Gangrell Posted April 18, 2008 Report Share Posted April 18, 2008 Dziś dotarła do mnie m14 EBR długa wersja. Nawet nie wiecie jak ucieszyłem się na widok kuriera, bo przecież zamawiałem replikę 3 tygodnie wcześniej (oczywiście gunfire). Replika była zamawiana wraz z tuningiem, wymiana prowadnicy sprężyny, głowicy tłoka, lufę na precyzyjną, miał być jeszcze hop up i sprężyna ale końcowo się nie udało. Nie spodziewałem się że to początek zawodów... Nie wiem czy to wina Chinoli czy serwisantów gunfire.pl ale replika ma masę luzów. Bateria mimo tego że nie zamawiałem nie jest stokowa, poza tym jest za wielka ledwo się mieści i plastik odstaje na boki. Na samym początku zwróciłem uwagę na taki pręcik zaraz kolo miejsca na baterie, przyczepia się do niego tą plastikową obudowę. Jest tak felerny i cały powyginany (niczym fale), ze mam wrażenie że zaraz się złamie. To nie koniec problemów, po załadowaniu kulek do maga i wystrzeleniu do garnka z odległości góra 20 m ledwo dolatują, poza tym na semi często leci po 2 a nawet 3 kulki. Nie wiem czy to tylko moja replika jest taka trafiona czy też mieliście te problemy? Następna sprawa to hop up, a raczej jej śrubka do podkręcania. Bardzo trudno jest mi przesunąć ją choćby o jeden ząbek w obojętnie jaką stronę, poza tym po okręcaniu na silę kluczem zdziera się farba z tego pokrętła. Kolejna sprawa to lufa nie jest idealnie na środku, mówię o zewnętrznej, całość jest troszkę na lewo. Z tyłu taka dźwignia do przesuwania całej kolby jest krzywo (niesymetrycznie), a sprężyna od tego wygląda jak by miała zaraz odskoczyć, próbowałem ją ustawić ale nadal wraca do swojej pozycji. Kilka bolców nie jest do końca dociśniętych i wygląda na to że nie da się ich mocniej docisnąć. Ogólnie jestem strasznie niezadowolony, z zakupu. Proszę o jakieś porady, propozycje jak usunąć dane usterki. Większość usterek przeżyje i może z czasem wyeliminuje, ale najbardziej martwię się o ten hop up. Proszę o pomoc i rady. Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted April 18, 2008 Report Share Posted April 18, 2008 Dziś dotarła do mnie m14 EBR długa wersja. Nawet nie wiecie jak ucieszyłem się na widok kuriera, bo przecież zamawiałem replikę 3 tygodnie wcześniej (oczywiście gunfire). Replika była zamawiana wraz z tuningiem, wymiana prowadnicy sprężyny, głowicy tłoka, lufę na precyzyjną, miał być jeszcze hop up i sprężyna ale końcowo się nie udało. Nie spodziewałem się że to początek zawodów... Nie wiem czy to wina Chinoli czy serwisantów gunfire.pl ale replika ma masę luzów. Bateria mimo tego że nie zamawiałem nie jest stokowa, poza tym jest za wielka ledwo się mieści i plastik odstaje na boki. Na samym początku zwróciłem uwagę na taki pręcik zaraz kolo miejsca na baterie, przyczepia się do niego tą plastikową obudowę. Jest tak felerny i cały powyginany (niczym fale), ze mam wrażenie że zaraz się złamie. To nie koniec problemów, po załadowaniu kulek do maga i wystrzeleniu do garnka z odległości góra 20 m ledwo dolatują, poza tym na semi często leci po 2 a nawet 3 kulki. Nie wiem czy to tylko moja replika jest taka trafiona czy też mieliście te problemy? Następna sprawa to hop up, a raczej jej śrubka do podkręcania. Bardzo trudno jest mi przesunąć ją choćby o jeden ząbek w obojętnie jaką stronę, poza tym po okręcaniu na silę kluczem zdziera się farba z tego pokrętła. Kolejna sprawa to lufa nie jest idealnie na środku, mówię o zewnętrznej, całość jest troszkę na lewo. Z tyłu taka dźwignia do przesuwania całej kolby jest krzywo (niesymetrycznie), a sprężyna od tego wygląda jak by miała zaraz odskoczyć, próbowałem ją ustawić ale nadal wraca do swojej pozycji. Kilka bolców nie jest do końca dociśniętych i wygląda na to że nie da się ich mocniej docisnąć. Ogólnie jestem strasznie niezadowolony, z zakupu. Proszę o jakieś porady, propozycje jak usunąć dane usterki. Większość usterek przeżyje i może z czasem wyeliminuje, ale najbardziej martwię się o ten hop up. Proszę o pomoc i rady. Ja bym na Twoim miejscu napisał do Gunfire i wysłał to na gwarancje, ewentualnie domagał sie wymiany repliki Quote Link to post Share on other sites
Escalon Posted April 18, 2008 Report Share Posted April 18, 2008 Masakra:(. Odeślij im tą replikę bo chyba dali ci tą najgorzej złożoną. Jasne śrubki to i ja miałem niedokręcone( całe 2). Ale to było wszystko. Musisz mieć coś z HOPkiem skoro takie marne osiągi. Oddaj im tą replikę...poważnie. Quote Link to post Share on other sites
Gangrell Posted April 19, 2008 Report Share Posted April 19, 2008 Zapomniałem dodać, znalazłem w kartonie jedną część luzem. Nie wiedziałem jak to opisać wiec wstawiam zdjęcie. Tak wygląda bateria. Moje pytania są następujące, od czego jest ta część? Drugie, czy dostaliście taką samą baterie? Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted April 19, 2008 Report Share Posted April 19, 2008 Bateria jak w każdej ebr'ce. Ten pręcik metalowy każdemu się gnie. Wniosek-zrób sobie samemu z lepszego materiału. Resztę śrubek poodkręcaj. Być może HU działa tak marnie bo jest oblepiony smarem. No chyba, że jest krzywo założony. Ogólnie pisałem już w tym temacie aby nie kupować karabinów na gunfire, ale ludzie tak czytają. Ile masz teoretycznie fpsów w tym karabinie po tuningu? Ad. do wszystkich. 9,6 2000 mAh intela mieści się do przedniego chwytu? Quote Link to post Share on other sites
steniek Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 ebr w stocku nie ma stałych 370fpsów....strzały o tej mocy zdazają sie loteryjnie. Przy m110 masz ok 183fpsów ale juz bardziej powtazalne.( u mnie wyniki wachały sie od 377 do 387). Robiłem tuning u krakmana i gwarancji nie straciłem, zmniejszyli mi ją tylko z 12 do 6 miesiecy. Do wyrażania opinii o sklepach służy inny dział na forum, J. Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 (edited) Witam , niedawno kupiłem M14 EBR , no i zastanawiam sie nad tuningiem , mam zamiar włożyć następujące część : Sprężyna : http://www.taiwangun.com/?str=product&prId=868 lub http://www.taiwangun.com/?str=product&prId=62 prowadnice sprężyny : http://www.taiwangun.com/?str=product&prId=1124 łożyska : http://www.taiwangun.com/?str=product&prId=69 cylinder : http://www.taiwangun.com/?str=product&prId=75 lufa : http://www.asg.com.pl/product_info.php?products_id=397 Oprócz tego już mam wymieniony tłok , co byście zmienili ewentualnie dodali do tej konfiguracji ? Edited April 21, 2008 by przemek10 Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 Prowadnica jest do GB v.2 to nie jest AGM gdzie masz mix'a tylko GB v.7. Prowadnica odpada. Dodałbym gumkę HU Systemy. Nie wiem jak stockowa batka będzie radziła sobie na m120 czy nie będzie padała za szybko. Na koniec teflon fix i spokój :) Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 Mam batke 10.8V więc o zasilanie sie nie martwię ,gumkę też bo jak kupowałem sobie do M249 to kupiłem 2 na zapas :mrgreen: , a co sądzicie o komorze hopa ELEMENTA ? Te od Mki są według opinii świetne ciekawi mnie jak sie te z M14 sprawują . Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 My mamy tam metalową komorę dość szczelną według Paula. Jakby Cię martwiło marne doszczelnienie układu to taśma teflonowa. 10,8 na jakich ogniwach, jakiej firmy i jakiej pojemności :) Quote Link to post Share on other sites
Gangrell Posted April 23, 2008 Report Share Posted April 23, 2008 W m14 EBR nie ma stockowo metalowej komory hop-up. Jest to gorszej jakości plastik zamknięty na piny i chyba 2-3 śrubki, trzymałem go w ręku, regulacja też nie wygląda zbyt dobrze. ponieważ w momencie kiedy chcemy hopka ustawić na 0 sprężynka nie do końca odchodzi. No bynajmniej u mnie. :D Kłopot rozwiązało małe piłowanko obudowy, teraz cofa się do końca. Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted April 23, 2008 Report Share Posted April 23, 2008 Przepraszam za wprowadzanie w błąd. Nie wiem skąd mi się utłukło w głowie, że jednak mamy tam metalową. Faktycznie jest z plastyku. Quote Link to post Share on other sites
Escalon Posted April 23, 2008 Report Share Posted April 23, 2008 Johny do przedniego chwytu mieści się batka 9.6 2000 na ogniwach NimH firmy strike systems. Mam taką i nie narzekam. Jak dla mnie ma trochę kable za długie i trzeba je upychać( można je skrócić) Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted April 23, 2008 Report Share Posted April 23, 2008 Dzięki wielkie :) rozmiarowo to to samo więc problemu nie będzie. Montował ktoś już zestaw cylindra od guardera do Karta ? Quote Link to post Share on other sites
Escalon Posted April 24, 2008 Report Share Posted April 24, 2008 Te baterie są nawet o 1/5 mniejsze więc nie trzeba się tak siłować z zakładaniem osłony:). Quote Link to post Share on other sites
Escalon Posted April 25, 2008 Report Share Posted April 25, 2008 Dobra Panowie. Dziś podłączyłem baterie. Z początku nic. A później replika zaczęła strzelać samoistnie bez naciskania spustu. Odłączyłem baterie. Podłączyłem z powrotem i...replika nie daje znaku życia. Jakieś rady? Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted April 26, 2008 Report Share Posted April 26, 2008 Może tak jak u mnie, czyli styki? Quote Link to post Share on other sites
Gangrell Posted April 27, 2008 Report Share Posted April 27, 2008 Mi się zdaje że przetarł ci się przewód i masz przebicie na obudowę, sprawdź dokładnie czy przewody od silnika są zaizolowane. Aha jeszcze jeden szkopuł, bateria się grzeje? Quote Link to post Share on other sites
Escalon Posted April 27, 2008 Report Share Posted April 27, 2008 Bateria się nie grzeje. Quote Link to post Share on other sites
Gangrell Posted April 28, 2008 Report Share Posted April 28, 2008 No to pozostaje zdjąć obudowę i sprawdzić wszystkie połączenia od baterii do silnika. Najlepiej jakimś miernikiem cyfrowym sprawdź rezystancje przewodów, potem styków i na końcu możesz zbadać wizualnie czy przewody nie są poszarpane i czy izolacja jest w porządku. Jeżeli replika w ogóle nie rusza to najprawdopodobniej jest to przyczyna zasilania (a raczej jego braku). Jeżeli to nie to- no to sprawdź czy spust działa prawidłowo tzn czy załącza obwód gdy go się naciśnie. Więcej pomysłów przy tak skromnym opisie problemu nie mam. Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted April 30, 2008 Report Share Posted April 30, 2008 Panowie czy dostaliście może instrukcję obsługi do M14? Ja czegoś takiego nie posiadam, a chociaż obrazki by mi się przydały kiedy chciałbym rozkręcać broń. Mógłby ktoś wrzucić lub podesłać mi manuala do tej repliki? Quote Link to post Share on other sites
Escalon Posted April 30, 2008 Report Share Posted April 30, 2008 Dobra już wiem co jest nie tak zrepliką. System spustowy się zwalił. I nie łaczy napięcia. Pokruszył się plastik od ruszania się w nim małych metalowych łączników. Replika frunie na serwis. Quote Link to post Share on other sites
Reflexus Posted May 2, 2008 Report Share Posted May 2, 2008 Witam jestem nowym posiadaczem M14 EBR i cieszy mnie ta broń niezmiernie, szkoda ze nie ma BlowBack ale tak całkiem przypadkiem znalazłem coś takiego: http://pl.youtube.com/watch?v=VvFlvb3RFUo Czy ktoś ze starszych posiadaczy tego modelu wie jak to zrobic ? Quote Link to post Share on other sites
$limak Posted May 4, 2008 Report Share Posted May 4, 2008 (edited) Mam pytanie do użytkowników długiej wersji EBR, bo moja z racji świątecznego weekendu jeszcze do mnie nie dotarła- czy da się zdjąć z karabinu muszkę? Pytam, bo mam zamiar nakręcić na broń tłumik zasłaniający lufę. Oby się dało, bo przedłużanie tego potwora mi się już nie widzi. Boże, czemu nie kupiłem wersji krótkiej? :-F :lol Edited May 4, 2008 by Caramba Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted May 4, 2008 Report Share Posted May 4, 2008 Żaden pin i niczego nie wybijać! Tam jest malutki imbus. Wykręcasz go, następnie odkręcasz śrubę i tyle. Muszkę masz zdjętą. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts