Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Wyposażenie żołnierza BW II

Recommended Posts

• Replies 595
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Tylko trzeba pamiętać, że to kamizelka przewidziana do bardzo wyśrubowanego typu zadań - krótkie starcia w warunkach miejskich i ew. patrole samochodowe. Do lasu ona się kompletnie nie nadaje - jest za sztywna, za ciężka, krępuje ruchy (nawet sama powłoka bez wkładów) i jest w niej paskudnie gorąco... Do ASG, gdzie scenariusze mają różny charakter i rozgrywane są w różnych miejscach, radzę mieć jeszcze jeden komplet oporządzenia, będący uzupełnieniem tej kamizelki...

Ronin

Tak półserio, ale pasuje trochę do tego wątku

Taką informację usłyszałem dzisiaj w radiu.

http://radiozet.pl/News/News.aspx?NewsId=2122

Żołnierze Bundeswehry prowadzą niesportowy tryb życia, za dużo palą i piją, nie mają kondycji. 40 procent z nich ma nadwagę. Wynika to z opublikowanego dorocznego raportu pełnomocnika niemieckiego parlamentu do spraw wojska.

Pewnie za jakiś czas w rzeczach z demobilu będziemy mieli same duże rozmiary i trzeba będzie przybrać na wadze, żeby upodobnić się do żołnierza BW ;-)

Oznaczenie Import zawsze sugeruje podróbe, a poza tym wg opisu to US a więc co ma do BW ?

Wczesniej ktoś zamieścił taką maskę tylko w kolorze oliv i pamiętam że w informacjach o przedmiocie było podane że pochodzi z BW, po prostu czysta ciekawość mnie zżera, kto wymyślił taką "zabawkę" :uśmiech: Nie mniej jednak dzięki za info.

Maska ma kontrakt US - wiem bo oglądałem na żywo :D (nie wiem jak z tą z rangershopu, ja miałem w ręce na bank oryginał US).

Widziałem także wersję z kontraktem holenderskim - była oliwkowa.

Żołnierzy BW nigdy nie widziałem w takich maskach, poza tym nie widziałem maski z kontraktem dla BW, co nie oznacza jednak, że taka maska nie istnieje (nie muszę wiedzieć wszystkiego ;)).

Najlepiej chyba zapytać sprzedawcy opisującego tę maskę jako maska BW i poprosić o zdjęcie kontraktu. Wtedy się wszystko powinno wyjaśnić.

Ronin

Źródło www.luftwaffe.de:

Od marca 2004 roku wszystkie załogi latajace wyposarzone są w nową modułową kamizelkę SECUMAR 20 MB ( klasa ochrony 1-4 oraz niezbędne wyposarzenie osobiste), oraz nowe spadochrony.

Kamizelka produkowana jest przez firmę Bernhardt Apparatebau GmbH & Co, i wygąda następująco:

westeeo4.th.jpg

weste2zs7.th.jpg

Przyznam się, żę nigdzie się z tym nie spotkałem.

Nawet w Niemczech orginał występuje rzadko na rynku cywilnym i tylko w nielicznych sklepach internetowych, większość dostępnych taśm to podróby.

Nigdy się z czymś takim nie spotkałem i nie raczej jest to kontrakt. Nie posiada ta kurtka rozmiarów BW, jak normalne inne mundury, oraz materiał 50% poliester i 50% bawełna nie pasuje na ubrania używane w czołgach.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...