Wolf Posted September 20, 2007 Report Share Posted September 20, 2007 Witam, nigdzie nie mogę znaleść opisu prawidłowego montażu spężyny Systemy M140 o nieregularnym skoku. Zwoje tej sprężyny są z jednej strony ciaśniejsze i jest ich więcej, z drugiej mniej. Która stroną należy ja montować w GB do głowicy tłoka. Może jakiś link do instrukcji. Z góry dziękuje za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted September 20, 2007 Report Share Posted September 20, 2007 Jak na mój gust to strona "ciaśniejsza" idzie na prowadnicę sprężyny a strona "luźniejsza" w tłok. Uzasadniałbym to tym, że "ciaśniejsza" strona może wykonać pracę na bardzo małym skoku, czyli z uwagi na to, że zwoje są blisko siebie to sprężyna nie rozpręży się za bardzo, więc może leżeć na prowadnicy. Tam gdzie zwoje są luźniejsze sprężyna może wykonać większą pracę (ma większy skok) więc pakowałbym ją w miejsce, które potrzebuje jak najwięcej energii czyli w tłok. Ale to tylko moje przemyślenia. Jeśli jest inaczej to z chęcią poczytam. Sam mam na składzie jakąś irregularną sprężynę więc dowiem się czegoś na przyszłość. Quote Link to post Share on other sites
skuziak Posted September 23, 2007 Report Share Posted September 23, 2007 (edited) Jak to było w filmiku instruktażowym 21st: "Open coils go into the piston" Czyli luźniejsze do tłoka, ciaśniejsze na prowadnicę. Edited September 23, 2007 by skuziak Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted October 1, 2007 Author Report Share Posted October 1, 2007 Dziekuję za informacje. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts