Jacek GROT Posted September 20, 2008 Report Share Posted September 20, 2008 500 wystawać nie będzie. Co ciekawe mój kałach lepiej strzela na stokowej lufie niż na 510 systemy :-F . A montowałem lufe pare razy, próbowałem z różnymi gumkami i nic. Na stockowej lufie i czerwonej gumce shark'a kulki lecą jak po sznureczku. Quote Link to post Share on other sites
Cyrek Posted September 21, 2008 Report Share Posted September 21, 2008 Spróbuj z kulkami pokombinować. Mogą się nie zacinać, ale to w cale nie znaczy, że są dobre do precek. Quote Link to post Share on other sites
sokol93 Posted September 28, 2008 Report Share Posted September 28, 2008 Lepiej kupić od Krakmana (po wymianach) za 400zł. czy ze Zbrojowni za 400zł. ale bez zmian. Chodzi mi głównie o to czy przez zmiany Krakmana zwiększa się awaryjność. To gdzie lepiej kupić? Ma ktoś PJota? Quote Link to post Share on other sites
Drakeus Posted September 28, 2008 Report Share Posted September 28, 2008 Ja mam PJota od Krakmanów, sprawuje się bardzo dobrze, tyle że "stockowo" lufa była przekręcona na lewo i kulki skręcało. Poza tym wszystko w jak najlepszym porządku, wali bardzo ładnie i kulturalnie. Quote Link to post Share on other sites
Erav Posted October 8, 2008 Report Share Posted October 8, 2008 A co powiecie o stockowej Baterii w RK06W od Krakmana? Jest wystarczająca? Oraz czy ten karabin ogólnie jest lepszy od AK CYMY(TZN. czy jest wytrzymalszy itd.) POZDRO Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted October 9, 2008 Report Share Posted October 9, 2008 Nie da się powiedzieć, czy lepsza Cyma, czy Boj- zdania są podzielone, kwestia gustu. Quote Link to post Share on other sites
Josif Posted October 20, 2008 Report Share Posted October 20, 2008 (edited) Tak od siebie dodam, gdyby ktoś szukał zapasowych magazynków, małe porównanie. W tymże temacie, dlatego że jestem posiadaczem akurat tego modelu kałacha. Pod lupę wziąłem następujące magazynki do AK-74: CA hi-cup i low-cup, ICS hi-cup, Star mid-cup, G&P mid-cup, P&J mid-cup, Oryginał do Tantala, Oryginał do AK-74. Wygląd: Najlepsze wrażenie sprawia hi-cup ICSu: faktura, kolor, staranność wykonania (do Tantala magazynek jest wykonany dokładniej niż do oryginału AK-74) najbardziej przypomina oryginał. Najgorzej wypadają mid-cupy P&J. Koszmarnie świcąca powierzchnia. Zgodność z oryginałem: Tu rzecz wielokrotnie podnoszona, magazynki CA, Stara i ICSu mają długość oryginałów, natomiast P&J i G&P są krótsze. Jednak jak wiadomo oryginały wchodzą głębiej, więc kwestia gustu. Ja wolę mieć magazynek bliższy oryginałowi tkwiący w gnieździe magazynka niż w ładownicy;) Z braków na pewno należy wymienić brak żebrowania na magazynkach P&J. Funkcjonowanie: W magazynkach CA i Stara popękały i poodpadały pazury, już na pierwszych strzelankach. W magazynkach P&J namiętnie wypadają bolce mocujące. Najbardziej solidny, dodatkowo wyposażony w metalowy pazur, jest magazynek ICSu. Warta odnotowania jest łatwość rozkładania, czyszczenia i składania mid-cupów P&J, co też należy uczynić jeszcze przed pierwszym użyciem. Podsumowując: Odczuwam wielki głód solidnych low-cupów. Jedyna opcja jaką teraz widzę to pokupować więcej oryginalnych magazynków od Tantala, poprzycinać i powkładać bebechy P&Jtów. Tak w ogóle to jestem zadowolony z repliki BOYI (to mój 3 kałach po TM, CA, JG). Pozdrawiam Edited October 20, 2008 by Josif Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted October 20, 2008 Report Share Posted October 20, 2008 Są już chyba 2 tematy o magazynkach do AK. Szkoda, że postanowiłeś swoje wrażenia opisać akurat tutaj. Mała podpowiedź nr 1: warto byłoby zaznaczyć, że brak żeber przy P&J może być minusem jedynie przy czarnych magazynkach. Bo "bakelit" żeber mieć nie powinien. Mała podpowiedź nr 2: piszemy low-cap, mid-cap, high-cap, a nie CUP. Quote Link to post Share on other sites
Josif Posted October 21, 2008 Report Share Posted October 21, 2008 (edited) To wywal moją wypowiedź, skoro twierdzisz, że nie jest w temacie. Edited October 21, 2008 by Josif Quote Link to post Share on other sites
snajperswd11 Posted October 21, 2008 Report Share Posted October 21, 2008 Witam panowie mam problem wczoraj na zlocie odkręciła mi się szyna montażowa ta przyczepiona do broni po lewej stronie.mam problem jak ją teraz dokręcić,bo kleić się boje.A nigdy kałacha nierozbierałem(mianowicie lufy,wyjecie gearboxa itp.Z góry dziękuję za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Badtrip Posted October 21, 2008 Report Share Posted October 21, 2008 Miałem w rękach dwa egzemplarze Rk06 od Krakmanów do obu magazynek Hi Cap krótki P&J pasował świetnie, w jednym modelu wszystko dopasowane w drugim musiałem poprawić skrzywioną muszkę i górną część uchwytu a także do produkować dystanser z wkładu długopisu bo go w ogóle nie było ( po tym zasięg skuteczny wzrósł z 30 do około 50m). Pozostała chybocząca sie kolba i od razu pytanie jak ją odkręcić ( specjalny imbus ?) ewentualnie sprawdzone sposoby jak ją usztywnić bez odkręcania? Quote Link to post Share on other sites
Nomad Posted October 21, 2008 Report Share Posted October 21, 2008 Odkręca się normalnym imbusem, tylko oczywiście o odpowiednim rozmiarze. Niestety nie pamiętam dokładnie jaki... 3 lub 2,5. Co do chyboczącej się kolby, bez odkręcenia nie da rady jej usztywnić, a przynajmniej nie znaleźliśmy takiego sposobu z qmplem. Pomogło natomiast odkręcenie kolby i owinięcie sporą ilością izolacji tego kawałka metalu na którym trzyma się kolba. Quote Link to post Share on other sites
Badtrip Posted October 21, 2008 Report Share Posted October 21, 2008 Dzieks. Quote Link to post Share on other sites
Stalker69 Posted October 29, 2008 Report Share Posted October 29, 2008 (edited) Czy do szyny bocznej w tych Ak będzie pasować luneta PSO1? Pytam się, bo u Krakmanów w opisie lunety jest: "Uwaga! na repliki AK47 i 74 nie pasuje luneta jest ona dedykowana do SWD" Link - http://www.taiwangun.com/?str=product&prId=639 Ale coś mi się kojarzy, że ziomuś podczas strzelanki latał z lunetą przy RK-02 BOYI i chyba właśnie z PSO1. Kumpel pożyczył mu z SWD. Niestety nie jestem pewien czy to było PSO1.. Na allegro znowu spotykam się z opisem: "Luneta dedykowana do karabinu wyborowego Dragunow Montaż umożliwia używanie lunet na innych replikach karabinów z rodziny AK" Ale allegro to allegro.. różnie bywa xP Jak nie, to jaką lunete (najlepiej od Krakmanów) byście polecili do AK? Żeby to jakoś strasznie nie wyglądało xP Edited October 29, 2008 by Stalker69 Quote Link to post Share on other sites
Przemyslaw Posted October 31, 2008 Report Share Posted October 31, 2008 Warto pamiętac, że we wszelkich wersjach AK74 założenie szyny skutkuje niemożliwością złożenia kolby ... :) Quote Link to post Share on other sites
edax Posted October 31, 2008 Report Share Posted October 31, 2008 I mam problem. Ostatnio kałaszek obraził się na mnie. Sprawa wygląda następująco - w momencie gdy naciskam spust słychać "klik" i nic więcej. Mam odsyłać na gwarancję czy sam mogę to zrobić nie tracąc jej? Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted October 31, 2008 Report Share Posted October 31, 2008 To samo miałem w cm028 :-F . Spróbuj albo silniejszą batką 9.6V jeśli to nie pomoże to odkręć silnik (te dwie długie śrubki) i nim zakręć :mrgreen: . Włóż spowrotem i skręć. Mi to dawało rade. Jeżeli bedzie sie powtarzać to... mi pomogła wymiana łożysk na kulkowe i prowadnica na jakiejś lepszej firmy :uśmiech: . Jeżeli masz tak założona plombe jak ja (powyżej tych śrób)to gwarancji nie stracisz. Quote Link to post Share on other sites
edax Posted November 1, 2008 Report Share Posted November 1, 2008 I działa.... prawie.... Nie chciałem rozbierać tego koszyka, więc najpierw spróbowałem przyłożyć wektor siły o niezbyt dużej wartości do silnika i przestał klikać 8-) Druga sprawa - nie działa auto (ciągle wali singlem), ale to już od dłuższego czasu (czasem na chwilę się włączy), czym to jest spowodowane? Quote Link to post Share on other sites
Drakeus Posted November 2, 2008 Report Share Posted November 2, 2008 http://www.taiwangun.com/shop,show,903 Montował może ktoś już ten tłumik w AK Boyi? Nie jest za ciężki? Quote Link to post Share on other sites
filon_swaj Posted November 2, 2008 Report Share Posted November 2, 2008 W tych kałaszkach gwint jest standardowy? Jeżeli kupię na Silesii tłumik dajmy na to Eco 40x 250 to nie będzie problemów z jego zamotnowaniem? Quote Link to post Share on other sites
Kajor Posted November 2, 2008 Report Share Posted November 2, 2008 Wszystko będzie cacy. Quote Link to post Share on other sites
filon_swaj Posted November 2, 2008 Report Share Posted November 2, 2008 A jeszcze jedno pytanko,a mianowicie wie ktoś jak dokręcić selektor ? U mojej eRce luźnoo chodzi, ale nie wiem jak dokręcić gnojka. w cymach wiem, że jest plastikowa zaślepka i pod nią śruba, a w Boyu jakiś metalowy okrąg. Dzięki z góry za odp! Quote Link to post Share on other sites
Kajor Posted November 2, 2008 Report Share Posted November 2, 2008 Dokręcić ją kombinerkami tak jak normalny wkręt, ale uważaj bo jest za znalu i łatwo pęka (dlatego teraz mam normalny wkręt...). Najlepiej trochę odgiąć selektor. Quote Link to post Share on other sites
filon_swaj Posted November 2, 2008 Report Share Posted November 2, 2008 No niestety śrubka stokowa pękła. Strasznie kruche gówno. Teraz wkręciłem śrubę i pod nią trzy małe podkładki.Daje radę :) Quote Link to post Share on other sites
edax Posted November 4, 2008 Report Share Posted November 4, 2008 Czy byłby ktoś tak dobry i zrobił zdjęcie prawidłowego ułożenia dźwigni i zębatek selektora? Byłbym bardzo zobowiązany. Proszę ponieważ niedawno replika strzelała tylko singlem, teraz po ponownym składaniu strzela tylko auto. Nie mogę trafić w odpowiednie ustawienie. Baaardzo proszę o pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts