share on other sites
speedor Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 Nie wykluczone. Różne dziwactwa słyszałem, np. mocowanie ładownic do pasa paracordem i wywalanie klipsów. Quote Link to post Share on other sites
Dżordż Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 (edited) A mi jeszcze od dłuższego czasu zbiera się pytanie o tematyce, którą podjął Belfer. Właściwie to m-1950 były w namie? Gp tak, ale czy m-1950? Edited January 5, 2010 by Dżordż Quote Link to post Share on other sites
VonBombke Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 Dzięki Panowie. Bez pasa fajnie ale czasem w terenie wolne ręcesię przydają(tu w kontekście ASG już). No i się ożywił temat. A body XM sie ładnie zedrze i przemaluje na flat black.. ;-) Quote Link to post Share on other sites
SAT CONG Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 Jestem tu nowy na forum wiec się przedstawię. Nazywam się Jacek ale większość nam środowiska zna mnie pod ksywką Sajgon. Ale dobra koniec bo to nie ten temat( jeśli moderator chce to niech usunie to co nie jest w temacie nam:) Zgadzam się z przedmówcami że weterani to różne rzeczy piszą i mówią ale niemożna tego brać tak na dosłownie i odnosić tego do ogółu. Warto też wspomnieć że chłopaki z wszelkiej maści SF stosowali też para-cord zamiast paska do broni. Przede wszystkim robił mniej hałasu i mógł być w każdym momencie wykorzystany do zacnych celów a taki zwykły pasek to tylko pasek i poza noszeniem broni to do niczego się nie zdał na patrolu. :lol: Quote Link to post Share on other sites
G838 Posted January 6, 2010 Report Share Posted January 6, 2010 Rogal, a można wiedzieć w jakiej jednostce, w jakim czasie i w którym miejscu owy weteran służył? A Sajgon w środowisku znany jest też pod innymi ksywkami :-F Quote Link to post Share on other sites
speedor Posted January 6, 2010 Report Share Posted January 6, 2010 Oprócz paracordu używano do tych celów również gumowe rurki chirurgiczne i sznurki z poncha. Ba, widziałem nawet zdjęcie Rangera z kompanii L z paskiem zrobionym z liny do zjazdów. Quote Link to post Share on other sites
Kelly Posted January 6, 2010 Report Share Posted January 6, 2010 @Vonbomke Co do XM177 to lepszym wyborem będzie G&P niż CA. Choćby G&P ma oznaczenia Colta a CA nie. Quote Link to post Share on other sites
SAT CONG Posted January 6, 2010 Report Share Posted January 6, 2010 Dodam jeszcze iż widać na fotkach że do noszenia M60 chłopaki wykorzystywali np zwykłego pasa np M-56. Co do patentów w SF to trzeba przyznać że chłopaki mieli naprawdę fantazje. :twisted: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts