Rocket Posted August 17, 2007 Report Share Posted August 17, 2007 Cześć, ostatnio czytając przepisy i przeglądając oferte różnych firm zainteresował mnie kaliber .40 i .45 Z ciekawości zapytam czy w Polsce jakiekolwiek instytucje i agencje wszelkiego typu uzywają takiej amunicji - w jakiej broni ? Fragment przepisów dotyczących wydawania pozwoleń na broń: Pozwolenie na broń palną używaną do celów ochrony osobistej może być wydane na: broń palną bojową, broń palną gazową, broń palną alarmową w postaci pistoletów i rewolwerów centralnego zapłonu o kalibrach od 6,35 mm do 9,65 mm (0,38") Pozwolenie na broń palną używaną do ochrony innych osób może być wydane na: broń palną bojową, broń palną gazową, broń palną alarmową w postaci pistoletów i rewolwerów centralnego zapłonu o kalibrach od 6,35 mm do 9,65 mm (0,38") Czyli z tego wynika że osoba prywatna nie może uzyskac pozwolenia na np: takiego Glock'a 23 ktory jest na amunicje .40 ? Nawet agencje ochrony czy inne "prywatne służby mundurowe" nie mogą ? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Brenten Posted August 18, 2007 Report Share Posted August 18, 2007 (edited) Jeżeli się nie mylę , to jedyna możliwość posiadania broni w kalibrach .40 , .45 to rejestracja jej jako broni sportowej. Edit. Czyli jako broń do ochrony osobistej odpada. Chyba że zmienią się przepisy. Edited August 18, 2007 by Brenten Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 18, 2007 Report Share Posted August 18, 2007 Dokładnie. A w sporcie też nie jest bardzo popularna, bo droga. Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted August 18, 2007 Report Share Posted August 18, 2007 Tylko to trochę dziwne, bo mój ojciec jest właścicielem w pełni legalnego Colta M1911A1... Chociaż może jego służba w wojsku i BORze miała wpływ na łatwość uzyskania pozwolenia ;) . Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted August 18, 2007 Report Share Posted August 18, 2007 Westie, a jakie pozwolenie na broń posiada Twój ojciec?? Bo przepisy nie uwzględniają kalibru 0.45 do obrony osobistej. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 18, 2007 Report Share Posted August 18, 2007 Westie - jedyna, na prawdę jedyna, możliwość uzyskania pozowlenia na taką broń w Polsce to pozwolenie kat. D czyli pozwolenie sportowe. Przepisy nie dają innej możliwości i nawet gdyby Twój ojciec był samym Kaczyńskim niemógłby mieć pozwolenia kat. A. Quote Link to post Share on other sites
Rocket Posted August 18, 2007 Author Report Share Posted August 18, 2007 Westie - jedyna, na prawdę jedyna, możliwość uzyskania pozowlenia na taką broń w Polsce to pozwolenie kat. D czyli pozwolenie sportowe. Przepisy nie dają innej możliwości i nawet gdyby Twój ojciec był samym Kaczyńskim niemógłby mieć pozwolenia kat. A. A pozwolenie na kolekcjonerskie posiadanie broni ? Tam nie doczytałem żeby był okreslony maksymalny kaliber ? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted August 18, 2007 Report Share Posted August 18, 2007 (edited) Nie wiem dokładnie, ale pamiętam z jego relacji, że miał jakieś przejścia w pracy, żeby pozwolili mu korzystać z prywatnej broni. Ale to i czasy były inne, wczesne lata 80. ... Ale logicznie rzecz biorąc, ograniczenia co do broni sportowej są inne niż myśliwskiej czy do obrony osobistej. Mylę się? Edited August 18, 2007 by Westie Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 18, 2007 Report Share Posted August 18, 2007 A pozwolenie na kolekcjonerskie posiadanie broni ? Tam nie doczytałem żeby był okreslony maksymalny kaliber ?Nie słyszałem o osobie prywatnej, która takie by miała ;) Choć kto wie.... Ale to i czasy były inne, wczesne lata 80. ... Nie znam tak starych przepisów. Ale napisałeś, że "jest właścicielem" i dziś jedynie jak może go posiadać to na kat. D. Kilku moich znajomych różne 45-tki i nie jest to rzadna niezwykłość, ale raczej jako kolejna broń - kolkcjonerska, bo kulki za drogo wychodzą. Ale logicznie rzecz biorąc, ograniczenia co do broni sportowej są inne niż myśliwskiej czy do obrony osobistej.Są inne. Chcesz głębiej gadać na ten temat to poczytaj ustawę i rozporządzenie. Quote Link to post Share on other sites
lup Posted August 19, 2007 Report Share Posted August 19, 2007 Nie znam tak starych przepisów. Ale napisałeś, że "jest właścicielem" i dziś jedynie jak może go posiadać to na kat. D. Kilku moich znajomych różne 45-tki i nie jest to rzadna niezwykłość, ale raczej jako kolejna broń - kolkcjonerska, bo kulki za drogo wychodzą. Tu może być pies pogrzebany :) Prawo nie działa wstecz, a więc może mieć stare pozwolenie, które nie zostało anulowane nowszymi przepisami. Ot, taka mała spekulacja prawnicza z mojej strony :P Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 19, 2007 Report Share Posted August 19, 2007 Nie, nie może. Prawo nie działa wstecz, ale też w aktualnym brzmieniu nie maszansy na posiadanie takiej broni. Nasze ustawodastwo bardzo restrykcyjnie podchodzi do broni, zobacz jak wyglądały sprawy w przypadku zmian w dostępie do wiatrówek - po zmianie przepisów właściciele egzemparzy, na które dotychczas nie trzebabyło posiadać zezwolenia mieli określony okres czasu na zdobycie zezwolenia lub sprzedaż wiatrówki. Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted August 19, 2007 Report Share Posted August 19, 2007 Są inne. Chcesz głębiej gadać na ten temat to poczytaj ustawę i rozporządzenie.Wiem, i właśnie dlatego sam jestem zdziwiony. Przecież nie twierdzę, że jest inaczej. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts