poldeck Posted September 17, 2007 Report Share Posted September 17, 2007 Siemka! Długo sie zastanawiałem i koniec końców nić mądrego nie wymyśliłem, wiec moze wy mi pomożecie. Problem jest taki: Mam sprężyne m130 z G&G, dyszę uszczelnianą CA, nowa gumkę HU Systema, cylinder typ 0, głowice tłoka z G&P, GB CA i komore HU z G&G GR16 i mam mało mocy. Za mało. Karabin G&P z tuningiem do 400fps z asgshopu ma mocy duuzo wiecej od mojego "pukadełka". Które miejsca i rzeczy moga mi generowac spadek mocy? Może komora G&G jest do kitu i dysza nie sięga gumki? Może głowica tłoka G&p jest do kitu? Jakie są wasze pomysły na wszelkie miejsca, w których moge tracic moc? Z góry dzięki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Quarc Posted September 17, 2007 Report Share Posted September 17, 2007 Osobiście bym zaczął od komory HU i sprawdzenia ów długości... (ale to tylko moje zdanie). Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted September 17, 2007 Author Report Share Posted September 17, 2007 Dzięki za radę. Pożyczę komore od kolegi , któremu wszystko działa bez problemu i sprawdze. Czy sprężyna G&G po 3 dniach stania na zacince w stanie tłoka w 2/3 ruchu do tyłu mogła stracić moc? Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted September 17, 2007 Report Share Posted September 17, 2007 Zacznę od podstawowego pytania: Ile FPSów pokazuje chrono? Czy sprężyna G&G po 3 dniach stania na zacince w stanie tłoka w 2/3 ruchu do tyłu mogła stracić moc? Nie powinna nawet po 3 tygodniach. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted September 17, 2007 Author Report Share Posted September 17, 2007 A jednak gdzies tracę tę siłę. Sprawdziłem szczelność układu, jest całkiem dobra. Pozostaje siła sprężyny. Pamiętam , że przed zacinką było duzo lepiej. Zacinka leżała 3 może 4 dni... Może sprężyny G&G są tak kijowe? Quote Link to post Share on other sites
Quarc Posted September 18, 2007 Report Share Posted September 18, 2007 Sprężyny G&G raczej nie są kijowe :) A wszystko jest dobrze wysmarowane? Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted September 18, 2007 Author Report Share Posted September 18, 2007 Sprawdze, przedłubię, przeczyszcze i przesmaruję... Milionowy raz. Myslałem, że mogła peknąć plastikowa głowica tłoka G&P, w końcu m130 to juz nie przelewki. Wiecej: miałem nadzieję , że pekła bo nie musiałbym szukać dalej. Niestety wszystko jest całe. Posłucham Quarc`a i przeczyszcze/przesmaruje ponownie gnata. Quote Link to post Share on other sites
Wombat Posted September 18, 2007 Report Share Posted September 18, 2007 Przyjrzyj sie dyszy. Nawet minimalne pęknięcie spowoduje spadek mocy. Możesz też w nią dmuchnąć. Swobodnie przelatujące powietrze będzie oznaczać, ze układ jest nieszczelny. Walcz z układem! Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted September 18, 2007 Author Report Share Posted September 18, 2007 Już wiem, gdzie układ mnie okrada! Musze zrobić przewrót. Wyszło mi, że komora HU G&G nie uszczelnia mi gumki z dyszą. Bo po zatkaniu samej dyszy wygenerowałem piękne zgrzytanie ząbków tłoka na zębatce a zatykając lufę nie mogłem. Najpierw podpiłuje troche komorę aby doszła głębiej a potem jak nie zda to egzaminu, zacznę myśleć o komorze CA. Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted September 18, 2007 Report Share Posted September 18, 2007 Ponowię moje niezauważone pytanie: ile chrono pokazuje? Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted September 18, 2007 Author Report Share Posted September 18, 2007 (edited) Nie mam dostępu do takiego urządzenia. Za to mogę Ci rzec, iż karabin mój słabiej strzela aniżeli karabin G&P kolegi, któren mierzony był i zaprawdę powiadam Ci, 398-403 fps`ów posiada. Było nie było juz na ślepe i kaprawe oko widac , że kulki leca wolniej. Z doświadczenia oceniam na jakieś 350-370 fps Sorry, pytania nie zauważyłem wcześniej... Problem już zlokalizowałem, teraz tylko kwestia tego by go zwalczyć. Edited September 18, 2007 by poldeck Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted September 19, 2007 Report Share Posted September 19, 2007 Ehhh... na oko to babka umarła. Bez chrono nie sprawdzisz prędkości wylotowej ;) Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted September 19, 2007 Author Report Share Posted September 19, 2007 Mówie Ci, że jest mniej sza niż 400 fps przy m130, więc chyba oczywiste, że coś nie jest tak jak należy... Ale już mniejsza z tym bo znalazłem miejsce nieszczelności, wiec mierzenie jest bezcelowe:D. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted September 19, 2007 Report Share Posted September 19, 2007 Nie tak szybko! Sprężyna G&G 130 to mniej więcej to samo co PDI 130% więc powinna mieć 330-350 fps. Ferrari z tego nie ukręcisz. Druga sprawa - sprawdzałeś szczelność układu zatykając dyszę a potem zatykając lufę, pomyślałeś też nad zatkaniem wlotu kulek do komory HU? Wnioskuję, że raczej nie - więc czemu się dziwisz, że powietrze Ci ucieka? Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted September 19, 2007 Report Share Posted September 19, 2007 Nie tak szybko! Sprężyna G&G 130 to mniej więcej to samo co PDI 130% więc powinna mieć 330-350 fps. Ferrari z tego nie ukręcisz. Cytat ze specshop'u na temat tej sprężyny : "G&G - Sprężyna M130 Wysokiej jakośći sprężyna główna o mocy M130 (ok. 130 m/s) o niejednostajnym skoku. Przeznaczona do każdego rodzaju replik AEG. Producent: G&G" Więc jest M130 a nie 130% :-P Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted September 19, 2007 Author Report Share Posted September 19, 2007 Dokładnie tak jak kolega napisał. A co do zatykania wlotu kulek: dysza powinna uszczelnić sie z gumką HU, czyli wlot kulek nie ma nic do gadania. Wyszło mi po wielu obserwacjach, ze mam dyszę za krótką. Trochę pokombinuje i dam znać co i jak. Quote Link to post Share on other sites
Quarc Posted September 19, 2007 Report Share Posted September 19, 2007 Osobiście bym zaczął od komory HU i sprawdzenia ów długości... (ale to tylko moje zdanie). Nie żebym nie doradzał :) Ale dobrze że prędzej czy później znalazłeś :) Oby pomogło Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts