aLBEDo Posted December 2, 2007 Report Share Posted December 2, 2007 Mam pytanie jaką sprężynę powinienem włożyć do m4 G&P aby moc wzrosła maxymalnie do 450 fps. Chciałbym jeszcze zamontować to http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=1623 i w związku z tym nie wiem jaką sprężynę kupić żeby replika nie była zbyt mocna. pozdro Quote Link to post Share on other sites
mojopl Posted December 2, 2007 Report Share Posted December 2, 2007 m120-m130. 450fps to jest całkiem sporo... Quote Link to post Share on other sites
aLBEDo Posted December 2, 2007 Author Report Share Posted December 2, 2007 m120-m130. 450fps to jest całkiem sporo... Masz racje mało to nie jest ale uważam, że z głową na karku krzywdy tym nikomu nie zrobię. Jeszcze mam pytanie czy jak zamontuje np sprężynę m120 systemy i ten bore up systemy oraz zostanę przy lufie 30cm prometheus 6.03 to czy będę miał nadal dobre skupienie i jaki mniej więcej osiągnę zasięg przy takim zestawie (aktualnie skuteczny to 45m) ? Quote Link to post Share on other sites
m4a3e8 Posted December 3, 2007 Report Share Posted December 3, 2007 Sprężyna M-120 ok.390 fps, bore-up (wszysto szczelne w tym uszczelniona dysza) ok. 35 fps lufa kal.603mm ok. 5 fps Razem ok. 430fps nie masz bonusa za długość lufy. Jest krótka tylko 300mm Żeby mieć 450fps to lufa musi mieć dł ok.475-500mm. Zasięg: Przy 450fps-ach musisz używać kulek o m=0,28g, wtedy spada prędkość do ok. 380fps- ów, a zasięg skuteczny przy tej prędkości powinien wynosić ok. 52m-53m. Quote Link to post Share on other sites
aLBEDo Posted December 4, 2007 Author Report Share Posted December 4, 2007 (edited) Dzięki za ocenę tej konfiguracji :) Jak to będzie z tym borkiem systemy a dokładnie cylindrem, czy będzie odpowiedni do długości lufy 300mm ? Stockowy tłok będzie odpowiedni do bore up o powiększonej średnicy ? Czy te zmiany będą dobrze ze wszystkim współgrały ? Edited December 4, 2007 by aLBEDo Quote Link to post Share on other sites
Maciek1 Posted December 4, 2007 Report Share Posted December 4, 2007 Bore up żeby pasował do lufy 300mm musisz kupić do m4. Tłok jest taki sam tylko głowica tł. jest o powiększonej średnicy. Quote Link to post Share on other sites
aLBEDo Posted December 4, 2007 Author Report Share Posted December 4, 2007 Czyli mogę zostawić tłok stockowy G&P przy tym bore up i będzie pasował ? Czy wszystko wytrzyma przy sprężynie systemy 120 ? Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted December 4, 2007 Report Share Posted December 4, 2007 Naturalnie. Stokwe bebechy G&P wytrzymują M120 bez problemu Quote Link to post Share on other sites
aLBEDo Posted December 7, 2007 Author Report Share Posted December 7, 2007 O ile mocniejsza będzie sprężyna systemy M120s od M120 ? Quote Link to post Share on other sites
PieTrzaK Posted December 8, 2007 Report Share Posted December 8, 2007 M120s to odpowiednik innych M130. Quote Link to post Share on other sites
aLBEDo Posted December 8, 2007 Author Report Share Posted December 8, 2007 Jeżeli to odpowiednik innych m130 to w takim razie m130 systemy jest mocniejsza od m130 innych producentów ? Quote Link to post Share on other sites
mojopl Posted December 8, 2007 Report Share Posted December 8, 2007 Nie. Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted December 8, 2007 Report Share Posted December 8, 2007 O ile mocniejsza będzie sprężyna systemy M120s od M120 ? Niczym się nie różnią... Tylko literką moc jest ta sama. Różnica jest tylko w sprężynach Hurricane'a ich M120s=M130 innych firm... Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted December 9, 2007 Report Share Posted December 9, 2007 Oraz mad onionach Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted December 9, 2007 Report Share Posted December 9, 2007 Co do hurricaneów to nie tylko dzieje się tak z 120s, ale z każdą ich sprężyną. No i w sumie nie jest to tak dokładnie M1X0 = M1(X+1)0 tylko coś około tego. Quote Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted December 19, 2007 Report Share Posted December 19, 2007 Reasumując- Spring M120 Systemy+ borek Deep Fire+ Lufa 500= 430,440 fps tak? I wszystkie bebechy wytrzymają? Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted December 19, 2007 Report Share Posted December 19, 2007 Może nawet i więcej fps, ale wszystko oczywiście z powodzeniem wytrzymie :D Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted December 19, 2007 Report Share Posted December 19, 2007 Jest tylko małe ale..... wystarczy, że zamontujesz mm źle borka i da efekt dokładnie odwrotny niż byś sobie tego życzył. Fps zależą także od uszczelnienia. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted December 19, 2007 Report Share Posted December 19, 2007 (edited) Hawk, co do twojego pytania i ogólnie konfiguracji podanej przez kolegów i okolice: -m120 Systemy + BoreUp Systemy + lufa 300 mm = około 420-430 fps przy średniej szczelności zestawu a maksymalnie do 450 przy magicznej szczelności. Przy czym magiczna szczelność todokładne spasowanie wszystkiego tak by luft nie miał ŻADNEJ drogi, oprócz lufy, poza układ. Dłuzsza lufa to analogicznie ciut więcej fps`ów. Ps.: Ostatnio widziałem jak sie rozpadły zębatki G&P przy m120... Zaraz dam fotkę. edit: Obiecana fotka: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/79d02bfc5259c58b.html Edited December 19, 2007 by poldeck Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted December 21, 2007 Report Share Posted December 21, 2007 Troszkę dziwne miejsce jak na rozpad... Czegoś takiego to jeszcze nie widziałem... Ale to i tak pojedyńczy przypadek. Są ludzie co z g&p na M140 biegają i daje radę. Quote Link to post Share on other sites
Jackall37 Posted December 24, 2007 Report Share Posted December 24, 2007 Szczerze mówiąc sam chcę m130 (nie MO, takim ryzykantem nie będę ;) ) do G&P włożyć i ten wypadek z m120 trochę mnie zdołował (szczególnie że to w kumpla emce :strach: ), ale z drugiej strony w 4 innych emkach G&P tuningowanych w tym samym czasie pozostałe nie miały takich problemów... ...najwyraźniej morał jest taki, że w każdej zębatce może zdarzyć się skaza, a wtedy ...TRACH.. i po zawodach - życie jest loterią... ;) p.s. bardzo mnie ciekawi ile ta zębatka Wella wytrzyma w tej emce :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
Maciek1 Posted December 25, 2007 Report Share Posted December 25, 2007 No tak życie jest loterią ale to był pojedynczy przypadek więc nie ma się co przejmować. Quote Link to post Share on other sites
aLBEDo Posted January 5, 2008 Author Report Share Posted January 5, 2008 żeby nie zakładać kolejnego tematu zadam pytanie tutaj. Ostatnio spotkałem się z opinią, że BoreUp CA może nie pasować do GB G&P i G&G. Podobno tylko systema idealnie pasuje ? Czy ktoś może potwierdzić lub obalić ten mit ? ;) Quote Link to post Share on other sites
Jackall37 Posted January 23, 2008 Report Share Posted January 23, 2008 Ja wątpię, że tutaj wogóle ma co "nie pasować", gdyby w zestawie były zębatki to mogą zdarzyć się małe problemy, ale cylinder, głowica cylindra ? Jednak nie będę niczemu zaprzeczał jeśli nie mam 100% pewności. Z drugiej strony, to Bore UP CA jest mało opłacalny, (przynajmniej w naszym pięknym kraju) za kilkanaście złotych więcej można kupić BU Systemy, którego jakość jest pewna i sprawdzona przez tysiące (użytkowników i przemielonych kulek :D). Jeśli ktoś zamawia tego borka CA z jakiegoś zagranicznego sklepu za grosze, to rozumiem, ale w Polsce albo w HK bardziej opłaca się Systema. Quote Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted January 28, 2008 Report Share Posted January 28, 2008 A teraz pytanie ode mnie: Mam zamiar przerobić M4A1 G&P/ WGC Custom na powiedzmy replikę szturmową, z której będę oddawał strzały na semi na odległość 65m. Oczywiście przede wszystkim celność. Mam już uszczelnioną komorę hop up King Arms'a i lufę 363mm Systema. Dla mnie za krótka. Chcę ją zmienić na 509mm Systema/Guarder, a to co będzie wystawać zamaskuję w tłumiku. Co do gb jest on stockowy. Chcę do niego włożyć M130+ bore up. 1. Czy taka konfiguracja da mi ten zasięg 65m? 2. Czy będzie wystarczająco celny? 3. Czy bateria Intelleckt 9,6V 2000mHa RC to uciągnie? (nie zależy mi na rofie bo auto i tak pójdzie w odstawkę) 4. Warto dopłacać do borka DF czy lepiej kupić tańszy zestaw Guardera, uszczelniony i wzmocniony z tłokiem* lecz bez bore up'a? 5. Zębatki wytrzymają? 6. Aktualnie silnik jest M120 Motor coś tam coś tam- zmieniać na lepszy? Może o czymś zapomniałem? *: tłok idzie do wymiany na wstępie bo jest kiepskiej jakości. Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts