poldeck Posted September 2, 2007 Report Share Posted September 2, 2007 Siemka! Chce załozyć m140/150, żeby ciut zyskać na mocy. Zamierzam walić raczej seriami. To ma być coś jak emka wsparcia. Teraz co posiadam w jej wnętrzu: -GB CA znany jako "wzmocniony" - nówka -łożyska - kulkowe - nówki (domyślam sie, ze musze wstawić stalowe ślizgi bo mi te kulki zmieli) -tłok- Guarder - nówka (piszą, że do m160) -głowica tłoka G&P - nówka - znana jako "wzmocniona" -zębatki - Systema STU - nówki -prowadnica - systema łożyskowana -cylinder - typ 0 normalnej średnicy -głowica cylindra - stock CA z tworzywka (wiem, do wymiany) -silnik CA HT I pytanie brzmi: czy to ma sens? Czy to mi sie nie rozlezie po miesiącu strzelania? Czy coś jeszcze do wymiany musi iść? Z góry dzięki za podpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted September 2, 2007 Report Share Posted September 2, 2007 Co do kulkowych łożysk - nie mylisz się, tłok ci zmieli nawet jak piszą :P, głowica do wymiany tak jak myślisz. Szczerze? Rof będzie żałosny moim zdaniem, chyba że walniesz 12V, ale może ci wtedy silnik zjechac. Nie ma to sensu...zainwestuj w M130 narazię i zbieraj na silnik lepszy :D Chyba, że chcesz w snajpera się bawic to wtedy aktualne zestawienie ci wystarczy na singlu. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted September 2, 2007 Author Report Share Posted September 2, 2007 (edited) M130 już mam i czuję ciągły głód, mimo dobrego uszczelnienia i dyszy też uszczelnianej:D Po prostu myslałem o jeszcze większej mocy... No ale m140 to chyba jeszcze nie aż taki kosmos? łożyska wymienić i głowicę i nie bedzie chyba najgorzej... Jak coś to mnie poprawcie bo w tym zakresie mocy jeszcze sie nie poruszałem:D A 12 V musze i tak wepchać tylko jeszcze nie wiem jaką do m15a4... Edited September 2, 2007 by poldeck Quote Link to post Share on other sites
AKS-74 Posted September 3, 2007 Report Share Posted September 3, 2007 Ale nie koniecznie musisz zmieniać łożyska, przykładem jest ues, który na M160 używa kulek 7mm i nic mu się nie zmieliło. Kwestia spasowania części, tak myślę. Quote Link to post Share on other sites
Cohen-Barbarzynca Posted September 3, 2007 Report Share Posted September 3, 2007 Załóż boreupa (np guardera 179zł) i zostaw m130. Jeśli to ma byc bron wsparcia to uzyskasz wystarczającą moc. Nie rozumiem po co każdy chce wyciskac miliony fpsów ze wszystkiego. Przecież zmniejsza to już powoli realizm kiedy Emka ze wsparcia będzie miec moc używaną przez marksmanów , a inna mp5 będzie siała dalej niż niejedna m15. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted September 3, 2007 Author Report Share Posted September 3, 2007 Nie stać mnie na zestaw bore up dlatego pytam o możliwość zasprężynowania mocniejszego. Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted September 3, 2007 Report Share Posted September 3, 2007 Jeżeli nie stać Cię na Bore UP'a, to nie pchaj się w ten tuning... Niestety bez kasy przy takim tuningu, nic się nie zrobi, co najwyżej można coś spieprzyć... Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted September 4, 2007 Report Share Posted September 4, 2007 Też chciałem taki tuning. Ale....... koledzy wyperswadowali mi to mówiąc" przyjmiesz 3 sekundową serię na klatę to się możemy strzelac z Tobą". Szczerze to ja czasem pruje krzaki i nawet nie wiem czy ktos mówi "dostałem", a pomysl co by było gdyby tak przejechac się po czyjejś nie ubezpieczonej głowie z 500 fps. Tyle na m140 można uzyskac........ Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted September 4, 2007 Author Report Share Posted September 4, 2007 Aż 500 fps? Myslałem, że raczej coś koło 460-470... Bez borka do 500 nie ma szansy sie chyba zbliżyć. Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted September 5, 2007 Report Share Posted September 5, 2007 No fakt. Dobrze uszczelniony borek da nawet 40fps. Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted September 5, 2007 Report Share Posted September 5, 2007 Są na forum "czarownicy" co na M130 mieli powyżej 500 FPS, ale uważam, że (w zależności od ilorazu inteligencji i wrodzonej, mniejszej lub większej naiwności) ludzie raczej nie wierzą w tego typu przechwałki. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted September 5, 2007 Report Share Posted September 5, 2007 (edited) Kup sprężynę Mad Onion to się przekonasz czy niemożliwe :-F Edited September 5, 2007 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted September 5, 2007 Author Report Share Posted September 5, 2007 DOBRE:D:D:D <lolololol> o tym nie pomyslałem. Zrobic 500 fps a wszystkim mówic "mam przeciez tylko m120" lololol... Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted September 5, 2007 Report Share Posted September 5, 2007 Ja mam sprężynę m110 guardera - oznaczenie prawidłowe. 422 fps. Quote Link to post Share on other sites
PieTrzaK Posted September 5, 2007 Report Share Posted September 5, 2007 Ale jak? Ja mam m120+bore up i mam koło 440.... Quote Link to post Share on other sites
Speaker Posted September 5, 2007 Report Share Posted September 5, 2007 Ja w swoim SAM-R G&P mam M130 i Bore-upa systemy - 450fps Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted September 6, 2007 Report Share Posted September 6, 2007 @szreder - A ja mam M110, borka i 450FPS :P @wszyscy pozostali - Tak na serio to mam 550FPS na teflon fixie, borku, 509mm lufie i M150Guarder. Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted September 6, 2007 Report Share Posted September 6, 2007 (edited) No to zaczynając od wlotu lufy: Lufa systema 509 mm > gumka HU systema > dysza ulepszona CA > głowica cylindra boreupowa CA > cylinder bore-up CA > głowica tłoka bore-up CA > sprężyna m110 guarder 420 fps, na sprężynie stockowej było 340 - 350 fps. Aha, no chyba to jest najważniejsze, przy wymianie lufy ostatnio, dotknięte przez Ola. Edited September 6, 2007 by GRSW_Szreder Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted September 6, 2007 Report Share Posted September 6, 2007 Aha, no chyba to jest najważniejsze, przy wymianie lufy ostatnio, dotknięte przez Ola. No to wszystko się wyjaśniło... :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Maku89 Posted September 6, 2007 Report Share Posted September 6, 2007 (...)420 fps, na sprężynie stockowej było 340 - 350 fps.(...) Prawdę mówi ;) Sam byłem przy pomiarze i oczom nie wierzyłem P.S. - magiczna ręka Ola czyni cuda ;). Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted September 6, 2007 Report Share Posted September 6, 2007 Tyle że Polsce jest więcej takich mistrzów.:D Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted September 7, 2007 Report Share Posted September 7, 2007 A co to Olo jakiś master? Kosmita? NIE!!! To też człowiek :D. Z resztą w zbrojowni wkładają sprężyny MO na których faktycznie wychodzą tak tęgie wyniki... Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted September 7, 2007 Report Share Posted September 7, 2007 Jak napisałem, sprężyna to jest Guarder M110. A w zbrojowni to replika była, tylko sobie wymienić lufę. Quote Link to post Share on other sites
Martini Posted September 15, 2007 Report Share Posted September 15, 2007 Z mojego doświadczenia... Głód mocy bywa niesamowity, ale z praktyki wiem, że jest to nieekonomiczne (mnie ten głód " kosztował ponad 2k ). Przede wszystkim, odradzam taką moc, bo jest to nieekonomiczne (czytaj, wydana kasa na FPS). Lepiej zainwestować w dobry układ w M130 na którym możesz wyciągnąc 470-480 FPS ( tyle ja mam na M 130 na kulkach 0,2 , mierzone G2000) Ale po kolei. Chciałem mieć "moc", wstawiłem STU z Systemy, Bore z Deepfire, tłok ze stalowymi zębami Deep, Silnik Magnum i sprężynkę M160 Guarder ( replika - UMP, dysza z AK). Układ w diabły szczelny, ponad 580 FPS na kulkach 0.2. Później cofnięcie zestawu komory tak, że dysza była jeszcze bardziej szczelna - 610 FPS. Zasieg potężny, kulki nie dało się zobaczyć. Strzał w porcelanowy kubek ( denko i bok - "na wylot"). Ogólnie ŁAŁ! Jednak mocożerne toto było i na bateri 1,400 nie chulało więc, trzeba było zamontować dwie takie. Efekt końcowy, wystrzeliłem z 400-500 kuleczek i padły. ( ogólnie to one dobre nie były, ale jednak...). Wrażenia z poligonu: poza tym, że na zbiórce każdy był zachwycony tym co miałem, tak samo mocno jak ja, to po jakichś 4 magach (260 kulek) padło pierwsze zacięcie i koniec zabawy. Zębatki się zaokrągliły. Koszty 490 zł. Po wymianie i wystrzeleniu około 3 tyś kulek, znowu zacięcie, tym razem "inne". Trzeba było toto rozkręcić i co sie okazało: głowica tłoka Deep fire była pęknięta, uszczelka na cylindrze wyrwana i zmiarzdzona a sam w sobie tłok BoreUp był zniekształcony w taki sposób, że głowica cylindra wpadała swobodnie do środka jak do studni. Po wyjęciu... GB pęknięty przy nasadzie głowicy cylindra. Koszt wymiany tego: 760 zł. Po wymianie na podzespoły Systemy chodziło znacznie lepiej, jednak coś zaczeło od czasu do czasu trajkotać: 2 tyś kulek i kolejne rozkręcenie: Tłok Deep pęknięty w zdłóż, zębatka silnika zaokrąglona, brakuje 1 zęba w zębatce przytłokowej, wykrzywiona prowadnica sprężyny deep fire ( łóżyskowana)... no i GB trachnięty w ten sam sposób. Ble! Wymieniłem wszystko, od nowa, wstawiłem M130, Jako że posiadam Chrono, ogrom różnych cześci to wraz z znajomym wykonaliśmy szereg konfiguracji różnych części. Zdziwiliśmy się , ile dało sie wykręcić FPS na tym, co już miałem tylko w różnych kombinacjach. Jak wspomniałem na M130 z Guardera, Zestaw cichego Cylindra i Głowicy z Systemy, Cylinder super gładki z CA ( do Mp5), Tłok Systema, Uszczelnienie dyszy z AK (CA) = 470-480 FPS na 0.20 i 410-415 na 0.25 ( kulki Guarder, a to też ważne). Co sprawi, że FPS jest słabe. Z różnych testów wiem, żę ciężki tłok odejmie parę FPS (z moim przypadku jest to średnia 15 FPS na tych samych ustawieniach: 0 HU, Kulku Guarder 0,2, 30 strzałów dla obu tłoków). BoreUp przy DUZYCH spręzynach wymaga IDEALNEGO MOCNEGO ustalenia w gnieździe ( chodzi o zestaw cylinder + GB). Podczas strzału, gdy ma minimalne luzy a cylinder jest źle zestawiony do długości lufy, ścianki cylindra BoreUp poprostu pracują, wyrzucając powietrze = spadek mocy o około 30 FPS, zamiast wzrost o 15-20... ( u mnie było tak w 2 przypadkach. M150 Guarder i M160 guarder, na M110 i M130 był wzrost mocy w przypadku zwykłego cylindra i BoreUp, z korzyścią na BoreUp). Lufa tez ma znaczenie tak samo jak użycie kulek. Na Lufie CA mialem wzrost o 20 FPS ( długość 509 o ile dobrze pamiętam). Kulki Excel, które wcześniej używałem okazały się, "przycinać" w HU i lufie, co sprawiało duże wachania w FPS od (!) 320 do 450 FPS. Jeżeli masz chronometr, szczerze radze "szukanie igły" w swojej replice, niżeli pakowanie dużej sprężyny. Znam ludzi, którzy na M150 mieli 500-510 FPS i nie mogli używać full auto, więc jak wspomniałem na samym początku, wydasz dużo kasy ( zapewnie nie raz ), na znikomy wzrost FPS, lub zupełnie nieopłacalną żywotność swojej repliki. Zapewne zrobisz jak zechcesz - ja tylko podaję, że są lepsze " trwalsze drogi". Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted September 15, 2007 Report Share Posted September 15, 2007 @Martini - do cylindra przeznaczonego do lufy UMP dostawiłeś lufę 509mm i dało to efekt przyrostu fps? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts