Szaszłyk Posted December 30, 2007 Report Share Posted December 30, 2007 Przecież o apteczkach już było... Link to post Share on other sites
Adi.K Posted December 30, 2007 Report Share Posted December 30, 2007 Nie chodzi mi o te śmieszne walizeczki (patrz. pierwsza strona poprzednich rozmów) tylko o jakąś torbę , pokrowiec , plecak(?)... Pytam się w imię kolegi i chciałbym mu wkrótce dać jakąś racjonalną odpowiedz. Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted December 30, 2007 Report Share Posted December 30, 2007 Owszem. Jest chociazby plecak. Rozwazalismy wyposazenie naszych medykow w takowe. Fotki ponizej :) To ten maly plecak - pierwszy od lewej strony. źródło: deutschesheer.de Link to post Share on other sites
Wolf Posted December 30, 2007 Author Report Share Posted December 30, 2007 Znalezienie orginału graniczy z cudem, lub jest wręcz nierealne. Dostepne są tylko podobne, chociażby: http://www.asmc.de/de/Rucksaecke-Seesaecke...lecktarn-p.html Link to post Share on other sites
Adi.K Posted December 30, 2007 Report Share Posted December 30, 2007 I takiej odpowiedzi się spodziewałem. Dzięki bardzo ;-) Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted December 30, 2007 Report Share Posted December 30, 2007 Znalezienie orginału graniczy z cudem, lub jest wręcz nierealne. Dostepne są tylko podobne, chociażby: http://www.asmc.de/de/Rucksaecke-Seesaecke...lecktarn-p.html Wolfie drogi - ta do której link podałeś to właśnie oryginał ze zdjęć :). Ronin Link to post Share on other sites
choisen Posted December 31, 2007 Report Share Posted December 31, 2007 Znalazłem na Allegro rękawice BW Goretex. Jak mierzyć rozmiary? Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted December 31, 2007 Report Share Posted December 31, 2007 Było już o tym - poszukaj w poprzedniej edycji tego wątku ;). A tak na marginesie to zaktualizowaliśmy jeden z artykułów na stronie AWR: http://www.awr.one.pl/viewpage.php?page_id=9 - dodaliśmy do niego dwa nowe akapity: "Konfiguracje" (w którym opisujemy regulaminową konfigurację wspomnianego oporządzenia), oraz "Użytkowanie – oporządzenie S95 w siłach specjalnych" (gdzie wyjaśnionych jest kilka kwestii walorów użytkowych powyższego systemu oraz kwestia używania go w niemieckich siłach specjalnych). Ronin Link to post Share on other sites
Wolf Posted December 31, 2007 Author Report Share Posted December 31, 2007 Wolfie drogi - ta do której link podałeś to właśnie oryginał ze zdjęć :). Ronin Niestety nie mogę się z tobą zgodzić drogi kolego, bo przy dokładnych oględzinach widać różnice w układzie kieszeni wewnątrz oraz lekko inny wygląd zewnętrzny. Poza tym nie musimy się doszukiwać szczegółów, bo TT w końcu też są używane, podobnie jak twój plecak Berghausa ;-) Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted December 31, 2007 Report Share Posted December 31, 2007 Który mój plecak? Czy mówisz drogi Wolfie o Berghausie Atlas ;)? Toż masz ten plecak w swojej mądrej książce opisany, poza tym ilość zdjęć żołnierzy z tym plecakiem jest tak duża, że powinieneś znać już prawdę ;). Co do TT to jest on w użyciu w oddziałach specjalnych - zwróć uwagę na pierwsze zdjęcie - stojący żołnierz, pierwszy od lewej strony. Na zdjęciu bardzo dobrze widać charakterystyczną podłużną boczną kieszeń od TT po lewej stronie, no i obszyty PALSami przód plecaka. Tak nawiasem to trzech innych żołnierzy na zdjęciu ma Berghausa Atlas, który wg. Ciebie nie jest w użyciu, a jeden ma 35l Berghausa Munro ;), którego jak pewnie zamówię, to też powiesz, że nie jest używany ;). Poza tym na dwóch pozostałych zdjęciach widać rozłożonego na ziemi TT, co można poznać po układzie wewnątrz. Plecak, z którym porównujesz drogi kolego po fachu, widocznego na trzech zdjęciach wyżej TT (pisząc, że ma on inny układ kieszeni) to niejaki Arztrucksack: Ten plecak jest w użyciu w normalnej piechocie (nawet jest opisany na deutschesheer.de), ale dla niemieckich SV okazał się on o wiele za duży: Tu masz zdjęcie, które daje wyobrażenie o jego wymiarach. Niestety nie wyobrażam sobie noszenia go ani w, ani przytroczonego do 100l Berghausa ;). Poza tym, zdaję sobie drogi Wolfie sprawę, że ta prowokacja miała na celu zmuszenie mnie do napisania tego wyczerpującego sprawę posta, i nie mam o to żalu :). Ronin Link to post Share on other sites
Wolf Posted December 31, 2007 Author Report Share Posted December 31, 2007 Znowu jesteśmy przy temacie interpretacji wiedzy ksiażkowej, zdjeć i osobistych doświadczeń. Przy okazji spytam się kolegów, pełniących obecnie czynną służbę, jak to naprawdę wygląda w zwykłej jednostce.Wiadomo jest że oprócz standartowych rzeczy w BW,a szczgólnie w jednostkach specjalnych, używane są różne inne wynalazki,uzupełnijące wyposarzenie kontraktowe, a niekiedy nawet lepsze i praktyczniejsze od orginalów. ;-) Prowokacja się niestety nie udała :cry: , nie miałem zamiaru skłonić cię do pisania doktoratu na temat plecaków medycznych a na temat twojego nowego Berghausa, bo jest to moim zdaniem ciekawsze. :lol: Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted January 1, 2008 Report Share Posted January 1, 2008 Tak przy okazji tematu plecaków Berghausa w BW - oto kilka fotek piechoty górskiej, z tej zimy: Ronin Link to post Share on other sites
Pucek Posted January 1, 2008 Report Share Posted January 1, 2008 Skad wy bierzecie takie fotki? Jesteście na stałe podłączeni do rządowych serwerów niemieckich? ;p PS To nie jest off - wiedza o źródle zdjęć też może się przedać :D Link to post Share on other sites
Deimos Posted January 2, 2008 Report Share Posted January 2, 2008 Nie wiem ale spytam :lol: Link to post Share on other sites
Adi.K Posted January 2, 2008 Report Share Posted January 2, 2008 Panowie , czy armia ma zakontraktowane jakieś osobiste siatki maskujące typu "szal" bo spotykam zdjęcia na których występują. i czy jeżeli jest taki kontrakt to jaki wzór? Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted January 2, 2008 Report Share Posted January 2, 2008 Niestety nie ma kontraktu, ale fakt, że żołnierzy widuje się często z taką właśnie siatką: (pan po prawej) (pan po prawej) Na drugiej fotce widać przy okazji plecaki Berghaus Atlas ;). Ronin Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted January 2, 2008 Report Share Posted January 2, 2008 Nie wiem ale spytam :lol: Oj Deimos, Deimos :wink: Skad wy bierzecie takie fotki? Jesteście na stałe podłączeni do rządowych serwerów niemieckich? ;p PS To nie jest off - wiedza o źródle zdjęć też może się przedać :D Wlasnie tak ;) Czasem tez jakis porucznik sie pomyli i nam wysle na naszego maila ;) A tak na serio to pelno tego w necie :) np. google, militaryphotos czy tez strony BW :) Panowie , czy armia ma zakontraktowane jakieś osobiste siatki maskujące typu "szal" bo spotykam zdjęcia na których występują. i czy jeżeli jest taki kontrakt to jaki wzór? Istnieja (wysoce prawdopodobne) podejrzenia, ze to siatki Mil-Tec`a, ktore zolnierze kupuja sobie na wlasna reke. Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted January 3, 2008 Report Share Posted January 3, 2008 Istnieja (wysoce prawdopodobne) podejrzenia, ze to siatki Mil-Tec`a, ktore zolnierze kupuja sobie na wlasna reke. A to dlatego, że żadna inna firma nie robi tych siatek ;), kurcze, aż wstyd sie przyznawać ;-) ... Całe szczęście siatka nie jest niczym skomplikowanym, co możnaby skopać, więc takie siatki, nawet wykonane przez MilTec, spokojnie ujdą. Ronin Link to post Share on other sites
Panocek Posted January 3, 2008 Report Share Posted January 3, 2008 (edited) Czy BW używa TAKIEGO CUSIA w roli kamuflażu zimowego? Czy używają raczej dwuczęściowego maskalatu LINK? No i czy BW ma jakiś określoną normę noszenia butów (nogawki spodni w butach czy zewnątrz)? Z góry dzięki za oświecenie mnie :mrgreen: . Edited January 3, 2008 by Panocek Link to post Share on other sites
Mori Posted January 3, 2008 Report Share Posted January 3, 2008 Co do drugiego pytania - o tym juz było TUTAJ Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 4, 2008 Author Report Share Posted January 4, 2008 Czy BW używa TAKIEGO CUSIA w roli kamuflażu zimowego? Czy używają raczej dwuczęściowego maskalatu LINK? Takie coś było kiedyś używane. Dostępne na rynku używki są datowane na lata 60te. Co do kompletu dwucześciowego ten link pokazuje podróbke chyba Milteca. Na orginałach plamki są zielono-brązowe, na podróbkach są czarne i są bardzo trudno dostępne. Jest to używane po dzień dzisiejszy, jak widać nawet na powyższych zdjęciach. Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted January 4, 2008 Report Share Posted January 4, 2008 Wiadomo jest że oprócz standartowych rzeczy w BW,a szczgólnie w jednostkach specjalnych, używane są różne inne wynalazki,uzupełnijące wyposarzenie kontraktowe, a niekiedy nawet lepsze i praktyczniejsze od orginalów. ;-) I tutaj Wolf doskonale ujął meritum całej sprawy. Aby zrozumieć funkcjonowanie zaopatrzenia w BW (zresztą w większości współczesnych armiach jest dokładnie tak samo), polecam artykuł: http://www.streitkraeftebasis.de/portal/a/...E%2Fcontent.jsp W artykule tym wyjaśnione jest czym jest tzw. dezentrale Beschaffung, która jest sposobem zaopatrywania się żołnierzy dopuszczonym przez BWB. Ronin Link to post Share on other sites
Panocek Posted January 4, 2008 Report Share Posted January 4, 2008 Dzięki za wyjaśnienie sprawy. A czy maskalat na VEST.PL można uznać za oryginalny? Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted January 4, 2008 Report Share Posted January 4, 2008 Komplet pochodzi z dembilu wojskowego. Raczej na pewno tak ;). Ronin Link to post Share on other sites
Tony Halik Posted January 4, 2008 Report Share Posted January 4, 2008 Ja mam kilka pytań, z którymi zwracam się do Was: jak powinienem dobierać długość pasa od oporządzenia by pasował zarówno wtedy gdy mam na sobie podkoszulek i mundur, jak i wtedy, gdy noszę sweter, bluzę, podpinkę i kurtkę; dobrze byłoby wiedzieć jak (w którym miejscu - można pokazać o NA TYM PRZYKŁADZIE :-P ) i jaki "zapas" powinienem ewentualnie uwzględnić. Potrzebna mi też kolejna porada dotycząca rozmiaru TEJ czapki: czy powinienem zamawiać rozmiar idealnie odpowiadający mojemu obwodowi głowy (w "najszerszym" miejscu), czy też raczej powinienem uwzględnić pewien wygodny "zapas" - jeśli tak, to jaki? Co się zaś tyczy rękawiczek: ich rozmiar określa się po szerokości dłoni - jednak ja mam dłonie dość wąskie w porównaniu do długości palców. Czy zatem powinienem brać większy rozmiar, czy też jest to zbędne ze względu na jednakową długość palców w każdej rozmiarówce? Potrzebuję również jakiejś dobrej ładownicy, która pomieściłaby (nawet "luzem") magazynek o wymiarach 23,5x3,5x2,5. Link to post Share on other sites
Recommended Posts