regal Posted May 9, 2008 Report Share Posted May 9, 2008 Czyli mówisz, że średnie źródło ? Możecie mi powiedzieć czy od początku wojny w Wietnamie amerykańsie siły specjalne miały mundury Tiger Stripe ? Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted June 9, 2008 Report Share Posted June 9, 2008 Mam pytanko: jakie jednostki używały w Wietnamie uprzęży STABO? Się na Vietnamgear doczytałem, że korzystały z nich patrole LRRP, a tak z innej beczki, biegał w niej taki jeden jednooki w Tigerstripe... Duże by było wzięcie na taki szpej? Podobno ciężko go dostać. Quote Link to post Share on other sites
Igorek_SDS Posted June 9, 2008 Report Share Posted June 9, 2008 (edited) Używały tego np. RT z MACV-SOG Edited June 9, 2008 by Igorek_SDS Quote Link to post Share on other sites
fojciech Posted June 14, 2008 Report Share Posted June 14, 2008 Od którego roku zaczęto używać bandolier do m16, i czy każdy żołnierz miał kamizelkę m69? Quote Link to post Share on other sites
marcu Posted June 15, 2008 Report Share Posted June 15, 2008 Nie każdy. Marines używali kamizelki m55. Nosili je praktycznie zawsze. US Army używało kamizelek m52 i m69. Tyle, że na ogół wychodząc z bazy wywalali je w pierwsze lepsze krzaki :) Tak że wzorując się na Army nie musisz nosić kamizelki. Zamiast tego dołóż 3 razy tyle i kup plecak lekki :) :) :) Quote Link to post Share on other sites
Rogal Posted June 16, 2008 Report Share Posted June 16, 2008 Jeśli chodzi o bandoliery to były w nie fabrycznie pakowane łódki z amunicją, więc można powiedzieć że od zawsze były używane. Ładownice uniwersalne były standardowo przystosowane do magazynków M14 i były zbyt głębokie, więc nosili bandoliery aby podczas walki móc łatwiej zmieniać magazynki oraz mogli dzięki temu zabrać więcej amunicji. Quote Link to post Share on other sites
speedor Posted June 17, 2008 Report Share Posted June 17, 2008 Z tymi bandolierami do M16 to bym nie wyciągał takich pochopnych wniosków. Z tego co pisze Stanton w "US Army Uniforms and Equipment of the Vietnam War" 1 Dywizja Kawalerii testowała je w drugiej połowie 1967 roku, więc ich kariera nie zaczęła się raczej wcześniej. Kamizelek w Armii używai na porządku dziennym tylko piloci i załogi helikopterów i to wyłącznie M52 bo kołnierz M69 przeszkadzał w operowaniu głową w hełmie śmigłowcowym. Żołnierze raczej nie wyrzucali kamizelek, bardziej po prostu ich nie brali ze sobą. Używali ich najczęściej podczas służby strażniczej jak nie trzeba było z nimi latać po krzakach. Z ciekawostek widziałem kilka zdjęć, na których żołnierze noszą magazynki do M16 w bandolierach do granatnika. Quote Link to post Share on other sites
sgt.Barnes Posted June 18, 2008 Report Share Posted June 18, 2008 w ksiazce Zielone berety siły specjalne armii USA 1952-84" na ilustracji rona volstada pokazany jest żołmierz GB w czarnym mundurze, jest to zdaje sie podczas służby jako doradca w tajlandii. Czy sa fotograficzne żródła na których sa takie mundury. Czy był to wytwór seryjny czy indywidualnie farbowane egzemplaże. na drugiej ilustracji przedstawiony jest żołnierz w zielonym mundurze pomalowany m czarnym sprayem ( ukośne pasy ) tez poszukuje żródeł fotograficznych. jezeli natkneliście się na jakieś podeślijcie linka. dzieki http://www.militaryphotos.net/forums/showt...460&page=32 w połowie strony sa zdjęcia kolesia w takim mundurze ( reco MACVSOG ) Quote Link to post Share on other sites
Igorek_SDS Posted June 19, 2008 Report Share Posted June 19, 2008 Czarne mundury (black fatigues) były używane w wymienionym przez Ciebie MACV/SOG podczas wykonywania misji w Laosie i Kambodży (rzadziej w Wietnamie). Źródeł foto jest sporo - większość mam niestety w książkach więc linku Ci do nich nie podam. To samo dotyczy mundurów zielonych sprayowanych w czarne pasy. Częsty zabieg stosowany przez Montagnardów służących razem z amerykanami. To samo dotyczy rogramu CIDG. Polecam książki "Running Recon: A Photo Journey with SOG Special Ops Along the Ho Chi Minh Trail" oraz "SOG: A Photo History Of The Secret Wars". Tam będziesz miał mnóstwo fot zarówno czarnych jak i zielonych posprajowanych mundurów. Quote Link to post Share on other sites
Sokół Posted June 19, 2008 Report Share Posted June 19, 2008 Ładownice uniwersalne były standardowo przystosowane do magazynków M14 i były zbyt głębokie, więc nosili bandoliery aby podczas walki móc łatwiej zmieniać magazynki oraz mogli dzięki temu zabrać więcej amunicji. Co do ładownic to chodzi Ci o te bawełniane, aby magazynki nie siedziały za głęboko na dno wkładano kilka opatrunków osobistych, taki patent mieli. 8) Quote Link to post Share on other sites
Rogal Posted June 19, 2008 Report Share Posted June 19, 2008 Wystarczył jeden opatrunek. Mieli jeszcze jeden patent jeśli chodzi o te ładownice. Nosili w nich tylko 3 magazynki a nie cztery bo gdy ładownica złapała trochę wilgoci szybkie wyciągnięcie magazynka było niemożliwe. Quote Link to post Share on other sites
Sokół Posted June 19, 2008 Report Share Posted June 19, 2008 Dokładnej liczby tych opatrunków nie pamiętałem, z tymi mokrymi ładownicami to też fajny patent, tego nie wiedziałem, ech czego to się człowiek czasami może dowiedzieć. Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted September 1, 2008 Report Share Posted September 1, 2008 Wyjaśnij mi ktoś, po co przez oczko u dołu kabury M1916 jest przewlekany rzemień albo sznurówka? I do którego rzędu oczek na pasie LCE/ALICE ją zaczepić, górnego czy dolnego? Quote Link to post Share on other sites
speedor Posted September 1, 2008 Report Share Posted September 1, 2008 rzemień jest przewlekany żeby kaburę można było przywiązać do uda, ale szczerze mówiąc nie widziałem żeby było to gdziekolwiek kiedykolwiek używane. zaczepia się ją za dolny rząd oczek, tak jak wszystkie elementy z "wąsami" M1910. Quote Link to post Share on other sites
Belegpz Posted November 14, 2008 Report Share Posted November 14, 2008 Co do kamizelek to goście którzy siedzieli w śmigłowcach przy m60 siedzieli na kamizelkach ponieważ podczas ostrzału z dołu bardziej narażony był twój eeee... tyłek niż inne organy :) Quote Link to post Share on other sites
Rogal Posted November 17, 2008 Report Share Posted November 17, 2008 Załogi śmigłowców używali raczej pancernych gaci M1953 http://www.vietnamgear.com/kit.aspx?kit=29 lub BUAER http://www.vietnamgear.com/kit.aspx?kit=659, a kamizelki to mieli na sobie. Quote Link to post Share on other sites
Belegpz Posted November 18, 2008 Report Share Posted November 18, 2008 Zależy kiedy i gdzie . A jeszcze co do rzeczy "pancernych" to czy hełm M1 przeszkadzał jak miałeś kamizelkę w ruchach głowy ? Quote Link to post Share on other sites
shellshock Posted November 18, 2008 Report Share Posted November 18, 2008 (edited) Może byś tak jeszcze napisał to poprawnie po polsku, a nie po "polskiemu" ? Edited November 18, 2008 by shellshock Quote Link to post Share on other sites
goral21 Posted May 22, 2009 Report Share Posted May 22, 2009 co do hełmu to moja m1-dynka mi nie spada i nawet gdy przechilisz głowe mocno do przodu to nie spada Quote Link to post Share on other sites
Dżordż Posted May 22, 2009 Report Share Posted May 22, 2009 co do hełmu to moja m1-dynka mi nie spada i nawet gdy przechilisz głowe mocno do przodu to nie spada to zależy od sweatbanda, (generalnie z tego co próbowałem to nowsze tj. mniej wyślizgane bardziej się trzymają) do tego dochodzi odpowiednia regulacja . Z tego co wiem to zdarzały się narzekania że sama skorupa wypada a liner zostaje. Quote Link to post Share on other sites
marekaureliusz3 Posted May 22, 2009 Report Share Posted May 22, 2009 witam, Wybaczcie, jeśli się wygłupie, ale może ktoś mi pomóc z jedną rzeczą? Chodzi o to, że kupiłem sobie hełm M1 i za Chiny Ludowe nie wiem jak nałożyć pokrowiec. Może mi ktoś to wytłumaczyć? PS. Proszę bez zbędnych postów typu "do zielonych z tym" - nie mam uprawnień, żeby tam pisać... Quote Link to post Share on other sites
shellshock Posted May 22, 2009 Report Share Posted May 22, 2009 Żadna to filozofia. Musisz najpierw wyjąć liner ze skorupy. Nakładasz na nią pokrowiec, jak masz używany zorientuj sie gdzie przód a tył, "uszy" pokrowca wkładasz do środka, spowrotem wkładasz liner i tyle. Quote Link to post Share on other sites
zwierzu83 Posted June 1, 2009 Report Share Posted June 1, 2009 mam takie pytanko ,czy ktoś z was wie może z czego były szyte worki na piasek z okresu wojny w Vietnamie ? Quote Link to post Share on other sites
Cn Rudy Posted June 2, 2009 Report Share Posted June 2, 2009 Na demobilu są worki z nylonu, więc pewnie z tego ;-) Quote Link to post Share on other sites
Rogal Posted June 4, 2009 Report Share Posted June 4, 2009 Nie był bym taki pewien że z nylonu, sądzę że szybciej były jutowe lub coś w tę deseń. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts