michalll Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Zakochałem się ostatnio w spr'kach, a że fundusze takie że na high-class za mało, to zastanawiam się nad chińczykami. P&J wypuściło nowy mod0, jest też w sprzedaży BOYI. Sporo jest różnic i szczerze powiedziawszy jestem w kropce :( P&J charakteryzuje się: - metalową głowicą cylindra do zestawu cichego (dokupienie głowicy tłoka do zestawu cichego = mamy znaczne wyciszenie, yeah?) - bardzo solidne zębatki (w porównaniu z resztą stockowych...) - kolba SF (duży + za możliwość dopasowania) - dobry serwis w krk (gdzie mieszkam ;)) jeżeli zaś chodzi o wady: - długi mag - body plastikowe - brak bipoda - spring m110 dla uzupełnienia daję linka do ciekawej recenzji GB z PJ II gen.: http://www.airsoftgunsnh.fora.pl/recenzje-...eracji,672.html Z kolei na korzyść BOYI przemawiają (piszę o egzemplarzu z customs.pl): - łożyskowana głowica tłoka - łożyskowana prowadnica sprężyny - sprężyna M120 o niejednolitym skoku - łożyska metalowe 7mm - stalowe zębatki z czterema zębami przeciwpowrotnymi (czy lepsze niż PJ? hmm...) - metal body - krótki mag - dwójnóg w cenie - większa moc - 400 fps, ale to koresponduje ze sprężyną Co do minusów: - stała kolba - gdzieś mi się o uszy obiło, że magi inne niż boyi nie pasują... tru or fals? - serwis wysyłkowy :( - do body nie pasują magi PJ, CA ani G&G Linki do obu gunów dla wygodnych: P&J BOYI Liczę na wsparcie :( Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 W sumie ja bym brał BOYI, przy tak długim i ciężkim przodzie plastikowe body ma przechlapane. Luzy na lufie będą szybko rosły i w ogóle przy byle okazji body będzie chciało sie ułamać. Kolba SF to ryzyko przetarcia kabli i dość nietypowa bateria, do stałej wepchniesz co tylko zechcesz a do SF`ki nie wsadzisz pjemności rzędu 3600 mAh (wiem, że i tak byś nie pchał bo w ogóle mało kto takich używa ale fakt pozostaje faktem). Fakt, że do boyi nie pasują inne magi nie za bardzo jest chyba problemem w sytuacji, w której magi BOYI są dużo tańsze od innych. Quote Link to post Share on other sites
lilly Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 Jeśli chodzi o magazynki M4 do Boyi to pasują każde oprócz P&J, gdyż ma za szeroki plastik u szczytu magazynka (po zeszlifowaniu powinien pasować -!nie sprawdzone!). Sprawdzane w sklepie customs.pl przez Klienta, który przyniósł magi: CA, Star, Tokio Marui, G&G. Sami używamy, oprócz magazynków DiBoys (Boyi): G&P Mid-cap, TM Low-cap oraz CA Low-cap i nie ma z nimi problemów. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 (edited) Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem M4 RiS PJ. Potwierdzam sprawę z ABSowskim body. Kupując PJ trzeba wyłożyć dodatkowo kasę na metal body, bo chwiejna lufa jest denerwująca, a waga broni szybko wykończy body (jestem na etapie body oklejonego izolatką). Kolba SF jest dość dobrym rozwiązaniem, ale to prawda, że występują przetarcia okablowania batki, a poza tym chwilę trzeba się pomęczyć, zanim bateria wejdzie/ułoży się tak jak trzeba. Edited November 20, 2007 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
Maciek1 Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 W mod0 P&J problem chwiejącej się lufy może nie być aż tak dotkliwy ze względu na szynę łączącą RIS na body z RIS'em na przednim chwycie. Wg mnie powinno to nieco usztywnić replikę. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted November 20, 2007 Author Report Share Posted November 20, 2007 Podobnie jest zdaje się z mod1 i mod0 BOYI - w tym pierwszym również występuje problem chwiejnej lufy, w drugim zniwelowany przez szynę łączącą body z zespołem lufy. Z tego też powodu interesuje mnie właśnie mod0. Alternatywą jest jeszcze zaczekać na III gen. PJ, ale kiedy to będzie? Ponoć mają mieć metal body. Pytanie jeszcze, jaka będzie cena... Już teraz widać, że PJ II gen. sporo potaniały, czyżby premiera III gen. zbliżała sie? Quote Link to post Share on other sites
Bocian Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 sam mam ten problem bo nie wiem co wybrac ale ja zastanawiam sie nad P&J ze stala kolba bo jest tez taka wersja, wiec warto by wziasc ja pod uwage, zreszta prawdziwa mod 0 ma wlasnie stala kolbe Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted November 21, 2007 Author Report Share Posted November 21, 2007 Z własnych doświadczeń to bym się skłaniał raczej ku SF - jednak możliwość skrócenia jej i odpowiedniego dopasowania jest dużym plusem. Mimo to nie jest to jakiś decydujący argument: tak samo jak brak bipoda w PJ można uzupełnić jego kupnem, tak i kolbę można wymienić na SF :) Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted November 27, 2007 Report Share Posted November 27, 2007 "w tym pierwszym również występuje problem chwiejnej lufy" Ale przy plastikowym body sama szyna łącząca może też nie dać rady. Jak widać , najlepiej uzyć wszystkiego co może usztywnić, czyli i metal body i szyna. A tak to tylko w Boyi (no i w Erze). Quote Link to post Share on other sites
Bocian Posted December 9, 2007 Report Share Posted December 9, 2007 (edited) kupiłem tą P&J ze stala kolba i szyna usztywnia tak ze nic sie nie rusza wogole, bez szyny lufa lata na boki :). Dzis bylem z nia na pierwszej strzelance i dala rade, zasieg podobny do m14 AGM stock z sylikonem guardera i precka Guarder 510 mm ( czyli tak samo jak u mnie, ja mam precke CA 469 mm + sylikon guardera i komora P&J ) Chrono wskazywał +-380 fps Co moge na razie powiedziec... hmm Przede wszystkim dokrecic wszystkie srubki :) Lufe zewnetrzna mam troche przekrzywiona w lewo ale to tylko u mnie jest cos nie tak bo kumpel ma dobrze ustawiona. Batka firefoxa ( nie ladowana w domu, dostalem troche naladowana od krakmanow ) wytrzymala na strzelance ok 600 kulek + ok 1000 ktore wystrzelilem juz w domu po zakupie. zaraz podlacze ja do pierwszego ladowania w stocku nie mam narazie co montowac lunety wiec narazie pozostanie ona przy sprawdzonej VSR :) tzn gdy strzelalem z luneta to nie dalo sie zbytnio trafiac, chociaz powtarzalnosc byla w miare dobra, natomiast przyrzady celownicze ktore sa przy niej w zupelnosci wystarcza na poczatek :) Edited December 9, 2007 by Bocian Quote Link to post Share on other sites
krzeselko Posted January 22, 2008 Report Share Posted January 22, 2008 jak wstawiałeś silikonową gumkę guardera to trzeba było jakoś przyciąć/skrócić gumkę, bo z tego co czytałem to komora HU jest krótsza o ok. 1mm Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted January 22, 2008 Report Share Posted January 22, 2008 :wink: :wink: :wink: Ostatnio walczyłem z PeJotem, który wybitnie nie chciał dać się naprawić. Odradzam PeJoty na wszelkie możliwe sposoby. Sorry ale jak ktoś kupuje coś tak wielkiego opartwgo na tak mało solidnym szkielecie jakim jest plastikowe body to ma pecha albo ciut nierówno pod sufitem. Tym bardziej, że taniej wyprowadzić Boyi na solidny karabin niż PeJota. W boyi wymieniamy łożyska, gumkę, sprężynę (kable przelutowujemy sami więc za darmo) i już można strzelać w miarę komfortowo. W PeJocie wymieniamy body, gumke, komore, (kable znów za darmo) i zmieniamy SF`kę na ludzką kolbę (kto wymyślił żeby tu dać SF?). Wychodzi znacznie drożej. Koniec, zdania nie zmienię a Wy z całym szacunkiem kupujcie co chcecie. A do Boyi wejdzie każdy mag jak lekko rozpiłować gniazdo. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts