Equil Posted July 13, 2007 Report Share Posted July 13, 2007 Który materiał jest lepszy? Wiem, że ripstop bardziej przewiewny, ale nomex bardziej wytrzymały. Poza tym w nomexowym ujdzie chodzić zimą a w ripstopie już nie bardzo, dlatego też przed chwilą kupiłem nomexowy. Najbardziej popularne są ripstop, potem nyco. Z nomexu w internecie znalazłem tylko to. Co jest ogólnie lepsze? Co powinno kosztować więcej? Czy są jakieś różnice w kroju pomiędzy nomex a ripstop? Quote Link to post Share on other sites
marcu Posted July 13, 2007 Report Share Posted July 13, 2007 (edited) Przede wszystkim chyba największą różnicą jest to, że w nomexie niema guzików w kieszeniach i na boku tylko rzepy. W nomexie niema sciągaczy rękawów a opza tym w kroju nie różnią się. Poza tym z tego co zaobserwowałem nomex ma takie jakby bardziej brązowy rozmyty kolor. A z resztą(cytaty ze Specshopa): Oryginalna kontraktowa bluza pilota US Army, wykonana z niepalnej i bardzo wytrzymałej mieszanki Nomex/Aramid w kamuflażu woodland. Kamuflaż woodland. Dwie duże kieszenie na klatce piersiowej, dwie powyżej pasa, zapinane na rzepy, Velcro. Kieszonka na ramieniu zapinana na zamek. Bluza zapinana jest na zamek, który przykryty jest listwą zapinaną na rzepy. Amerykańska bluza BDU w kamuflażu leśnym wodland, uszyta z materiału ripstop 100% bawełna. Cztery kieszenie z klapami zapinane na guziki, regulacja mankietów, regulacja w pasie, poprzez dwa zapięcia na plecach. Dzięki specjalnemu splotowi włókien, RipStop materiał jest bardzo przewiewny i jednocześnie mocny. Dlatego też ubiory z tej tkaniny używane są w gorących tropikalnych i pustynnych klimatach. Wszystko masz napisane, tylko wyciągnąć wnioski. A tak ode mnie. Żeby zciorać ripstopa to na prawdę trzeba sie postarać. Od roku jestem użytkownikiem spodni z ripstopu i jedyna usterka to dziurka na kolanie (ostry kamień) a nie mają ze mną lekko :) Edited July 13, 2007 by marcu Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 13, 2007 Report Share Posted July 13, 2007 Przede wszystkim te materiały mają różne zadania - ripstop jest przewiewny, na ciepłą pogodę. Nomex jest niepalny dla załóg pojazdów. Nomexowe też bywają na allegro - szukaj ABDU. Quote Link to post Share on other sites
savique Posted July 13, 2007 Report Share Posted July 13, 2007 Nomexowe są ABDU , ripstopowe BDU :wink: Quote Link to post Share on other sites
trajant Posted July 13, 2007 Report Share Posted July 13, 2007 (edited) Ja mam tego nomexa fajny mundur polecam.Niepalność już sprawdzałem właściwie to topi się na sucho fajna rzecz.Na lato idealny bo to cieki materiał i wytrzymały.Nomxowe masz jeszcze kombinezony lotnicze US ARMY ,czołgowe US ARMY, Polskie At(AT2 i AT3 chyba o ile AT3 nie jest z kermelu) i na pewno jeszcze jakieś.Mundurów z nomexu innych niż ABDU(Aircrew Battledress Uniform) nie spotkałem.Chcesz wiedzieć coś więcej na temat tego munduru to pisz na GG widoczne w profilu. Edited July 13, 2007 by trajant Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 13, 2007 Report Share Posted July 13, 2007 Niepalność już sprawdzałem właściwie to topi się na sucho fajna rzeczNie topi, a pali. Gdyby się topił powodowałby poważne oparzenia. Quote Link to post Share on other sites
Equil Posted July 13, 2007 Author Report Share Posted July 13, 2007 Taa, niby ripstop tak samo wytrzymały, ale w Vive Army w Krakowie jest taka półka ze spodniami, są z nomexu i ripstopu, te z nomexu nawet jak są dosyć sprane to całe, bez żadnych dziur, a te z ripstopu czy sprane czy nie, mają mnóstwo małych dziur, nacięć, rozpruć. Co do koloru to zgadza się, nomexowe są trochę ciemniejsze, takie kremowe, pastelowe. Na bluzach z ripstopu już nie ma takich śladów zużyć i już ktoś tu na forum pisał, że warto wziąć spodnie nomexowe a górę ripstop. Jednak kolory ich się trochę różnią więc górę też wziąłem z nomexu. Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted July 13, 2007 Report Share Posted July 13, 2007 Ja bym nomex uznał za mniej wytrzymały od RS. W używkach nie ma dziur bo prawdopodobnie były używane zgodnie z przeznaczeniem czyli przez załogi pojazdów a nie ciuchrane po krzakach jak polowy RS czy NYCO. W kwestii termiki nomex też wypada najgorzej – z jednej strony najsłabiej grzeje z całej trójki a z drugiej jest mniej przyjemny od RS(choć to już kwestia indywidualna ja w nomexie czuje że mam na sobie coś przewiewnego ale jednak sztucznego a nie milutką bawełenke czy nienajgorsze 50/50). ktoś tu na forum pisał, że warto wziąć spodnie nomexowe a górę ripstop. Jeśli już kombinować i nie martwić się kolorem to zrobił bym dokładnie odwrotnie: mocne spodnie z Rip-stopu i bluza nomex(bo pod względem użytkowym bardziej mi się podoba niż BDU) Quote Link to post Share on other sites
darkness Posted July 14, 2007 Report Share Posted July 14, 2007 posiadam spodnie ABDU woodland- lekkie, przewiewne, bardzo wytrzymałe, trochę puszczają szwy, koloru nie tracą, ogólnie zajebioza, zwłaszcza latem w teren. Mało wygodne, kiedy trzeba coś wyjąć z kieszeni cargo w czasie marszu, rzepy w przednich kieszeniach przeszkadzają i wkur... :/ Quote Link to post Share on other sites
trajant Posted July 14, 2007 Report Share Posted July 14, 2007 Ja bym nomex uznał za mniej wytrzymały od RS. W używkach nie ma dziur bo prawdopodobnie były używane zgodnie z przeznaczeniem czyli przez załogi pojazdów a nie ciuchrane po krzakach jak polowy RS czy NYCO. Możesz być spokojny, używam swojego nomexa w ten sposób ze 3 lata_(to był mÓj pierwszy mundur)_przez ten czas zjechałem ze 2 RS, a nomex dalej sie trzyma. Quote Link to post Share on other sites
darkness Posted July 14, 2007 Report Share Posted July 14, 2007 +1, nie do rozpieprzenia. Quote Link to post Share on other sites
radzu Posted July 15, 2007 Report Share Posted July 15, 2007 Od roku używam ABDU, w zasadzie przypadkowo kupiłem bluzę a później spodnie do kompletu, jak dla mnie świetne, moim zdaniem dużo bardziej funkcjonalne (no za wyjątkiem tego że odpinanie rzepów jest głośne :P ale i tak nic w kieszeniach na akcji nie noszę). Co do wytrzymałości to bluza jest nadal jak nowa lecz spodnie zmieniły kolor na taki jakby cały czas uwalony ziemią (no ale w końcu bardzo często naprawdę są nią uwalone :P) co do wytrzymałości to jedyna dziura jaką udało mi się zrobić to na kolanie razem z rozharatanym kolanem (oj trzeba będzie wydać te parę złoty na nakolanniki)a poza tym już wiele razy wydawało mi się że powinna być dziura na kilka centymetrów a śladu nie ma. Z wyglądu bardzo przypadł mi ten mundur do gustu, gdybym miał kupować jeszcze raz to kupił bym także ABDU (ale trochę inne rozmiary :P ), co do kolorów to bardzo dobrze pasuje mi do starego patterna (nowe mają jakieś takie dziwne kolory). Co do izolacji termicznej to nie mogę porównać z żadnym innym mundurem, ale na lato oki, a na chłodniejsze dni sweter i dresowe gacie pod spód i jest dobrze. Gorąco polecam :P Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts