Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Cóż to za wynalazek

Recommended Posts

Ok mam oryginalny vegetato:

mimet1veg.jpg

Ale jakoś mi tak średnio do każdego z nich podchodzi. No może do tego podpisanego włoski woodland.

EDIT:

Swoją drogą to jeśli dobrze rozumiem to komplet kosztuje 75 EURO:

http://www.eliteforce.it/product_info.php?products_id=689

A wg mnie to nie dużo na taki mundur i to dość niespotykany u Nas.

Edited by Majkel86

Właśnie, ja do tej pory raczej nie spotykałem się często, bądź też w ogóle z ciemniejszą wersją.

Uważam, że te jaśniejsze spodnie, są kopią tego oryginału, ale jak napisałem, za dobra nie jest - małe zdiątko, ale za dużo białego widzę.

Z przesyłką jakieś 400 zł by było. Ciekawostka niezła, jak w Polsce.

tak, zdjęcie z vesta małe, a tak w ogóle to chyba je ukradli z czeskiego sklepu (zdjęcie) :P

Edited by GRSW_Szreder

Ale jak widzisz na przykładzie jednego sklepu mają kilka kamuflaży więc każdy z nich ma inne zastosowanie.

BTW gdzieś na jakiejś stronie widziałem jak bodajże Catch22 zachwalał włoski mundur pustynny. Były wklejone zdjęcia i żołnierz w nim leżący był praktycznie niewidzialny.

PS: Jeśli Catch22 znajdziesz te zdjęcia to wklej tutaj link do tej strony - byłbym wdzięczny.

• 5 months later...

Dobrze, że został mój temat to spytam znów :)

Kolega posiada taki mundur:

03fe3214_DSC00182.jpg

Dostał go od swojego śp. taty który był płetwonurkiem, a potem policjantem. Przywiózł mu go z wojska. Niestety mundur ma tylko jedną metkę z napisem: Made in Poland. Mundur, jak kolega mówi "jest jeszcze z czasów komuny".

Czy ktoś może powiedzieć co to za mundur?

Dzięki z góry za pomoc.

Edited by Majkel86

Hmm, z tego, co gdzieś mi się obiło o uszy, to w czasie wojny w Krakowie(?) był niemiecki punkt naprawy umundurowania, a Niemcy po kapitulacji Włoch przejęli sporo materiałów mundurowych, między innymi po włoskich dywizjach*, które podobnego kamuflażu używały... a które stacjonowały w okolicach.

Całkiem możliwe, że po wojnie to, co zostało, zostało użyte do produkcji mundurów dla bratnich państw socjalistycznych... nie wiem, spekuluję... niemniej sam wzór kamuflażowy przewijał się w czasie drugiej wojny światowej wśród włoskich spadochroniarzy, oraz niemieckich dywizji stacjonarnych, wojujących w Normandii.

Obecnie nie mam dostępu do źródeł, ale poszukajcie sobie, a znajdziecie.

Możliwe, że się mylę, jednakże bez udziału świadomości.

* raptem jedna-dwie piechoty i chyba pułk spadochronowy, nie dam sobie głowy uciąc