choisen Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 Dzięki. Zastanowię się. Bo właśnie nie mam kasy za bardzo, a koledzy kupują tam parę sztuk... Link to post Share on other sites
choisen Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 Brak opcji edytuj... Jeszcze pytanie jak z oporządzeniem? Zakłada sie na kamizelkę po prostu szelki? Czy już nie trzeba? Czy ma jakieś zapięcia na całe oporządzenie? Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 Mehler ST to kamizelka zintegrowana - myślisz, że po co ma panele montażowe S95? Wszelkie dodatkowe pokrowce montuje się bezpośrednio na kamizelce. Ronin Link to post Share on other sites
choisen Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 Dzięki. Właśnie o to mi chodziło. Bo widziałem tylko panele te podwójne, w okolicach piersi ;) Link to post Share on other sites
Wolf Posted March 4, 2008 Author Report Share Posted March 4, 2008 To są podwójne ładownice na magazynki do G36. Link to post Share on other sites
mosiek Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 Wolf, koledze chyba chodzi o panele na radio. Swoją drogą to mehler w tej nowszej wersji jest nawet wygodny pomimo swojej masy i nareszcie kołnierz nie obciera! :-) Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted March 5, 2008 Report Share Posted March 5, 2008 Tylko trzeba pamiętać, że to kamizelka przewidziana do bardzo wyśrubowanego typu zadań - krótkie starcia w warunkach miejskich i ew. patrole samochodowe. Do lasu ona się kompletnie nie nadaje - jest za sztywna, za ciężka, krępuje ruchy (nawet sama powłoka bez wkładów) i jest w niej paskudnie gorąco... Do ASG, gdzie scenariusze mają różny charakter i rozgrywane są w różnych miejscach, radzę mieć jeszcze jeden komplet oporządzenia, będący uzupełnieniem tej kamizelki... Ronin Link to post Share on other sites
jagger77 Posted March 5, 2008 Report Share Posted March 5, 2008 Tak półserio, ale pasuje trochę do tego wątku Taką informację usłyszałem dzisiaj w radiu. http://radiozet.pl/News/News.aspx?NewsId=2122 Żołnierze Bundeswehry prowadzą niesportowy tryb życia, za dużo palą i piją, nie mają kondycji. 40 procent z nich ma nadwagę. Wynika to z opublikowanego dorocznego raportu pełnomocnika niemieckiego parlamentu do spraw wojska. Pewnie za jakiś czas w rzeczach z demobilu będziemy mieli same duże rozmiary i trzeba będzie przybrać na wadze, żeby upodobnić się do żołnierza BW ;-) Link to post Share on other sites
Adi.K Posted March 5, 2008 Report Share Posted March 5, 2008 U nas w Olsztynie to tylko możesz dostać rzeczy za duże w pasie... Taki paradoks: Dobre na długość(1,82 wzrostu) , a za szerokie (takie 2xJa) Link to post Share on other sites
lesiulodz Posted March 6, 2008 Report Share Posted March 6, 2008 Wracając do wątku z maską na zimę zobaczcie opis tego: http://www.rangershop.pl/product-pol-2412-...RNA-IMPORT.html jak to w końcu jest ? :uśmiech: Link to post Share on other sites
Wolf Posted March 6, 2008 Author Report Share Posted March 6, 2008 Oznaczenie Import zawsze sugeruje podróbe, a poza tym wg opisu to US a więc co ma do BW ? Link to post Share on other sites
MAR Posted March 6, 2008 Report Share Posted March 6, 2008 zamieszczam zdjęcie regulaminowego oporządzenia BW -Pas -Szelki -Torba na maske ABC (gumowa) -2x ładownica na magazynek g36 -Pokrowiec na saperke -Pokrowiec na manierke http://img519.imageshack.us/img519/7522/opoay8.jpg Link to post Share on other sites
lesiulodz Posted March 6, 2008 Report Share Posted March 6, 2008 Oznaczenie Import zawsze sugeruje podróbe, a poza tym wg opisu to US a więc co ma do BW ? Wczesniej ktoś zamieścił taką maskę tylko w kolorze oliv i pamiętam że w informacjach o przedmiocie było podane że pochodzi z BW, po prostu czysta ciekawość mnie zżera, kto wymyślił taką "zabawkę" :uśmiech: Nie mniej jednak dzięki za info. Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted March 7, 2008 Report Share Posted March 7, 2008 Maska ma kontrakt US - wiem bo oglądałem na żywo :D (nie wiem jak z tą z rangershopu, ja miałem w ręce na bank oryginał US). Widziałem także wersję z kontraktem holenderskim - była oliwkowa. Żołnierzy BW nigdy nie widziałem w takich maskach, poza tym nie widziałem maski z kontraktem dla BW, co nie oznacza jednak, że taka maska nie istnieje (nie muszę wiedzieć wszystkiego ;)). Najlepiej chyba zapytać sprzedawcy opisującego tę maskę jako maska BW i poprosić o zdjęcie kontraktu. Wtedy się wszystko powinno wyjaśnić. Ronin Link to post Share on other sites
Wolf Posted March 7, 2008 Author Report Share Posted March 7, 2008 Jest, ale to rzadkość i w naszej strefie klimatycznej raczej przy BW nie używana. Wygląda to podobno tak: Nawet dostępne są jako używki w sklepach internetowych: http://www.asmc.de/de/Kopfbedeckung/Balacl...ebraucht-p.html http://www.ranger-onlineshop.de/1213100.ahtml Link to post Share on other sites
Adi.K Posted March 7, 2008 Report Share Posted March 7, 2008 Panowie...Pytanie zagadka. 1.Jak wygląda kamizelka pilota BW. 2.Czy BW ma jakiś zakontraktowany tłumik? Link to post Share on other sites
Wolf Posted March 8, 2008 Author Report Share Posted March 8, 2008 Źródło www.luftwaffe.de: Od marca 2004 roku wszystkie załogi latajace wyposarzone są w nową modułową kamizelkę SECUMAR 20 MB ( klasa ochrony 1-4 oraz niezbędne wyposarzenie osobiste), oraz nowe spadochrony. Kamizelka produkowana jest przez firmę Bernhardt Apparatebau GmbH & Co, i wygąda następująco: Link to post Share on other sites
Kantek Posted March 9, 2008 Report Share Posted March 9, 2008 Można gdzieś w Polsce kupić Panzertape? Link to post Share on other sites
Wolf Posted March 10, 2008 Author Report Share Posted March 10, 2008 Przyznam się, żę nigdzie się z tym nie spotkałem. Nawet w Niemczech orginał występuje rzadko na rynku cywilnym i tylko w nielicznych sklepach internetowych, większość dostępnych taśm to podróby. Link to post Share on other sites
Adi.K Posted March 10, 2008 Report Share Posted March 10, 2008 Witam po raz kolejny... Kolejna seria moich pytań. 1)Czy bardzo się różni mundur czołgisty? 2)Czy BW ma swoją maczetę? Link to post Share on other sites
Wolf Posted March 10, 2008 Author Report Share Posted March 10, 2008 Mundur czołgisty, tzn kombinezon, polecam mój artykuł: http://www.wmasg.pl/artykuly/ekwipunek/10/...undeswehry/111/ tam znajdziesz jego opis. Co do maczety, to niestety bark informacji. Link to post Share on other sites
Adi.K Posted March 11, 2008 Report Share Posted March 11, 2008 Dzięki Wolf za odp. ale nie o to konkretnie mi chodziło... Miałem na myśli: oporządzenie, jakaś kurtka itp. Link to post Share on other sites
Deimos Posted March 11, 2008 Report Share Posted March 11, 2008 Pytałeś o mundur, nie o oporządzenie. Link to post Share on other sites
Adi.K Posted March 11, 2008 Report Share Posted March 11, 2008 Wybacz mój błąd, no ale o mundur też... patrz np. to http://www.rangershop.pl/product-pol-11455...cernych-BW.html jest to kontrakt? Link to post Share on other sites
Wolf Posted March 11, 2008 Author Report Share Posted March 11, 2008 Nigdy się z czymś takim nie spotkałem i nie raczej jest to kontrakt. Nie posiada ta kurtka rozmiarów BW, jak normalne inne mundury, oraz materiał 50% poliester i 50% bawełna nie pasuje na ubrania używane w czołgach. Link to post Share on other sites
Recommended Posts