pawel2a6 Posted July 6, 2007 Report Share Posted July 6, 2007 Witam, Przeszukałem forum i znajduje się na nim bardzo mało informacji o G36 produkcji STAR http://www.starairsoft.com/product_detail.php?productid=193, replika wydaje się być atrakcyjna bo posiada wyposażenie za które CA każe dopłacać. Posiadam g36 od CA ale mój brat chce go kupić, dlatego zastanawiam się nad nową repliką. Z tego co orientowałem g36 Star jest cięzko dostępna w Polsce. Chciałbym zapytać czy ktoś używa lub używał tą replikę? Jakie są Wasze wrażenia? Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted July 7, 2007 Report Share Posted July 7, 2007 Sam czaje się na Stara od dłuższego czasu. Z tego co się dowiedziałem, to w środku jest gorszy od CA (np. plastikowe łożyska), a optyka taka sobie. Pozdro Quote Link to post Share on other sites
pawel2a6 Posted August 11, 2007 Author Report Share Posted August 11, 2007 Po dłuższym zastanowieniu, postanowiłem zamówić repikę G36 Star na WGC. Mam nadzieję że nie zawiodę się jakością wykonania. Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted August 17, 2007 Report Share Posted August 17, 2007 No i bardzo dobrze :ok:. Ja mojego odbieram w poniedziałek to postaram się sklecić jakiś mądry opis. Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted August 23, 2007 Report Share Posted August 23, 2007 No i tak: Przyszło to G36, tak się to prezentuje. http://img255.imageshack.us/my.php?image=99143785du5.jpg. Z wyglądu jest bardzo ładny, wg mnie bije CA na głowę. Jest tam metalowa rączka przeładowania (chociaż, ten element, który się przekręca jest już z tworzywa), oznaczenia oryginału. Dwójnóg jest z tworzywa, jednak sprawia wrażenie solidnego. Nic nie trzeszczy, wszystko jest ładnie spasowane. Karabin ma ciężką, solidną lufę (chyba jest stalowa), aby zdjąć przedniego gripa, trzeba ją najpierw odkręcić. Strzela troche lepiej od stocka CA, jednak bliżej od MP5 z FTK m100 i gumką silikonową. Jednak tu dochodzimy do najważniejszej rzeczy, która decyduje o zakupie stara - optyki. No i ta jest tragiczna - kropka kolimatora jest bardzo rozmyta, praktycznie nie da się z niej korzystać, sam rozmiar kolimatora jest OK, i tak celujemy obuocznie. Luneta ma powiększenie 3,5X (czy tam 4, co za różnica :-P), siatka celownicza jest znacznie większa niż w CA. Jednak podczas strzelania luneta sama się przekręca wokół własnej osi. G36 poleciał na gwarancję. Zobaczymy co będzie, jak wróci. Jednak ze względu na wygląd i tak nie zamieniłbym go na CA :lol:. Quote Link to post Share on other sites
pawel2a6 Posted August 24, 2007 Author Report Share Posted August 24, 2007 Ddzięki za opis, na swojego Stara będę musiał jeszcze poczekać troszkę (jest już w drodze z HK), mam nadzieję że wada optyki to jednostkowy przypadek bo jak wszystkie tak mają to nie będzie wesoło, na kolimator nie mam pomysłu a lunetkę mogę ewentualnie kupić z oryginalnego G36 (czasem pojawiają sie na ebay.de)i coś pokombinować, cieszy mnie że jakość budowy zewnętrznej jest na wyższym poziomie niż CA. Zasięgiem stockowym nie bardzo się przejmuję bo będę go tuningował na jakies 400fps. Quote Link to post Share on other sites
Krypton Posted August 27, 2007 Report Share Posted August 27, 2007 Czyli wychodzi na to , że kolimator nie jest jednak wcale taki mały? Słyszałem , że ze względu na jego małą średnicę jest bezużyteczny. Quote Link to post Share on other sites
michu85 Posted September 5, 2007 Report Share Posted September 5, 2007 i jak sie prezentuje ta optyka po wymianie gwarancyjnej ? Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted September 8, 2007 Report Share Posted September 8, 2007 Kolimatora nie da rady naprawić, bo nie można go rozłożyć, Co do lunety to dam znać, jak karabin wróci (byłem na wczasach, więc jeszcze go nie mam). Quote Link to post Share on other sites
pawel2a6 Posted September 14, 2007 Author Report Share Posted September 14, 2007 Nareszcie odebrałem swojego G36, od razu przestrzelałem go. Lunetka wymagała zerowania ale udało nie dostrzegłem objwów takich u zdzisia. Kolimator ma ładna kropeczke. Zasięg niewiele mniejszy niż mp5 TM z boreup i m110. Skupienie w połowie dystansu skutecznego bardzo dobre, na koncu dobre -lepsze niz ww mp5. Karabin jest bardzo solidny i ciężki. dobrze spasowany. W razie jakiś szczegółowych pytań albo fotek to proszę pytać Quote Link to post Share on other sites
pawel2a6 Posted November 14, 2007 Author Report Share Posted November 14, 2007 Po zakupie STARA nie zamieniłbym go znowu na CA. Ale wszystko to kwestia gustu. Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Nie powiedziałbym, że Star jest gorszy od CA. Co do optyki, to taka po prostu mi się trafiła. CA nie robi kolimatorów do G36, więc nie ma co porównywać. Awaria lunety nie była niczym poważnym (puścił klej na łączeniu lunetki z gumą - teraz problemu nie ma), zresztą luneta CA też do świetnych nie należy. Plastik wg mnie solidniejszy niż CA. Ze słabszych stron trzeba wymienić plastikową prowadnicę sprężyny (wygląda solidnie, ale jednak to plastik), w dodatku nietypową - metalową trzeba dotoczyć. Koli Stara powiększa 1x, jak każdy koli :wink:, za to luneta ma 3,5x. Na Risa najlepiej byłoby dać kopię Eotecha, ewentualnie jakiś malutki kolimator, zbliżony wyglądem do oryginalnego (Z-point to się chyba zwie). Pozdro Quote Link to post Share on other sites
Biper Posted May 21, 2008 Report Share Posted May 21, 2008 Ostatnio zainteresowałem się G36K STARa. Mam kilka pytań do posiadaczy replik z rodziny G firmy STAR. Jak sprawuje sie luneta? Jedyne co o niej znalazłem to to że jest lepsza od badziewnej lunety CA, co oczywiście wcale nie oznacza że jest dobra ;-) Co to za akcja ze star na swojej stronie oznajmia ze g36 ma GB v.II? Jak oceniacie bebechy? Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted May 21, 2008 Report Share Posted May 21, 2008 GB do prawie zwykła V3 z tą różnicą, że można wyjąć sprężynę bez otwierania gb. Prowadnica sprężyny jest niestandardowa. Zębatki to popularne w chińczykach XYT, czyli niezłe zębatki - męczę je M145 Elementa. Tłok i zestaw cylindra i silnik wymieniłem, więc nie wiem jak z wytrzymałością. Co do lunety, to jest tak jak pisałem. Okazało się, że mój problem nie był odosobnionym przypadkiem. Mimo wszystko nie zamieniłbym Stara na nic innego. :wink: Quote Link to post Share on other sites
Biper Posted May 22, 2008 Report Share Posted May 22, 2008 A jak luneta sprawuję sie w boju? Mógłby ktoś wstawić zdjęcie siatki celowniczej? Czy ktoś odkrył jakieś drobne lub większe wady, które wychodzą z biegiem czasu? Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted May 22, 2008 Report Share Posted May 22, 2008 http://img521.imageshack.us/my.php?image=dsc01276xz1.jpg W boju sprawdzała się tak sobie (przekręcanie, o którym pisałem). Poza tym obraz dawała niezły. Quote Link to post Share on other sites
kwiatek94_08 Posted June 27, 2008 Report Share Posted June 27, 2008 Ile całkiem zapłaciliście za tą giete? Quote Link to post Share on other sites
Arek999 Posted August 16, 2008 Report Share Posted August 16, 2008 mam 2 pytania 1. czy komora hop up w g36 stara jest taka sama jak w g36 ca 2. czy wszystkie części oprócz prowadnicy są standardowe Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted August 17, 2008 Report Share Posted August 17, 2008 Nie miałem obu komór obok siebie, ale wydają być się identyczne. Oprócz prowadnicy inny jest szkielet gearboxa (właśnie w miejscu jej montowania). Po zmianie prowadnicy wszystko powinno dać się przełożyć do zwykłego V3. Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 Czy ktoś mógłby mi podać wymiary kolimatora na rączce STARa? Jeszcze lepiej zdjęcia z linijką w 3 płaszczyznach? Będę miał trochę czasu na zrobienie repliki do reko, a na materiały w sieci nie ma co liczyć. pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted October 23, 2008 Report Share Posted October 23, 2008 Wprawdzie to nie rączka Stara, ale mam nadzieję, że się przyda. ;-) http://rapidshare.com/files/156844774/G36.rar.html Jeżeli potrzebujesz, jeszcze jakieś foty, to daj znać jakie. Pozdro Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted October 23, 2008 Report Share Posted October 23, 2008 (edited) No bomba! O to właśnie mi chodziło;) Do pełni szczęścia brakuje mi tylko informacji jak wysoki jest koli, jaka jest średnica przedniego okularu i "daszka" nad nim. BTW. czy punkt wyświetlany przez kolimator jest mniejszy niż w większości normalnych celowników tego typu? (np aimpointa?) Zdzisiu jeszcze raz dzięki! Edited October 23, 2008 by fidell Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted October 24, 2008 Report Share Posted October 24, 2008 Mówisz masz ;-) http://rapidshare.com/files/157095390/G36.rar.html Przy budowie pamiętaj, że daszek zrobiony jest z gumy. Co do punktu, to wydaje mi się, że jest praktycznie taki sam jak w większości kolimatorów. Quote Link to post Share on other sites
fidell Posted October 27, 2008 Report Share Posted October 27, 2008 Z gumy? hmm ale guma typu dętka rowerowa czy coś twardszego? Tego bowiem się nie spodziewałem, ale rada się na to znajdzie. Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted October 27, 2008 Report Share Posted October 27, 2008 Sama z siebie trzyma się tak jak trzeba, jednak pod naciskiem palca da się wygiąć, spłaszczyć itp, bez większej siły. Jednak w oryginale tak ze 2 razy twardsza od kopii Stara. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts