Mec Posted August 20, 2007 Report Share Posted August 20, 2007 Najbardziej zależy mi na porównianiu ICS'a z G&P. Replika będzie mi służyć za broń wsparcia. Tuning nastawiony bardziej na wzmocnienie i wyciszenie repliki, docelowo jednak chciałbym osiągnąć około 380 fps. Realizm nie jest dla mnie priorytetem (chodzi o oznaczenia), bardziej liczy się dla mnie niezawodność- nigdy nie bawiłem się bebechami i w razie potrzeby będą musiał odsyłać do serwisu. Poza tym czy w którymś z modeli może wystąpić problem z montażem granatnika? Pozdrawiam- Mec Quote Link to post Share on other sites
noah Posted August 21, 2007 Report Share Posted August 21, 2007 Też miałem taki dylemat, zdecydowałem się na ICSa i nie żałuje. Aczkolwiek każda z tych replik ma swoje zalety i wady. Obie repliki ( ICS i G&P ) mają oryginalne oznaczenia i są świetnie wykonane, śmiem nawet twierdzić że G&P jest ładniejszy ( ma atrapę rury gazowej, imitacje wszystkich pinów ), ale jego największą wadą jest to, że zarówno rączka przeładowania, jak i dosyłacz, to tylko atrapy ( w ICSie służą one odpowiednio, aby dostać się do komory hop-up i zwolnić sprężynę ). Dodatkowo ICS otwiera się jak oryginał ( łamie się ) a nie rozsuwa jak G&P. Tuning w obu replikach będzie bezproblemowy, z tym że w G&P tańszy. Standardowo ma on 360fpsów, a więc starczy silniejsza sprężyna albo borek i masz 380fpsów, w porównaniu do stockowych 330fpsów u ICSa. Przewagą ICSa jest tu dwudzielny GB, gdzie całą górę możesz wymienić w minutę, a tym samym z 380fpsowego potworka zrobić stocka. Niezawodność? Taka sama, obie repliki zwykle działają bezproblemowo. A co do granatnika, to jeśli gdzieś może wystąpić problem z montażem, to właśnie w ICSie, ale to też tylko przypuszczenie. G&P produkuje własne granatniki i z ich montażem w replice tej samej firmy na pewno problemów nie będzie. Wybór jest trudny, bo obie repliki są świetne, należy on teraz on do Ciebie, Ja posiadam ICSa i go polecam :) PS: CA pomijam, bo pomimo iż ma świetny GB, to wykonanie zewnętrzne moim zdaniem dużo ustępuję ww. firmOM Quote Link to post Share on other sites
Frostu Posted August 21, 2007 Report Share Posted August 21, 2007 Znajomy używa M16A3 ICS'a jako RKM (sprężyna 120, dwójnóg, mag 2000 kulek), ja planuje do swojego zamontować w przyszłości M203, chyba nie powinno być problemów. Wybraliśmy model ICS'a ze względu na zalety wymienione przez noah. Quote Link to post Share on other sites
Mec Posted August 22, 2007 Author Report Share Posted August 22, 2007 A długo już? Znalazłem informacje, że górna część GB jest podatna na uszkodzenia nawet przy drobnym tuningu- z tym, że post był z 2005 roku... Jeśli chodzi o granatnik to martwi mnie długość repliki- ICS ma 1025 mm a G&P 1000 mm (dane ze sklepów). Jeśli te ekstra 2,5 cm wydłuża chwyt przedni to raczej nie uda się montaż tej części produkcji G&P: http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=1183 Quote Link to post Share on other sites
noah Posted August 22, 2007 Report Share Posted August 22, 2007 Jeśli chodzi o granatnik to martwi mnie długość repliki- ICS ma 1025 mm a G&P 1000 mm (dane ze sklepów). Jeśli te ekstra 2,5 cm wydłuża chwyt przedni to raczej nie uda się montaż tej części produkcji G&P: http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=1183 O zapomniałem tej "wadzie" iCSa... Fakt, jest dłuższy, ale te dodatkowe cm robi dół korpus, który jest właśnie trochę wydłużony, ze względy na dwudzielny GB, inaczej tego się zrobić nie dało. Cała reszta jest „normalnych” kształtów Quote Link to post Share on other sites
Frostu Posted August 22, 2007 Report Share Posted August 22, 2007 A długo już? Jako RKM służy od niedawna. M16 ma chyba z pół roku, od razu z upradge 420 fps. Znalazłem informacje, że górna część GB jest podatna na uszkodzenia nawet przy drobnym tuningu- z tym, że post był z 2005 roku... Teraz jest zupełnie nowa seria z tego co czytałem. GB i zębatki powinny wytrzymywać M130 bez problemów. Zapytam się MO jak to jest. Może byłby ktoś w stanie sprawdzić czy komplet granatnik + chwyt na pewno pasuje do repliki ICSa? Bardzo bym prosił. Quote Link to post Share on other sites
gall_anonim Posted September 3, 2007 Report Share Posted September 3, 2007 jeżeli w G&P rączka przeładowania to atrapa to jak się otwiera dostęp do komory hop-up? Quote Link to post Share on other sites
noah Posted September 3, 2007 Report Share Posted September 3, 2007 Tak samo jak w replikach CA, trzeba klapkę otworzyć ręcznie, trzyma się ona na magnes. Quote Link to post Share on other sites
kombat69 Posted January 28, 2009 Report Share Posted January 28, 2009 Czołem. Trapi mnie jedno pytanko , czy do M16 ICS mogę założyć Front M16A1 od G&P? W Marui pasuje, wiec łudzę się nadzieją że i do "Icka" wrzucę.. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted January 28, 2009 Report Share Posted January 28, 2009 Panowie z MadOnion zapewniali mnie kiedyś, że ICS ma regulowany front więc można dopasować większość konwersji. Quote Link to post Share on other sites
kombat69 Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 No to świetna wiadomość. Dziękuję za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
noah Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 Do mojego M4 ICS nie pasują okładziny z M4 G&P, przynajmniej nie bez przeróbek. Inne wymiary ma delta ring i to coś przy muszce. W ICS są węższe, przez co trzeba je wymienić, albo przypiłować okładziny. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts