REMOV Posted November 20, 2003 Report Share Posted November 20, 2003 Kolejny karabinek w układzie bezkolbowym z Azji, a konkretniej z Korei Południowej. Firma Daewoo Precision Industries zaprezentowała na targach IDEX 2003 w Abu Dhabi 5,56mm karabinek automatyczny (samoczynno-sampowtarzalny) DAR-21. Podobnie jak większość nowych konstrukcji wykonany jest z tworzyw sztucznych, dostosowany do magazynków z M16. Broń wyposażona w czteropołożeniowy przełącznik rodzaju ognia zabezpieczony, ogień pojedynczy, seria 3-strzałowa, ogień ciągły. Dane techniczne: długość całkowita 780 mm długość linii celowniczej: 192mm długość lufy 508 mm (dostępna jest także wersja z lufą 548 mm) waga bez magazynka: 3,8 kg szybkostrzelność teoretyczna: 800 strz./min. prędkość wylotowa: 920 m/s Mechanika działania nie poraża niczym nowym, to znaczy odprowadzanie gazów przez boczny otwór w lufie (acz z tzw. krótkim ruchem tłoka), ryglowany przez obrót zamka/ Lufa ma sześć bruzd prawoskrętnych, ale - tutaj ciekawostka - nieco inny skok gwintu, zamiast typowego dla strzelania pociskiem M855/SS109 178mm (1:7') DAR-21 ma 185mm (1:7,3"). Jak zwykle można go potraktować jak choinkę, czyli zawieszać na nim rozmaite rzeczy - od chwytu przedniego do optyki na dwójnogu kończąc. Broń wyposażona w standardową szynę do mocowania wyposażenia, ale na samych targach pokazano ją z celownikiem optycznym o powiększeniu 3x (ma też zapasowy celownik mechaniczny). Karabinek nie został jeszcze dostosowany do strzelców leworęcznych, to znaczy nie ma możliwości ani przełożenia rączki napinającej (znajdującej się po lewej stronie), ani zmiany okna wyrzutowego łusek (po prawej). Quote Link to post Share on other sites
Cybul Posted November 20, 2003 Report Share Posted November 20, 2003 NIe no albo ja mam zwidy, albo na pierwszym zdjęciu magazynek jest wsadzony do gory nogami. Quote Link to post Share on other sites
Fboardpro Posted November 20, 2003 Report Share Posted November 20, 2003 Faktycznie, ten mag z m-ki jest odwrotnie wsadzony :lol: na drugim i trzecim zdjęciu natomiast można dostrzec zwalniacz zamka żywcem zapożyczony z m-ki. Co do tego guna... niby cacy ale jak jakoś wogóle nie mam przekonania do bullpupów. Jedyny BP jaki mi się podoba to famas. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 21, 2003 Report Share Posted November 21, 2003 raczej nie odwrotnie (nie da sie podlaczyc) a pusta skorupa bez sprezyny i dosylacza (czy jak sie nazywa ta cholera podajaca naboje :)) zeby nie bylo watpliwosci ze nie ma amunicji Quote Link to post Share on other sites
FRAGER Posted November 21, 2003 Report Share Posted November 21, 2003 A ja sie nie zgadzam z Toba bo jak widzisz jet tam widoczna taka dzirka w tym magazynku ktora sluzy do tego zeby go zaczep trzymal.Poprostu uzyli magazynka jako podpory zeby sie nie przewrocil:) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 21, 2003 Report Share Posted November 21, 2003 karabinek oparty jest na kolbie powiedz gdzie tutaj widzisz szczeki magazynka? Quote Link to post Share on other sites
FRAGER Posted November 22, 2003 Report Share Posted November 22, 2003 Nie wiem o jakie szczeki Ci choidz ale dziurke w magazynke widac(bylo widac bo mi sie zdjecia nie laduja dzis nie wiem dalczego). Mam taki magazynke przed soba i jestem pewnien ze tamten bylo wsadzony odwrotnie:) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts