Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

M249 Bardzo solidny tune...

Recommended Posts

Mam jakiś czas M249 od machinegun-a firmowe 400fps ,nosiłem sie z zamiarem tuningu od jakiegoś czasu aż zdechła mi zebatka środkowa.

Kupiłem zestaw SYSTEMY Infinite torqe UP, All helical i tu rodzi sie kilka pytań...

-Czy łożyska 8mm zniosą mocne prężyny Np M170 ,M190

-Czy zestaw cylindra Deep Fire (High Class Bore Up) jest wart polecenia (CA odpada ,bo podobno wysypuje sie juz przy M150)

-Czy przy M100 i 9,6V (SANYO 2400 NiCd) gun niebędzie się wlukł...

To ciągle jest SAW więc szukam dość trwałych rozwiązań...

Przy M100 to rzadko kiedy cokolwiek się wlecze ;-) . Ja w AK-47 mam tylko M120 na zębatkach super torqe up i bateria 8.4 V i chodzi wystarczająco szybko.

PS Po co wymieniasz sprężynę na taką, która nie da Ci więcej fps niż miałeś wcześniej ( te firmowe 400 ) ? :mrgreen:

O GB spokojnie ,niebedzie zbyt wielu okazji żeby pokorzystać z M170 (co spokojnie ten szkielet zniesie) a M150 w SAW-ie (czyli nietylko AUTO ale i zużycie rzędu 2000 szt./strzelanke) wymaga części dużo na wyrost.

A zresztą ileż ten szkielet kosztuje ? 250zł ? Przy całoci to mały pikuś... koszt wliczony...

I jeszcze jedno ,prosiłem o konkretna informacje a nie trzy-stronicową dyspute o sensie-bezsensie budowy takiego monstrum ... bo do tego wątek zmierza...

Poprostu chce miec guna ,który połknie KAŻDĄ AEG-ową sprężyne (zmiana to moment)...

I pytam o konkretne podzespoły ... czy dadzą rade na dłuższą mete... ?

Sam szkielet GB jest pancerny i pewnie sam o tym wiesz. Wytrzyma wszystko. Borka jednak poleciłbym Guardera lub Systemę (szczelniejsze(minimalnie ale zawsze), wytrzymalsze, cichsze i mniej destrukcyjne dla GB) do tego lepiej i dokładniej wykonane.

Tłok - Deep Fire z tytanowymi zębami

Łożyska - wymień na cierne 8mm - nic ich nie zajedzie

Prowadnicę spr z łożyskowaniem co doda parę FPS (ale stockowa też może być bo jest metalowa)

Zębatki masz już najlepsze na rynku więc nie potrzeba w tym miejscu dyskusji.

Silnik systema MAGNUM lub ICS T3000. Z opisu wynika że ten od ICS jest nawet lepszy. Do tego niskooporowe przewody i MOSFET żeby styki nie poszły...

Bateria SANYO RC (2400 lub 3600) Ta 3600 na batimexie dostępna jest za grosze (10,8V pakiet kosztuje 220zł włączając robociznę przewody i wtyczkę). Na jednym z przewodów (nie baterii!) a konkretniej na "+" - tym czerwonym, zaraz za wtyczkami, przylutuj potencjometr żeby regulować ROF przy zmianie sprężyny. EG: jeżeli weźmiesz batkę10,8V lub 12V (co przy silniku MAGNUM da straaaszliwy rof) to na M190 będzie OK, ale jeśli wstawisz M100? To klops bo silniczek będzie tak szalał że na pewno w środku nic nie zostanie z zębatek ew. tłoka. Jeśli będzie potencjometr - skręcisz go troszkę (tak jak w wierzy regulujesz głośność tak u siebie będziesz regulował ROF) i na M100 będziesz biegał jak chciał :). Mimo wszystko polecam Sanyo RC 3600 mAh 12V.

Żeby być pewien wytrzymałości szkieletu GB, możesz zastosować tzw. zbrojenie Uesa.

Zainwestuj też w preckę i teflon fix.

Gumkę HU weź tę od Systemy, a dystanser mad bull.

SCHEMAT UKŁADU POTENCJOMETRA:

Kable od Połączone

Batki: Wtyczki: Potencjometr : Karabin:

----------------|||||}}}------------PO-----------------------KOLBA

----------------|||||}}}--------------------------------------KOLBA

Edited by misiek009

No ja jeszcze nigdy nie słyszalem o rozwalonej metalowej głowicy cylindra na palstikowej głowicy tłoka ;)

Ale głowice tłoka do Bore-Upów robione są z tworzywa i przy sprężynie M170-M190 taka głowice pójdzie się kochać po kilku strzleankach.

Boreup deepfire raczej nie powinien pęknąć, pytanie czy jest możliwość, żeby pękł gearbox (on ma z przodu ścianki chyba 0,5 cm grubości). M150 nie robi wrażenia na boreupie Systemy, a guarder podobno jest jeszcze wytrzymalszy.

misiek009 - nie wiem czy widziałeś kiedyś wnętrze gearboxa M249, ale tam nie ma potrzeby instalowania mosfeta, gdyż kostka stykowa jest zupełnie inna niż w zwykłych AEGach.

FET kosztuje dyche więc niebęde tutaj sie nawet zastanawiał :)

Bore Up Guarder ,myslałem o DF w obawie przed pękniętym GB ale Guarder daje rade (podobno)...

Tłok zostawie systemowski (ten z zestawu UTU) jest liczony na M170 więc powinien troche pochodzic ... jak wysiądzie ,kupie DF.

Prowadnica Hurricane (bodaj jedyna gdzie łożskowany jest niemal cały palec a nie tylko podstawa srężyny).

+autorski patent ,by tłok zatrzymywał sie zawsze w przedniej pozycji (też na FET)

Co do potencjometru to też trzeba na tranzystorze zrobić ,tym razem bipolarnym

Edited by chaota

Tylko żeby ten potencjometr oporu nie porobił...

Tłok systemy (nawet liczony na jakieś kosmiczne sprężyny) wysiądzie baaardzo szybko.

Prowadnica hurricane jest niestety po części plastikowa :(

Kup lepiej koła Infinity... te ultra do np. M190 mogą wypaść nie dobrze.

• 3 weeks later...

nie zgodze sie - lepiej wymienić tłok niż zębatki, a tytanowe zęby szybciutko zmielą każde zębatki

ja mam bore od systemy + m120 guardera i śmiga zajefajnie na 9.6, a bore df podobno niezbyt pasuje do m249 (info z asgshopu) poprzez dysze która jest odrobinę za dluga

najlepszym rozwiazaniem jest wlasnie ten tlok systemy, pozatym jego niska waga tez wplywa na szybkostrzelnosc (jak i na sile uderzenia w glowice przy strzale)

http://www.machinegun.pl/sklep/product_inf...products_id=347

nie zgodze sie - lepiej wymienić tłok niż zębatki, a tytanowe zęby szybciutko zmielą każde zębatki

Nie bardzo.

Ja mam tłok ze wszystkimi tytanowymi zębami i kołka STU CA i zacinek mialem łącznie już ponad 20, w tym większość na mrozie poniżej -10 stopi. Na tłoku oraz zębatkach zero zużycia. Sprężyna to M140 Guarder, a bateria 9.6V 3600mAh Sanyo RC.