Wolf Posted November 22, 2007 Report Share Posted November 22, 2007 Kontynuacja stąd http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=30525 Wychodząc naprzeciwko społecznemu zapotrzebowaniu kolejna edycja tego wątku. Co posiada żołnierz Bundeswehry, począwszy od hełmu, a skończywszy na butach. W celu utrzymania czytelności tematu, należy najpierw czytać, a potem pisać. Link to post Share on other sites
lesiulodz Posted November 22, 2007 Report Share Posted November 22, 2007 Czy pod tą kamizelką można nosić szelki BW? Zn. czy zmieszczą się torby i łdownice pod nią. Niech mi ktoś wytłumaczy po co zamykacie te tematy :roll: Link to post Share on other sites
firefighter Posted November 23, 2007 Report Share Posted November 23, 2007 Z góry przepraszam, że ładuję się w ten temat ale do zielonych nie mam już dostępu a zapytać muszę. Czy mając mundur BW muszę koniecznie kupować G36 lub G36C żeby głupio nie wyglądało?Czy dowolną replikę np.M4, M16,MP5 ?? Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted November 23, 2007 Report Share Posted November 23, 2007 firefighter : Jakie pytanie... To zalezy jak bardzo "profesjonalnie" chcesz wygladac. PS: MP5 niemiecka Armia rowniez uzywa, wiec z tym bys glupio nie wygladal. lesiulodz : Tematy dziela, aby sie szybciej ladowaly i nie obciazaly zbytnio serwera. Link to post Share on other sites
firefighter Posted November 23, 2007 Report Share Posted November 23, 2007 (edited) Tak tylko że Mp5 trochę słąby do lasu a na zdjęciu ostatniej strony w poprzedniej części tematu BW jaką ma giwere? firefighter : Jakie pytanie... To zalezy jak bardzo "profesjonalnie" chcesz wygladac. PS: MP5 niemiecka Armia rowniez uzywa, wiec z tym bys glupio nie wygladal. Edited November 23, 2007 by firefighter Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted November 23, 2007 Report Share Posted November 23, 2007 To, że jakiś żołnierz dał się sfotografować z inną bronią niż używana w armii nie znaczy, że ta broń jest w użyciu w BW. Przykład: Czasem żołnierze szkolą się z użycia broni sojuszników, żeby np. na wspólnych patrolach, w razie konieczności, potrafić się nią posłużyć. Nie zmienia to faktu, że jakakolwiek inna niż G36 replika karabinu szturmowego, nie pasuje do flecka. A to, że sobie ktoś chce biegać z M4 to jego indywidualna sprawa. Nie dorabiajcie tylko do tego filozofii. Ronin Link to post Share on other sites
firefighter Posted November 23, 2007 Report Share Posted November 23, 2007 Właśnie chyba o taką odpowiedź mi chodziło. Po prostu szczerze powiedziawszy G36 mi nie pasuje a wydać kase bez sensu to głupota.Lepiej w przyszłości zmienić mundur taniej wyjdzie. Dzieki A to, że sobie ktoś chce biegać z M4 to jego indywidualna sprawa. Nie dorabiajcie tylko do tego filozofii. Ronin Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted November 24, 2007 Report Share Posted November 24, 2007 Odnośnie ostatniej dyskusji, która powstała po opublikowaniu zdjęć z żołnierzami niemieckiej obrony terytorialnej (o naszywkach z czaszką piracką itp.). Ostatni hit wśród Niemców na misjach: :) Ronin Link to post Share on other sites
Wolf Posted November 24, 2007 Author Report Share Posted November 24, 2007 „Ich gelobe, der Bundesrepublik Deutschland treu zu dienen und das Recht und die Freiheit des deutschen Volkes tapfer zu verteidigen." Link to post Share on other sites
pitronik Posted November 24, 2007 Report Share Posted November 24, 2007 Mam pytanie czy w oryginalnych szelkach BW (każdych) jest pas z klamrą spinającą na klatce piersiowej? Przeglądałem oferty i na niektórych zdjęciach są te klamry a na innych nie ma. I czy z klamrą szelki są wygodniejsze w użytkowaniu? Mam pytanie czy w oryginalnych szelkach BW (każdych) jest pas z klamrą spinającą na klatce piersiowej? Przeglądałem oferty i na niektórych zdjęciach są te klamry a na innych nie ma. I czy z klamrą szelki są wygodniejsze w użytkowaniu? Link to post Share on other sites
Wolf Posted November 24, 2007 Author Report Share Posted November 24, 2007 Szelki bez klamry spinającej na klatce pierciowej są starego wzoru. Nowy posiada go już i są one bardziej wygodne i praktyczne w użytkowaniu. Link to post Share on other sites
pitronik Posted November 24, 2007 Report Share Posted November 24, 2007 Dzięki za info Link to post Share on other sites
Pritcher Posted November 25, 2007 Report Share Posted November 25, 2007 Nie bardzo wiem gdzie włożyć pytanie, ale tu mi najbardziej pasuje. Czy we flecktarnie jest jeden wzór munduru czy kilka? Bo gdy kupiłem sobie nowy komplet to jest parę różnic, kosmetycznych, ale zawsze. Mianowicie w starszym mam inne napy (metalowe, bez plastikowego pokrycia), na kieszeniach pomiędzy napami naszyte są kawałki velcro, i w koszuli od wewnątrz mam dodatkową kieszeń. Czy to jakaś modernizacja wzoru czy kupiłem podróbę? Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted November 25, 2007 Report Share Posted November 25, 2007 Spokojnie - akurat te różnice to sprawa modernizacji - wersja z metalowymi napami jest starsza. Ronin Link to post Share on other sites
Pucek Posted November 29, 2007 Report Share Posted November 29, 2007 Szereg pytań: 1) Dobrze pamiętam że Tacgear to półkontrakt i kożystanie z ich sprżetu nie jest wiochą? a) Kożystał ktoś z tego? Link jak to się może hipotetycznie sprawdzać? 2) Duża apteczka medyka na ramie, można to dostać jakoś w polsce czy tylko ebay? 3) Czołowki - są stosowane? a jeśli tak to jakie? Czy może jest to sprzęt dobierany indywidualnie? Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted November 30, 2007 Report Share Posted November 30, 2007 To może zacznę od końca :): 3) Jak wiadomo w BW stosowana jest stareńka latarka pamiętająca jeszcze czasy lat 70', której praktycznie nie wydaje się już żołnierzom. Większość latarek jakie widziałem to produkty MagLite'a (polecane np. przez Dingo :)), lub Petzl'a (modele przeznaczone dla wojska stosowane są na całym świecie). W ostatnim przypadku chodzi oczywiście o czołówki, o które pytasz. Tutaj masz przykład: Jakby nie było zbyt wyraźnie to wyjaśnię - żołnierz po lewej ma czołówkę Petzla, prawdopodobnie model Tactikka (lub Tactikka XP): http://en.petzl.com/petzl/ProProduits?Produit=475 Sam używam takiej latarki (tyle, że nowszego modelu XP, no i nie w camo a w wersji piaskowej) i, nie przesadzając, uważam, że jest to jedna z lepszych latarek na świecie. UPRZEDZĘ PYTANIE: te oliwkowe plecaki w pokrowcach na których siedzą żołnierze to Berghausy Atlas. Było o nich w tym wątku, a jak tylko dojdzie mi mój egzemplarz :) :) :), napiszę opis tego modelu i umieszczę na stronie AWR. 2) http://www.rangershop.pl/product-pol-11462...BW-demobil.html Tu masz fotkę tego modelu w akcji: 1) Używa tego u nas Czopek. Powiem tak - strata miejsca na pasie (lepiej tam ładownicę nosić i magazynki) i niezgodność z koncepcją linii wyposażenia/bezsensowność (mini latarka i tool powinny być w kieszeni, a nie na oporządzeniu). Ronin Link to post Share on other sites
jega Posted December 1, 2007 Report Share Posted December 1, 2007 mam glupie pytanie, czy istnieje jakas norma nieprzemakalnosci butow bw? Link to post Share on other sites
Wolf Posted December 1, 2007 Author Report Share Posted December 1, 2007 Jest, cytuję: "Obermaterial Leder nach EN 345 Kategorie S3, dass heisst mindestens 90 Minuten kein Wassereintritt." W tłumaczeniu: góra buta zrobiona ze skóry, wg normy, czas nieprzemakalności min. 90 minut. Norma ta określa jeszcze też inne parametry buta. Link to post Share on other sites
frankness Posted December 2, 2007 Report Share Posted December 2, 2007 prawdopodobnie model Tactikka (lub Tactikka XP): Na pewno Tactikka, ponieważ Tactikka XP z profilu nie jest w kształcie trójkąta tylko kwadratu Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted December 2, 2007 Report Share Posted December 2, 2007 Fakt! A tak nawiasem, to żołnierze na tej fotce z latarką, to członkowie niemieckiego Jagdkommando :)... Tak tylko robię reklamę formacji :). Ronin Link to post Share on other sites
komora Posted December 3, 2007 Report Share Posted December 3, 2007 Panowie, ostatnio w ofercie Vesta pojawiła się taka oto ładownica na 2 magi do G3: http://www.sklep.vest.pl/product_info.php?products_id=2122 wygląda identycznie jak ta: http://www.flecktarn.co.uk/flwmp1nx.html Możecie coś więcej o niej powiedzieć? Czy to konrakt? Bo coś za tanie jak na korntrakt. Link to post Share on other sites
Sledzikmaster Posted December 3, 2007 Report Share Posted December 3, 2007 jeśli kontrakt to chciałbym sie dowiedzieć czy wejdą tam magi do g36 Link to post Share on other sites
MAR Posted December 3, 2007 Report Share Posted December 3, 2007 ODP : Magazynki od g36 tam nie wejdą (za długie) Mam takie ładownice i śmiem twierdzić ze są to oryginały . Link to post Share on other sites
Adi.K Posted December 3, 2007 Report Share Posted December 3, 2007 skoro mają numer kontraktu to pewnie są. Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted December 3, 2007 Report Share Posted December 3, 2007 Pozatym napisano, ze z DEMOBILU. :) Link to post Share on other sites
Recommended Posts