fidell Posted May 16, 2008 Report Share Posted May 16, 2008 Chodzilo chyba o chinskie m14 gdzie lufa nie byla standardowa. Poza tym lufa pasuje. Quote Link to post Share on other sites
Dzwonek Posted May 17, 2008 Report Share Posted May 17, 2008 (edited) Ok, dzięki za porady, a teraz, jak jest z łożyskami, do czego one są ( jaki aspekt poprawiają), i jakie pasują ? Bo jak już będe otwierał Gearbox dla cylindra (chyba) to wypadałoby zmienić troche więcej rzeczy, żeby tego nie robić później. Może inaczej, powiedzcie mi co jeszcze wypada zmienić, co kosztuje mało, bo po takim tuningu jaki zamierzam już zbyt dużo kasy nie bede mial. Edited May 17, 2008 by SzymonDzwonczyk Quote Link to post Share on other sites
kossaa Posted May 17, 2008 Report Share Posted May 17, 2008 Kiedyś się pytałem jakiegoś sklepu właśnie o lufę 500mm od m14 tylko, że do g36 - odpowiedzieli mi, że w m14 jest inne mocowanie lufy czy coś w tym stylu. Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted May 17, 2008 Report Share Posted May 17, 2008 SzymonDzwonczyk - przede wszystkim wypada uszczelnić układ, na nic ci sie bowiem nie zda włożenie mocniejszej sprężyny, jeżeli powietrze będzie uciekać sobie bokiem. Łożyska 6mm, służą one do trzymania zębatek w na swoim miejscu ;) Przy wymianie na stalowe nie zobaczysz różnicy, ale poprawi to wytrzymałość, możesz też włożyć kulkowe co zwiększy ROF. Wypadałoby też wypodkładkować zębaty, by nie zjechać zębów i dla większej kultury pracy, ale o tym możesz poczytać w odpowiednich działach. Quote Link to post Share on other sites
AB Moro Posted May 18, 2008 Report Share Posted May 18, 2008 http://www.taiwangun.com/?str=product&prId=1131 A co myslicie o zamontowaniu tego to giety. Quote Link to post Share on other sites
komora Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 Nie polecam, Element to słaba firma. Quote Link to post Share on other sites
AB Moro Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 A jaki inny zastaw do tuningu polecacie? Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 A to zależy co chcesz osiągnąć. Oczywiście można kupić zestaw Guardera i po sprawie, ale to większy wydatek niż sama replika. Ja osobiście pod sprężynę m120 wyżej wspomnianego Guardera wstawiłem: - chińską prowadnicę sprężyny z łożyskowaniem (jakaś najtańsza) - stalowe łożyska - tłok CA, żółty (na dobrą sprawę stockowy też powinien dać radę) - cylinder, głowica cylindra i głowica tłoka CA - Uszczelka głowicy tłoka - albo TM, albo SYSTEMA, albo CA - wstawiłem tę która najlepiej uszczelniała reszta stock. Wszystko wypodkładkowane, wyregulowane, śmiga na 9,6 firefoxa. Zasięg pare m większy niż stockowe m249 p&j. Za tunningu bez baterii dałem 130 zł szukając na allegro, pytając znajomych, przeglądając komis. Warto działać w ten sposób i kupować markowe części niż pakować się w chińszczyznę, która za długo nie pociągnie. Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted May 27, 2008 Report Share Posted May 27, 2008 Hahaha... Niestety sprężyna M120 jest za silna na zębatki JG. Po godzinie grania replika zrobiła "pssssziuuuuuuuuuuu" i odmówiła dalszej współpracy :/ Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted May 27, 2008 Report Share Posted May 27, 2008 (edited) Customs.pl przy łożyskach ślizgowych, głowicy tłoka oraz metalowej prowadnicy wzmocnionych wstawia M120 (źle oznaczony produkt M110) i nie ma problemów. Mi na Steyru wyszło 393 fps :D Może łożyska Ci po prostu poszły? Bo zębatki masz XYT, które do M120 powinny bez zarzutów działać. Z tego co wiem łożyska w stocku są plastikowe. Edited May 27, 2008 by rafcio21 Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted May 28, 2008 Report Share Posted May 28, 2008 choisen - sam składałeś i rozłożyłeś po, czy robił ci to ktoś inny? Bo ciekaw jestem co poszło. Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted May 28, 2008 Report Share Posted May 28, 2008 Dzisiaj rozebrałem GB i co się okazało? Że to nie zębatki poszły, tylko tłok Guardera... Składał Gunsmith, a teraz pewnie zrobię to sam... czy jest potrzebna do tego jakaś większa wiedza? Oto rzeczy, jakie wymieniłem: -Cylinder "0" -nieszczęsna głowica "Wzmacniana" Guardera -łożyskowana głowica tłoka Hurricane -łożyskowana prowadnica sprężyny Hurricane -Sprężyna M120 Hurricane z niejednostajnym skokiem No i batkę na 9,6... Jaki polecicie tłok teraz zakupić? Zastanawiam się nad tym wzmacnianym CA, słynnym "Żółtkiem" Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted May 28, 2008 Report Share Posted May 28, 2008 Jeśli Ci zależy na wytrzymałości to bierz JBU albo Deep Frajera. Są w miarę przyzwoitym przedziale cenowym. Quote Link to post Share on other sites
madd Posted June 1, 2008 Report Share Posted June 1, 2008 Panowie fachowcy od Gietek, mam prośbę. Kolega z teamu posiada kwote 500 zł, chce stuningować mocowo swoją replikę - jakie części polecacie ? Może wydawać się to dzine, iż pytam tutaj, ale ja na Gieniach się zupełnie nie znam, i poszukujemy fachowej pomocy. Są już jakieś sensowne komplety za tę cene ? Możecie coś polecić ? Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted June 1, 2008 Report Share Posted June 1, 2008 No to powiedz do ilu fps to czegoś się poszuka :) Bo najprościej byłoby wstawić Bore-Up Systema, M120-M140 (zależy od zębatek) oraz jakiś porządny tłok JBU albo Deep Frajera (Fire). Quote Link to post Share on other sites
madd Posted June 1, 2008 Report Share Posted June 1, 2008 No to powiedz do ilu fps to czegoś się poszuka :) Bo najprościej byłoby wstawić Bore-Up Systema, M120-M140 (zależy od zębatek) oraz jakiś porządny tłok JBU albo Deep Frajera (Fire). Jako iż strzelamy się wyłącznie w terenie zielonym, najlepiej gdyby moc oscylowała w granicach 430 FPS, o ile z giety się da tyle wyciągnąć. Zamontowana jest juz preclufa Prometheusa zamaskowana tłumikiem dźwięku, zamontowana jesy gumka Guardera, więc pozostała jakaś komora HU i wspomniany tuning mocowy. Dzięki z góry za jakiekolwiek wskazówki. Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted June 1, 2008 Report Share Posted June 1, 2008 (edited) 420-430 będzie idealnie z M120 (zębatki stock powinny wytrzymać) + BU Systema + tłok z w/w. Gumkę najlepiej Systemy (poczytaj - Guarder przy niej wymięka). Edited June 1, 2008 by rafcio21 Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted June 1, 2008 Report Share Posted June 1, 2008 Komory nie trzeba wymieniać, stockowa jest bardzo w porządku ;) Co do Guardera, to zmień na Systemy. Jak to ktoś ładnie powiedział "Guarder jest jak kondom-rozmiar uniwersalny nie pasujący do żadnej lufy". Moja gumka się rozpadła, podczas wymiany lufy... A tak do tuningu, to jakoś nie zdziwię się, jeśli tłok stockowy będzie dalej cały po strzelance na springu M130... chyba dopiero wtedy kupię wzmacniany cylinder :D Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted June 2, 2008 Report Share Posted June 2, 2008 Co do tłoka, to DF lub Prometheusa, JBU jak mówili znajomi, może nie pasować do gb... Przy takiej mocy guma systemy. Wczoraj zrobiłem sobie przegląd gb, przebieg jakieś 5k kulek. Jedyne zużycie to ostatni ząb (pierwszy, za który łapią zęby) tłoka lekko zjechany (CA), tak więc zębatki spokojnie wytrzymają m120. Jeżeli chodzi o bore up to ja brałbym CA - za 100 zł różnicy w cenie nie masz o wiele lepszych osiągów. Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted June 2, 2008 Report Share Posted June 2, 2008 Tak... zębatki, przynajmniej te z pierwszej serii ( "Skrzydła Anioła" obchodziły w kwietniu rok), są nie do zdarcia... W niedzielę idę na dość długą strzelankę. Dam znać, jak zachował się stockowy tłok przy springu Hurricane M120 (czyli m130 ;) ) I jeszcze pytanko. Który dystanser będzie lepszy przy gumce SYSTEMY? Stockowy czy Guardera? Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted June 2, 2008 Report Share Posted June 2, 2008 (edited) Ja mam właśnie jeden z pierwszych egzemplarzy więc jak na razie o zębatki się nie boję. Jeżeli chodzi o dystanser to pewnie będziesz musiał go skrócić - otwór na niego w komorze jest za wąski. Ja przy gumie systemy mam stockowy i śmiga dobrze. Edited June 2, 2008 by fidell Quote Link to post Share on other sites
maksio Posted June 3, 2008 Report Share Posted June 3, 2008 Czy mógłby ktoś podać linki do wgc, tych części które trzeba wymienić by nieco podtuningować naszą giecie? Proszę, ponieważ szukanie odpowiednich elementów sprawia mi ogromną trudność i nie mogę tego jakoś ogarnąć :P. Chciałbym osiągnąć coś, aby było bezpiecznie, ale również mocno (ok. 400 fps o ile zębatki i szkielet gb wytrzyma). Z góry ogromne dzięki i sory za kłopot! Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted June 5, 2008 Report Share Posted June 5, 2008 A to zależy co chcesz osiągnąć. Oczywiście można kupić zestaw Guardera i po sprawie, ale to większy wydatek niż sama replika. Ja osobiście pod sprężynę m120 wyżej wspomnianego Guardera wstawiłem: - chińską prowadnicę sprężyny z łożyskowaniem (jakaś najtańsza) - stalowe łożyska - tłok CA, żółty (na dobrą sprawę stockowy też powinien dać radę) - cylinder, głowica cylindra i głowica tłoka CA - Uszczelka głowicy tłoka - albo TM, albo SYSTEMA, albo CA - wstawiłem tę która najlepiej uszczelniała Ciężko jest wejść na stronę i poszukać takich rzeczy? Chryste Panie....... Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted June 11, 2008 Report Share Posted June 11, 2008 Ze strzelanki wróciłem. I co? I jest świetnie, bo nie wiem dlaczego, ale stockowy tłok wytrzymał m120 Hurricane, gdzie DF padł; po 2 godzinach rzadkiego strzelania. Quote Link to post Share on other sites
komora Posted June 11, 2008 Report Share Posted June 11, 2008 Z tego by wynikało, że wzmocnione tłoki w chińskich replikach są bardziej wytrzymałe od tych wzmocnionych. Ja miałem podobnie, wzmocniony tłok Systemy zmieliło mi przy stockowej sprężynie CA. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts